Δημοσιεύτηκε στις 29 Μαΐου 2015
Το φεστιβάλ Κατακλυσμού στη Λάρνακα, ξεχωρίζει φέτος για τον εορταστικό χαρακτήρα του μια και φέτος συμπληρώνονται ακριβώς 100 χρόνια από την αναβίωση του εθίμου των Γιορτών των Υδάτων που προϋπήρχαν στα αρχαία ελληνιστικά χρόνια στην πόλη του Ζήνωνα.
Από το 1915 και μέχρι πριν μερικά χρόνια, "ο Κατακλυσμός της Σκάλας" αποτελούσε τη μεγαλύτερη γιορτή της Κύπρου, με χώρο διεξαγωγής το παραλιακό μέτωπο των γνωστών σήμερα Φοινικούδων. Τα τελευταία χρόνια, η γιορτή μετεξελίχθηκε σε φεστιβάλ, με μια πλειάδα εκδηλώσεων που συνήθως διαρκούν από 15-20 μέρες.
Πέρα από την επέτειο των 100 χρόνων του, το φεστιβάλ συμπίπτει και με την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού την 1η Ιουνίου, γεγονός που ώθησε τους διοργανωτές να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα εκδηλώσεις για τα παιδιά, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από μονές τους ως διοργάνωση Παιδικού Κατακλυσμού.
Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ περιλαμβάνει πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από Κύπριους καλλιτέχνες και συγκροτήματα αλλά και Ελλαδίτες τραγουδιστές, ανάμεσά τους οι Παντελής θαλασσινός, Θάνος Πετρέλης, Γιάννης Πάριος και Γεράσιμος Αντρεάτος. Μεταξύ άλλων, θα λειτουργήσει και φέτος η έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων, αλλά και η σκηνή προβολών παραμυθιών με κεντρικό ήρωα τον Καραγκιόζη.
Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος θα είναι δωρεάν, με στόχο το κοινό να περάσει όμορφες ώρες.
Κατά το εξαήμερο της επίσημης διοργάνωσης θα διεξαχθούν παγκύπριοι αγώνες σε αθλήματα ανοικτής θαλάσσης, καθώς και αγώνες beachvolley.
Αναλυτικά του πρόγραμμα του Κατακλυσμού στη Λάρνακα έχει ως εξής:
Παρασκευή 29 Μαΐου
Οπτικοακουστικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια του λαρνακιώτικου κατακλυσμού
Συναυλία με τον Θάνο Πετρέλλη (21.15).
Σάββατο 30 Μαΐου
Συναυλία με τον Δημήτρη Φανή, σάτιρα, συναυλία από το μουσικό σχήμα Κυριάκου Μαππούρα, συναυλία από τον Παντελή Θαλασσινό και συναυλία από τον Γεράσιμο Αντρεάτο (22.50).
Κυριακή 31 Μαΐου
Διαγωνισμοί κυπριακού ερωτικού τραγουδιού, κυπριακών ποιημάτων και κυπριακών τσιαττιστών.
Συναυλία από το μουσικό σχήμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ, συναυλία-αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο από το μουσικό σχήμα «Αράδιππος».
Δευτέρα 1η Ιουνίου
Συναυλία του Γιάννη Πάριου (22.10), ενώ το πρόγραμμα που θα είναι αφιερωμένο στα παιδιά θα αρχίσει στο μεσαιωνικό κάστρο της Λάρνακας στις 17.30 και θα ολοκληρωθεί στις 23.30. Τα παιδιά θα καλωσορίσουν ο δήμαρχος Λάρνακας και άλλοι φορείς της πόλης, ενώ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εξάωρο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αφιερωμένο εξ ολοκλήρου σε αυτά, με πολύ κέφι και εκπλήξεις.
Τρίτη 2 Ιουνίου
Διαγωνισμός παιδικού ελληνικού τραγουδιού και θα παρουσιαστεί συναυλία με την τραγουδίστρια Σαλίνα (22.55).
Τετάρτη 3 Ιουνίου
Ο καθιερωμένος Κατακλυσμός «των Γερόντων», με κυπριακούς χορούς, κυπριακά τραγούδια και συναυλία με τους Vegas (22.15).
Κατά το επίσημο εξαήμερο του Κατακλυσμού η στάθμευση στη Λάρνακα θα είναι δωρεάν στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης, ενώ καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα παρουσιάζεται ταυτόχρονα σε τρεις εξέδρες κατά μήκος των Φοινικούδων.
Σχετικά
Το Circus Atmosphere συνεχίζει να μαγεύει μικρούς και μεγάλους με εντυπωσιακές παραστάσεις
Το πρόγραμμα της εβδομάδας στη Λάρνακα
27ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου με 6 πρωτοποριακές παραγωγές από Κύπρο και εξωτερικό
Μέσα από διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, τα έργα διερευνούν το σώμα ως φορέα μνήμης, εμπειρίας και μεταμόρφωσης
WAREHÅUS: Ένα μονοήμερο live performance event που γίνεται θα γίνει το προσωρινό “σπίτι" για καλλιτέχνες
Θα μεταμορφώσει έναν βιομηχανικό χώρο στη Λευκωσία σε ένα χώρο τέχνης
Το Δάλι βγαίνει στο πάρκο για δωρεάν γυμναστική όλο το καλοκαίρι
Το Γραμμικό Πάρκο γίνεται σημείο άθλησης για όλους!
Κατακλυσμός στο Πισσούρι με Καραντώνη και Χατζήμιχαηλ
Ραντεβού στην παραλία Πισσουρίου για έναν Κατακλυσμό γεμάτο μουσική, χορό και όμορφες στιγμές δίπλα στη θάλασσα
The Corridor: Η νέα δουλειά του Φώτη Νικολάου στη Λευκωσία
Λίγο πριν την παρουσίασή της στο Φεστιβάλ Αθηνών
Week Agenda: Τα καλύτερα πράγματα για να κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ κινηματογράφου, μεγάλες μουσικές συναντήσεις και ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνουν ρυθμό στις μέρες της εβδομάδας
Η Λεμεσός ανακοίνωσε το πρόγραμμα του Κατακλυσμού
Αυτά είναι όλα όσα θα συμβούν στη Λεμεσό
Οι «Νύχτες Καλοκαιριού» επιστρέφουν δυναμικά στην πρωτεύουσα!
Όλη η πόλη μια σκηνή… για 4 ολόκληρους μήνες
Το Technopolis 20 ανοίγει τον κήπο του με ένα ξεχωριστό Arts & Crafts Fair
Μια ολοήμερη εμπειρία γεμάτη τέχνη, χαρά και έμπνευση, για όλη την οικογένεια αλλά και για την παρέα σας
Weekend Agenda: 45 υπέροχες προτάσεις για να περάσεις όμορφα αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρο, παιδικές παραστάσεις, street food, βιβλιοπαζαράκια και ανοιξιάτικες γιορτές σε όλη την Κύπρο
Το Miami Herbert Business School φέρνει στην Κύπρο κορυφαίο πρόγραμμα AI για Νομικούς
Cap St. Georges Hotel & Resort, Πάφος | 5–7 Ιουνίου 2026