Δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2017
Ωραία τα σαββατοκύριακα στην πόλη, πιο ωραίο όμως είναι να τα εκμεταλλεύεσαι για να ανακαλύπτεις τον τόπο σου! Εμείς προτείνουμε μια ξεχωριστή διαδρομή σε όλη την Κύπρο, κυρίως στα βουνά, και προτάσεις για φαγητό και διαμονή. Εσύ, απλά βάλε το αυτοκίνητο!
Φεύγοντας από την πόλη, κατευθυνόμαστε προς την περιοχή Πιτσιλιάς και κάνουμε στάση στα χωριά Παλαιχώρι, Ασκάς, Αγρός, Γούρρι, Καμπί και Φαρμακάς.

Τι να δεις
- Την πανέμορφη εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Παλαιχώρι (φώτο), που από το 2000 περιλαμβάνεται στις δέκα εκκλησίες της Κύπρου που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
- Το όμορφο τοπίο που θα αντικρίσεις ακολουθώντας το μονοπάτι της φύσης του ΚΟΤ που περνά από το χωριό Καμπί και φτάνει στα Λαγουδερά.
- Τον παλιό ελιόμυλο στον Ασκά, που βρίσκεται δίπλα στην όμορφη εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, στο κάτω μέρος του χωριού. Εάν βρεθείς στο πάνω μέρος, από εκεί μπορείς να πάρεις ένα μονοπάτι της φύσης που θα σε πάρει στον ελιόμυλο αλλά και σε μια μικρή πλατειούλα του χωριού.

Πού να φας

Ιεράμπελος, Φαρμακάς
Το εστιατόριο του οινοποιείου Santa Irene, αξίζει μιας στάσης, για να δοκιμάσεις το κυριακάτικο πλούσιο μπουφέ του (oe17/άτομο), με ιδιαίτερα προσεγμένες γεύσεις τόσο της κυπριακής όσο και της ελληνικής αλλά και της διεθνούς κουζίνας, φτιαγμένες με φρέσκα υλικά, τα περισσότερα τοπικά. Στο τέλος άφησε χώρο για το φανταστικό γαλακτομπούρεκο, με ελλαδικό χαρακτήρα. Σημείωσε πως για κάθε 4 άτομα, προσφέρεται δωρεάν ένα μπουκάλι κρασί, φυσικά του Santa Irene (22515515).

Ποταμός, Καμπί
Πέρασε το Παλαιχώρι και στην ένδειξη Φαρμακάς κάνε αριστερά και πιο κάτω είναι το Καμπί και το εστιατόριο Ποταμός (22643315). Ένα εστιατόριο με τζάκι και τζαμαρίες, χτισμένο πάνω στον ποταμό! Οι μεζέδες του είναι νοστιμότατοι (€14/άτομο) και θα ενθουσιαστείς με τα ξιδάτα αβγά των ορτυκιών. Για επιδόρπιο ο Σωτήρης θα σου σερβίρει πισσίες με μέλι.
Πού να μείνεις
Escape Hotel, Παλαιχώρι
Μια καινούργια οικοδομή χτισμένη ακολουθώντας την κλίση του εδάφους και δίπλα στην όχθη του ποταμού Σερράχη, που από τις πρώτες βροχές θα κάνει το τοπίο ακόμα πιο ατμοσφαιρικό. Το κάθε δωμάτιο (oe65/βράδυ με πρόγευμα) έχει τη δική του ξεχωριστή διακόσμηση και θέα (22642300).

Σπίτι της Ευγενίας, Ασκάς
Ένα πετρόκτιστο σπίτι του 1666 μετατράπηκε σε πανέμορφα παραδοσιακά δωμάτια με πανοραμική θέα, που θα σε ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο. Θα παρκάρεις πάνω και θα κατηφορίσεις λίγα μέτρα πιο κάτω, στην καρδιά του πετρόκτιστου μέρους του χωριού. Η διανυκτέρευση είναι €55 με επιλογή για πρόγευμα με έξτρα χρέωση oe10. Η ιδιοκτήτρια, κ. Παναγιώτα έχει εργαστήρι με υφαντά και μπορείς να αγοράσεις τις δημιουργίες της (99642393).

Farmakas Living, Φαρμακάς
Τα 5 αγροτουριστικά καταλύματα βρίσκονται σκορπισμένα στο χωριό και συνδυάζουν επιτυχημένα την παράδοση με την πολυτέλεια. Είναι ιδανικά για να φιλοξενήσουν οικογένειες, ζευγάρια και μόνους αναζητητές της αγροτουριστικής περιπέτειας. Οι τιμές αρχίζουν από €50 το βράδυ. Σημείωσε πως σερβίρεται πρόγευμα, το οποίο μπορείς να το ετοιμάσεις στις πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες, μαζεύοντας φρέσκα προϊόντα του Φαρμακά (22498150).

Λύχνος, Ασκάς
Στα 200 χρόνια ύπαρξής του το κτίριο αυτό ήταν πάντοτε ένα αρχοντικό και για τις οικογένειες που το κατοικούσαν παλιά αλλά και για τους σύγχρονους επισκέπτες του ξενοδοχείου Λύχνος, το οποίο ανακαινίστηκε από μέλη της οικογένειας με αγάπη και περηφάνια διατηρώντας την αίγλη και τη γοητεία του παρελθόντος. Έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από επισκέπτες της Κύπρου και του εξωτερικού για τη φιλοξενία, την άνεση και τη γεύση από παράδοση που εκπέμπει, σε συνδυασμό με τη διάχυτη ηρεμία και την ακατέργαστη ομορφιά του Ασκά. Τα ατμοσφαιρικά δωμάτια είναι διακοσμημένα σε γήινες αποχρώσεις με τις τιμές να κυμαίνονται στα €80-€125 το βράδυ, συμπεριλαμβανομένου του προγεύματος στην ταβέρνα τους (22642641).
Σχετικά
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού – Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Η παράδοση του Bring Your Child to Work της Pafilia στο Minthis
To Minthis μετατράπηκε σε έναν χώρο εξερεύνησης για μερικούς πολύ ξεχωριστούς επισκέπτες
Γνωστό κτήμα της Λευκωσίας αποκτά νέα εντυπωσιακή αίθουσα για γάμους
Μια νέα εποχή ξεκινά στο Κτήμα Κουσιουμή!
9 μεγάλες εικόνες από την Αφροδίτη της Λευκόλλας που επέστρεψε στον Πρωταρά
Μεγαλειώδης τελετή υποδοχής της Αφροδίτης της Λεύκολλας στον Πρωταρά
Η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με πρεμιέρες στο ΣΙΓΜΑ
Τα προγράμματα που κάνουν δυναμική αρχή για τη νέα τηλεοπτική σεζόν.
Lidl και WWF επιτυγχάνουν σημαντικά ορόσημα στη βιώσιμη προμήθεια φοινικέλαιου
Έμπρακτη Δράση για Υπεύθυνη Προμήθεια
Η Ryanair ανακοίνωσε προσφορές για 15 προορισμούς, με τις τιμές να ξεκινούν από μόλις €14.99
Ετοιμάσου για υπέροχα φθινοπωρινά ταξίδια
Το ήσυχο ελληνικό νησί που αναμένεται να γίνει top τουριστικός προορισμός το 2027
Διεθνή μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν, ότι μετά την κινηματογραφική επιτυχία της «Οδύσσειας» του Κρίστοφερ Νόλαν, η Ιθάκη θα είναι από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς το 2027
The Deck: Εκεί όπου οι ξεχωριστές βραδιές αποκτούν νόημα
Το ιδανικό περιβάλλον για να απολαύσεις κάθε στιγμή
Η Cyprus Airways βάζει τον κόσμο σε mood ταξιδιού με εισιτήρια από €80 (μετ' επιστροφής)
Ετοιμάσου να ταξιδέψεις σε Ρώμη, Παρίσι, Μόναχο, Ηράκλειο κ.ά. με μόνο €80