Wine Guide , Εστιατόρια

7 κρασιά για τον Βαλεντίνο σου

Η στιγμή για την πιο ερωτική μέρατης χρονιάς που θέλει εξίσου εντυπωσιακές επιλογές κρασιών έφτασε

Δημοσιεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2017

7 ξεχωριστές επιλογές που φλερτάρουν με τα όρια αυτών που θεωρούνται λογικά ή φυσιολογικά κρασιά. Ψάξαμε λοιπόν να βρούμε αυτά τα κρασιά, που θα συνοδεύσουν εσένα και το ταίρι σου για την πιο ερωτική βραδιά του χρόνου.  

2006 Moët & Chandon, Champagne, Γαλλία, €68
Ζωντανή και ιδιαίτερα σπιρτώδης σαμπάνια, που προήλθε από μία δύσκολη χρονιά. Όμορφα αρώματα εσπεριδοειδών και ανθών, πλαισιωμένα από πιο εξελιγμένα αρώματα φρέσκου ψωμιού, ‘ζωγραφίζουν’ με φόντο τον έντονο αφρισμό και τη δυνατή οξύτητα. Ώριμα αρώματα, η μύτη μας ταξιδεύει στα αρώματα ενός ανοιξιάτικου πρωινού. Νότες εσπεριδοειδών, αχλαδιού και μήλου που υποστηρίζονται από διακριτική παρουσία ζεστού ψωμιού κι ακολουθούν τα έντονα αρώματα των ανοιξιάτικων λουλουδιών. Φρέσκια και τραγανή στο στόμα, με ‘ώριμες’ νότες από ανανά, ξύσμα εσπεριδοειδών, μοσχοκάρυδο και λευκό πιπέρι. Μεστό γευστικό προφίλ στο στόμα και φινετσάτος αφρισμός παράγουν μία Σαμπάνια με μεγάλη δυνατότητα εξέλιξης για όποιον αντισταθεί στον πειρασμό να την ανοίξει. (Φωτιάδης Διανομείς)

Besserat de Bellefon Blanc de Blancs, Cru, €80
Χάρη και κομψότητα. Αυτή η σαμπάνια, από Chardonnay της Côte des Blancs και χαρμάνι από δυο διαφορετικές σοδειές, αποκαλύπτει όλο το ποιοτικό δυναμικό της ποικιλίας. Ο λεπτός αφρισμός με τις ντελικάτες φυσαλίδες συνοδεύει τις χρυσαφένιες ανταύγειες. Ξεκάθαρα κι έντονα αρώματα αποξηραμμένων φρούτων, αμύγδαλο, φρέσκο φουντούκι μαζί με λευκόσαρκα φρούτα. Η κρεμώδης υφή των φυσαλίδων δένει με αρώματα ορυκτά αλλά κι εκείνων που θυμίζουν κρουασάν βουτύρου. Επίμονο τελείωμα με μια δροσερή και φίνα γλύκα. Ο τέλειος συνοδός για χαβιάρι ή στρείδια, αλλά και ψητό ψάρι ή θαλασσινά. (French Depo)

201Χ Νίκο Λαζαρίδη, Μαγικό Βουνό, Δράμα
Το Ερυθρό Μαγικό Βουνό φέρνει την Ελλάδα όσο πιο κοντά στο Μπορντώ γίνεται. Βαθύ ρουμπινί χρώμα με πολύπλοκα αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, καπνού και μπαχαρικών. Ένα από τα πιο περιζήτητα ελληνικά ερυθρά κρασιά, συνεχίζει να εντυπωσιάζει με την αρωματική του πολυπλοκότητα και το κοσμοπολίτικο προφίλ του. Είναι πλούσιο και πληθωρικό, με εξαιρετική δομή, άριστες τανίνες και μακρά επίγευση. Είναι ένα κρασί απαραίτητο ακόμα και για τη μικρότερη συλλογή, και η χρονιά του 201Χ είναι από τις καλύτερες. Τα κόκκινα κρέατα και το κυνήγι είναι κλασικός συνδυασμός για το θαυμάσιο αυτό κρασί. (Vasos Eliades) 

2011 Κτήμα Θεόπετρα 24, Μετέωρα, Ελλάδα, €45
Κρασί των δύο χρόνων σε βαρέλι και δύο χρόνων στο μπουκάλι, χαρμάνι Cabernet Sauvignon κα Shiraz. Μέτριο ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη χαρακτηριστικά αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, ανεπαίσθητο βαρέλι και πικάντικα μπαχαρικά. Στόμα φρεσκότατο, με υψηλή οξύτητα να χαρίζει ζωντάνια, χωρίς τεράστιο όγκο, αλλά εξαιρετική γευστική πολυπλοκότητα και κομψή παρουσία τανινών. Η παραμονή στο ποτήρι ή η μετάγγιση σε καράφα ‘ανοίγει’ αρωματικά το κρασί αφήνοντας να αναπτυχθεί πλήρως ο ελκυστικός του χαρακτήρας. Μια μοναδική γηγενής ποικιλία και ένα κρασί το οποίο συμβαδίζει απόλυτα με τις σύγχρονες παγκόσμιες οινικές τάσεις (Senaga Trading).

2008 Κτήμα Χρυσοχόου Ξινόμαυρο, Νάουσα, €15
Ρουμπινί, μέτριας έντασης χρώμα με πολύπλοκα αρώματα στη μύτη. Κεράσι και κόκκινα φρούτα συνδυάζονται με τη φυτικότητα του Ξινόμαυρου που εδώ θυμίζει ελιά. Τα αρώματα της δρυός όμορφα ενσωματωμένα δίνουν μια αίσθηση βανίλιας και μπαχαρικών στο τελείωμα. Στο στόμα είναι ξηρό με υψηλά επίπεδα πολύ όμορφα δουλεμένων τανινών και εξαιρετικά δροσιστική οξύτητα. Κομψό, πολύπλοκο με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στο χρόνο. Δοκίμασέ το τώρα ή δώσε του μια πενταετία για να αναπτύξει περαιτέρω πολυπλοκότητα. (ΚΕΟ)

2013 Marchesi di Barolo, Barbaresco Tradizione, Piedmont, Ιταλία, €28
Χαρακτηρίζεται από το μέτριας έντασης ρουμπινί χρώμα με κεραμιδί νύξεις όσο το κρασί ‘φορτώνει’ χρόνια στην πλάτη του. Δαμάσκηνο και άγριο βύσσινο μαζί με αποξηραμμένα λουλούδια στη μύτη, σε πρώτο πλάνο, υποστηρίζονται από κάποια πικάντικα, πιπεράτα, αρώματα και αρκετές δόσεις βαρελιού που εκφράζονται μέσα από μπαχαρένια αρώματα δρυός. Το συγκεκριμένο όμως έχει μια πιο απαλή τανική δομή από τα περισσότερα Barbaresco, και είναι έτοιμο προς κατανάλωση από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του. Επιδέχεται παλαίωση, καθώς έχει τη δομή και τις τανίνες ενός κρασιού με τα… μισά του χρόνια τουλάχιστον. Όποιος αποφασίσει να το ανοίξει, θα πρέπει να έχει φροντίσει να έχει δίπλα του αντίστοιχα… ζόρικο κρέας, και πάλι όμως δεν θα γλιτώσει τη "μάχη σώμα-με-σώμα" με τις δυνατές του τανίνες.

2013 Ca’ Marcanda, Promis Anjelo Gaja, Toscana, IGT, €31
Πλούσιο, βελούδινο, σκούρο και απολαυστικό. Ένα γεμάτο ερυθρό κρασί με μεγάλη διάρκεια και τεράστια περιθώρια απόλαυσης, από έναν από τους κορυφαίους οίκους στον κόσμο. Πλούσιο και ενδιαφέρον ερυθρό κρασί από χαρμάνι δύο ποικιλιών Merlot και Syrah που αποδεδειγμένα μας δίνουν πληθωρικά και γεμάτα κρασιά. Χαρακτηρίζεται από αρωματική πολυπλοκότητα και καλή διάρκεια στο στόμα, ενώ η παραμονή του στο βαρέλι του χαρίζει επιπλέον πικάντικες αρωματικές νότες. Ωριμασμένο σε καινούργια δρύινα βαρέλια, με πορφυρό, ρουμπινί χρώμα, το Promis αποδίδει ένα σύνθετο μπουκέτο ώριμων κόκκινων φρούτων με μια πινελιά φρυγανισμένου ξύλου. Ο χαρακτήρας κόκκινων φρούτων και οι μεταξένιες τανίνες ισορροπούν σε μια γλυκιά αρμονία που ενισχύεται από μια ανάλαφρη αίσθηση ξύλου και βανίλιας, ώστε να απολαμβάνεται φρέσκο ή μετά από μακρόχρονη παλαίωση σε ιδανικές συνθήκες κελλαριού. (La Maison du Vin)

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close