Δημοσιεύτηκε στις 02 Απριλίου 2026
Με άξονα μια συναυλία που λειτουργεί ως καλλιτεχνική κορύφωση, αλλά και ως πύλη εισόδου στο ευρύτερο πρόγραμμα, η παρουσία της Μαρίας Αναματερού στο Παραλίμνι εντάσσεται οργανικά στο Β’ Φεστιβάλ Παραδοσιακού Πολιτισμού «Φωνές τζιαι Θύμησες», αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο η ζωντανή μουσική συνομιλεί με τη μνήμη, την παράδοση και τη συλλογική εμπειρία.
Η συναυλία με τίτλο «Σαν Προσευχή», που πραγματοποιείται την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Αμφιθέατρο Ξένιον, φέρνει στο προσκήνιο ένα πρόγραμμα βυζαντινών ύμνων αφιερωμένο στη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση.
Μαζί με την ερμηνεύτρια, επί σκηνής βρίσκονται η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής Αμμοχώστου υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Κουλουμή, καθώς και η Βυζαντινή Χορωδία «Τροπαιοφόρος» με χοράρχη τον Χρίστο Ιωάννου, συνθέτοντας ένα ηχητικό τοπίο βαθιάς κατάνυξης και εσωτερικότητας.
Η συγκεκριμένη μουσική συνάντηση δεν λειτουργεί αποσπασματικά, αλλά ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτιστικής διαδρομής που εκτυλίσσεται από τις 28 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου 2026, μέσα από τη διοργάνωση του Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ακαδημία Άγιος Επιφάνιος και υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Το φεστιβάλ συγκροτείται ως ένα πολυθεματικό πεδίο δράσεων που επιχειρεί να αναδείξει τις «υφές» της τοπικής ταυτότητας, φέρνοντας σε διάλογο τη μουσική, τη λαογραφία, τη μνήμη και τη σύγχρονη εμπειρία.
Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα αναπτύσσεται πολυεπίπεδα: από το μουσικό εργαστήρι αυτοσχεδιασμού με τον Σωκράτη Σινόπουλο και τη συναυλία «Η λύρα συναντά την Κύπρο», μέχρι τη διαγενεακή δράση «Πνοή στες Ρίζες», που μετατρέπει τον δημόσιο χώρο σε τόπο συνάντησης και δημιουργίας. Κατά την πασχαλινή περίοδο, οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στην καρδιά της κοινότητας, με παραδοσιακές συναυλίες, παιχνίδια της Λαμπρής και αναβιώσεις όπως το «παναΰριν τ’ Άη Γιωρκού», ενισχύοντας τη βιωματική διάσταση της παράδοσης.
Παράλληλα, το φεστιβάλ επεκτείνεται και σε άλλες μορφές έκφρασης: από συναυλίες κυπριακής μουσικής («Κυπριακά τζιαι ζορνετζίτικα») μέχρι εκθέσεις φωτογραφίας αφιερωμένες στη Λίμνη Παραλιμνίου και θεματικές παρουσιάσεις όπως οι «Υφές Παραλιμνίτικες», που αναδεικνύουν την υλικότητα και τη μνήμη της τοπικής ενδυματολογίας. Η ολοκλήρωση έρχεται με δράσεις κοινοτικής συμμετοχής, όπως το Πανηγύρι Αγάπης και Προσφοράς, επιβεβαιώνοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της διοργάνωσης.
Μέσα σε αυτό το πλέγμα δράσεων, η συναυλία της Μαρίας Αναματερού αποκτά ιδιαίτερο βάρος: αποτελεί μια συμπύκνωση της φιλοσοφίας του φεστιβάλ, εκεί όπου η φωνή γίνεται φορέας μνήμης και η παράδοση μετατρέπεται σε ζωντανή εμπειρία.
Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα συνεχίζεται με δράσεις που απλώνονται στον δημόσιο χώρο και στην κοινότητα:
- Σάββατο 4 Απριλίου: «Πνοή στες Ρίζες», μια συμμετοχική δράση στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου, όπου η παράδοση ενεργοποιείται μέσα από τη σύγχρονη εμπειρία.
- Κυριακή του Πάσχα 12 Απριλίου: Παραδοσιακή συναυλία στην πλατεία Αγίου Γεωργίου με τη συμμετοχή της Ελένης Μαυρουδή και φιλοξενούμενων σχημάτων από την Ελλάδα.
- Δευτέρα του Πάσχα 13 Απριλίου: Παραδοσιακά παιχνίδια της Λαμπρής και το «παναΰριν τ’ Άη Γιωρκού», που επαναφέρει ένα ζωντανό τοπικό έθιμο.
- Τετάρτη 15 Απριλίου: Συναυλία «Κυπριακά τζιαι ζορνετζίτικα» στο Παραδοσιακό Σπίτι Παραλιμνίου.
- Πέμπτη 16 Απριλίου: Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Λίμνη Παραλιμνίου» (διάρκεια έως 22 Απριλίου).
- Πέμπτη 23 Απριλίου: «Υφές Παραλιμνίτικες», μια πολυεπίπεδη παρουσίαση αφιερωμένη στην τοπική πολιτισμική μνήμη.
- Σάββατο 25 Απριλίου: Πανηγύρι Αγάπης και Προσφοράς, που ολοκληρώνει το φεστιβάλ με έμφαση στη συλλογικότητα.
Το φεστιβάλ, που διοργανώνεται από τον Δήμο Παραλιμνίου – Δερύνειας σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ακαδημία Άγιος Επιφάνιος, επιβεβαιώνει τη δυναμική του ως ένας θεσμός που μετατρέπει σε ζωντανή εμπειρία την παράδοση.
>> Παρασκευή 3 Απριλίου, Αμφιθέατρο Ξένιον, Παραλίμνι, 20.00.
-
Xenion High School
03 Απριλίου 2026
Σχετικά
Ο Maurizio Mastrini παρουσιάζει το CAPELLI στο Κυπριακό Οινομουσείο
Ο Ιταλός πιανίστας και συνθέτης ερμηνεύει δικά του έργα στις 22 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών μουσικής δωματίου Commandaria Orchestra & Friends.
Eurovision 2027: Στη Θεσσαλονίκη ο ελληνικός εθνικός τελικός - Πότε θα πραγματοποιηθεί
Το «Sing for Greece - Εθνικός Τελικός Eurovision 2027» θα περιλαμβάνει τρεις μουσικές βραδιές, δύο ημιτελικούς και έναν μεγάλο τελικό
Η Camille έρχεται πρώτη φορά στην Κύπρο με μια «ερωτική επιστολή» γεμάτη τραγούδια
Από τη Sinéad O’Connor και τον David Bowie μέχρι τον Nick Cave, η Ιρλανδή περφόρμερ μεταμορφώνει αγαπημένα τραγούδια σε προσωπικές ιστορίες στο «Loveletter».
«CINEMA IN CONCERT»: Η sold out μουσική εμπειρία έρχεται στη Λευκωσία για έναν ξεχωριστό σκοπό
Έρχεται για να στηρίξει το Simba Animal Aid Cyprus
Μάθαμε την ημερομηνία για τη μεγαλειώδη συναυλία του Robbie Williams στην Κύπρο
Τι αναφέρουν οι πληροφορίες
Bending Time: Η Λευκωσία γίνεται μουσική και εικόνα σε μια παράσταση που «κάμπτει» τον χρόνο
Οι Copper Curios και η εικαστικός Αυγή Σταύρου συναντιούνται στο Studio του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, συνδυάζοντας ακουστικά όργανα, ηλεκτρονικούς ήχους και εικόνες που δημιουργούνται ζωντανά.
Το κρητικό λαούτο συναντά το rock και το metal στη Λευκωσία
Το Ιδαίον Project παρουσιάζει για πρώτη φορά τις νέες του συνθέσεις, σε μια βραδιά που μοιράζεται με το Andreas Krambias Quintet στο Studio του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.
«Τούτες Ενεί»: Τρεις φωνές, χιούμορ και ανατροπές στο Downtown Live
Η Άντρεα Μαύρου, η Άννα Χρυσάνθου και η Νωαίνα επιστρέφουν στη σκηνή την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, με τραγούδια από τη δισκογραφία τους, απρόσμενα mashups και διάθεση για παιχνίδι.
Ο Τεμπέλης Δράκος του Γιώργου Χατζηπιερρή έρχεται στη Λευκωσία τον Δεκέμβριο
Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις του «Τεμπέλη Δράκου» στη Λευκωσία αρχίζει την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στις 14:00.
Nέα ημερομηνία για τη συναυλία της Ρίας Ελληνίδου στην Αγία Νάπα
Mια ξεχωριστή μουσική βραδιά, γεμάτη ενέργεια, αγαπημένα τραγούδια και μοναδικές στιγμές
Ο Γιάννης Κουτής παρουσιάζει το «Words of Silence» στο Κυπριακό Μουσείο
Μαζί με τον Markus Stockhausen στο φιλικόρνο και τον Μάριο Τακούσιη στο πιάνο, ο Κύπριος ουτίστας και συνθέτης δίνει ραντεβού την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου για μια βραδιά όπου οι μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου συναντούν τη σύγχρονη σύνθεση.
Με αυτή τη διαδικασία θα επιλέξει το ΡΙΚ τον καλλιτέχνη και το τραγούδι του για την Eurovision 2027
Ο κύβος ερρίφθη στην Κύπρο και το ΡΙΚ φαίνεται πως κατέληξε στη μέθοδο μέσω της οποίας θα επιλεγεί η κυπριακή συμμετοχή (καλλιτέχνης και τραγούδι) για την Eurovision 2027.