Δημοσιεύτηκε στις 05 Μαρτίου 2026
Η PUNIN GROUP ανέλαβε να δώσει ξανά ζωή σε ένα σπουδαίο οινοποιείο του νησιού, το οινοποείο HADJIANTONAS που βρίσκεται στο χωριό Παρεκκλησιά της Λεμεσού, και το οποίο στη νέα του εποχή μετονομάστηκε σε CHATEAU PUNIN.

Πρόκειται άλλωστε για το πρώτο οινοποιείο στην Κύπρο που διαμορφώνεται σύμφωνα με την αυθεντική παράδοση των château. Το πρωτοποριακό αυτό κτήμα θα αποτελέσει το μελλοντικό σπίτι ενός ξεχωριστού κρασιού Pinot Noir, με προγραμματισμένη κυκλοφορία το 2030, ενώ -όπως μάθαμε- το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί ένα εκτεταμένο σχέδιο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτήματος που θα περιλαμβάνει την επέκταση των κελαριών παλαίωσης, την εγκατάσταση υπερσύγχρονου εξοπλισμού, τη δημιουργία ιδιόκτητων αμπελώνων Pinot Noir και την παραγωγή ενός κρασιού Premier Grand Wine το οποίο στοχεύει στο να αναδείξει τη θέση της Κύπρου στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Σε μακροπρόθεσμο στάδιο εντός του χώρου θα λειτουργήσει και εστιατόριο.

Όσον αφορά στους αμπελώνες, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά, έδαφος της Κύπρου αξιοποιείται για την παραγωγή μιας από τις πιο εκλεπτυσμένες και απαιτητικές ποικιλίες σταφυλιού στον κόσμο. Η καλλιέργεια του Pinot Noir στην Κύπρο είναι ένα τολμηρό και πρωτοποριακό βήμα, που φέρνει κοντά διακεκριμένους οινοποιούς, γεωπόνους και κριτικούς οίνου από όλο τον κόσμο.

Η (συμβολική) φύτευση του αμπελιού στον αμπελώνα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το οινοποιείο άρχισε μόλις την περασμένη Δευτέρα 2 Μαρτίου παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, μαζί με εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και συνεργάτες του Ομίλου αλλά και του ίδιου του ιδρυτή του Ομίλου, Dmitriy Punin. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη Διευθύντρια του Οινοποιείου, κα Δόνα Χατζιάντωνα, η οποία στο πλαίσιο μιας σύντομης ομιλίας παρουσίασε την πορεία του οινοποιείου από το 2004 μέχρι σήμερα, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή καθώς και τον Andrey Savchenko, Project Manager της της PUNIN GROUP, ο οποίος παρουσίασε τη φιλοσοφία του έργου και εξήγησε τη σημασία του εδάφους και του κλίματος στην καλλιέργεια της αμπέλου, καθώς και το μακροπρόθεσμο πλάνο παραγωγής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής μας απολαύσαμε επίσης (πολύ) καλό κρασί Cabernet Sauvignon και Shiraz το οποίο παρήγαγε το οινοποιείο (η τελευταία παραγωγή πραγματοποιήθηκε το 2017, ενώ η τελευταία εμφιάλωση μόλις πριν από μερικούς μήνες), καθώς και εύγευστα τσιμπήματα. Αξιοσημείωτη ήταν τέλος, η φιλοξενία από όλο το προσωπικό του οινοποιείου.


«Το CHATEAU PUNIN ανεβάζει τον πήχη της κυπριακής οινοποιίας», δηλώνει ο Dmitriy Punin, ιδρυτής της PUNIN GROUP. «Εισάγοντας το μοντέλο château και ξεκινώντας την παραγωγή Pinot Noir, συγχωνεύουμε την παράδοση με την καινοτομία, επαναπροσδιορίζοντας το τι μπορεί να προσφέρει η Κύπρος στον κόσμο του εκλεκτού κρασιού.» Με το CHATEAU PUNIN, ο Dmitriy Punin δεν εισάγει μόνο ένα νέο επίπεδο αριστείας στην κυπριακή οινοποιία, αλλά θεμελιώνει επίσης ένα παγκόσμιας κλάσης μοντέλο château, όπου κάθε στάδιο της παραγωγής από τη χειρονακτική συγκομιδή των σταφυλιών έως την εμφιάλωση, πραγματοποιείται επιτόπου. Αυτή η ολοκληρωμένη, προσανατολισμένη στο κτήμα προσέγγιση, χαρακτηριστική των πιο φημισμένων οινοπαραγωγικών περιοχών του κόσμου, εγγυάται σχολαστικό ποιοτικό έλεγχο και αυθεντική έκφραση του τόπου στον οποίο παράγεται.
Σχετικά
Ένα σπάνιο ουράνιο υπερθέαμα θα καθηλώσει τον κόσμο στις 12 Αυγούστου
Mια ολική έκλειψη ηλίου θα δημιουργήσει ένα ουράνιο θέαμα στον ουρανό για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από δύο χρόνια, στις 12 Αυγούστου.
Στον Πρωταρά οι βάρκες μεταμορφώθηκαν σε βιβλιοθήκες κι έπιασαν θέση στις παραλίες
Oι βάρκες-όνειρο στον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας, έβαλαν πλώρη για τη γνώση.
Ο Πρωταράς φέτος έχει 18 βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία παραλίες
Πρώτη θέση παγκύπρια για τον Δήμο Παραλιμνίου - Δερύνειας στις Γαλάζιες Σημαίες 2026
Την πρώτη ανατολή της Ευρώπης θα την δεις στη χερσόνησο της «Ξησταριάς»
Αυτό θα είναι το απόλυτο μέρος για φωτογραφίες το φετινό καλοκαίρι
Καλοκαίρι γεμάτο προστασία και ξεγνοιασιά για όλη την οικογένεια με τη σειρά αντηλιακών Cien Sun
Κορυφαία ποιότητα, αξιοπιστία και ασφάλεια κάτω από τον ήλιο των προϊόντων Cien Sun που είναι διαθέσιμα στα καταστήματα της Lidl Κύπρου, με τιμές που ξεκινούν από μόλις 2,19€
Επίσημη τελετή εγκαινίων του Limassol Greens
Θέτοντας ένα νέο ορόσημο για τον τουρισμό, το lifestyle και το επενδυτικό τοπίο της Κύπρου
Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2026: Αρχίζει η ψηφοφορία - Μάθε τις υποψήφιες
Η ψηφοφορία ξεκινά στις 5 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 19 Ιουλίου 2026
Όλα όσα έρχονται στο Netflix τον Ιούνιο: Από το Sweet Magnolias μέχρι το Outlast
Κάθε μήνας στο Netflix φέρνει νέες ιστορίες, δυνατές συγκινήσεις και απρόσμενες ανατροπές, κι ο Ιούνιος δεν αποτελεί εξαίρεση
Διαγωνισμός: Ζήσε το απόλυτο adults-only island escape στην Πάφο
Λάβε μέρος στο διαγωνισμό και κέρδισε μία πολυτελή διαμονή για δύο στο Cali Resort and Spa - Design for Adults by Louis Hotels
Οι τελετές έναρξης του Μουντιάλ στο Σίγμα
Μεξικό, Καναδάς και ΗΠΑ καλωσορίζουν τον πλανήτη στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός