Wine Guide , Εστιατόρια

10+1 κυπριακά ροζέ για το καλοκαίρι

Δοκιμάσαμετη νέαεσοδεία του 2015 και φτιάξαμε τη λίστα με όσα γευτήκαμε

Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουνίου 2016

Καλοκαίρι σε ταβερνάκι στο τραπέζι με αλοιφές, χωριάτικη, ελίτσες, ζεστή πίτα και αρχίζει το χαλούμι στη σχάρα, μανιτάρι… μετά προς το τέλος το κοτόπουλο ριγανάτο, σουβλάκι και σιεφταλιά. Πιστός οινικός σύντροφος ένα δροσερό μπουκάλι ροζέ.

Πιθανότατα, τα ροζέ κρασιά ή ερυθρωποί οίνοι, αν προτιμάτε την επίσημη ονομασία τους, είναι ο πιο παρεξηγημένος τύπος κρασιών. Κάποιοι πιστεύουν πως προορίζονται αποκλειστικά για κατανάλωση από το -κάποτε- ασθενές φύλο, άλλοι ότι προέρχονται από την ανάμειξη λευκών και κόκκινων κρασιών, κάποιοι πως είναι πάντα ημίξηρα και άλλοι ότι δεν έπρεπε καθόλου να υπάρχουν.

 

 

Μ' αυτά και μ' αυτά, παρότι όλοι σχεδόν οι οινοπαραγωγοί διαθέτουν ένα τουλάχιστον ροζέ στη συλλογή τους, το μερίδιό τους στην αγορά κινείται γύρω στο 6% με μια ελαφρά αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια.

Παρόλα αυτά όμως και διαφορετική μέθοδο παραγωγής έχουν και εξαιρετική συντροφιά κάνουν σε πολλά πιάτα, ιδιαίτερα της καλοκαιρινής μεσογειακής κουζίνας (βλέπε πρόλογο) και βέβαια μπορούν να είναι ξηρά ή ημίξηρα ή ό,τι άλλο, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τα λευκά και τα κόκκινα.

Όσο για την αντίληψη περί γυναικείων κρασιών, την προσπερνάμε ως αναχρονιστική, αν και, για να πούμε την αλήθεια, αρκετές νεαρές, κυρίως, κυρίες προτιμούν τις ημίξηρες εκδοχές των ροζέ, λόγω της ηπιότερης γεύσης τους, Με τον ίδιο τρόπο, πιστεύουμε, που θα προτιμούσε τις αντίστοιχες των λευκών ή των κόκκινων, αν είχαν την ευκαιρία να τις δοκιμάσουν.

 

 

Ας δοκιμάσουμε λοιπόν με την εσοδεία 2015

 

Τσιάκκας Ρόδινος Λεμεσός €6.50
Μύτη γεμάτη φρεσκάδα, καθαρή, με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και φράουλα, γλυκών μπαχαρικών και σοκολάτας γάλακτος. Στο στόμα έχει μια ανεπαίσθητη νότα γλυκύτητας και φρεσκάδα λόγω τονισμένης οξύτητας. Έντονα και πυκνά αρώματα που ακολουθούν το χαρακτήρα της μύτης, και φτάνουν μέχρι την επίγευση.

 

Βασιλικό Οινοποιείο Κυπερούντα, Shiraz-Grenache, Λεμεσός €7.50
Ένα ροζέ κρασί εντυπωσιακό από κάθε άποψη: ξεκινώντας από το έντονο ροζέ χρώμα του προχωρώντας με τη δυνατή φρουτώδη μύτη του και καταλήγοντας στη μεστή αίσθηση και μακρά επίγευσή του στο στόμα. Έντονα καθαρά αρώματα βύσσινου κερασιού και φράουλας. Πολύ γεμάτο στόμα με ωραία αίσθηση οξύτητα και τανινών. Γευστικό με μεγάλη διάρκεια.

 

Άης Αμπέλης Λευκάδα - Μαραθεύτικο, Λεμεσός €7.95
Ζωηρό ροζέ χρώμα, με μωβ ανταύγειες που υποδηλώνουν νεότητα. Ιδιαιτέρως εκφραστική μύτη, με αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, όπως φράουλας και βύσσινο, σε συνδυασμό με ανθικές νύξεις. Σχεδόν ξηρό στο στόμα, με οξύτητα δροσιστική και καλή ισορροπία. Συνολικά πολύ εκφραστικό με ζωηρό φρουτώδη χαρακτήρα και ένταση. Δεν προορίζεται για παλαίωση, αλλά θα πίνεται και του χρόνου ευχάριστα.

 

Οινοποιείο Χατζηαντωνά, Cabernet Sauvignon, Λεμεσός €12.50
Αισιόδοξα ανοιχτόχρωμο και ανοιξιάτικο, θυμίζει κόκκινο κεράσι. Συναρπαστικά πυκνό και έντονο άρωμα μαρμελάδας, φραμπουάζ και φρούτων του δάσους, που συνδυάζεται ωραιότατα με τη συντροφιά πιπεράτων τόνων. Στη γεύση σε γεμίζει με μια αίσθηση τραγανού φρούτου, σωστά καραμελώμενου, αλλά και με την παρουσία τανικότητας και δροσιστικής οξύτητας. Πολύ ωραία φρουτώδη επίγευση.

Κτήμα ΚΕΟ Cabernet Sauvignon - Sauvignon Blanc €9.20
Από τα λίγα ροζέ που είναι χαρμάνι ερυθράς με λευκής ποικιλίας. Χρώμα λαμπερό τριανταφυλλί, έντονο αρωματικό bouquet, με χαρακτηριστικά τριαντάφυλλου, κερασιού και τσιχλόφουσκας. Πλούσια γλυκόξινη γεύση, μεταξένια τονικότητα και δροσερή γλυκύτητα ειδικά στο τέλος.

 

 

Οινοποιείο Καμαντερένα, Στρούμπελι Μαραθεύτικο, Πάφος €6.50
Μέτριας έντασης ροζέ με ελαφρώς πορφυρές ανταύγειες. Μύτη κομψή, όχι εκρηκτική, αλλά με προφανή αρώματα κόκκινων φρούτων που θυμίζουν κεράσι, μαρμελάδες, νύξεις ωριμότητας όπως καραμέλα και μία ελαφριά φυτικότητα. Ξηρό, ζωηρό στόμα απόρροια της οξύτητας και φρούτο περισσότερο τραγανό, με την ωριμότητα να υποχωρεί ελαφρώς, δίνοντας περισσότερη φρεσκάδα στο κεράσι και τη φράουλα. Επίγευση δροσιστική και μέτρια σε διάρκεια...

 

Βασιλικό Οινοποιείο Κάθηκα, Εναλία, Μαραθεύτικο-Shiraz, Πάφο €7
Ένα κοσμοπολίτικο ροζέ με εξαιρετικό χρώμα κόκκων ροδιού. Πυκνό, όμορφο και σοβαρό άρωμα που θυμίζει κήπο… νεράιδας, γιατί διαθέτει και φρουτώδη και ανθώδη στοιχεία, που τονίζονται από νότες καραμέλας και πιπεριού. Γεύση πλούσια και απαλή, με διακριτική παρουσία τανινών και πιπεράτων γευστικών χαρακτηριστικών

 

Οινοποιείο Βουνί Παναγιάς, Μαραθεύτικο-Μαύρο Πάφος, €6.20
Ένα εντυπωσιακό ροζέ κρασί που κερδίζει με την όμορφη λουλουδάτη χρωματικότητά του στη μύτη, καθώς και τον πληθωρικό φρουτώδη χαρακτήρα του στο στόμα. Έχει τονισμένη, δροσιστική οξύτητα και μεγάλη διάρκεια. Χρώμα έντονο ροζέ με ανταύγειες saumon. Μύτη φρουτώδη με πλούσια αρωματική έκφραση. Ιδιαίτερα ισορροπημένο στόμα, αρκετά γεμάτο, λιπαρό με εκφραστική επίγευση.

 

 

Οινοποιείο Τσαγγαρίδη Μαραθεύτικο - Shiraz, Πάφος €9
Ελαφρύ σε ένταση ροζέ χρώμα, πολύ ελκυστικό στο μάτι, ημίξηρο. Μύτη μέτριας αρωματικής έντασης με νότες μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, τσιχλόφουσκας και φυτικότητα ντομάτας. Φραουλένιο στόμα και ημίγλυκο, χαρακτηριστικά και 'επικίνδυνα' εύκολο στην κατανάλωση, γεγονός που ενισχύεται και από το ελαφρύ του σώμα. Επίγευση σύντομη και φρουτώδη, για ένα κρασί το οποίο έχει 'easy going' χαρακτήρα.

 

Οινοποιείο Έζουσα Έρως Μαραθεύτικο €8
Περίτρανο παράδειγμα της ομορφιάς του ροζέ κρασιού από την προνομιούχα οινοπαραγωγική ζώνη της Πάφου. Έντονο κερασί χρώμα με ιωδίζουσες ανταύγειες, το Μαραθεύτικο βγάζει όλη τη δροσιστική του οξύτητα, αλλά και τον πλούτο των αρωμάτων των άγριων φρούτων και της ντομάτας, για να δώσει ένα από τα πολύ αγαπημένα ελληνικά ροζέ. Μια υποψία τανινών το βοηθά να συνοδεύσει ελαφριά πιάτα με κρέας, καθώς και κοκκινιστά.

 

Οινοποιείο Ζαμπάρτα, Λευκάδα-Cabernet Franc, Λεμεσός, €12
Ροδί, ζωηρό με λίγες ιώδεις αποχρώσεις. Γοητευτικά και καλογραμμένα αρώματα από κασίς, με ένταση που αφήνει περιθώριο στις επίσης ευδιάκριτες νότες πορτοκαλιού και μια αίσθηση φύλλου ντομάτας. Στόμα γεμάτο, με αισθητή γλυκύτητα και νεύρο. Τανίνες που κάνουν διακριτικά και ταυτόχρονα αισθητά την παρουσία τους. Καλή επίγευση και διάρκεια. Ο χαρακτήρας του κρασιού του επιτρέπει να συνδυάζεται με γεύσεις που χαρακτηρίζονται τόσο από αλμυρές όσο και από γλυκές νότες.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close