Δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2016
Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και η χιονόπτωση των τελευταίων ημερών μας έβαλε για τα καλά στο πνεύμα των γιορτών. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και λογή λογή λιχουδιές κατακλύζουν κάθε σπίτι.
Τα μαγαζιά έβαλαν τα γιορτινά τους, οι βιτρίνες μας κλείνουν το μάτι ενώ οι βόλτες στις εμπορικές οδούς της πόλης δίνουν και παίρνουν. Βόλτα στα καταστήματα, χαζεύουμε τα φωτάκια και τα λαμπιόνια στους δρόμους αναζητώντας τα δώρα της τελευταίας στιγμή ή εκείνο το καλό μπλουζάκι για να κάνουμε εντύπωση στα ρεβεγιόν και τις εξόδους των ημερών.
Η βόλτα και το shopping therapy είναι καλά, πολύ καλά θα έλεγα, έλα όμως που θέλουμε και τόνωση. Καφεδάκι, καλό κρασί ίσως, κάτι για να τσιμπήσουμε, ένα γρήγορο σνακ στο χέρι ή κάτι πιο fine dining ένεκα των ημερών.
Ξεκινώντας από το κέντρο της πόλης - παρκάρεις μάλιστα και δωρεάν κάποιες από τις μέρες των γιορτών στην πρωτεύουσα (Δες εδώ τα δωρεάν πάρκινγκ σε Λευκωσία και Στρόβολο)- θα πάρεις ένα χαλαρό καφεδάκι στην Στασικράτους στο μικρό και χαριτωμένο Artigiano (22315131) που φτιάχνει υπέροχο καφέ και νόστιμα τσιμπήματα. Εκεί, στην εμπορική οδό της πρωτεύουσας, την Στασικράτους, θα βρεις και τη σοκολατερί Leonidas (22420400) με τα παγκοσμίου φήμης σοκολατάκια. Μία πολύ καλή λύση για δωράκι αλλά και για τον ουρανίσκο σου.
Αφήνεις την Στασικράτους και βγαίνεις λεωφόρο Μακαρίου για να χαζέψεις λίγο βιτρίνες και να βρεθείς στην περιβόητη Λεωφόρο των Χριστουγέννων. Χωρίς να το καταλάβεις σε βρίσκει το μεσημέρι, το στομάχι διαμαρτύρεται και η φιλενάδα θέλει να ξαποστάσει. Εδώ θα βρεις το πανέμορφο 48 Bistro (22664848) με πιάτα από τη διεθνή κουζίνα. Μην ανησυχείς θα βρεις σαλάτα για τη φιλενάδα που κάνει διατροφή, καλό πιάτο με σολομό αλλά υπάρχουν επιλογές από μακαρόνια, μπέργκερ και κοτόπουλο για σένα που τρως όλο το φαγητό σου. Το βράδυ σου προτείνω αν θες να ανέβει στον πρώτο όροφο ο οποίος μετατράπηκε σε ένα φίνο μπαράκι με το όνομα Jigger. Ποτάκι, κρασάκι, κοκτέιλ και χαλαρή κουβεντούλα. Ξέρεις εσύ!
Στην Μακαρίου για μεσημέρι υπάρχει η κλασική επιλογή του κλασικού πλέον μαγαζιού της πρωτεύουσας, το Sitio (22307823) με όμορφη ατμόσφαιρα και χορταστικά πιάτα. Αν θες κάτι πιο casual σου προτείνω το Buono (22754445) με πληθωρικές σαλάτες και ίσως την καλύτερη μπριζόλα της πόλης.
Μετά το φαγητό συνεχίζεις αμέριμνη/ος τη βόλτα σου στο κέντρο και φτάνεις με τα πόδια φορτωμένη τσάντες και πακέτα στην παλιά πόλη. Η Λήδρας ορθώνεται μπροστά σου. Μετά τις τόσες βιτρίνες και τα καταστήματα θέλεις και μία γύρα στα H&M. Βγαίνοντας θες ένα τονωτικό καφεδάκι κυπριακό για να συνεχίσεις. Στη Λήδρας 118 τα τραπεζάκια του Γ. Χαραλάμπους Καφενείο (22672526) -μικρά, στρογγυλά, μέσα και έξω- είναι γεμάτα με καφεδομερακλήδες. Μείνε πιστός επιλέγοντας κυπριακό καφέ (€1.50) ή παίξ' το μοντέρνος με latte (€2.90).
Πίνεις γρήγορα καφέ και φτάνεις Ονασαγόρου. Πριν ολοκληρώσεις τη βόλτα σου όμως θα επισκεφτείς οπωσδήποτε το καταστηματάκι Bakali (22665503). Εδώ θα βρεις καλλυντικά, παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα και σπιτικά γλυκά. Αγόρασε τσάι με βότανα (€5) και έφυγες.
Βρίσκεις κοινούς γνωστούς πιάνετε κουβέντα στη μέση του δρόμου και η φίλη έχει εκνευριστεί. Προτείνεις να καθίσετε κάπου για ένα χαλαρό κρασάκι. Που θα μπορούσε να πας, όμως, με την παρέα για να δείξεις και επίπεδο. Είσαι μεταξύ του The Gym () με τα υπέροχα κοκτέιλ, όμως εκεί κάθεται ο πρώην της φιλενάδας και επιλέγεις το αγαπημένο σου, The Market Company (22270504) για το οποίο διάβασες στο Check In ότι ανανέωσε και μενού. Δεν θα φας όμως θα κρατηθείς διότι έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου.
Το The Market Company είναι πια all time classic. Βγάζετε και τις selfie σας στο πανέμορφο γκράφιτι στο στενό δρομάκι του Market και κάθεσαι καμαρωτή παραγγέλνοντας κρασάκι. Η παρέα διαλύεται και μένεις με τη διαλυμένη φίλη σου να κλαίει τον πρώην. Έτσι, αποφασίζεις να την ταΐσεις ένα γλυκάκι να ξεχαστεί και με την ευκαιρία να πάρεις και εσύ ένα. Και που θα φας το καλύτερο γαλακτομπούρεκο στην παλιά πόλη; Μα στη Γιαγιά Βικτωρία (22777252) φυσικά. Τέρμα Λήδρας ονειρική τοποθεσία.
Μετά το γλυκό συνεχίζετε με τα πόδια μέχρι τη Στασικράτους για να αφήσετε τσάντες, δώρα και πακέτα ακούγοντας βέβαια τον ερωτικό πόνο της κολλητής η οποία αποφασίζει πως θέλει να πιει. Διάβασες, πάλι στο Check In για μία αλεπού που άνοιξε εκεί κοντά στη Θεμιστοκλή Δέρβη και το προτείνεις στη φίλη η οποία σε ακολουθεί. Το Skinny Fox (22256070) είναι μία από τις όμορφες και δυνατές νέες αφίξεις της πόλης, με γουστόζικη διακόσμηση, νόστιμο φαγητό και πολύ καλή λίστα κρασιών και ποτών.
Δυστυχώς, χωρίς κράτηση λιγάκι δύσκολο να βρεις τραπέζι και με πολύ τύχη βρίσκεται δύο θέσεις στο Pyxida Oyster Bar (22270045) που σε ανεβάζει. Ο χώρος, η ατμόσφαιρα, η εξυπηρέτηση και φυσικά τα οστρακοειδή που τόσο λατρεύεις. Παραγγέλνεις μία σαλάτα με κάβουρα και γαρίδες (€15) και η φιλενάδα αν και κάνει τη δύσκολη παίρνει μία σαλάτα θαλασσινών (€15) και φυσικά oysters. Το μπαρ σου φτιάχνει υπέροχα κοκτέιλ μέχρι που και η κολλητή σου βρίσκει την ηρεμία της ξανά και εσύ τη δική σου.
Σχετικά

Βγαίνουμε για ασιατικό σε ένα διάσημο μαγαζί που μετακόμισε στην πλατεία!
Το μαγαζί που για χρόνια μάς υποδεχόταν στο κέντρο, μας περιμένει πλέον σε μία ήσυχη πλατεία

Νέα παραδοσιακή ταβέρνα σερβίρει πλούσιο μεζέ κάτω από την υπέροχη κληματαριά
Παραδοσιακή κουζίνα, κυπριακή ψυχή και μια αυλή που σε ταξιδεύει

Τις Τετάρτες απολαμβάνουμε All You Can Eat δίπλα στο κύμα
Σε ένα υπέροχο εστιατόριο που συνδυάζει μοναδική τοποθεσία, εκλεκτή ψαροφαγία, άψογη εξυπηρέτηση και εξαιρετικές τιμές


Ο "Τατάς" έρχεται για να... ξαναβαφτίσει το λευκωσιάτικο σουβλάκι
Μια νέα πρόταση στη Λευκωσία έρχεται να επαναφέρει τη χαμένη τιμή του εθνικού μας εδέσματος με συνέπεια, αυθεντικότητα και αγάπη για την παράδοση

Τίτλοι τέλους για ένα αγαπημένο στέκι της Λεμεσού
Ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια της πόλης κατέβασε ρολά, αφήνοντας πίσω του όμορφες αναμνήσεις και γεύσεις

Πήγαμε εκεί που το ταχίνι συναντά το ponzu: Η κουζίνα του Balza αλλάζει τους κανόνες
Το πιο φωτογραφίσιμο μενού του καλοκαιριού σε περιμένει με ωμές πιατέλες, wow cocktails και vibes που ανεβάζουν stories μόνα τους

Ένα σύγχρονο εστιατόριο, στη μυστική αυλή της Λευκωσίας, σερβίρει νόστιμο brunch
Το καλοκαίρι είναι ακόμη πιο όμορφο σε αυτή τη μυστική αυλή της Λευκωσίας

Ο ωραιότερος -ίσως- «μυστικός κήπος» της Λευκωσίας, σερβίρει εξωτικές γεύσεις, κοκτέιλ και μουσική
Υπάρχει ένας κήπος που ενώ είναι μυστικός, όλοι τον έχουν δεί, όλοι τον έχουν ακούσει, αλλά φέτος προσφέρει μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία που αξίζει και να τον επισκεφθούν.

Μία κορυφαία ταβέρνα για κρεατοφαγία σε ένα από τα πανέμορφα βουνά του νησιού
Η απαραίτητη προσθήκη στη λίστα με τα must των καλοφαγάδων

Γευστικό upgrade και κοκτέιλ σε ένα από τα πιο διάσημα μεζεδοτεχνεία της πόλης
Το Κρίταμο ανανεώθηκε αναβαθμίζοντας τη συνολική γευστική εμπειρία που προσφέρει

Το ιταλικό street food στέκι της Έγκωμης που θέλεις να ανακαλύψεις
Η ιταλική street food φιλοσοφία βρίσκει το στέκι της στην Έγκωμη, μέσα από ένα μικρό μαγαζί γεμάτο γεύση, πάθος και αυθεντικότητα