Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου 2026
Με την τελετή λήξης στο K-Cineplex Nicosia Prime, στον Στρόβολο, ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου η Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου στην Κύπρο, με τη συμμετοχή πέραν των 200 προσκεκλημένων. Η διοργάνωση σηματοδότησε τον εορτασμό της 55ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων Κίνας και Κύπρου μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του ασιατικού σινεμά, ο Wu Jing και η Chen Lijun, οι οποίοι έφτασαν στην Κύπρο ειδικά για την εκδήλωση.
«Ο Wu Jing, γνωστός διεθνώς από τις ταινίες Wolf Warrior και The Wandering Earth, αποτελεί έναν από τους πλέον εμβληματικούς ηθοποιούς του σύγχρονου κινεζικού κινηματογράφου. Η Chen Lijun, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Blades of the Guardians: Wind Rises in the Desert» που προβλήθηκε στο πλαίσιο της τελετής λήξης, ολοκλήρωσε ένα δίδυμο παρουσίας που ανέδειξε τη διεθνή εμβέλεια της διοργάνωσης», σημειώνεται.
Στο πλαίσιο της τελετής απηύθυναν χαιρετισμούς τρεις εκπρόσωποι των διοργανωτών. Ο Επιτετραμμένος a.i., Zhou Yunliang, τόνισε ότι η Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου συνέβαλε στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ πολιτισμών και στον εμπλουτισμό της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Εκτελεστικός Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Διοίκησης Κινηματογράφου της Κίνας, Mao Yu, ανέπτυξε την πορεία ανάπτυξης της κινεζικής κινηματογραφικής βιομηχανίας και εξέφρασε την προθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των κινηματογραφικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Γ. Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι η διοργάνωση ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ των λαών και έθεσε γερά θεμέλια για την επέκταση της πολιτιστικής συνεργασίας Κύπρου και Κίνας.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας «Blades of the Guardians: Wind Rises in the Desert», μετά την οποία πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τους πρωταγωνιστές, δίνοντας στο κυπριακό κοινό την ευκαιρία να επικοινωνήσει απευθείας με κορυφαίους εκπροσώπους του κινεζικού σινεμά, καταλήγει η ανακοίνωση.
Σχετικά
«Avengers: Endgame»: Ξεπέρασε το Avatar και έγινε η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών
Το «Avengers: Endgame» που κυκλοφόρησε το 2019 έχει συγκεντρώσει συνολικά 2,925 δισ. δολάρια στο παγκόσμιο box office
Ο Γούντι Αλεν ετοιμάζει την 51η ταινία του στη Μαδρίτη
Ο Γούντι Αλεν επιστρέφει πίσω από την κάμερα για τη νέα του ταινία, με τα γυρίσματα να ξεκινούν στις 5 Οκτωβρίου και τη Μαδρίτη να βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας.
Σαμπρίνα Κάρπεντερ και Μάργκαρετ Κουόλι στο πλευρό του Τομ Χόλαντ στο biopic του Φρεντ Αστέρ
Η Κάρπεντερ θα υποδυθεί την Τζίντζερ Ρότζερς και η Κουόλι την Αντέλ Αστέρ στη νέα ταινία του Πολ Κινγκ, με τον Χόλαντ να αναλαμβάνει τον ρόλο του θρυλικού χορευτή και να ετοιμάζεται για μερικές από τις πιο απαιτητικές χορευτικές σκηνές της καριέρας του.
«Gremlins 3»: Η νέα ταινία μεταφέρεται για το φθινόπωρο του 2028
Η Warner Bros. καθυστερεί για σχεδόν έναν χρόνο την επιστροφή των Γκρέμλιν, με τον Κρις Κολόμπους να επιστρέφει στη σκηνοθεσία της τρίτης ταινίας.
«Η ηχώ της Κύπρου»: Ένα μοναδικό ηχητικό ταξίδι στην Κύπρο του 1953
Το ντοκιμαντέρ της Δανάης Στυλιανού ζωντανεύει σπάνιες ηχογραφήσεις με παραδοσιακά τραγούδια, τσιαττίσματα και προφορική ποίηση, σε μια δωρεάν πρώτη προβολή στη Λευκωσία.
Το «Ocean» του David Attenborough προβάλλεται δωρεάν στη Λευκωσία
Η βραβευμένη με Emmy ταινία μάς ταξιδεύει στα βάθη των ωκεανών, ενώ η βραδιά ολοκληρώνεται με συζήτηση ειδικών και μια ιδιαίτερη γευστική εμπειρία.
4 νέες ταινίες και μία μεγάλη επιστροφή στους κινηματογράφους της Κύπρου
Ο Brad Pitt παλεύει για επιβίωση, η Jane Austen επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη και το «Avengers: Endgame» προβάλλεται σε νέα εκδοχή
Το «La Bola Negra» κερδίζει το βραβείο κοινό στο Τορόντο και οδεύει προς τα Οσκαρ
Η ισπανική ταινία των Χαβιέρ Κάλβο και Χαβιέρ Αμπρόσι κατέκτησε το μεγάλο Βραβείο Κοινού στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, συνεχίζοντας μια εντυπωσιακή φεστιβαλική διαδρομή που ξεκίνησε στις Κάννες.
Προβολή του Βραβευμένου Ντοκιμαντέρ «Βαρώσια, η Πόλη Όμηρος» της Sylvie Deleule στον Κινηματογράφο Πάνθεον
Μια συγκλονιστική περιήγηση στη σύγχρονη ιστορία, τη μνήμη και τις ανοιχτές πληγές της Κύπρου
Η Μέριλ Στριπ είναι... ο Άσλαν στη «Νάρνια» της Γκρέτα Γκέργουιγκ
Έχει ειπωθεί τόσες φορές ότι η Μέριλ Στριπ μπορεί να παίξει τα πάντα. Τώρα γίνεται και ο Άσλαν. Ναι, το λιοντάρι της Νάρνια.
Ο Spider-Man εκθρονίζει το «Star Wars» από την κορυφή του αμερικάνικου box office
Το «Spider-Man: Καινούργια Μέρα» έσπασε το ρεκόρ δεκαετίας.
Οι 5 (ξεχωριστές) ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στους κυπριακούς κινηματογράφους
Οι νέες κινηματογραφικές πρεμιέρες που κυκλοφορούν στις αίθουσες αυτή την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2026