Things to Do , Top Stories

Παρίσι: Ρομαντικό, κινηματογραφικό, ρετρό, αλλά και μοντέρνο

Διαχρονικά ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στο κόσμο...

Δημοσιεύτηκε στις 12 Νοεμβρίου 2015

Ιστορικό και σύγκχρονο. Άλλοτε κλασσικό με τη γαλλική φινέτσα να επικρατεί και άλλοτε πρωχό όπως οι βάσεις που έθεσε η ιστορική Γαλλική Επανάσταση. Ατμόσφαιρα μποέμ! Γοητευτικός προορισμός για κάθε bon viveur! Αναμνήσεις αμέτρητες, εικόνες σαν καρτ ποστάλ! Μια πόλη έρωτας!

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΩ
Un Dimanche a Paris: Παράδεισος για εμάς τους chocoholics! Ξέχασε οτιδήποτε έχει να κάνει με αμερικάνικου τύπου brunch. Εκεί δεν θα βρείς eggs & bacon αλλά φουά γκρα με αχλάδι και crème de cassis και ένα ποτήρι σαμπάνια αντί για χυμό. Στη θέση των muffins τα κλασσικά γαλλικά madeleine, mini éclair κ.α. όλα φτιαγμένα με την πιο τέλεια σοκολάτα Βέβαια, κοστίζει λίγο περισσότερο, όμως, η φινέτσα δικαιολογεί την τιμή. Πρίν φύγεις ρίξε και μια ματιά στο διπλανό μαγαζί με τις σοκολάτες!

Candelaria: Ένα εξαιρετικό Taco Bar…Με όσες εκπλήξεις μπορεί να επιφυλάσσει ένα μπαρ…Βρίσκεται στο 3ο arrondissement στην καρδιά του πασίγνωστου Marais. Εκεί θα γευτείς νόστιμα tacos! Ίσως τα πιο δημοφιλή της πόλης! Βέβαια, το μικροσκοπικό λευκό δωμάτιο με την ανοιχτή κουζίνα, τα λίγα stools και τα κοινόχρηστα τραπέζια δεν αφήνουν καμία υπόνοια για το cocktail bar που κρύβεται από πίσω. Αρκετά vibrant και youth, το 12ο από τα 50 καλύτερα μπαρς στον κόσμο του Drinks International, είναι το hot spot περιοχής για μαργαρίτες ή για το Candelaria’s special guêpe verte, από τεκίλα, lime, πιπέρι, αγγούρι, μπαχαρικά και σιρόπι agave. Σκέτη απόλαυση!

Le coupe chou: Θα το βρεις ακριβώς δίπλα στο Collège de France σε ένα ιστορικό κτήριο του 18ου αιώνα. Πρωτολειτούργησε στα 60s όπου και σύχναζαν διάφοροι celebrities αφού ιδιοκτήτες του ήταν 3 γνωστοί ηθοποιοί της εποχής. Εδώ, θα φας παραδοσιακά αλλά γκουρμέτ ενώ ο συνδυασμός ξύλου και πέτρας όπως και το τζάκι σε ένα από τα δωμάτια του, σε κάνει να νιώθεις στο δικό σου σπίτι στην εξοχή.

 

ΤΙ ΘΑ ΔΩ
Musee d’Orsay:
Αυτό το αριστούργημα μοντέρνας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής σχεδιάστηκε αρχικά ως σιδηροδρομικός σταθμός, από τον Victor Laloux το 1900. Στην πορεία χρησιμοποιήθηκε για να εξυπηρετήσει διάφορους σκοπούς: ήταν ο χώρος επιστροφής των αιχμαλώτων πολέμου το 1945, φιλοξένησε μια συνέντευξη Τύπου του στρατηγού Ντε Γκωλ κατά την επιστροφή του στην εξουσία το 1958, έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας «Η Δίκη» του Όρσον Γουέλς το 1962.Τέλος, χρησιμοποιήθηκε ως αίθουσα δημοπρασίας, θέατρο και, τελικά το 1986 μετατράπηκε σε μουσείο τέχνης. Στεγάζει μια τεράστια συλλογή που καλύπτει την περίοδο μεταξύ 1848 και 1914, και φιλοξενεί πληθώρα έργων των Ντελακρουά, Corot, Μανέ, Ρενουάρ, Πισαρό, Gauguin, Μονέ, Caillebotte, Σεζάν, Βαν Γκογκ, ο Toulouse-Lautrec και άλλα.

Picasso Mania: Ο ζωγράφος ζωγραφίζει ό,τι πουλάει. Αντίθετα ο καλλιτέχνης πουλάει ό,τι ζωγραφίζει. Λόγια του ίδιου του Πάμπλο Πικάσσο.  Και αυτός ήταν! Σπουδαίος καλλιτέχνης και μεγάλος εραστής όπως τον αποκαλεί η πρώην σύζυγός τους! Η έκθεση στο Grand Palais, στο Παρίσι, σε ταξιδεύει χρονολογικά και θεματικά στο έργο του σε κρίσιμες καλλιτεχνικές στιγμές της καριέρας του αλλά και στον μύθο που δημιουργήθηκε σταδιακά γύρω από το όνομά του. Από τις σχεδόν ανέκφραστες φιγούρες του κυβισμού μέχρι το έργο Σωματοφύλακες, η έκθεση περιλαμβάνει έργα του Πικάσο από τις συλλογές του Μουσείου Πικάσο στο Παρίσι, από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, και από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας του καλλιτέχνη. Παράλληλα, το στήσιμο της έκθεσης μέσα στο χώρο θυμίζει τη ρύθμιση που συνήθιζε ο καλλιτέχνης να έχει στο στούντιο του, ή ακόμα τις εκθέσεις που είχε ο ίδιος προσωπικά την επιμέλεια. (Georges Petit γκαλερί στο Παρίσι το 1932, Παλάτι των Παπών στην Αβινιόν το 1970, και το 1973).  Τόσο παραστατική!

Ανάκτορα Βερσαλλιών: Να πας! Αν δεν το χεις κάνει ήδη! Παρόμοιο του δεν υπάρχει. Αξίζει να αφιερώσεις μια μέρα και να πάρεις το RER ή τρένο για Βερσαλλίες. Χλιδάτο, πολυτελές, η γαλλική φινέτσα par excellence, ήταν κάποτε καταφύγιο κυνηγιού μέχρι που ο Λουδοβίκος ο 14ος αποφάσισε να το επεκτείνει και να το μετατρέψει στο πιο λαμπρό ανάκτορο της Ευρώπης. Σήμερα αποτελεί Παγκόσμια κληρονομιά της Ουνέσκο, ένα λαμπρό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα και η αρχή για μια νέα τάξη πραγμάτων, αφού συνέβαλε κι αυτό στην κοινωνική επανάσταση και στην κατάργηση της μοναρχίας.

 

Musee d’Orsay

 

ΤΙ ΘΑ ΖΗΣΩ
Κλασικές Παριζιάνικες βόλτες!
Ξεκίνησε την μέρα σου με brunch σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές του Παρισιού, το 6ο arrondisement. Eνδεικτικά προτείνω Un Dimanche a Paris. Άμα γουστάρεις τέχνη πας στο Μουσείο Ντελακρουά, το οποίο ήταν η οικία που κατοικούσε ο μεγάλος καλλιτεχνης. Άμα πάλι γουστάρεις ιστορία πας στο Αββαείο  Saint-Germain de Pres, το τελευταίο Μεσαιωνικό μνημείο που έχει απομείνει από το άλλοτε εύπορο Aββαείο του Παρισιού. Εκεί πας για καφέ σε ένα από τα δεκάδες πολυσύχναστα καφέ του Saint-Germain de Pres. Να ξέρεις! To Café de Flore ένα από τα πιο παλιά (άνοιξε το 1865) και δημοφιλή καφέ της πόλης αφού θαμώνες τους ήταν μεγάλοι Παριζιάνοι φιλόσοφοι και άνθρωποι της τέχνης όπως Πικασσό, Jean-Paul Sartre, Albert Camus.

Η ευρύτερη περιοχή του Saint-Germain de Pres ονομάζεται Quartier Latin, και συμπεριλαμβάνει και το Boulevard St. Michel. To  Quartier (τετράγωνο) με τα αμέτρητα παραδοσιακά bistrot σφίζει από ζωή και θετική ενέργεια αφού εκεί βρίσκονται ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης, όπως η Σορβώνη. Λατινικά ήταν και η γλώσσα που μιλούσαν εντός πανεπιστημίου όπως και στην περιοχή γύρω στο μεσαίωνα, γι αυτό και η ονομασία Quartier Latin. Χμ! Ενδιαφέρον ε?!

Εναλλακτικά πάλι, θα μπορούσες να ξεκινήσεις τη βόλτα σου από το Marais, με τους Παριζιάνους καλλιτέχνες να απεικονίζουν με φανταστική ακρίβεια τα χαρακτηριστικα του προσώπου σου. Μετά πας προς rue de Rivoli κάνεις shopping και κάπου εκεί κοντά είναι και το Λούβρο. Μην το προσπαθείς, ούτε μια βδομάδα δεν αρκεί να τα δεις όλα. Πάρε ένα σχεδιάγραμμα και πήγαινε σ’αυτά που σ’ενδιαφέρουν. Μετά πας Place de la Concorde και Place Vendome, Ηλύσια Πεδία και στην Αψίδα του Θριάμβου. Τέλος και αν δεν έχεις ακόμα εξαντληθεί πας προς Comedie-Francaise.  Αντικερί, πανάκριβα χρυσοχοεία και υπερπολυτελή πολυκαταστήματα για window shopping, άμα δεν σε παίρνει να επενδύσεις!

Για ρομάντζα πάς ένα απόγευμα στη Μοντμάρτη, στα σκαλιά της Basilique du Sacre Coeur, στην κορυφή της περιοχής των μποέμ ποιητών. Για ξέφρενο γλέντι επιλέγεις τα πλακόστρωτα δρομάκια της Bastille ενώ άμα γουστάρεις ενναλλακτικές και έθνικ φάσεις κατευθύνσε προς κανάλι St. Michel.

Basilique du Sacre Coeur


Λατρεμένα Χριστούγεννα στο Παρίσι! 
Πάρε τα μνημεία και τους δρόμους του Παρισιού, με την ήδη υπάρχουσα λάμψη στην ατμόσφαιρα και....πρόσθεσε λιγάκη περισσότερη. Αυτό είναι το Παρίσι τα Χριστούγεννα. Κάθε γειτονιά έχει το δικό της ξεχωριστό κομμάτι να σου δώσει. Προτείνω όμως δοκιμασμένες καταστάσεις. Αυτά που ζήσαμε και αγαπήσαμε! Place Vendome, Champs Elysee, Avenue Montaigne, Bercy Village, Rue Mouffetard.

Aυτή την περίοδο και μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, το Μusee d’Orsay, φιλοξενεί την έκθεση “Splendor and Misery”, με θέμα την πορνεία στην τέχνη. Με έργα ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών όπως Toulouse-Lautrec, Πικασσό κ.ά., αυτό που ενδιαφέρει είναι η ποικιλομορφία της καλλιτεχνικής προσέγγισης ως προς την απεικόνιση ατόμων και χώρων που σχετίζονται με την πορνεία.

 

“Έλα πιο κοντά στο αγαπημένο σου Παρίσιμε τις καθημερινές απευθείας πτήσεις της Aegean”.
www.aegeanair.com

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close