Δημοσιεύτηκε στις 20 Αυγούστου 2014
Η Θερινή Μουσική Ακαδημία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου έγινε πλέον θεσμός με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η Ακαδημία διοργανώνεται στο ορεινό χωριό Πεδουλάς, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Στο πλαίσιο της παραδίδονται μαθήματα για όλα τα μουσικά όργανα, εκπαιδεύεται ορχήστρα πνευστών, οργανώνονται ομαδικές δοκιμές καθώς και μουσική δωματίου, και γίνεται η προετοιμασία συμφωνικού προγράμματος. Στο τέλος της Ακαδημίας το συμφωνικό αυτό πρόγραμμα παρουσιάζεται σε βραδινή συναυλία για το κοινό στην Αίθουσα Τελετών του Γυμνασίου Πεδουλά.
Από το 2007 και κάθε χρόνο, η Ακαδημία πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου Πεδουλά, οι οποίες ανακαινίστηκαν με χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η κοινότητα Πεδουλά ταυτίστηκε πλέον με την Ακαδημία (και τις συναυλίες που δίνει η ορχήστρα για το κοινό) η οποία λειτουργεί ως πόλος έλξης τόσο για ξένους όσο και Κύπριους τουρίστες.
Φέτος, η Ακαδημία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 και 29 Αυγούστου, και θα φιλοξενήσει 80 παιδιά ηλικίας 9 – 26 ετών. Κατά τη διάρκειά της θα δίνονται μαθήματα από έμπειρους παιδαγωγούς και θα γίνουν δοκιμές για την ετοιμασία του προγράμματος το οποίο θα παρουσιαστεί σε βραδινή συναυλία στη Λευκωσία καθώς και στη Ρώμη, μετά από πρόσκληση που έλαβε η Ορχήστρα από το Σύνδεσμο Κυπρίων Ιταλίας να συμμετέχει στο πλαίσιο της εβδομάδας εκδηλώσεων οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου, με σκοπό την προβολή της ιστορίας και την κουλτούρας της Κύπρου. Η πρόσκληση για συναυλία προς τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου είναι εξαιρετικής σημασίας καθότι η παρουσία μας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε τα ταλέντα της Κύπρου μας στο εξωτερικό και να προωθήσουμε το αξιόλογο έργο το οποίο γίνεται μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, το οποίο είναι το πιο σημαντικό και ιστορικό μουσικό σύνολο της χώρας μας.
Πρόγραμμα:
G. Rossini: Overture to The Barber of Seville
A. Baltas: Cypriot Suite
M. Ravel: Tzigane (Σολίστ: Andreas Zinonos – violin)
A. Dvořák: Symphony No. 9 in E minor, From the New World, Op. 95
Ταυτόχρονα με τις ετοιμασίες του πιο πάνω προγράμματος, φέτος η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου θα φιλοξενήσει στον Πεδουλά, τις Χορωδίες των Μουσικών Λυκείων Λευκωσίας καθώς και το καστ και την ομάδα συνεργατών, οι οποίοι θα ετοιμάζουν το πρόγραμμα για την επόμενη υπερπαραγωγή της Ορχήστρας. Τη διοργάνωση της δικής της παραγωγής όπερας, και συγκεκριμένα της Cavalleria Rusticana του Ιταλού συνθέτη Pietro Mascagni. Η εκπαίδευση των σολίστ καθώς και των χορωδιών θα γίνει στο πλαίσιο των δύο μουσικών κατασκηνώσεων της Ορχήστρας, για 7 μέρες στη διάρκεια της Θερινής Ακαδημίας και άλλες τόσες στη διάρκεια της Εαρινής Ακαδημίας.
Τέλος, ακολουθώντας την επιτυχημένη καινοτομία της περσινής χρονιάς, Κύπριοι υποψήφιοι μαέστροι οι οποίοι σπουδάζουν σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην Ακαδημία κάνοντας δόκιμες με τα διάφορα σύνολα, βοηθώντας την παραγωγή για να αποκτήσουν εμπειρία κάτω από την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της ΣΟΝΚ.
Οι συναυλίες θα δοθούν:
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014, Αίθουσα Τελετών, Γυμνάσιο Πεδουλά, 20:15
Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 20:30
Σχετικά
Άννα Γιαγκιώζη και «Τούτες ένει» στη σκηνή του Downtown Live
«TOYTEΣ ΕΝΕΙ» - Πέμπτη 16 Απριλίου για μια μοναδική εμφάνιση στο Downtown Live
Το συναρπαστικό Τρίο Κλαρινέτων Alessandro Carbonare ερμηνεύει έργα για τρία κλαρινέτα στη Λευκωσία
Ένα κλαρινέτο μπορεί να μαγέψει το κοινό
Music of the Miyazaki World: Οι μαγικές μελωδίες των anime ζωντανεύουν επί σκηνής
Οι εμβληματικές μελωδίες από ταινίες όπως Spirited Away, My Neighbor Totoro, Howl’s Moving Castle και Kiki’s Delivery Service μεταφέρονται στη σκηνή μέσα από ζωντανή ερμηνεία
Οι Κοινοί Θνητοί επιστρέφουν στη Λευκωσία για ένα δυναμικό live
Το σχήμα από το Αλιβέρι έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να χαράξει έναν ιδιαίτερο δρόμο στην ελληνική εναλλακτική σκηνή
Η Γωγώ Τσαμπά φέρνει μία νέα πρόταση διασκέδασης στην Κύπρο με ένα μοντέρνο πανηγύρι
Τα «ΠΑΝΗΓΥΡΙσματα» φέρνουν μουσική, φαγητό και αυθεντική διασκέδαση με τη Γωγώ Τσαμπά σε μια γιορτή που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός.
ZAZZA Music Theater: Η εκρηκτική Ελληνίδα τραγουδίστρια που θα μας διασκεδάσει το Πάσχα
Ένα δυναμικό live πρόγραμμα με αγαπημένες επιτυχίες, έντονο ρυθμό και αληθινή διασκέδαση κάνει πρεμιέρα το Πάσχα και υπόσχεται αξέχαστες βραδιές
Η Πολυξένη Καράκογλου παρουσιάζει μία “Solo” μουσική παράσταση στο Vinylio Wine etc
Τραγούδια, που θα συνυπάρξουν αρμονικά σκιαγραφώντας μια δεκαετία δισκογραφικής παρουσίας και δημιουργίας
Tο Hotel Ermou υποδέχεται για μια (εκτός προγράμματος) βραδιά την Άννα Βίσση
Μια βραδιά – εξαίρεση, που δεν υπακούει σε κανόνες.
Sharon Kam και Μιχάλης Οικονόμου συμπράττουν με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου
H συναυλία ξεκινά με το έργο Κομμός Β’, “Θρήνος για τον Morton” που συνέθεσε το 1996 ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης, μαέστρος και παιδαγωγός Θόδωρος Αντωνίου
Ο Λούης Πατσαλίδης, η Μαριλένα Χαραλαμπίδου και ο Τεύκρος Νεοκλέους έρχονται να μας ξεσηκώσουν
Το τρίδυμο της επιτυχίας ξαναχτυπά σε ένα live φωτιά
Ο Strat κατεβαίνει Κύπρο για ένα δυνατό trap live
Μια βραδιά γεμάτη trap, DJ sets και special guests
Ο Σταύρος Κωνσταντίνου ζωντανά στη Λεμεσό
Μια δυνατή μουσική βραδιά στο Bordello Bar με special guest τη Μαρία Βαρδάκη