Top Stories , Arts & Culture

10+1 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Μέχρι και το τέλος του χρόνου θα δούμε πολλές θεατρικές παραστάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 02 Νοεμβρίου 2015

Τα τελευταία χρόνια το κυπριακό θέατρο βρίσκεται σε άνθηση. Το νέο αίμα έφερε καινούργιες θεατρικές προτάσεις και τα ελεύθερα θέατρα και ομάδες καινοτομούν παρουσιάζοντας στην Κύπρο εξαιρετικά, σύγχρονα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. 

Συγκεντρώσαμε για σένα τις παραστάσεις που πρέπει να βάλεις στο πολιτιστικό σου καλαντάρι και σου τις προτείνουμε. 

Φορτουνάτος ο Κύπριος
Φαντασικό Θέατρο, Πύλη Αμμοχώστου, Λευκωσία
9 Νοεμβρίου (97626798)

Το Φανταστικό Θέατρο παρουσίασε τον Σεπτέμβριο σε παγκόσμια πρεμιέρα τη δραματοποίηση του αναγεννησιακού μυθιστορήματος Φορτουνάτος, με ήρωα έναν Κύπριο από την Αμμόχωστο. Η παράσταση θα παρουσιαστεί για άλλη μία φορά την επόμενη εβδομάδα. Μια ιλαροτραγωδία με παραμυθένια στοιχεία και αναγεννησιακό πνεύμα σε σκηνοθεσία, διασκευή και δραματοποίηση Μαγδαλένας Ζήρα. Ταξίδια, περιπέτειες, μεταμορφώσεις, έρωτας και προδοσία συνθέτουν μια συναρπαστική ιστορία.

Λωξάντρα
Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία
Παραστάσεις μέχρι 20 Δεκεμβρίου (77772717)

Το εμβληματικό μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου μεταφέρεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή της Κύπρο από το κρατικό θέατρο της χώρας με πρωταγωνίστρια την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου. Ένας πολυμελής θίασος στήνει επί σκηνής εκείνο το νοσταλγικό παρελθόν της Κωνσταντινούπολης όπου συμβίωναν Τούρκοι και Έλληνες. Μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον και τις μαγειρικές της θρυλικής Λωξάντρας ξετυλίγεται ολόκληρη η σύγχρονη ιστορία εκείνης της σημαντικής περιόδου του διωγμού των Ελλήνων από την Πόλη.   Στα χνάρια της πραγματικής- φανταστικής ζωής της Λωξάντρας μας οδηγεί ένας Χορός νέων ηθοποιών. Η παρουσία του, επαναλαμβανόμενο μοτίβο της παράστασης, συνδέει το χτες με το σήμερα και η ιστορία παίρνει μια άλλη διάσταση.



Το παλάτι του τέλους
Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία
Παραστάσεις μέχρι 12 Δεκεμβρίου (77772717)

Τρεις από του σημαντικότερους ηθοποιούς του θεάτρου τις Κύπρου συναντιούνται επί σκηνής σκηνοθετώντας ο ένας τον άλλον. Η Λένια Σορόκου, ο Αντώνης Κατσαρής και η Στέλλα Φυρογένη πρωταγωνιστούν στο σύγχρονο έργο “Το παλάτι του τέλους” αποτελείται από τρεις μονολόγους υπαρκτών προσώπων που σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράκ. Τα πρόσωπα του έργου είναι, η Lynndie England, έφεδρος του αμερικανικού στρατού, ο Δρ. David Kelly, Βρετανός επιθεωρητής όπλων και η Nehrjas Al Saffarh, ιρακινή μητέρα και μέλος του Κ.Κ.Ι. Το έργο είναι ένα τέλειο μίγμα σκληρής ποίησης και λυρικής αφήγησης που συλλαμβάνει το εύθραυστο των ανθρώπινων όντων, συγκινεί περισσότερο με τη σαφή του δήλωσή για τον πόλεμο: δεν υπάρχει κανένας νικητής. Τους τρεις ηθοποιούς συντονίζει και σκηνοθετεί η Νικολέττα Καλαθά.

Ένας αξιοπρεπής γάμος
New Target Theatre, χώρος Σπούτνικ, Λευκωσία
6, 7, 8, 9, 13 Νοεμβρίου (70007027)

Ο Κύπριος σκηνοθέτης Πάρις Ερωτοκρίτου μας υπενθυμίζει ένα ξεχασμένο έργο της πρώιμης δημιουργικής περιόδου του Μπρεχτ που γράφτηκε το 1919 εναρμονισμένο σε σημερινούς κώδικες. Ένα καυστικό, σατιρικό έργο όπου η ιδιοφυήη ματιά του Μπρέχτ διυλίζει όλες εκείνες κοινωνικές συνιστώσες, τον καθωσπρεπισμό και την υποκρισία με την οποία αντιμετωπίζουμε τα διάφορα πρότυπα αλλά και τον γάμο. Μια δεκαμελής ομάδα ηθοποιών στήνει μια ανατρεπτική παράσταση με πολύ χιούμορ, τόλμη και φαντασία, μέσα από μια αισθητική που επιχειρεί να διεισδύσει στο πραγματικό και το φαντασιακό στοιχείο, με μπόλικη ζωντανή μουσική, τραγούδια, και πολύ χορό.
  

Lonesome West
Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Λεμεσός
Μέχρι 29 Νοεμβρίου, (25877827)

Η Λέα Μαλένη σκηνοθετεί με αρτιότητα ένα εξαιρετικό και σύγχρονο έργο (γράφτηκε το 1997) το οποίο διαδραματίζεται στις ξεχασμένες ακτές της Δυτικής Ιρλανδίας. Μαύρο χιούμορ, ωμότητα, σαρκασμός και πικρές αλήθειες συνθέτουν το τρισάθλιο τοπίο, αποκαλύπτοντας το απέραντο “μεγαλείο” της κοινωνικής ηθικής και της υποκρισίας των καιρών μας. Δυο αδέρφια που ζουν κι αναπνέουν για να αλληλοβρίζονται, ένας αποτυχημένος ιερέας που βρίσκει παρηγοριά στο ποτό με τους «πιστούς» της ενορίας του να εγκαταλείπουν την επίγεια ζωή ή να κυλούν ο ένας μετά τον άλλο στο βούρκο της αμαρτίας, και μια μικρή που άλλοτε πουλά λαθραίο ουίσκυ κι άλλοτε το ίδιο το κορμί της. Το τοπίο φαιδρό. Μαυρίλα. Μια κηδεία που καταλήγει πάντα σ’ ένα γερό φαγοπότι και μια καθημερινότητα που ταλαντεύεται ανάμεσα στην κωμικότητα και την τραγικότητα της ανθρώπινης φύσης.

Μήδεια, ο σπαραγμός της Ανατολής
Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία
Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, (22781104)

Η Σοφία Καλλή στον καλύτερο ρόλο της καριέρας της. Μια παράσταση που επιχειρεί να αναδείξει την ακραία σύγκρουση ανάμεσα στον κόσμο της Ανατολής και στον κόσμο της Δύσης, έτσι όπως με σοφή δεξιότητα, την καταγράφει ο Ευριπίδης στην ομώνυμη τραγωδία του. Ο ορθολογισμός τους Δυτικού κόσμου, που μέχρι και σήμερα χαρακτηρίζεται από πράξεις συμφέροντος – και που ο έρωτας συνδυάζεται με το συμφέρον – προσωποποιείται  στον γοητευτικό Έλληνα Ιάσωνα.

Pests
Θεατρική Ομάδα Παράσιτα, Θέατρο Δέντρο
Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου (96550317)

Η Άντρια Ζένιου και οι Μαρίνα Μανδρή κρατούν τους δύο ρόλους της παράστασης στο έργο της Vivienne Franzmann όπου δύο αδελφές μοιράζονται το ίδιο τραυματικό παρελθόν. Δυο κορίτσια βαλτωμένα στις πληγές του παρελθόντος,απαξιωμένα, απελπισμένα, ντροπιασμένα στη ζωή τους για γεγονότα που δεν επέλεξαν. Άνθρωποι που θεωρούνται παράσιτα από/σε μια κοινωνία που ολοένα ναρκώνει με προϊόντα, brands, θεάματα και ουσίες ό,τι φοβάται να καταλάβει, να αγκαλιάσει με στοργή και να θεραπεύσει.

…και Ιουλιέτα
Πολυχώρος Κατ' Οίκον, Λευκωσία
Μέχρι τις 18 Νοεμβρίου (99666382)

Ο συγκλονιστικός μονόλογος του εξαίρετου Άκη Δήμου ανεβαίνει σε παγκύπρια πρώτη με την Μήδεια Χάννα στον ομώνυμο ρόλο σε σκηνοθεσία Σώτου Σταυράκη.  Ένας υπέροχος ποιητικός μονόλογος που σηματοδοτεί την αγάπη και τον έρωτα σε όλο τους το μεγαλείο. Ένας ύμνος στην ίδια τη ζωή, σε όλες της τις εκφάνσεις. Στην ζωή που έζησε, ζει και θα ζει αιώνια η Ιουλιέττα.

Η αγνή του Θεού
Πολυχώρος Εστία, Λευκωσία
Μέχρι 13 Δεκεμβρίου (97790533)

Το πολυσυζητημένο έργο του Αμερικανού συγγραφέα Τζον Πιλμέιερ είναι μπνευσμένο από ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στις Η.Π.Α. τέλη της δεκαετίας του ’70. Το έργο επικεντρώνεται στην Αγνή (Ελεωνόρα Σερένα), μια νεαρή δόκιμη μοναχή ενός καθολικού μοναστηριού, η οποία κατηγορείται για τον φόνο του νεογέννητού της βρέφους. Η Αγνή ισχυρίζεται ότι δεν είδε ποτέ το βρέφος και πως δεν θυμάται καθόλου τη γέννησή του. Η ψυχίατρος Μάρθα Λίβινγκστόουν (Φανή Πέτσα) έρχεται στο μοναστήρι, διορισμένη από το δικαστήριο, για να αποφανθεί κατά πόσον η Αγνή έχει τα λογικά της ή όχι. Η ηγουμένη του μοναστηριού, η Μητέρα Μύριαμ (Ιωάννα Σιαφκάλη), αρχίζει να εμπλέκεται σε μία ιδεολογική αντιπαράθεση με την Λίβινγκστόουν, η οποία είναι άθεη και εκφράζει δικαιολογημένο μίσος εναντίον των καλογριών και του καθολικισμού γενικότερα, εξ αιτίας ενός σκοτεινού μυστικού που βαραίνει το παρελθόν της.

Ιστορία ζωολογικού κήπου
Θέατρο Ένα, Λευκωσία
Μέχρι τις 28 Νοεμβρίου (22348203)

Ένα έργο για τη μοναξιά, τις κοινωνικές ταυτότητες και τη συγκαλυμμένη βία της καθημερινότητας με πρωταγωνιστές τους Ανδρέα Νικολαΐδη και Μανώλη Μιχαηλίδη. Οι δύο άνδρες ανταμώνονται σ’ ένα παγκάκι στο πάρκο της Νέας Υόρκης Central Park. Ο Jerry είναι απελπισμένος και επιζητά μια ουσιαστική συνομιλία με ένα άλλο ανθρώπινο ον. Με τη συζήτηση που ακολουθεί εισβάλλει στην ειρηνική κατάσταση του Peter ανακρίνοντας τον και αναγκάζοντάς τον να ακούσει ιστορίες από τη ζωή του, συμπεριλαμβανομένης και της ιστορία ο «Jerry και ο σκύλος», καθώς και το λόγο που βρίσκεται πίσω από την επίσκεψή του στο ζωολογικό κήπο». Μια ιστορία με δραματική αγωνία αλλά και ειρωνικό χιούμορ, με πρωταγωνιστές δύο άγνωστους άντρες που συναντιόνται σε ένα παγκάκι

Τρομοκρατία
Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία
Μέχρι 20 Δεκεμβρίου (22312940, 22421609)

Το Σατιρικό θέατρο με ανανεωμένο θίασο παρουσιάζει ένα σύγχρονο και προκλητικό έργο των αδελφών Πρεσνιακώφ σε σκηνοθεσία Λέαντρου Ταλιώτη. Οι συντελεστές της παράστασης μεταμορφώνουν την κεντρική σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης σε ένα χώρο αναμονής αεροδρομίου όπου η βόμβα μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο τρομοκράτης. Το έργο αποτελείται από έξι σκηνές της αστικής καθημερινής ζωής, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους.
   

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close