Wine Guide , Εστιατόρια

Ένα διαλεκτό ροζέ από την Προβηγκία

Δοκιμάζουμε το βραβευμένο κρασί AIX Vin de Provence εσοδείας 2015

Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου 2016

Μια αυθεντική γαλλική απόλαυση, που δίνει στους εξερευνητές του κρασιού άλλη μια θαυμάσια επιλογή για να διευρύνουν τους γευστικούς τους ορίζοντες, ήρθε και στην Κύπρο από τον όμιλο  εταιρειών Φώτος Φωτιάδης. Πρόκειται για το βραβευμένο κρασί AIX Vin de Provence εσοδείας 2015, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των ροζέ οίνων.

Αυτός ο κλασσικός συνδυασμός από την Προβηγκία, με  Grenache, Cinsault και Syrah παράγεται από τον Οίκο Saint Aix που βρίσκεται 25 χλμ από την ιστορική πόλη Aix en Provence με μια ιστορία 130 χρόνων. Οι 72 εκταρίων (720 στρεμμάτων) αμπελώνες βρίσκονται 420 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας σε ένα οροπέδιο, στους πρόποδες του βουνού Sainte Victoire που λάτρεψαν και ζωγράφισαν τόσο ο Paul Cézanne όσο και ο Vincent Van Gong. 

Ο  νοτιοδυτικός προσανατολισμός εκθέτει τους αμπελώνες σε συχνούς μαΐστρους ανέμους, οι οποίοι προστατεύουν εκ φύσεως τα αμπέλια από τα παράσιτα. Η περιοχή της Προβηγκίας, η οποία λούζεται από 300 ημέρες ηλιοφάνειας ετησίως, σε συνδυασμό με τα δροσερά απογεύματα και τις παγωμένες νύχτες, είναι ιδανική για την παραγωγή του θαυμάσιου κρασιού, μιας και επιτρέπει τη βέλτιστη ωρίμανση των σταφυλιών η οποία χαρίζει στο κρασί μια εξαιρετική ποιότητα γεύσης. Το ποικίλο αυτό κλίμα είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια Grenache, Syrah και Cinsault. Το φτωχό ασβεστολιθικό αργιλώδες έδαφος, πιο αμμώδες σε ορισμένα σημεία, είναι πλούσιο σε ορυκτά, προσδίδοντας τη χαρακτηριστική ένταση στη γεύση των καρπών.

Τα σταφύλια της συγκεκριμένης σοδειάς συλλέχτηκαν στο καταλληλότερο στάδιο ωρίμανσης, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η τέλεια ισορροπία μεταξύ σακχάρων και οξύτητας. Η συγκομιδή, ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου στις 4 τα ξημερώματα, ούτως ώστε  τα σταφύλια να φτάσουν στο οινοποιείο με τον δροσερό πρωινό αέρα, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση των μεταλλικών στοιχείων και της φρεσκάδας. Η ελάχιστη θερμοκρασία ζύμωσης διατηρήθηκε στους περίπου 12 βαθμούς. Μια μικρή ποσότητα ποικιλίας Carignan προστέθηκε για να τελειοποιήσει τον τρύγο του 2015.

Ο Οίκος Saint Aix υιοθετεί παραδοσιακές, μη παρεμβατικές τεχνικές καλλιέργειας που σέβονται την υγεία των φυτών, επιτρέποντας στα ώριμα σταφύλια να φτάσουν στο μέγιστο δυναμικό ποιότητας με τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ σακχάρων και οξύτητας. 

Το  κρασί AIX Vin de Provence διατίθεται στις συσκευασίες 75cl και 150cl (Magnum) σε επιλεγμένα ξενοδοχεία, εστιατόρια και wine bars. 

Εισάγεται και διανέμεται στην Κύπρο από τον Όμιλο Εταιρειών  Φώτος Φωτιάδης. Τηλέφωνο Επικοινωνίας:22471111.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close