Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουλίου 2026
Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του ελληνικού μουσικού θεάτρου, ο «Ζορμπάς ο Έλληνας», επιστρέφει στην Κύπρο μέσα από μια μεγάλη παραγωγή της Εθνικής Όπερας και του Εθνικού Μπαλέτου της Σόφιας, με πρωταγωνιστή τον Ιγκόρ Τσβίρκο, πρώτο χορευτή των θρυλικών Μπαλέτων Μπολσόι.
Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 29 και 30 Ιουλίου στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Λάρνακας.
Το εμβληματικό μπαλέτο, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και χορογραφία του Λόρκα Μασίν, βασίζεται στο αριστούργημα του Νίκου Καζαντζάκη, μεταφέροντας στη σκηνή τη διαχρονική ιστορία του Αλέξη Ζορμπά, μιας μορφής που έχει ταυτιστεί με την ελευθερία, την αυθεντικότητα και τη χαρά της ζωής.
Η παραγωγή έκανε πρεμιέρα το 1988 στην ιστορική Αρένα της Βερόνα, γνωρίζοντας μεγάλη διεθνή επιτυχία. Έκτοτε έχει παρουσιαστεί εκατοντάδες φορές σε δεκάδες χώρες, καθιερώνοντας τον «Ζορμπά» ως ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου μπαλέτου.
Κεντρικό πρόσωπο των παραστάσεων στη Λάρνακα θα είναι ο Ιγκόρ Τσβίρκο, ένας από τους σημαντικότερους χορευτές της γενιάς του. Με πολυάριθμες διακρίσεις και εμφανίσεις στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, θεωρείται από τις κορυφαίες προσωπικότητες του σύγχρονου κλασικού χορού, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κυπριακή παρουσίαση.
Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, που συνδυάζει συμφωνική γραφή με ελληνικούς λαϊκούς και παραδοσιακούς ήχους, αποτελεί τη βάση μιας παράστασης που ισορροπεί ανάμεσα στο κλασικό μπαλέτο και την ελληνική πολιτιστική ταυτότητα, αναδεικνύοντας τη δύναμη, το πάθος και την αισιοδοξία που χαρακτηρίζουν τον ήρωα του Καζαντζάκη.
>> 29 και 30 Ιουλίου, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Λάρνακας.
-
Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας
29 Ιουλίου - 30 Ιουλίου 2026
Σχετικά
Weekend Agenda: 31 πράγματα που αξίζει να κάνεις αυτό το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου
Συναυλίες με μεγάλα ονόματα, παραδοσιακά φεστιβάλ, πάρτι, θέατρο, όπερα και οικογενειακές διοργανώσεις γεμίζουν την Κύπρο με επιλογές.
4 events στον Πρωταρά που αξίζει να βάλεις στο ημερολόγιό σου
Τρεις διαφορετικές διοργανώσεις που επιβεβαιώνουν πως η περιοχή έχει λόγους να την επισκεφθείς και μετά το τέλος του καλοκαιριού, προσφέροντας δράσεις για κάθε ηλικία και ενδιαφέρον
Θέατρο Σκιών στη Βάβλα: Εργαστήρι Θεάτρου Σκιών & Παράσταση «Ο Καραγκιόζης Τραγουδιστής»
Ένα ξεχωριστό απόγευμα με τον καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Πάφιο.
Rainbow Mermaids: Ένα φαντασμαγορικό drag show έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Οι Rainbow Mermaids παρουσιάζουν το «True Colours» σε Λεμεσό και Λευκωσία, συνδυάζοντας ζωντανό podcast, μουσική, χιούμορ, λάμψη και ελεύθερη έκφραση.
Πότε θα γίνει φέτος το προσκύνημα του Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος
Το χωριό ετοιμάζεται να βάλει τα γιορτινά του
Πέντε φθινοπωρινές εκδηλώσεις στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς
Από την παράδοση και το θέατρο μέχρι το Φεστιβάλ Αβοκάντο και τη μουσική, η περιοχή υποδέχεται το φθινόπωρο με ένα πλούσιο πρόγραμμα.
Μια μαγική βραδιά κάτω από το φως της Σελήνης, στο σημείο με την ωραιότερη (ίσως) θέα!
Στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, με κρασί και εδέσματα
Cinema και pizza σε μία υπέροχη παραλία
Ένα από τα events που θα μας κρατήσουν λίγο ακόμη σε καλοκαιρινό mood έρχεται στις 25 Σεπτεμβρίου, συνδυάζοντας κινηματογράφο, pizza και μια όμορφη βραδινή έξοδο.
30 σπουδαίες διεθνείς παραγωγές και δημιουργοί έρχονται το φθινόπωρο στην Κύπρο
Σημαντικοί καλλιτέχνες, διεθνείς παραγωγές, θέατρο, μουσική, όπερα και χορός συνθέτουν μια από τις πλουσιότερες πολιτιστικές ατζέντες της χρονιάς.
Ο «Δον Κιχώτης» ζωντανεύει σε ένα μεγαλειώδες μπαλέτο κάτω από τα αστέρια της Πάφου
Το Εθνικό Μπαλέτο της Σλοβενίας παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο την ολοκληρωμένη παραγωγή του διάσημου έργου, με φόντο το επιβλητικό Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου.
Βραδινή εξόρμηση στον Άγιο Σωζόμενο
Με φόντο το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, θα παρατηρήσουμε Κουκκουφκιάους (μικρή κουκουβάγια) και αν είμαστε τυχεροί μπορεί να δούμε και νυχτερίδες!
Η μαγεία των βιεννέζικων βαλς έρχεται για πρώτη φορά στην Πάφο
Οι Strauss Virtuosi, διακεκριμένοι σολίστ της περίφημης Ορχήστρας του Ανακτόρου Σενμπρούν της Βιέννης, παρουσιάζουν μια βραδιά αφιερωμένη στη μουσική του Γιόχαν Στράους.