Δημοσιεύτηκε στις 12 Νοεμβρίου 2025
Απρίλιος 1941. Μια παρέα Κύπριων φοιτητών παγιδεύονται στην Αθήνα με την εισβολή των Γερμανών, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα ή να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους. Μέσα στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι νεαροί αυτοί άνθρωποι προσπαθούν να αντισταθούν στον φασισμό, βιώνοντας ταυτόχρονα τις πρώτες μεγάλες καθοριστικές εμπειρίες της ζωής τους -τον έρωτα, την απώλεια, την προδοσία, την αναμέτρηση με την ίδια την ιστορία.
Το αυτοβιογραφικό αφήγημα της Μάγδας Κιτρομηλίδου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή, σε διασκευή και σκηνοθετική επιμέλεια της Μαγδαλένας Ζήρα, φωτίζοντας μια ξεχωριστή πτυχή της ελληνικής και κυπριακής ιστορίας.
Στο επίκεντρο της πλοκής βρίσκονται η Μάγδα, η αδελφή της Αγγελική, και ο Μίκης, μετέπειτα σύντροφος της Μάγδας: τρεις χαρακτήρες που, προσπαθώντας να χαράξουν την πορεία τους μέσα σε μια ταραγμένη εποχή, γίνονται μάρτυρες ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο. Μέσα από τα μάτια τους, η Αθήνα του 41-45 ξεδιπλώνεται μπροστά μας με γλαφυρά χρώματα, με στιγμές μιας χαμένης ομορφιάς αλλά και με στιγμές μεγάλου πόνου.
Η παράσταση συνθέτει ένα μωσαϊκό προσωπικών και ιστορικών στιγμών: η Κατοχή, η πείνα, οι διωγμοί, το Πανεπιστήμιο υπό αστυνόμευση, η Αντίσταση, ο εμφύλιος που προαναγγέλλεται, σε αντιδιαστολή με τη νιότη που ελπίζει και αντιστέκεται στον θάνατο.
Με τρυφερότητα και ανθρωπιά, το έργο αναδεικνύει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στη βία και την καταπίεση, ενώ παράλληλα αποτελεί μια σπάνια ματιά στην Κατοχή της Αθήνας μέσα από την μαρτυρία μιας νεαρής Κύπριας τη στιγμή της σκληρής διαδικασίας ενηλικίωσης.
Το αφήγημα της Μάγδας Κιτρομηλίδου αποκτά σήμερα ανησυχητική επικαιρότητα. Η διάβρωση των δημοκρατικών αξιών προβάλλουν ξανά ως απειλές, καθιστώντας το έργο μια βαθιά ανθρώπινη και πολιτική υπενθύμιση: η ελευθερία και η αξιοπρέπεια κερδίζονται μόνο όταν δεν κλείνουμε τα μάτια στην αδικία γύρω μας.
Ένα γοητευτικό κείμενο που συνδυάζει ιστορική αλήθεια, τρυφερότητα, χιούμορ και λυρισμό, προσκαλώντας το κοινό να αναλογιστεί- μέσα από μια προσωπική μαρτυρία -τη συλλογική μας μνήμη.
Τρεις ηθοποιοί ζωντανεύουν μια πλειάδα χαρακτήρων, ενώ τα ηχοτοπία του Αντώνη Αντωνίου μας ταξιδεύουν στον χώρο και στον χρόνο. Το θεατρικό αναλόγιο είναι ενταγμένο στον χώρο της έκθεσης «Συνύπαρξη» με έργα της Βάσως Κατράκη και του Δημήτρη Αληθεινού, δύο καλλιτεχνών που εκφράζουν μέσα από την τέχνη τους την αντίσταση στον φασισμό και τη βία.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Διασκευή-δραματοποίηση και σκηνοθετική επιμέλεια: Μαγδαλένα Ζήρα
Μουσική: Αντώνης Αντωνίου
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Καλλιτεχνική επιμέλεια χώρου και αφίσα: Γιώργος Τσαγγάρης
Συντονισμός παραγωγής: Μαρία Πισιήλη
Ηθοποιοί: Νάγια Αναστασιάδου, Μαρία Μασόνου, Λουκάς Προκοπίου
Διασκευή-σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα
Βασισμένο στο αφήγημα της Μάγδας Κιτρομηλίδου
>> Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Λευκωσία
Πρεμιέρα: 5 Δεκεμβρίου 2025 8:00μμ
Παραστάσεις: 8, 10, 12, 13, 15, 17, 18, 19 Δεκεμβρίου 8:00
7 και 14 Δεκεμβρίου 6:00
Κρατήσεις στο: www.more.com
https://www.more.com/cy-el/tickets/theater/i-alli-epoxi
Χορηγός: Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού, Υφυπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
Σχετικά
Ανακοινώθηκαν νέες ημερομηνίες για την παράσταση «Τα Γούστα του Κυρίου Σλόαν»
Μια κεφάτη, γεμάτη σκανδαλιές απολαυστική μαύρη φαρσοκωμωδία …
«Η επιστροφή των παραμυθιών» της Γεωργίας Παρασκευά, ανεβαίνει στην ΕΘΑΛ
Μία διαδραστική παράσταση για παιδιά, που φέρνει κοντά τον μαγικό κόσμο των Παραμυθιών με την πραγματικότητα των νέων τεχνολογιών
Μίκαελ Κόλχαας: Το διαχρονικό έργο του φον Κλάιστ από το Yugoslav Drama Theatre στη Λευκωσία
H Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς μαζί με το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025 παρουσιάζουν τον αγώνα ενός δίκαιου ανθρώπου απέναντι σε ένα άδικο κατεστημένο
"Μαργαρίτα forever": Δύο επιπλέον παραστάσεις για την παραγωγή του Θεάτρου Βαλίτσα
Μια παράσταση βασισμένη στο διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Μαργαρίτα Περδικάρη», σε διασκευή-σκηνοθεσία Νικολέττας Βερύκιου και Έλενας Παυλίδου
Η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Άδωνις Ιδαλίου επιστρέφει με το έργο “FESTEN”
To έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Χάρη Κκολού
6 παιδικές παραστάσεις για να απολαύσεις με τα παιδιά το σαββατοκύριακο
Από τον «Ηρακλή χωρίς μπράτσα» μέχρι τον «Μικρό Πρίγκιπα», οι παιδικές σκηνές της Κύπρου γεμίζουν με ήρωες, μηνύματα και συγκίνηση
Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος
Σε σκηνοθεσία Σταύρου Ποταμάρη, το πολυφωνικό αινιγματικό παζλ ξετυλίγεται με σκοπό να αποκαλύψει τις πληγές της κοινωνίας, και να φέρει την λύτρωση.
«Τα Γούστα του Κυρίου Σλόαν»: Μια ανατρεπτική, μαύρη φαρσοκωμωδία από την ομάδα Σόλο για Τρεις
Ένα επικίνδυνο παιγνίδι λάγνου πόθου, χειραγώγησης και απόγνωσης .
Ο ΘΟΚ (με θλίψη) αποχαιρετά την Αλεξία Παπαλαζάρου
"Με θλίψη όλοι εμείς στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου αποχαιρετούμε την αγαπημένη μας Σκηνοθέτιδα, Δασκάλα θεάτρου, Εμψυχώτρια, Σύμβουλο Θεατρικής Γραφής, Αλεξία Παπαλαζάρου"
Έφυγε από τη ζωή η Κύπρια σκηνοθέτρια Αλεξία Παπαλαζάρου
Μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο
Είδαμε στην Αθήνα την παράσταση «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» – Μια βαθιά ανθρώπινη εξομολόγηση επί σκηνής
Η φωνή της μνήμης που δεν σωπαίνει – ένα έργο εξομολόγηση του Χρόνη Μίσσιου για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ιστορική μας ευθύνη
21 παραστάσεις που ανάβουν τα φώτα του θεατρικού Νοέμβρη στην Κύπρο
Από one-woman shows και ρεμπέτικες λειτουργίες, μέχρι κλασικά μυστήρια και αιχμηρά social dramas — το θεατρικό ημερολόγιο της Κύπρου σε μία ανάσα