Wine Guide , Εστιατόρια

9 κυπριακά Cabernet Sauvignon για το ανοιξιάτικο τραπέζι

Πίνουμε πυκνό βαθυκόκκινο και φημισμένο Cabernet Sauvignon από ταεγχώρια οινοποιεία

Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2017

Το Cabernet Sauvignon το συναντάμε παντού σε όλους τους αμπελώνας της υφηλίου. Και ίσως, η αξιοσημείωτη ιδιότητά του είναι ότι μπορεί να ταξιδέψει και να απλώσει τις ρίζες του σε περιοχές που δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους, δίνοντας κρασιά που αναγνωρίζονται ως Cabernet Sauvignon, παρά τις κλιματολογικές, καλλιεργητικές ή οινοποιητικές συνθήκες. Είναι σίγουρο πως αποτελεί το τέλειο όχημα για την ανάδειξη των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν σε κάθε ξεχωριστό αμπελώνα, αυτό που ο Γάλλοι και μαζί τους όλοι η υφήλιος ονομάζει terroir.

Πώς αναγνωρίζονται τα κρασιά του; Το Cabernet Sauvignon έχει αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει εύκολα από τα άλλα κοσμοπολίτικα σταφύλια. Τα κρασιά του εμφανίζονται με πυκνό βαθυκόκκινο χρώμα. Στη νεότητά τους αναδύουν αρώματα πράσινης πιπεριάς, φραγκοστάφυλου και αγριοκέρασου. Το μεγάλο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζεται με την παλαίωσή τους, όταν ανοίγουν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο μπουκέτο. Με αξιοζήλευτη γευστική πυκνότητα, ανταποκρίνονται ιδιαιτέρως θετικά στη μακρόχρονη παλαίωση. 

2013 Οινοποιείο Βλασίδης, Κοιλάνι, Λεμεσός, €11.90
Βαθύ, αδιαπέραστο ουσιαστικά, ρουμπινί χρώμα, με πυκνά δάκρυα στο ποτήρι. Υπερώριμη μύτη με αρώματα μαύρων φρούτων όπως μαύρο κεράσι, βατόμουρο, αποξηραμμένα φρούτα όπως σύκο και σταφίδα, γλυκά μπαχαρικά, έντονο βαρέλι με νύξεις τοσταρίσματος και βανίλιας. Στο στόμα το κρασί είναι ξηρό, με γεμάτο σώμα, βελούδινες ώριμες τανίνες και εξισορροπητική οξύτητα. Ώριμο και στο στόμα, με το υψηλό αλκοόλ να ζεσταίνει και την επίγευση παρατεταμένη. Ένα κρασί δυναμίτης, πολύ εντυπωσιακό ήδη σε πρώτη ανάγνωση, ένα κρασί που περισσότερο το μασάς παρά το πίνεις.

2014 Οινοποιείο Τσιάκκας,  Πελένδρι, Λεμεσός, €11
Βαθύ πορφυρό, χρώμα και μύτη νεαρή, στην οποία δαμάσκηνο, μαύρο μούρο και φυτικότητα, συνυπάρχουν με το βαρέλι, το οποίο χαρίζει στο κρασί αρώματα δρυός και μπαχαρικά που θυμίζουν πιπέρι. Στο στόμα διαθέτει την αυστηρότητα του Cabernet Sauvignon, με σφικτή τανική δομή, ζωηρή οξύτητα και τους 12 μήνες βαρέλι να θέλουν ακόμα χρόνο για να ενσωματωθούν πλήρως. Δώστε του χρόνο στο κελλάρι σας ή μια μισοψημένη κόντρα μοσχαρίσια από δίπλα για να το απογειώσεις.

2015 Οινοποιείο Τσαγγαρίδη, Λεμόνα, Πάφος, €13
Φρέσκο από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας, με ωρίμανση του κρασιού σε δρύινα βαρέλια για 8 μήνες. Καθαρό, βαθύ πορφυρό. Σχετικά κλειστό στο ξεκίνημά του, μετά από λίγη ώρα ξεδιπλώνει αρώματα μαύρων φρούτων, όπως φραγκοστάφυλο, πιπεράτα μπαχάρια, δρυ και στο φόντο φυτικότητα που θυμίζει μέντα και φαρμακευτικά αρώματα (καμφορά). Στόμα ξηρό, αρκετά αυστηρό, με σφικτή τανική δομή που σε συνδυασμό με το βάθος φρούτου δείχνει ότι μπορεί να πάει στο χρόνο. Το βαρέλι υψηλής ποιότητας, μπορεί να υποστηριχθεί από το φρούτο επίσης, ενώ η επίγευση μακρά σε διάρκεια και πολύπλοκη.

2014 Οινοποιείο Μακκάς, Στατός-Άγος Φώτιος, Πάφος €12
Καθαρό, βαθύ πορφυρό το νέο Cabernet του Μακκά που μόλις έχει μπει στα ράφια. Σχετικά κλειστό στο ξεκίνημά του, μετά από λίγη ώρα ξεδιπλώνει αρώματα μαύρων φρούτων, όπως φραγκοστάφυλο, πιπεράτα μπαχάρια, δρυ και στο φόντο φυτικότητα που θυμίζει μέντα και φαρμακευτικά αρώματα. Στόμα ξηρό, αρκετά αυστηρό, με σφικτή τανική δομή που σε συνδυασμό με το βάθος φρούτου δείχνει ότι μπορεί να πάει στο χρόνο.

2013 Οινοποιείο Κυπερούντα Ψηλά Κλήματα, Λεμεσός, €13
Η Κυπερούντα μας έρχεται με νέα ετικέτα και με ένα Cabernet, όπως λέει και το όνομά του, από ψηλά κλήματα. Ρουμπινί, ζωηρό χρώμα και εκφραστικότατη μύτη γεμάτη κόκκινα φρούτα, μαρμελάδα ντομάτας, αλλά και υπέροχη ανθικότητα. Το βαρέλι έχει διακριτική παρουσία, αφήνοντας τα ηνία στο ποικιλιακό φρούτο, το οποίο το κρασί διαθέτει. Στο στόμα το κρασί είναι ξηρό με ‘τσιμπημένη’ οξύτητα και ευχάριστες τανίνες τόσο σε αίσθηση (στρογγυλές) όσο και σε παρουσία (μέτριας έντασης). Το στόμα είναι επίσης μέτριο, κομψό και η επίγευση παραπέμπει σε αρώματα κόκκινων φρούτων, με εξέλιξη σε νότες δρυός και καπνού.

2013 Οινοποιείο Κωνσταντίνου, Πέρα Πέδι, Λεμεσός, €10
Χρώμα ζωηρό, ρουμπινί, με πορφυρές ανταύγειες. Μύτη με καλή ένταση, με αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, νότες γλυκών μπαχαρικών και μια νύξη βανίλιας. Η έμφαση βρίσκεται στον ποικιλιακό χαρακτήρα του… ο κέδρος του Cabernet Sauvignon είναι ‘παρών’ με κομψό βαρέλι. Στο στόμα σαρκώδες, γεμάτο φρεσκάδα και τραγανή οξύτητα. Βελούδινες, στρογγυλές τανίνες και επίγευση καλής διάρκειας.

2011 Οινοποιείο Κολιός, Στατός- Άγιος Φώτιος, Πάφος, €12
Βαθύ ρουμπινί χρώμα με αρώματα μαρμελάδας, κόκκινων φρούτων, βύσσινο, κεράσι και cassis. Γύρω από τον πυρήνα φρούτου θα απολαύσεις αρώματα γλυκών μπαχαρικών, όπως βανίλιας και κανέλας και μια ελαφριά φυτικότητα που φρεσκάρει τη μύτη. Στο στόμα ξηρό, με γεμάτο σώμα, και ώριμες -πολύ καλής ποιότητας- τανίνες, ζεστό αλκοόλ και φρούτο που ξεχειλίζει, σε συνδυασμό με τις δρύινες νύξεις. Επίγευση πολύπλοκη, αρωματική και επίμονη αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την ευχαρίστηση. Έτοιμο προς κατανάλωση,  θα βελτιώνεται για μια πενταετία τουλάχιστον.

2013 ΚΕΟ, Λεμεσός, €7
Καθαρό, βαθύ πορφυρό, με εξελισσόμενα αρώματα μαύρων ώριμων φρούτων όπως μαύρο μούρο, γινωμένο δαμάσκηνο, γλυκά μπαχαρικά της δρυός όπως βανίλια και σοκολάτα γάλακτος. Στόμα ξηρό, στρογγυλό χωρίς γωνίες, τανίνες ώριμες σε υφή και πληθωρικό σε σώμα. Επίγευση μπαχαρένια και μέτρια σε διάρκεια. Έτοιμο προς κατανάλωση αλλά με δυνατότητες παλαίωσης για μια πενταετία.

2013 Οινοποιείο Φικάρδος, Πάφος, €10
Αρκετά rustic ‘μύτη’, μεσαίας αρωματικής έντασης, με εξελιγμένα αρώματα μαρμελάδας αποξηραμμένων φρούτων όπως σύκο, κεράσι, καθώς επίσης καπνός και φυτικές νότες ντομάτας. Στόμα μεσαίου όγκου, όχι ιδιαίτερη συμπύκνωση, αλλά στιβαρή τανική δομή και μέτρια οξύτητα. Η ένταση αρωμάτων στο στόμα είναι μέτρια, σε αρμονία με τα αρώματα στη ‘μύτη’, με τα μπαχάρια και τη δρυ ωστόσο να ‘ξεπροβάλλουν’ λίγο παραπάνω. Μέτριας διάρκειας επίγευση, αφήνοντας αίσθηση καπνού και μαρμελάδας φρούτων στο στόμα.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close