Wine Guide , Εστιατόρια

6+1 Prosecco για το φθινόπωρο

Ένας κομψός ιταλικός αφρώδης οίνος που δεν πρέπει να λείπει από τη λίστα των κρασιών μας

Δημοσιεύτηκε στις 08 Σεπτεμβρίου 2016

Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Το Prosecco, ο κομψός ιταλικός αφρώδης οίνος, δεν λείπει πλέον από καμία αξιοπρεπή λίστα κρασιών, ενώ γίνεται ανάρπαστο σε μπαρ και κλαμπ, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.



Image result for prosecco wine

 

Το Prosecco μάς έρχεται από την περιοχή του Veneto, στη Βορειοανατολική Ιταλία. Πρόκειται για ένα λευκό αφρώδη οίνο που παράγεται από την ομώνυμη λευκή ποικιλία σταφυλιού που ευδοκιμεί στην περιοχή, και οινοποιείται με τη μέθοδο Charmat (της κλειστής δεξαμενής) όχι δηλαδή με την παραδοσιακή μέθοδο οινοποίησης της σαμπάνιας.

 

Image result for prosecco

 

Πρόκειται για ένα φινετσάτο αφρώδες κρασί με σχετικά χαμηλό αλκοολικό τίτλο (‘παίζει’ συνήθως γύρω στο 11%), με κύριο χαρακτηριστικό τα φρέσκα αρώματα λευκόσαρκων καλοκαιρινών φρούτων και τη δροσιστική του οξύτητα. Στην Ιταλία (ειδικά στο Βορρά) το Prosecco δεν λείπει από κανένα σπίτι, αφού αποτελεί συνηθισμένο απεριτίφ, συνοδευτικό πολλών πιάτων, καθώς και τη βάση για πολλά κοκτέιλ.

Το Prosecco είναι οίνος που υπάγεται στην κατηγορία ποιότητας DOC με προστατευόμενη προέλευση από τις περιοχές του Valdobbiadene και του Conegliano, που είναι φημισμένες λοφώδεις οινοπαραγωγικές περιοχές της επαρχίας του Veneto. 

Στη βασική του μορφή, το Prosecco δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απλούστερο (και σημαντικά οικονομικότερο) υποκατάστατο της Σαμπάνιας. Σερβίρεται σκέτο ως ένα δροσερό απεριτίφ, σε θερμοκρασία 8-10 βαθμούς Κελσίου, σε ποτήρι σαμπάνιας, τύπου flute. 

Λόγω του τρόπου οινοποίησής του, το Prosecco διακρίνεται για τη φρεσκάδα των αρωμάτων του και δεν παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά αρώματα ψωμιού και μπισκότου που προσδίδουν οι ζύμες στη σαμπάνια.  

Μην παρασυρθείς και σερβίρεις το Prosecco αποκλειστικά και μόνο με τα επιδόρπια. Πειραματίσου και δοκίμασέ το στο τραπέζι, κατά τη διάρκεια του γεύματος. Θα δεις ότι πάει τέλεια με πιάτα θαλασσινών, ωμών κατά κύριο λόγο, με μία ωραία μακαρονάδα με άσπρη σάλτσα (όπως π.χ. πένες με τόνο και κρέμα γάλακτος), καθώς και με πιάτα με λευκά κρέατα (κοτόπουλο ή χοιρινό), κρύα ή ζεστά. 

Δοκίμασέ το άφοβα με σούσι, καθώς και με μία ποικιλία μαλακών τυριών. Αν πάλι θέλεις οπωσδήποτε να το σερβίρεις με τα γλυκά, συνδύασέ το τέλεια με κέικ ή τάρτες με φρούτα (ποτέ με σοκολάτα). Είναι επίσης ιδανικό για να συνοδεύει το φημισμένο ιταλικό κέικ Panettone. 

 

Image result for prosecco

1. Zardetto Prosecco Superiore D.O.C.G. Conegliano, €14 
Ευγενές αφρώδες κρασί με ευχάριστο χαρακτήρα, όμορφο αφρισμό και τονισμένη οξύτητα. Χρώμα λεμονί, στη μύτη όμορφα αρώματα λευκών λουλουδιών και βερίκοκο πλαισιώνουν τις νότες βοτάνων. Στο στόμα έχουμε σύνθεση γεύσεων με εσπεριδοειδή, ανθούς πορτοκαλιάς και λευκόσαρκων φρούτων. Κορυφαία ετικέτα από έναν από τους καλύτερους παραγωγούς Prosecco της κυπριακής αγοράς. (La Maison du Vin).

2. San Osvaldo Prosecco D.O.C. €9 
Περιποιημένο, ιταλικό αφρώδες από την ποικιλία Prosecco. Καθαρό, μέτριο λεμόνι, χαρακτηρίζεται από όμορφα λουλουδάτα αρώματα και καλό αφρισμό που ξεδιψά. Η μύτη μάς ταξιδεύει στα αρώματα ενός ανοιξιάτικου πρωινού. Νότες εσπεριδοειδών, αχλαδιού και μήλου που υποστηρίζονται από διακριτική παρουσία βοτάνων ακολουθούν τα έντονα αρώματα των ανοιξιάτικων λουλουδιών. Φρέσκια και τραγανή στο στόμα, με ‘ώριμες’ νότες από ανανά και ξύσμα εσπεριδοειδών.  (Vassos Eliades).

3. Lamberti Prosecco Extra Dry D.O.C. €11.40 
Καθαρό, μέτριο λεμονί. Μια ελκυστική μείξη εσπεριδοειδών στη μύτη, κίτρινου μήλου, αχλάδι και μέλι. Ξηρή, με προκλητικά υψηλή οξύτητα, που χαρίζει εξαιρετική φρεσκάδα και ένταση στο στόμα. Κομψό με αιθέριες γραμμές και παρατεταμένη τραγανή επίγευση που βγάζει στο κρασί φρουτώδεις χαρακτήρες γκρέιπφρουτ, λεμόνι, πράσινο μήλο, ορυκτό φρέσκο και ζωντανό. (Senaga)

4. Martini Prosecco, D.O.C. €16
Ποιοτικό, ιταλικό, αρωματικό, αφρώδες, εξαιρετικά ξηρό με ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα, λεπτές φυσαλίδες και στη μύτη με φρέσκο άρωμα λουλουδιών και με νότες φρούτων όπως μήλου, αχλαδιού και ροδάκινου, μπανάνας και με νότες από θυμάρι. Φινετσάτο στόμα, ένα δροσερό σύνολο στο στόμα με μήλο, ροδάκινο, μανταρίνι να συνθέτουν τις γεύσεις τραγανή οξύτητα και μακρύ τελείωμα. (Ghalanos).

5. Astoria Prosecco D.O.C. Treviso, Extra Dry, €16
Ελκυστικό, αφρώδες κρασί, γεμάτο φρεσκάδα από την ποικιλία Glera. Το χρώμα του είναι ανοιχτό λεμονί με πράσινες ανταύγειες. Ξεχωρίζουν τα αρώματα φρούτων όπως πράσινο μήλο, ροδάκινο και εσπεριδοειδή που συμπληρώνονται από διακριτικές νότες λουλουδιών. Ελαφρύ και δροσερό στο στόμα, με φυσαλίδες που διαρκούν και μια γλύκα στην επίγευση. Πίνεται ευχάριστα όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις εποχές του χρόνου.

6. Nino Franco Valdobbiadene D.O.C.G., €16 
Φίνο αφρώδες κρασί με ευγένεια και φρεσκάδα που το καθιστούν μοναδικό. Όμορφος αφρισμός, φρέσκα αρώματα και δροσιστική αίσθηση, κάνουν κάθε γουλιά του απολαυστική. Κομψό, αφρώδες κρασί με ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα και λεπτές φυσαλίδες. Στη μύτη διακρίνονται απαλά αρώματα από αχλάδι, μήλο και άσπρο ροδάκινο. Ζωντανό στο στόμα, κάπως με καλή ισορροπία φρούτου και οξύτητας, κρυστάλλινο, δροσερό και τραγανό. (Cellar & Bodega).

7. Sartori Prosecco D.O.C. €9.50
Καθαρό, ωχρό λεμονοπράσινο, με καλής ποιότητας αφρισμό. Οι φυσαλίδες μεταφέρουν αρώματα φρούτων, όπως μήλο και αχλάδι στη μύτη, σε συνδυασμό με νύξεις εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών. Σχεδόν ξηρό-μαλακό στόμα, που αποκτά ενέργεια λόγω της ξεδιψαστικής οξύτητας και του αφρισμού και καλή ένταση φρούτου. Ένα ευκολόπιοτο, χαρακτηριστικό στυλ Prosecco σε πολύ σχέση ποιότητας τιμής. (Arte Vino)

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close