Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Φτιάχνει βούρκες του βοσκού

Ο Νεόφυτος Νεοφύτου ξέρει να φτιάχνει την παραδοσιακή βούρκα

Δημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου 2015

Από την Πάφο στο Φοινί

Στο όμορφο χωριό της επαρχίας Λεμεσού, το Φοινί, οι άνθρωποί της ανέπτυξαν μια ξεχωριστή και μεγάλη παράδοση στην κατασκευή της παραδοσιακής ‘βούρκας’, που η ιστορία της χάνεται μέσα στους αιώνες. Το ‘δισάκι’ που χρησιμοποιούσαν οι βοσκοί, κατασκευασμένο από δέρμα ζώου - κυρίως κατσίκας είναι μια τέχνη που πολύ πιθανόν να έχει τις ρίζες της στη Πάφο. Ο πατέρας του Νεόφυτου Νεοφύτου, -του σύγχρονου ‘βούρκατζιη’-, ο Νεοκλής ο Παφίτης, ήταν ξακουστός στην περιοχή για την δεξιότητα και ικανότητα του στην κατασκευή της βούρκας. Ο Νεόφυτος, αν και σήμερα ασχολείται μόνο ερασιτεχνικά, είναι από τους λίγους Φοινιώτες που εξασκούν ακόμα την παραδοσιακή αυτή τέχνη.

Έχει διαδικασία…

Για την κατασκευή της βούρκας χρειάζεται ένα ολόκληρο τομάρι ζώου (απαιτείται να παραμείνει ανέπαφο), από το λαιμό μέχρι τα πόδια! Ακολούθως το δέρμα θα τύχει της κατάλληλης επεξεργασίας σε Βυρσοδεψείο με φυτική κατεργασία από ρούδι και βελανίδι, για την δέψη του δέρματος και αφαίρεση της τρίχας από το τομάρι. Έπειτα, το δέρμα θα μπει, για λίγο χρονικό διάστημα σε νερό να μουλιάσει, έτσι ώστε αυτό να καταστεί λείο και εύκαμπτο και να μπορεί να το επεξεργαστεί ο τεχνίτης κατάλληλα. Αφού τελειώσει η βούρκα, χρειάζεται να μουλιάσει ξανά σε νερό για μερικά λεπτά. Ακολούθως, τοποθετείται μέσα στο εσωτερικό της, αδιάβροχο σακούλι το οποίο γεμίζει με κάτι στερεό (στα παλιά χρόνια χρησιμοποιείτο σιτάρι), έτσι ώστε να πάρει το γνωστό της σχήμα και αφήνεται να στεγνώσει καλά.

Σπάνια και πολύτιμα

Στις μέρες μας, η διαθεσιμότητα ολόκληρων τομαριών για την κατασκευή της βούρκας είναι δύσκολη κι έτσι η κατασκευή της είναι πανάκριβη. Τα κατεργασμένα δέρματα πάντως, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τσάντες, πορτοφόλια, σανδάλια και άλλα είδη λαϊκής τέχνης τα οποία αποτελούν μοναδικά, χειροποίητα κομμάτια σπάνιας τεχνοτροπίας και αισθητικής.

 

Για πληροφορίες: y.neophytou@crucial-services.com

 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close