Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

10 κυπριακά προϊόντα που αξίζει να στηρίζουμε!

... αφού παράγονται από οικογενειακές επιχειρήσεις!

Δημοσιεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2015

Υπάρχουν πολλά, και ως αναγνώστης του Check In, γνωρίζεις αρκετά προϊόντα που παράγονται από οικογενειακές επιχειρήσεις. Κάνοντας το γύρο της Κύπρου, ανακαλύψαμε κάποιες οικογένειες που φτιάχνουν κυπριακά προϊόντα που θέλεις να απολαύσεις στο σπίτι σου, με τον πατροπαράδοτο τρόπο. 
 

Προϊόν: Τα σπιτικά γλυκά της Ελένης
Οικογένεια: Ελένη & Βάσος Βασιλείου
Χωριό: Φαρμακάς

Η κυρία Ελένη με το σύζυγό της Βάσο, δημιούργησαν το 2008 το πρώτο εργαστήρι, όπου έφτιαχναν, όπως αποκαλύπτει και η επωνυμία τους, παραδοσιακά γλυκά και μαρμελάδες, ενώ εμπορεύονταν επίσης λαχανικά και φρούτα. Σιγά-σιγά, το εργαστήρι μεγάλωσε όπως και η ποικιλία των προϊόντων. Υπό την επωνυμία μπορεί κάποιος να απολαύσει τόσο τα κλασικά και αγαπημένα γλυκά του κουταλιού (καρυδάκι, κεράσι, καρπούζι, κιτρόμηλο, νεράντζι, αχλάδι, περγαμόντο και πορτοκάλι) όσο και πιο ιδιαίτερες γεύσεις όπως κολοκάσι, κρεμμύδι, σκόρδο και μανιτάρι. Αν σου δημιουργήθηκε η επιθυμία να δοκιμάσεις γλυκό σκόρδο, τότε θα πρέπει να επισκεφτείς ζαχαροπλαστεία και φρουταρίες ή να πας μέχρι το Φαρμακά όπου βρίσκεται το εργαστήρι της οικογένειας, για να διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι πως "Τα σπιτικά γλυκά της Ελένης" είναι χωρίς συντηρητικά και καθαρισμένα στο χέρι. Μάλιστα, πρόσφατα η οικογένεια παρασκεύασε σουτζούκο και παλουζέ!
(99762827) Μιχαήλ Καραολή 3, Φαρμακάς, επ. Λευκωσίας.
 
 

Προϊόν: Regenas Garden
Οικογένεια: Κούλα, Μιχάλης (σύζυγος) & Σωτήρης (υιός) Μαραγκού
Χωριό: Ποτάμι

Πριν από κάποια χρόνια η κυρία Κούλα έχασε τη δουλειά της. Για τις επόμενες τρεις μέρες δεν βγήκε από το σπίτι της. Την τέταρτη έκανε μια βόλτα σε ένα φυτώριο. Ανάμεσα στα λουλούδια, στα υπέροχα χρώματα και αρώματα, αποφάσισε πως με αυτό ήθελε να ασχοληθεί και αυτό θα έκανε από τούδε και στο εξής. Σε ένα κτήμα που είχε, φύτεψε αρωματικά φυτά (λουίζα, ρίγανη, μαντζουράνα, δυόσμο κ.λπ.). Στην αρχή πωλούσε τα αποξηραμμένα αρωματικά. Όταν είδε πως η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θετική, τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους. Αρχικά τα γλυκά και οι μαρμελάδες, ενώ αργότερα άρχισε να δημιουργεί λικέρ και ανθόνερα. Αν θέλεις να μυρίσεις τις ευωδιές της Regina's Garden, μπορείς να επισκεφθείς κάποια μαγαζιά (Γαία Οινοτεχνική, Ουτοπία) αλλά και παζαράκια, ενώ μπορείς ακόμα και να κάνεις μια βόλτα μέχρι το χωριό προκειμένου η οικογένεια να σε ξεναγήσει στα κτήματά της και να σου δείξει τον τρόπο που δουλεύουν.
(99436831) χωριό Ποτάμι, επ. Λευκωσίας. Facebook.com/regenasgardens.
 
 
 
Προϊόν: Παραδοσιακά Αλλαντικά Αγρού Καυκαλιά
Οικογένεια: Χρυσόστομος, Ε Γεωργία (θυγατέρες) Καυκαλλιπάί δα, Νίκη &
Χωριό: Αγρός
 
Πρόκειται για μια υπέροχη οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στο χώρο τα τελευταία 37 χρόνια περνώντας από γενιά σε γενιά. Η οικογένεια Καυκαλιά ζει και δραστηριοποιείται στον Αγρό, δημιουργώντας υπέροχα και πεντανόστιμα παραδοσιακά προϊόντα, φτιαγμένα χωρίς συντηρητικά και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που άφησαν πίσω τους οι παππούδες και οι συνταγές αυτών! Παραδοσιακό χοιρομέρι, λούντζα, ποσυρτή (καπνιστό κρασάτο μπέικον), τσαμαρέλα και παστουρμάς είναι τα καλούδια που μπορείς να δοκιμάσεις επισκεπτόμενος τον Αγρό, όπου βρίσκεται το κατάστημα της οικογένειας, ενώ μπορείς να τα βρεις και σε διάφορες υπεραγορές παγκύπρια. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την τσαμαρέλα της επωνυμίας καθώς το Νοέμβριο του 2011 βραβεύτηκε από τα Check In Eating Awards ως το Καλύτερο Κυπριακό Προϊόν.
(99337688, 25521426) Κυριάκου Απέητου 36, Αγρός, επ. Λεμεσού. Email: kafkalia@cytanet.com.cy.
 
 
 
Προϊόν: Παραδοσιακά Σπιτικά Εδέσματα Πολυβία Σταύρου
Οικογένεια: Πολυβία & Σταύρος Σταύρου
Χωριό: Γούρρι
 
Πριν από αρκετά χρόνια, εργαζόμενες του Τμήματος Γεωργίας επισκέπτονταν νοικοκυριά στο Γούρρι προκειμένου να προτρέψουν τις γυναίκες του χωριού να ασχοληθούν με διάφορες παραδοσιακές δραστηριότητες. Η επίσκεψη στο σπίτι της κυρίας Πολυβίας ολοκληρωνόταν με την προτροπή να αξιοποιήσει το ταλέντο της. Οι συμβουλές, οι προτροπές και η παρότρυνση που έλαβε έπιασαν 'τόπο' και από το 2004, η κυρία Πολυβία δημιουργεί τις δικές της νοστιμιές με δικές της παραδοσιακές συνταγές και τα πιο φρέσκα και σπιτικά υλικά, χωρίς συντηρητικά. Αρχικά έφτιαχνε κούπες και ελιωτές, που γίνονταν ανάρπαστες σε parties και εκδηλώσεις. Tόσο που οι παραγγελίες είχαν αυξηθεί, αφού η ζήτηση ήταν μεγάλη. Αργότερα άρχισε να φτιάχνει ραβιόλες, κανελόνια και αλμυρά snack. Σήμερα μπορείς να της ζητή-
σεις να φτιάξει ό,τι επιθυμείς για το party σου ή να αγοράσεις τα καλούδια της κατεψυγμένα από υπεραγορές και φρουταρίες. Η εξαιρετική κυρία Πολυβία θα σε χορτάσει με τον πιο παραδοσιακό τρόπο.
(99587364) Ειρήνης 6, Γούρρι, επ. Λευκωσίας.
 
 
 
Προϊόν: Marathasa Nuts
Οιικογένεια: Χρύσω & Χριστάκης Χατζηνικολάου
Χωριό: Οίκος Μαραθάσας
 
Η εταιρεία Χριστάκης Χ΄΄Νικολάου και ΣΙΑ ΛΤΔ είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με μια παράδοση περίπου 100 χρόνων, που ξεκίνησε όταν γύρω στο 1920, ο παππούς Χρυσόστομος και η γιαγιά Ανδρονίκη, κάτοικοι του χωριού Οίκος της κοιλάδας Μαραθάσας, άρχισαν να παράγουν σουτζούκο, ζιβανία και κρασί και να τα πωλούν αρχικά σε πανηγύρια και στα γύρω χωριά. Σήμερα, η γιαγιά Ανδρονίκη, στα 102 της χρόνια, καμαρώνει την εγγονή της Χρύσω που μαζί με το σύζυγό της, τις δύο κόρες και το γιο της συνεχίζουν την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησαν το 1960 τα παιδιά της και οι γονείς της Χρύσως, Θωμάς και Μαριάννα. Ξηροί καρποί, αποξηραμμένα φρούτα, λουκούμια με ξηρούς καρπούς, παστελάκι, σουτζούκος με χαρουπόμελο ή ρόδι και ξηρούς καρπούς και σουσαμόπιτα είναι κάποια από τα προϊόντα που θα απολαύσεις.
(99456327/http://marathasanuts.com) Αμμοχώστου 10, Οίκος Μαραθάσας, επ. Λευκωσίας.
 
 
 
Προϊόν: Αρωματικά βότανα - Herbs are my World
Οικογένεια: Έλενα & Γιώργος Έλληνα
Χωριό: Λόφου
 
Ο Γιώργος Έλληνας έχει πτυχίο Βοτανολογίας κι ένα πολύ όμορφο σπίτι στη Λόφου. Η αγάπη για το αντικείμενο των σπουδών του και τα άγρια βότανα που ευδοκιμούν στη Λόφου, τον έκαναν να πάρει την απόφαση και να ασχοληθεί με τη μελέτη και καλλιέργεια βοτάνων. Αυτή τη στιγμή, τα βότανα του κυρίου Έλληνα, υπάρχουν σε διάφορα βιολογικά καταστήματα σε όλη την Κύπρο, ενώ η ενασχόληση με το αντικείμενο είναι σφαιρική, διοργανώνοντας περιπάτους στη φύση και μαθήματα βοτανολογίας. Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο μπορείς να παρακολουθήσεις τα μαθήματα, να μάθεις τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων, ενώ μπορείς ταυτόχρονα να συμμετάσχεις και σε περιπάτους στη φύση όπου θα μάθεις να τα αναγνωρίζεις. Όταν δε επισκεφθείς το κατάστημα στη Λόφου, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα βότανα από τα ενδημικά φυτά της Κύπρου, όπως το άγριο κυπριακό θρουμπί και την άγρια μαντζουράνα, τη λεγόμενη σαψισιά, τα οποία εκτός από υπέροχη μυρωδιά έχουν και εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες.
(99617909/herbsaremyworld.com & info@hearbsaremyworld.com) Κέντρο χωριούΛόφου (απέναντι από το εστιατόριο Καμέρες), επ. Λεμεσού.
 
 
 

Προϊόν: Μυριστικό
Οικογένεια: Ρωξάνη Ν Τσαούσογλου ικολάου & Ιορδάνης
Χωριό: Κολόσσι
 
Στον υπέροχο κήπο του Μυριστικού στο Κολόσσι, θα απολαύσεις κατ' αρχάς υπέροχη ατμόσφαιρα, ενώ ακολούθως θα δροσιστείς με το τσάι και τα κέικ από τα χεράκια της Ρωξάνης. Αφού ξεκουραστείς, τότε θα αφοσιωθείς στον εντοπισμό των προϊόντων που ταιριάζουν σε εσένα. Βότανα σε σακουλάκια, λικέρ από πορτοκάλια, λεμόνια, ρόδια ή γιούλι. Μπορεί επίσης να προμηθευτείς ελαι-όλαδο, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και χειροποίητα κοσμήματα με βελονάκι, όπως οι κούκλες, τα οποία η Ρωξάνη γεμίζει με αρωματικά βότανα. Το ζευγάρι ανέκαθεν αγαπούσε τη φύση και τη γη, το κτήμα υπήρχε, οπότε όταν οι συγκυρίες δημιούργησαν την ανάγκη, αξιοποίησαν τη γη και δεν το μετάνιωσαν. Παρακολούθησαν σεμινάρια, μελέτησαν, διάβασαν και ξεκίνησαν. Σήμερα το Μυριστικό τα πάει εξαιρετικά και οι φίλοι του αυξάνονται. Πρόσφατα έγινε η πρώτη εκδήλωση και έπεται συνέχεια. Εν τω μεταξύ επισκέψου και το χώρο για να γνωρίσεις τα υπέροχα προϊόντα του.
(99063404, 25933293, 99857873) Λόρδου Βύρωνος 16, Κολόσσι, Λεμεσός.
 
 
 
Προϊόν: Γαλακτοκομικά είδη "Το Ανωϋρκάτικο"
Οικογένεια: Στέλλα & Παντελής Παντελή
Χωριό: Ανώγυρα
 
Η οικογένεια ζούσε στη Λεμεσό μέχρι που έκρινε πως η επιστροφή στη φύση ήταν επιβεβλημένη. Έτσι η εξοχική κατοικία στην Ανώγυρα έγινε το 1999 η μόνιμη κατοικία της οικογένειας. Αρχικά φτιάχνοντας μια
μικρή μονάδα με ζώα, η οποία στη συνέχεια μεγάλωσε, άρχισαν να μεταποιούν το γάλα και να δημιουργούν τα δικά τους προϊόντα. Η οικογένεια σήμερα παρασκευάζει ώριμο και φρέσκο χαλούμι, γιαούρτι, ξερή και φρέσκια αναρή, τραχανά και κατσικίσιο τυρί. Τα προϊόντα της επωνυμίας θα τα βρεις σε καταστήματα μικρής εμβέλειας, σε βιολογικά καταστήματα και φυσικά μπορείς να τα προμηθευτείς κι από τη φάρμα της οικογένειας. Πρόκειται για πιστοποιημένα οργανικά προϊόντα κι ένα τυροκομείο πιστοποιημένο για βιολογικά προϊόντα, εξ ου και το χαλούμι είναι βιολογικό.
(99633286 & 99433287) Αγρόκτημα Σταλιές, Ανώγυρα, Λεμεσός.
 
 
 
 
Προϊόν: Αιθέρια Έλαια & βότανα Anayiris
Οικογένεια: Μάριος Αποστολίδης
Χωριό: Ανώγυρα
 
Ο Μάριος Αποστολίδης σπούδασε προγραμματιστής Η/Υ αλλά τελικά τον κέρδισε η φύση. Η αγάπη του γι' αυτήν τον ώθησε το 2008 να φτιάξει αρχικά ένα πάρκο -με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων- το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε σε αποστακτήριο και αργότερα σε εστιατόριο. Η δε επωνυμία που έδωσε στο χώρο του, 'Anayiris' σημαίνει 'βότανο της Ανώγυρας'. Επισκεπτό-μενος λοιπόν το 'Αιθέρια Έλαια & βότανα Anayiris' ο Μάριος θα σε μυήσει στα βότανα και τις φαρμακευτικές ιδιότητες του κάθε είδους, στο πώς φτιάχνονται τα διάφορα προϊόντα κ.ά. Επίσης από εδώ μπορείς να προμηθευτείς 15 είδη αιθέρια έλαια φτιαγμένα από αρωματικά φυτά που ευδοκιμούν στην Κύπρο, 12 είδη σαπούνια αρωματοθεραπείας (λεβάντα, γεράνι, scrub, αλάτι Ιμαλαΐων και γεράνι, με κόκκους καφέ, με γάλα γαϊδούρας), κρέμες χεριών, κηραλοιφές, αλάτι μπάνιου, αποξηραμμένα αρωματικά κ.ά. Τα προϊόντα του είναι πιστοποιημένα και μπορείς να τα βρεις σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
(70000159) χωριό Ανώγυρα, Λεμεσός.
 
 
 
Προϊόν: Georges Bakery
Οικογένεια: Χρίστη & Γιώργος Τζιώρτζη
Χωριό: Όμοδος
 
Όλα άρχισαν από τον παππού, ακολούθως τη σκυτάλη πήρε ο πατέρας και τώρα ο κύριος Γιώργος Τζιώρτζης συνεχίζει μια παράδοση που ξεκίνησε το 1938 στη Λεμεσό. Στο γραφικό και πολύ τουριστικό πλέον Όμοδος μεταφέρθηκε το 1997, όταν ο κύριος Γιώργος παντρεύτηκε την όμορφη Χρίστη από το Όμοδος. Η παράδοση συνεχίζεται με τον κύριο Τζιώρτζη να φτιάχνει τα νόστιμα αρκατένα, ψωμιά, γλυκά και αλμυρά, ενώ τελευταία δημιούργησε υπέροχα παστελάκια και μάντολες που αξίζει να δοκιμάσεις.
(99411207) 1ης Οκτωβρίου 9, Όμοδος (κεντρικό parking χωριού), επ. Λεμεσού.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close