Κινηματογράφος , Cinema: Τα Καλύτερα

Όσκαρ 2016: Οι υποψηφιότητες, τα φαβορί και οι πιθανές ανατροπές!

Λίγες μόνο ώρες πριν τη μεγάλη βραδιά, το Check In Cyprus κάνει τις δικές του προβλέψεις και δίνει τα δικά του χρυσά αγαλματάκια!

Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2016

 

Φώτα, κάμερες, λαμπεροί σταρ, κομψά tuxedos και εντυπωσιακές δημιουργίες υψηλής ραπτικής... Την Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας θα περπατήσουν στο κόκκινο χαλί του Dolby Theater του Λος Άντζελες, όπου θα πραγματοποιηθεί η 88η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, με οικοδεσπότη της βραδιάς, για δεύτερη φορά, τον γνωστό κωμικό, Chris Rock.

 

Αν και ο μέγιστος αριθμός είναι δέκα, εντούτοις και φέτος οκτώ ταινίες διεκδικούν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι (‘The Revenant’, ‘Mad Max: Fury Road’ , ‘The Bridge of Spies’, ‘The Big Short’, ‘Room’, ‘Brooklyn’, ‘The Martian’ και ‘Spotlight’) με την δραματική ταινία ‘The Revenant’ του Μεξικανού σκηνοθέτη Alejandro González Iñárritu (ο οποίος θριάμβευσε πέρυσι στα Όσκαρ με το ‘Birdman’) να τίθεται επικεφαλής της κούρσας, διεκδικώντας συνολικά 12 βραβεία, ανάμεσα τους για Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Leonardo DiCaprio και Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Tom Hardy.

 

Ποια ταινία θα φύγει όμως με το μεγάλο βραβείο; Το τοπίο φέτος μοιάζει κάπως ομιχλώδες, μια που τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και το BAFTA έχει κερδίσει το ‘The Revenant’, το Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών (SAG) η ταινία ‘Spotlight’, ενώ το Σωματείο Αμερικανών Παραγωγών ψήφισε ως καλύτερη ταινία της χρονιάς, το ‘The Big Short’! Το Check In Cyprus συγκέντρωσε τη λίστα με τους υποψήφιους σε έξι βασικές κατηγορίες και λίγες μόνο ώρες πριν τη λαμπερή βραδιά, κάνει τις δικές του προβλέψεις και δίνει τα δικά του χρυσά αγαλματάκια!

 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ: Adam McKay (‘The Big Short’), George Miller (‘Mad Max: Fury Road’), Alejandro G. Iñárritu (‘The Revenant’), Lenny Abrahamson (‘Room’), Tom McCarthy (‘Spotlight’).
THE OSCAR GOES TO: Τις περισσότερες πιθανότητες για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, συγκεντρώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά (μετά το ‘Birdman’), ο Μεξικανός σκηνοθέτης Alejandro G. Iñárritu για το ‘The Revenant’. Η ταινία γυρίστηκε μέσα σε έξι μήνες κια για τις ανάγκες των γυρισμάτων χρησιμοποιήθηκε μόνο φυσικό φως. Οι τοποθεσίες που επιλέχτηκαν ήταν στον Καναδά και την Νότια Αργεντινή. Το κρύο στις περιοχές αυτές ήταν τσουχτερό, ενώ οι συνθήκες γυρισμάτων ιδιαίτερα αντίξοες. Συνεργείο και ηθοποιοί υπέφεραν πολύ μέχρι να ολοκληρωθεί η παραγωγή, όμως τα επικά πλάνα του Iñárritu και η ποιητική φωτογραφία του Emmanuel Lubezki, δικαίωσαν του πάντες με το άρτιο, τελικό αποτέλεσμα. 
ΤΟ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ TIME OUT ΠΑΕΙ: Αδιαμφισβήτητα στον Alejandro G. Iñárritu για το ‘The Revenant’. Μπορεί η ταινία να άφησε ανάμικτα συναισθήματα στο κοινό, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι, σε εικαστικό επίπεδο, ο Μεξικανός σκηνοθέτης ξεπέρασε για ακόμα μια φορά τον εαυτό του.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: Δεν θα μας χαλούσε καθόλου αν το βραβείο πήγαινε στον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη George Miller για τη φοβερή δουλειά που έκανε στο ‘Mad Max: Fury Road”, αποδεικνύοντας ότι μια ταινία δράσης μπορεί να έχει παράλληλα κι ένα πολύ υψηλό, καλλιτεχνικά, αποτέλεσμα.

 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ  

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ: Jennifer Jason Leigh (‘The Hateful Eight’), Rooney Mara (‘Carol’), Rachel McAdams (‘Spotlight’), Alicia Vikander (‘The Danish Girl’), Kate Winslet (‘Steve Jobs’).
THE OSCAR GOES TO: Εδώ οι πιθανότητες είναι πενήντα-πενήντα. Τόσο η Kate Winslet, όσο και η Alicia Vikander έχουν ξεχωρίσει φέτος για τους ρόλους τους στις ταινίες ‘Steve Jobs’ και ‘The Danish Girl’ αντίστοιχα, με την Vikander όμως να έχει ένα μικρό προβάδισμα.
ΤΟ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ TIME OUT ΠΑΕΙ:  Στην Alicia Vikander. Η νεαρή ηθοποιός από τη Σουηδία έχει διαγράψει τα τελευταία χρόνια μια εξαιρετική πορεία και άνετα θα μπορούσε να είναι υποψηφία για Όσκαρ ακόμα και για το ρόλο της στην ταινία ‘Ex-Machina’. Στο ‘The Danish Girl’, η 27χρονη σύντροφος του Michael Fassbender, στάθηκε αντάξια στο πλευρό του Eddie Redmayne, υποδυόμενη τη σύζυγο του ζωγράφου Einar Wegener, ο οποίος τη δεκαετία του ’30 προχώρησε σε εγχείρηση αλλαγής φύλου, χαρίζοντάς μας μια από τις πιο δυνατές γυναικείες ερμηνείες της χρονιάς.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: Δεν θα μας ξαφνιάσει αν δούμε τελικά την Rachel McAdams ('Spotlight)στη σκηνή. 

 

 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ: Christian Bale (‘The Big Short’), Tom Hardy (‘The Revenant’), Mark Ruffalo (‘Spotlight’), Mark Rylance (‘Bridge of Spies’), Sylvester Stallone (‘Creed’).
THE OSCAR GOES TO: To 1976, o Sylvester Stallone υποδύθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του το ρόλο του πυγμάχου Rocky Balboa, με την ταινία να κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. 40 χρόνια μετά, ο Sylvester Stallone ενσαρκώνει για ακόμα μια φορά στη μεγάλη οθόνη το ρόλο που τον ανέδειξε στην ταινία ‘Creed’ και φτάνει πιο κοντά στο πρώτο του Όσκαρ από ποτέ. Όπως όλα δείχνουν, στις 28 Φεβρουαρίου ο ‘Sly’ θα φύγει από το Dolby Theater με τον τίτλο του νικητή!
ΤΟ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ TIME OUT ΠΑΕΙ:  Αναντίλεκτα στον Sylvester Stallone. Μετά από μια σειρά macho/σκληροτράχηλων ρόλων, ο 69χρονος ηθοποιός αποδεικνύει ότι είναι (τελικά) μεγάλη ταλεντάρα. Πιο ανθρώπινος, πιο γήινος από ποτέ, ο ‘Sly’ υποδύεται ξανά τον Rocky Balboa, έναν θρύλο που πλέον έχει μεγαλώσει και έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ένας άντρας μόνος. Ένας ήρωας ευάλωτος, που έχει αφήσει πίσω του τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος. Η ερμηνεία του στο ‘Creed’ είναι λιτή, to the point που λέμε, ευαίσθητη και συγκινητική, χωρίς να γίνεται σε καμία φάση υπερβολική.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: Ο Mark Rylance μας χάρισε μια μεστή και σπουδαία ερμηνεία στο ‘Bridge of Spies’ του Steven Spielberg.

 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ: Cate Blanchett (‘Carol’), Brie Larson (‘Room’), Jennifer Lawrence (‘Joy’), Charlotte Rampling (’45 Years’), Saoirse Ronan (‘Brooklyn’).
THE OSCAR GOES TO: Εδώ τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα. Σαρώνοντας όλα τα υπόλοιπα βραβεία ερμηνείας στο διάβα της, η πρωταγωνίστρια του ‘Room’, Brie Larson, είναι το απόλυτο ‘γκανιάν’ στην κατηγορία της.
ΤΟ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ TIME OUT ΠΑΕΙ:  Μα φυσικά στην Brie Larson! Χωρίς ιδιαίτερους συναισθηματικούς ‘εκβιασμούς’, η 26χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός (που πριν μερικούς μήνες ο περισσότερος κόσμος δεν γνώριζε καν την ύπαρξή της), ήρθε από το πουθενά για να εκτοπίσει τις ιδιαίτερα λαμπερές και προβεβλημένες συνυποψήφιές της, Cate Blanchett και Jennifer Lawrence. Στο ‘Room’, υποδύεται μία μητέρα που μεγαλώνει το παιδί της σε ένα δωμάτιο 10 τετραγωνικών, ώσπου εκείνη αποφασίζει πως έφτασε η ώρα να ξεγελάσουν τον άντρα που τους κρατά φυλακισμένους και να βγουν στον έξω κόσμο. Η Larson αποτυπώνει, μέσα από την καθηλωτική ερμηνεία της, τη δύναμη και το μεγαλείο της ανιδιοτελούς μητρικής αγάπης.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: Η Cate Blanchett είναι μία ηθοποιός που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Θα μπορούσε να διεκδικήσει το Όσκαρ για την ερμηνεία της στο ‘Carol’, αν η ταινία δεν έφερε αρκετές αδυναμίες σε επίπεδο σεναρίου, μοντάζ και σκηνοθεσίας.

 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ: Bryan Cranston (‘Trumbo’), Matt Damon (‘The Martian’), Leonardo DiCaprio (‘The Revenant’), Michael Fassbender (‘Steve Jobs’), Eddie Redmayne (‘The Danish Girl’).
THE OSCAR GOES TO: Η επιλογή εδώ είναι μονόδρομος. Οι χιλιάδες θαυμαστές του παραληρούν. Το hashtag #GiveLeoAnOscar μονοπωλεί ξανά τα μέσα κοινωνική δικτύωσης. Ήρθε επιτέλους η στιγμή που ο Leonardo DiCaprio θα πάρει το πρώτο του χρυσό αγαλματάκι; Ναι!
ΤΟ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ TIME OUT ΠΑΕΙ:  Στον αγαπημένο μας Leonardo DiCaprio. Μετά από 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ και μία σειρά από συνεργασίες με καταξιωμένους σκηνοθέτες, ήρθε η μεγάλη στιγμή που η ερμηνευτική δεινότητα του Χολιγουντιανού σταρ θα αναγνωριστεί και επίσημα από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Όπως η Brie Larson, έτσι και ο ‘Leo’, έχει σαρώσει στο πέρασμά του όλα τα υπόλοιπα βραβεία ερμηνείας μέσα από το ρόλο του στην ταινία ‘The Revenant’ και φαίνεται ότι τίποτα πια δεν μπορεί να σταματήσει την ξέφρενή του πορεία. Σχεδόν σε ένα ‘one man show’ και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες γυρισμάτων, ο 41χρονος ηθοποιός υποδύεται στην ταινία του Alejandro G. Iñárritu, τον κυνηγό Hugh Glass, και μας χαρίζει μία αψεγάδιαστη ερμηνεία που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι δικαίως θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του. Ο DiCaprio δήλωσε ότι το ‘The Revenant’ ‘ είναι ό,τι πιο δύσκολο και επίπονο έχει κάνει μέχρι τώρα στη ζωή του. Εμείς το αναγνωρίζουμε αυτό και του χαρίζουμε απλόχερα (για το ‘The Revenant’ και για όλα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα) το δικό μας Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: Ο Eddie Redmayne, σε ρόλο τρανσέξουαλ, κατάφερε να μας χαρίσει για ακόμα μια χρονιά μια συγκινητική ερμηνεία στο ‘The Danish Girl’. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την περσινή, πολυεπίπεδή του ερμηνεία ως Stephen Hawking στο ‘The Theory of Everything’.

 

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ: ‘The Revenant’, ‘Mad Max: Fury Road’ , ‘The Bridge of Spies’, ‘The Big Short’, ‘Room’, ‘Brooklyn’, ‘The Martian’, ‘Spotlight’.
THE OSCAR GOES TO:  Όπως σας είπαμε και στην αρχή το τοπίο είναι κάπως ομιχλώδες φέτος σε ότι αφορά στο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, πολύ απλά γιατί καμία από τις οκτώ υποψήφιες ταινίες δεν φαίνεται να συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα την κάνουν να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες. Όλες έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Εντούτοις, οι ταινίες ‘The Revenant’ του Alejandro G. Iñárritu και ‘Spotlight’ του Tom McCarthy, θεωρούνται οι επικρατέστερες για να κερδίσουν το μεγάλο βραβείο της Ακαδημίας, με το ‘The Revenant’ να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.
ΤΟ ΟΣΚΑΡ ΤΟΥ TIME OUT ΠΑΕΙ:  Μας συγχωρείτε κύριε Iñárritu, αλλά πάμε κόντρα στα προγνωστικά και δίνουμε το δικό μας Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στο ‘Spotlight’ τoυ Tom McCarthy. Το φιλμ είναι κομμένο και ραμμένο στα γούστα της Ακαδημίας και πολύ πιθανόν να το προτιμήσει, μια που ο Iñárritu απέσπασε πέρυσι του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το ‘Birdman’. Δύο χρονιές σερί, ίσως πάει πολύ. Ξεχωρίζουμε το ‘Spotlight’ πρώτα απ’ όλα για το πολύ καλά δομημένο (και καθόλου φλύαρο) του σενάριο. Μετά για το υπέροχο cast του. Εξαιρετικές ερμηνείες από τους Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams και Liev Schreiber. Και έπειτα για το θέμα που καταπιάνεται. Η ταινία μάς αφηγείται την πραγματική ιστορία της βραβευμένης με Pulitzer μάχιμης δημοσιογραφικής ομάδας με το όνομα Spotlight, της εφημερίδας Boston Globe. Το 2002 σόκαρε την κοινή γνώμη της Βοστώνης στις Η.Π.Α. αποκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας στο οποίο εμπλέκονταν πάνω από 70 ιερείς. O Tom McCarthy, αγγίζει αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα, χωρίς καθόλου κλισέ και ανούσιους δακρύβρεχτους συναισθηματισμούς. Η ωμή αλήθεια στο προσκήνιο.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: Λες το ‘Mad Max: Fury Road’ του George Miller να καταφέρει τελικά να κάνει τη μεγάλη ανατροπή;
 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close