20 May 2017
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

Η φημισμένη ομάδα χορού Transitions του Λονδίνου στην Κύπρο

Η ομάδα ανήκει στο κονσερβατόριο Trinity Laban και αναδεικνύει κάθε χρόνο 12 χορευτές της νέας γενιάς σε τρία νέα έργα καθιερωμένων χορογράφων

Δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου 2017

Η παρουσία της ομάδας χορού Transitions (Transitions dance company) - για μια μόνο παράσταση στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία, 20 Μαΐου 2017, ώρα έναρξης 20:30 - είναι ένα αδιαμφισβήτητα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Η ευκαιρία που προσφέρεται στους ανθρώπους που αγαπούν βαθιά την τέχνη χορού, να απολαύσουν επίλεκτους και επίλεκτες χορευτές και χορεύτριες από όλο τον κόσμο στην κρίσιμη φάση της μετάβασής τους από την κεκτημένη εκπαιδευτική στη ζητούμενη καλλιτεχνική ωριμότητα, ανήκει σε αυτές που απαγορεύεται να χάνονται.

Η ομάδα χορού Transitions
Ξεκίνησε το 1982 από την BonnieBird, πρώην μέλος της φημισμένης ομάδας χορού MarthaGraham(Νέα Υόρκη, Αμερική).Η ομάδα είχε και έχει ως στόχο, να λειτουργεί ως γέφυρα για τους πλέον ταλαντούχους ανθρώπους που κατέχουν ένα πρώτο πτυχίο στον χορό, συνδέοντας το ασφαλές κεκτημένο της εκπαιδευτικής επάρκειας με το γοητευτικό ζητούμενο της καλλιτεχνικής ωρίμανσης και σταδιοδρομίας.

Η ομάδα ανήκει στο κονσερβατόριο Trinity Laban και αναδεικνύει κάθε χρόνο 12 χορευτές της νέας γενιάς σε τρία νέα έργα καθιερωμένων χορογράφων. Μέσω των οποίων, τα επίλεκτα μέλη της ομάδαςέχουν την σπουδαία ευκαιρία να αποκτήσουν την "εμπειρία στην πράξη" της χορευτικής ζωής κάνοντας παραστάσεις σε περιοδεία ανά τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές.

Μεταξύ των "αποφοίτων" της ομάδας περιλαμβάνονται κάποιοι από τους πλέον διακεκριμένους στη τέχνη χορού καλλιτέχνες, όπως οι Sir Matthew Bourne(NewAdventures), LucaSilvestrini (Protein Luca Silvestrini ), Emma Gladstone (καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Dance Umbrella) και πολλοί/ πολλές άλλοι και άλλες.

Στη φετινή παράσταση των Transitions-που περιοδεύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης ανάμεσα στις οποίες η Κύπρος - θα παρουσιαστούν έργα των χορογράφων Christian Duarte, Oded Ronen και Charles Linehan.

Σχετικά με τα τρία έργα και τους δημιουργούς του και του Βραζιλιάνου χορογράφου Cristian Duarte.
Ο Cristian Duarte σπούδασε χορό στο Σάο Πάολο, στην Cia Nova Dança, πριν αποφοιτήσει από την σχολή της Anne Teresa De Keersmaeker's P.A.R.T.S. το 2002. Έχει δημιουργήσει σημαντικά έργα για την ομάδα Transitions και πρόσφατα έχει συνεργαστεί με τα Μπαλέτα Cullberg. Έχει βραβευθεί πολλές φορές στη Βραζιλία και τα έργα του παρουσιάζονται στην διεθνή χορευτική σκηνή.

Σε ότι αφορά το έργο του '&'ο Duarte "ζητάει" από τους χορευτές του να έρθουν σε ρήξη με παραδοσιακές συμβάσεις και να εξερευνήσουν την σχέση τους με το κοινό. Πρόκειται για ένα έργο μάλλον παράξενο που αναδύει μπόλικο μα και πολύ ιδιαίτερο χιούμορ. Οι χορευτές κινούνται εκτός κέντρου σε μια άρρυθμη μουσική σύνθεση του συνθέτη Tom Monteiro. Οι ανατροπές είναι αλλεπάλληλες, η ροή του έργου μοιάζει με την (αρχέγονη) ροή ενός ποταμού που μόλις δημιουργήθηκε.

'Kintsugi' από τον Ισραηλινό χορογράφο Oded Ronen.
Ο OdedRonenείναι συν-διευθυντής της ομάδαςHumans in Motion.Δημιουργεί και χορεύει στο Ισραήλ, στην Αυστραλία και την Ευρώπη. Σπούδασε χορό στην σχολή χορού Rambert και στο Τrinity Laban και χόρεψε με πολλές ομάδες χορού στο Ισραήλ(Kolben Dance, Fresco Dance company).Επίσης: Χόρεψε στην Πορτογαλία,στην Ελλάδα (συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου),στην Αγγλία (με την Ana Lujan Sanchez) και στην Κύπρο (με το Αμφίδρομο Χοροθέατρο). Η πλούσια χορογραφική εμπειρία του "μετρά" χορογραφίες για την ομάδα Jerusalem Ballet, Albania Dance Theater, West Australia Academy of Performing Arts, Ochre Dance Company.

Για την ομάδα TransitionsοRonen δημιούργησε ένα πολύ συγκινητικό και τρυφερό κομμάτι εμπνευσμένο από την ιαπωνική τέχνη Kintsugi. Κιντσούγκι(πρόκειται για την σπάνιας ομορφιάς τέχνη της επισκευής σπασμένων αγγείων με χρυσό). Eιδικά για τις ανάγκες αυτού του χορογραφικού έργου έχει δημιουργηθεί νέα μουσική σύνθεση/συνοδεία από τον μουσικό Ronen Kozokaro. Οι χορευτές φαίνεται να "κατοικούν" σε ένα κατακερματισμένο και μοναχικό κόσμο ψάχνοντας για επανασύνδεση με την κοινότητα.

'Νοthing but time' από τον Άγγλο χορογράφο Charles Linehan.
Ο Charles Linehan ήταν φιλοξενούμενος χορογράφος στο The Place (Λονδίνο), στον οργανισμό Joint Adventures (Mόναχο) και Fabrica (Βrighton).Έχει δημιουργήσει περισσότερα από 15 έργα για την ομάδα του και έχει πολυάριθμα έργα διεθνώς. Έχει χορέψει σε πολλές χώρες και επιλέγηκε ως χορογράφος για σημαντικά φεστιβάλ και θεσμούς όπως το Dance Umbrella, Royal Festival Hall, Joint Adventures, Dance 4 Nottigham, PACT Zollverein Essen, Danceworks (Toronto), and Danspace (NewYork).

Τo 'Nothing but time'είναι το αποτέλεσμα κοπιαστικής έρευνας του χορογράφου, ο οποίος συνδυάζοντας την χορογραφία με την τεχνολογία τηλεκατευθυνόμενων dronesαπολήγει να αποθεώνει τη μείζονα σημασία των σκιών. Οι χορευτές απορροφώνται από τα δεσμευτικά σχέδια δράσης και την διαρκή αλλαγή των σχέσεων μεταξύ τους, ερμηνεύοντας με ακραία ευαισθησίαμα και συνάμα πολύπλοκη ακρίβεια το κατά βάση "μηχανιστικό" - ωσάν τηλεκατευθυνόμενο- πέρασμα του χρόνου.

*Κάτι μαγικό συνδέει τις τρεις παραστάσεις που συνθέτουν την ενότητα/ παράσταση Triple Bill της σπουδαίας Transitions Dance Company-εκκινώντας από την γεμάτη χιούμορ ρήξη με τις παραδοσιακές συμβάσεις ('&'), συνεχίζοντας με την αγωνιώδη προσπάθεια επανασύνδεσης με την κοινότητα('Kintsugi'),και ολοκληρώνοντας με ένα έμμεσο πλην όμως σαφέστατο σήμα κινδύνου για το έλλειμμα αυτογνωσίας που η απώλεια της φυσικής σχέσης του ανθρώπου με τον χρόνο συνεπάγεται - στο οποίο μόνο ζωντανά το Κυπριακό κοινό μπορεί να μυηθεί.

Ώρα έναρξης: 20.30 Στις 19 Μαΐου – μια μέρα πριν την παράσταση - χορευτές της ομάδας θα δώσουν εργαστήρι τεχνικής σύγχρονου χορού και ρεπερτορίου, για σπουδαστές χορού από 14 χρόνων και άνω. Για πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής 22 781104|Έλενα Χριστοδουλίδου

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close