Δημοσιεύτηκε στις 08 Δεκεμβρίου 2025
Τη δική του… ανασκόπηση για το έτος 2025/2026 δημοσιεύει αυτές τις μέρες ο διάσημος γαστρονομικός οδηγός TasteAtlas.
Κάθε χρόνο, η διεθνής πλατφόρμα καταγράφει, αξιολογεί και συστήνει στο παγκόσμιο κοινό τις κορυφαίες γαστρονομικές εμπειρίες του πλανήτη.
Στη λίστα με τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου, μάλιστα, η Ελλάδα κατέκτησε την δεύτερη θέση, ενώ τώρα το TasteAtlas συνεχίζει την δημοσιοποίηση των “νικητών” του, ανά κατηγορία.
Για παράδειγμα, στην πρώτη θέση του βάθρου της κατηγορίας με τα καλύτερα τυριά, ανέβηκε επάξια η Γραβιέρα Νάξου, με την χώρα μας να κερδίζει μια διάκριση που τιμά τόσο την ελληνική τυροκομία όσο και την παράδοση του νησιού των Κυκλάδων.
Ελληνική η καλύτερη σαλάτα στον κόσμο για το 2025/2026 – Ποια είναι
Την πρώτη θέση, όμως, κατέκτησε η χώρα μας και στην κατηγορία των σαλατών.
Ειδικότερα, η παραδοσιακή κρητική σαλάτα, ο Ντάκος, αναδείχθηκε η Νο1 Καλύτερη Σαλάτα στον Κόσμο 2025/26 στο TasteAtlas.
Ντάκος ISTOCK
Η αγαπημένη κρητική σαλάτα πέτυχε τη μεγαλύτερη μέση βαθμολογία, 4.335, βασισμένη σε 590.228 έγκυρες αξιολογήσεις χρηστών για 16.357 καταγεγραμμένα φαγητά, υπολογισμένες μόνο από χρήστες που έχουν δοκιμάσει πραγματικά το πιάτο. Η κατάταξη βασίζεται σε αλγορίθμους που φιλτράρουν αυστηρά bots και εθνικιστικές ομάδες ψηφοφόρων, εξασφαλίζοντας απόλυτα «δημοκρατικά» μαθηματικά.
Ντάκος: Τα χαρακτηριστικά της κρητικής σαλάτας
Ο Ντάκος (ή ντακος) είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από το ξηρό κρίθινο παξιμάδι, και πάνω του προστίθενται τρίμμα μυζήθρας, ψιλοκομμένες (ή τριμμένες) ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάππαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες σταγόνες ποιοτικού ελαιόλαδου.
Συνιστάται η χρήση ποικιλιών ελιάς όπως Κορωνέικη, Λιανές ή Τσουνάτες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται μυζήθρα και όχι φέτα, η οποία συνηθίζεται κυρίως σε τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με μια μικρή σκελίδα σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι.
Όταν είναι διαθέσιμο, προστίθεται επίσης κρίταμο. Το πιάτο σερβίρεται συνήθως ως μεζές, ως σαλάτα ή ως ελαφρύ γεύμα.
Πηγή: www.news247.gr
Σχετικά
Τέλος τα delivery στην Κύπρο μετά τις 22:00 – Νέο μέτρο από το Υφυπουργείο Τουρισμού
Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας των ταχυφαγείων και όχι μόνο - Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται
10 νόστιμες στάσεις για φαγητό στο χέρι που θα λατρέψεις
Γρήγορο, νόστιμο και καθόλου πρόχειρο: 10 στέκια που αποδεικνύουν ότι το street food στην Κύπρο έχει ανέβει επίπεδο
Το AMARA παρουσιάζει τη Limited Edition Πασχαλινή Συλλογή Αυγών
Τα πιο εντυπωσιακά σοκολατένια πασχαλινά αυγά της πόλης
Γιατί το Πάσχα θέλει πάντα Lidl Food Academy
Μια ανοιχτή γιορτή που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, μέσα από εμπειρίες που έχουν γεύση, χρώμα και συναίσθημα
Μια ανοιξιάτικη βραδιά στο οινοποιείο που αξίζει να ζήσεις
Βurger night με ζουμερά burgers, τραγανές πατάτες, κρασί, ζιβανία, limoncello και μουσική
Στου Σώτου θα τη βγάλουμε και φέτος το καλοκαίρι
Η ταβέρνα του Σωτήρη ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί για άλλη μία σεζόν -την τρίτη της συνεχή!
Δύο κορυφαίοι σεφ, ένα αξέχαστο δείπνο: Όσα ζήσαμε στο Sentio
Το four hands dinner που ανέβασε τον πήχη της γαστρονομίας στη Λευκωσία
Ένας ξεχωριστός προορισμός στην πρωτεύουσα, για brunch και afternoon tea
Στο Mint Bar στο Hilton Nicosia θα απολαύσεις ποιοτικές επιλογές με θέα την πισίνα, σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει φυσική ομορφιά και μοντέρνο design
Η σύγχρονη κυπριακή κουζίνα στα καλύτερά της στο κέντρο της Λευκωσίας
Ένας ζεστός και σύγχρονος χώρος όπου τα τοπικά υλικά και οι παραδοσιακές γεύσεις αποκτούν νέα ταυτότητα μέσα από δημιουργικές τεχνικές και μια κοινωνική εμπειρία φαγητού
Πού πάμε για brunch, φαγητό και μουσική (δίπλα στη θάλασσα) την 1η Απριλίου;
Μία νόστιμη πρόταση ώστε να συνδυάσεις φαγητό και βόλτα στη θάλασσα.
Η KitKat επιβεβαιώνει την κλοπή 12 τόνων προϊόντων - Άφαντοι οι δράστες
Η εταιρεία KitKat, θυγατρική της Nestlé, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την κλοπή μεγάλου φορτίου σοκολάτας που έγινε γνωστή από τα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες.
Ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου αποχαιρετά τον εξαίρετο Σεφ Μάριο Χατζηιωσήφ
Έφυγε από τη ζωή ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου, Μάριος Χατζηιωσήφ