Δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2015
Σπούδασε Art and Design με ειδίκευση στο Textiles/Fashion. Η ειδικότητά της είναι η υφαντική. Έμαθε να χειρίζεται διάφορα είδη αργαλειών στο πλαίσιο των σπουδών της στο Winchester της Αγγλίας. Η θητεία της στην Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας τής έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει τον παραδοσιακό αργαλειό και γενικά την κυπριακή υφαντική τέχνη.
Αγαπώντας την παράδοση
Η στενή σχέση της υφαντικής με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου, την έκαναν να την αγαπήσει, να τη μελετήσει και να τη χρησιμοποιήσει όχι μόνο για αντικείμενα που έχουν άμεση σχέση με τα παραδοσιακά υφαντά αλλά και για εντελώς σύγχρονα έργα. Ο αργαλειός έγινε πράγματι ένα εργαλείο μέσω του οποίου εκφράζεται. Μαζί και με τη ζωγραφική, την οποία επίσης αγαπά και με την οποία επίσης καταπιάνεται, δημιουργεί μοναδικά έργα τέχνης από υφαντά, που αποτελούν ένα ιδιόμορφο και αξιοπρόσεκτο πάντρεμα τεχνοτροπιών.
Σε ένα παλιό αρχοντικό
Εργάζεται στο πατρογονικό διατηρητέο σπίτι του 19ου αιώνα, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Καϊμακλίου, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Η οικοδομή με τις 7 καμάρες είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της τοπικής αστικής αρχιτεκτονικής. Το σπίτι συντηρήθηκε για να γίνει ένας σύγχρονος χώρος δημιουργίας βασισμένος στην παραδοσιακή υφαντική. Με τον ίδιο τρόπο που αναπλάστηκε το κτίριο, αναγεννήθηκαν και τα σύγχρονα υφαντά καμωμένα στον παραδοσιακό αργαλειό.
Το ‘ανθρωπούι’ και η Αρήτη
Φτιάχνει θήκες μαξιλαριών, αμπαζούρ, κουρτίνες, σιεμέ και μικρά τραπεζομάντιλα βασισμένα στα παραδοσιακά υφαντά, γνωστά ως ‘ρεχτά ασπροπλούμια’. Οι θήκες μαξιλαριών ‘Ακάμας’ είναι βασισμένες στις θαλασσογραφίες της από την περιοχή των Λουτρών της Αφροδίτης, ενώ το υφαντό έργο με τίτλο ‘Ρυθμός’, με το οποίο εκπροσώπησε την Κύπρο σε έκθεση μελών του Texere (Textile Education and Research in Europe) στο Kaunas της Λιθουανίας το 2011, αποτέλεσε τη βάση για το ομώνυμο σχέδιο που χρησιμοποιείται σε δύο θήκες μαξιλαριών. Όσο για τα αραχνοΰφαντα σιάλια ‘Αρήτη’, αυτά είναι βασισμένα στο κοστούμι της βασίλισσας Αρήτης που κατασκεύασε για την παράσταση ‘Οδύσσεια’ στο Φεστιβάλ Κύπρια ’97. Άλλα παραδοσιακά σχέδια που χρησιμοποιεί, σαν πηγή έμπνευσης, είναι το φυθκιώτικο πλουμί ‘αθρωπούι’, τα λευκονοιτζιάτικα υφαντά και οι κεντητοί ‘τσεβρέδες’.

Υφαντά online
Η Τζούλια Αστραίου Χριστοφόρου διατηρεί και online κατάστημα όπου μπορείς να δεις γύρω στις 70 δημιουργίες της, οι οποίες παρουσιάζονται η καθεμιά ξεχωριστά με φωτογραφίες, περιγραφή, αναφορά στην πηγή έμπνευσης, διαστάσεις κ.λπ.
(99475219/ www.Juliastreou.com) Αγ. Βαρβάρας 1, Καϊμακλί, Λευκωσία.
Σχετικά
Τέλος η δωρεάν χειραποσκευή στον βασικό ναύλο από μεγάλη αεροπορική εταιρεία
Η κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική του ομίλου να ευθυγραμμιστεί με τα μοντέλα των low-cost αεροπορικών εταιρειών
«Kylie»: Πρώτη ματιά στο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Κάιλι Μινόγκ από το Netflix
Στη σειρά συμμετέχουν φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες της, προσφέροντας τη δική τους οπτική για τη ζωή και την καριέρα της, μεταξύ των οποίων η Ντάνι Μινόγκ και ο Νικ Κέιβ.
Wizz Air: Επέκταση του δικτύου της στη Λάρνακα με την προσθήκη δύο νέων υπέροχων δρομολογίων
Πέρα από τα νέα δρομολόγια, η εταιρεία αυξάνει τη συχνότητα πτήσεων προς Βαρκελώνη, Θεσσαλονίκη και Γερεβάν
Μετά από ένα ανατρεπτικό πρώτο επεισόδιο, το «The Floor» επιστρέφει δυναμικά!
Κάθε Παρασκευή στις 21:00 στο ΣΙΓΜΑ
Leisure Lifestyle Awards: Ελλάδα η χώρα με τα καλύτερα αξιοθέατα και το Νο1 νησί στην Ευρώπη
H ισχυρή δυναμική της Ελλάδας στην αγορά της Βόρειας Αμερικής (στρατηγικής σημασίας για ελληνικό τουρισμό), επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία χρονιά στα Leisure Lifestyle Awards 2026
Emily in Paris: Το επόμενο story της Emily θα ανέβει από Ελλάδα
Τα γυρίσματα της 6ης σεζόν της επιτυχημένης σειράς Emily in Paris του Netflix φαίνεται να ξεκινούν τον Μάιο στην Ελλάδα, με τη Μύκονο και τη Σαντορίνη να συγκαταλέγονται στους επικρατέστερους προορισμούς.
Η Κρίσταλ Πάιτ γράφει το Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2026
Η Διεθνής Ημέρα Χορού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου
Λυρίδες 2026: «Βροχή» αστεριών φωτίζει τον κυπριακό ουρανό
Κορυφώνεται απόψε το εντυπωσιακό φαινόμενο
Η Κύπρος στο επίκεντρο της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου στη Μπολόνια
Στο επίκεντρο της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, ενός από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο, βρέθηκε η Κύπρος.
5 ευρωπαϊκές πόλεις που πρέπει να επισκεφθείτε αν είστε καλοφαγάδες
Αν το καλό φαγητό αποτελεί για εσάς προτεραιότητα στα ταξίδια σας, τότε σημειώστε στη λίστα σας αυτούς τους πέντε προορισμούς.