Wine Guide , Εστιατόρια

Δοκιμάσαμε Ξυνιστέρι εσοδείας 2015

Γευτήκαμε 10+1 ετικέτες της γνωστής κυπριακής ποικιλίας και μεταφέρουμε εντυπώσεις

Δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουλίου 2016

Επίσημα είναι λευκή, γηγενής, οινοποιήσιμη ποικιλία. Είναι όμως για πολλούς η βασίλισσα του κυπριακού αμπελώνα, η επικρατούσα ποικιλία που κατά μεγάλο μέρος έχει την ευθύνη για εξαιρετικά ανοιχτόχρωμα λευκά κρασιά.

Από μόνη της ή και σαν φυσικός παρτενέρ του Μαύρου σταφυλιού ευθύνεται για την υπέροχη Κουμανδαρία. Έχει χαμηλά επίπεδα αλκοόλης και οξύτητας, μας δίνει κομψό φρουτώδες άρωμα και ευχάριστη γεύση, τραγανό, ειδικά στα νιάτα του. Καλλιεργείται παντού, σε Λαόνα-Ακάμα, Βουνί Παναγιάς, Κρασοχώρια, περιοχή Κουμανδαρίας και Πιτσιλιάς.

Στη δοκιμασία μας για το μήνα Ιούλιο έχουμε το Ξυνιστέρι του 2015, μιας πολύ δύσκολης χρονιάς λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που άρχισε από τα μέσα Ιουλίου και διήρκεσε μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Καλή χρονιά σε γενικές γραμμές αφού φάνηκε πόσο πολύτιμες είναι οι γνώσεις των οινολόγων και των ίδιων των οινοποιών μας που μέσα από τις δυσκολίες της αφόρητης ζέστης έφτιαξαν πολύ ικανοποιητικά σε γενικές γραμμές κρασιά.

Η αυλαία ανοίγει για το Ξυνιστέρι 2015…

Οινοποιείο Ζαμπάρτας, Λεμεσός, €8.50
Λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα. Μύτη αρκετά έντονη και φινετσάτη με χαρακτήρα φρουτώδη, κυρίως μάνγκο και εσπεριδοειδών, αλλά και βοτανική με κυρίαρχο το φασκόμηλο, ενώ δεν λείπουν τα χορτώδη στοιχεία τα οποία εκφράζονται με το άρωμα των σπαραγγιών. Στο στόμα είναι εξαιρετικά ισορροπημένο, το σώμα του είναι αρκετά γεμάτο, η οξύτητά του τραγανή και αφήνει μια λιπαρή αίσθηση με πολύ καλή επίγευση.

Οινοποιείο Κυπερούντα Πετρίτης , Λεμεσός €7.50
Καθαρό, μέτριο λεμονί, με χρυσές ανταύγειες. Το λευκό με τα εκφραστικά του αρώματα λουλουδιών, βοτάνων και λευκόσαρκων φρούτων, φέρει το ελαφρύ βελούδινο άγγιγμα του βαρελιού τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα. Το στόμα είναι ένα πραγματικό ποίημα, στη γεύση είναι λιπαρό με σώμα πλούσιο και οξύτητα κατάλληλη για φρέσκο ψάρι. Χάρη στο υψηλό υψόμετρο έχει ένα άρωμα στόματος που διαρκεί και διαρκεί. Κρασί που περιμένει στη γωνία τον απαιτητικό σαργό και την αλανιάρα τσιπούρα για να αναδείξει τη φρεσκάδα τους και τη νοστιμιά τους.

Οινοποιείο Χατζηάντωνα, Λεμεσός, €8.50
Μέτριο λεμονί, με λίγο πιο βαθύ σε σχέση με το σύνηθες ελαφρύ χρώμα των ξυνιστεριών. Μύτη που ξεδιπλώνει αρώματα τροπικών φρούτων όπως mango, ώριμων εσπεριδοειδών, μαρμελάδας λεμονιού και καραμελωμένο μήλο, με νύξεις γλυκών μπαχαρικών. Στο στόμα είναι στρογγυλό, μαλακό, με μέτρια λιπαρότητα λευκόσαρκα φρούτα και βότανα όπως και πράσινο τσάι. Επίγευση μακρά εξελισσόμενη.

ΚΕΟ Ξυνιστέρι, Λεμεσός, €5.50
Ανοιχτόχρωμο κίτρινο χρώμα, στη μύτη διακριτικά αρώματα λεμονιού, πράσινου μήλου, λευκών μικρών λουλουδιών και λευκών καλοκαιρινών φρούτων (ροδάκινο, αχλάδι) σε ένα βοτανικό πορτρέτο. Η μεγάλη έκπληξη είναι όμως στο στόμα! Ελαφρύ μεν, μέτριο σε λιπαρότητα, όγκο και βάθος αλλά φινετσάτο, ορυκτώδες και ελαφρύ πιπεράτο. Ένα κρασί που με κάνει να αναρωτιέμαι αν θα μας εκπλήξει με την αντοχή και τη βελτίωσή του στο μέλλον. Έχει πιπεράτη, μακριά επίγευση.

Οινοποιείο Τσιάκκα, Λεμεσός €6.50
Με λαμπερό κίτρινο χρώμα και διακριτικές πράσινες ανταύγειες, την πρώτη εντύπωση για αυτό το Ξυνιστέρι από το Οινοποιείο Τσιάκκας μας τη δίνουν τα φρέσκα και πεντακάθαρα αρώματα εσπεριδοειδών στη μύτη -λεμόνι, lime, κίτρο, και πράσινο πεπόνι και αρωμάτων χόρτου. Από εκεί και πέρα, η εικόνα συμπληρώνεται από τη γενικότερη φινέτσα του κρασιού που διαρκεί από την πρώτη γουλιά ως και την τελευταία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε δε ότι το φρέσκο Ξυνιστέρι σημαίνει εκρηκτική οξύτητα. Και εδώ την έχουμε.

Οινοποιείο Τσαγγαρίδη, Πάφος, €6
Ιδιαίτερα φτιαγμένο από κορυφαία πρώτη ύλη. Ελαφρύ κίτρινο χρώμα, προκλητική διαύγεια, αρώματα χόρτου και βοτάνων όπως και τα φρουτώδη αρώματα ροδάκινου και κάπως εξωτικών φρούτων σε λουλουδάτο φόντο, το λευκό αυτό κρασί, "μεθά" αμέσως τις καρδιές αυτών που το δοκιμάζουν. H γεύση του είναι πλούσια, αρωματική και με έντονη επίγευση.

Οινοποιείο Κολιός, Περσεφόνη, Πάφος €5.50
Ένα ελαφρύ απλό κρασί, με λαμπερό χρώμα και έντονες πρασινοκίτρινες ανταύγειες. Λεπτά, πολύ έντονα αρώματα με φρουτώδη χαρακτήρα αλλά και έντονο ανθώδες χαρακτήρα που συνθέτουν όμορφα εξωτικά αρώματα. Εντυπωσιακή εξέλιξη στο στόμα, σωστά τονισμένη οξύτητα με διακριτική ευχάριστη οξύτητα και καθαρή φρουτώδη επίγευση.

Οινοποιείο Φικάρδος Αμάλθεια, Πάφος, €5.50
Ένα όμορφο και έντονο λευκό κρασί με αχυρο-πράσινο χρώμα, δροσιστικό και ευχάριστο, με πεντακάθαρα λεμονάτα αρώματα και όμορφη οξύτητα. Το λευκό Αμάλθεια Φικάρδου αναδεικνύει τις θαλασσινές γεύσεις του καλοκαιριού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα λεμονάτα αρώματά του και τη ζωντανή οξύτητά του.

Οινοποείο Βλασίδης, Λεμεσός, €7
Χρώμα ανοιχτό κίτρινο, φρουτώδη αρώματα τροπικών φρούτων με νότες μήλου και κυρίως αχλαδιού, και φίνα αρώματα λουλουδιών. Έχει εκρηκτική φρεσκάδα και πλούσια γεύση, σώμα με πολύ καλή οξύτητα που οδηγεί σε μακρά και πικάντικη επίγευση. Είναι ιδανικό για ψαροφαγίες αλλά πίνεται και σκέτο από όσους εκτιμούν την ένταση στο ποτήρι. Εξαιρετική γευστική ισορροπία.

Οινοποιείο Κάθηκα Βασιλικόν, Πάφος, €6
Το χρώμα του είναι λαμπερό λεμονοπράσινο. Στη μύτη είναι πολύπλοκο με το Ξυνιστέρι να προσδίδει αρώματα χόρτου, βοτάνων και ορυκτού, αλλά και φρούτα πεπονιού, φλούδας πορτοκαλιού, φυτικότητας και πυρηνόκαρπων φρούτων. Δροσερό στο στόμα, με αρκετά πλούσια δομή και τις γεύσεις των φρούτων να ξεχωρίζουν και να μένει μία απαλή λεμονάτη αίσθηση στο τελείωμα.

Οινοποιείο Μόντε Ρόγια Χρυσορρογιάτισσα, Πάφος, €5.50
Λαμπερό, διαυγές με ελαφριές χρυσοπράσινες ανταύγειες. Τα τυπικά αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, οι μυρωδιές βοτάνων και του φρεσκοκομμένου γρασιδιού εναλλάσσονται σε ένα φόντο εσπεριδοειδών. Μία πλούσια, δροσερή και όμορφα ισορροπημένη γεύση, που δίνει ευχάριστη οξύτητα και αρωματική επίγευση

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close