Δημοσιεύτηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2025
Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς οι τελευταίες τεχνολογικές και επιστημονικές ανακαλύψεις μπορούν όχι μόνο να αλλάξουν τον κόσμο γύρω μας αλλά και την καθημερινότητά μας; Πώς άραγε είναι η ζωή ενός ερευνητή; Ποια μυστικά κρύβουν τα εργαστήρια και ποιες ιδέες γεννούν τις αλλαγές που διαμορφώνουν το μέλλον;
Αν η περιέργεια σε καλεί να δώσεις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, τότε η επίσκεψη στο European Researchers’ Night, που φέτος πραγματοποιείται την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στην Κρατική Έκθεση Λευκωσίας, από τις 08:30 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, είναι η ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσεις!
Η μεγάλη γιορτή της έρευνας και της καινοτομίας, που διοργανώνεται στην Κύπρο από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), επιστρέφει για 19η χρονιά με σύνθημα «Mission Possible: The Sequel» και υπόσχεται ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της επιστήμης, όπου οι ιδέες συναντούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα μικρών και μεγάλων.
Η εκδήλωση επικεντρώνεται στις πέντε Ευρωπαϊκές Αποστολές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων, όπως η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση του καρκίνου, η διασφάλιση υγιών ωκεανών και υδάτων, η ανάπτυξη κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων, καθώς και η προστασία των εδαφών και της ποιότητας των τροφίμων. Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε περισσότερα από 70 περίπτερα, να παρακολουθήσουν ζωντανά πειράματα, να χρησιμοποιήσουν εξειδικευμένο επιστημονικό εξοπλισμό και να συμμετάσχουν σε διαδραστικά παιχνίδια, διαγωνισμούς και ψυχαγωγικές δράσεις που συνδυάζουν μάθηση και διασκέδαση.

Παράλληλα, οι επισκέπτες για πρώτη φορά θα μπορούν να «συνομιλήσουν» με διάσημους επιστήμονες του παρελθόντος και του μέλλοντος σε μορφή ολογράμματος, να υποβάλουν ερωτήσεις και να λάβουν απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μαθητικοί διαγωνισμοί Design Thinking Challenge και Science Unfold. Συγκεκριμένα, το Science Unfold καλεί μαθητές/τριες της Μέσης Εκπαίδευσης να παρουσιάσουν με δημιουργικό τρόπο ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους, ενώ ο διαγωνισμός Design Thinking Challenge απευθύνεται σε μαθητές/τριες 16+ και φοιτητές/τριες και προσκαλεί τη νεολαία να γνωρίσει τις βασικές αρχές της σχεδιαστικής σκέψης, να δημιουργήσει νέες λύσεις και να αναδείξει τη δημιουργικότητά της σε πραγματικά προβλήματα.
Επιπρόσθετα, από τις 19:00 έως τις 20:00 θα πραγματοποιηθούν οι βραβεύσεις για τους μαθητές/τριες που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς του ΙδΕΚ, ενώ ακολούθως οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν μία μοναδική παράσταση Stand-up Science με τίτλο «Science Rap Battle» με τους SCIENCE REACTORS.
Για το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ERN’25 https://erncyprus.com/.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «MISSION POSSIBLE: Researchers on Board for an Inclusive and Sustainable Future» (Αρ. Συμβολαίου 101160964).
Σχετικά
Έρχεται στην Κύπρο το Legion Inflatable Family Run – Διασκέδαση για όλη την οικογένεια με φιλανθρωπικό σκοπό
Το Legion Inflatable Family Run φέρνει για πρώτη φορά στην Κύπρο το δημοφιλές concept των inflatable obstacle runs, συγκεντρώνοντας παράλληλα πόρους για το Little Heroes Foundation μέσω ειδικής πρωτοβουλίας δωρεών
Weekend Agenda: 25 όμορφα πράγματα για να κάνεις το πρώτο σαββατοκύριακο του Απρίλη στην Κύπρο
Συναυλίες, θέατρο, πασχαλινές εκδηλώσεις, φεστιβάλ και ξεχωριστές εμπειρίες γεμίζουν το πρώτο σαββατοκύριακο του Απριλίου
Η Λάρνακα θα γεμίσει και φέτος κλασικά αυτοκίνητα
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κλασικού αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας επιστρέφει στη Λάρνακα
Παλιά και σύγχρονα αυτοκίνητα σε μια μοναδική διαδρομή πολιτιστικής κληρονομιάς
Η διαδρομή να περνά από εμβληματικούς χώρους όπως το Κάστρο Κολοσσίου, το Ιερό Απόλλωνα Υλάτη και το Μοναστήρι Αγίου Νικολάου των Γάτων
Όλα όσα θα συμβούν το Σάββατο στο ειδυλλιακό Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Νάπας
Εκδήλωση για το Σάββατο του Λαζάρου διοργανώνει ο Δήμος Αγίας Νάπας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Νάπας
Τρίτη του Πάσχα πάμε Καϊμακλί για γλέντι στην πλατεία
Αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι γεμάτο χαρά, μουσική και χορό!
Πασχαλινές εκδηλώσεις στην Πλατεία Ακακίου, την Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα
Επίσης θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις και βραβεύσεις.
8 μεγάλες διεθνείς παραγωγές φέρνουν μαγεία στη σκηνή της Κύπρου
Από συγκλονιστικό θέατρο και σύγχρονο χορό μέχρι φλαμένκο και όπερα, κορυφαίες παραστάσεις από το εξωτερικό ταξιδεύουν στο νησί
Έτσι θα γιορτάσουν το Πάσχα στα Κατύδατα
Φέτος το Πάσχα τα Κατύδατα γεμίζουν ξανά με ντόπιους και ξένους που θέλουν να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής!
Την Κυριακή η οδός Ανεξαρτησίας γίνεται πεζόδρομος και γεμίζει μουσική, γιορτή και μασκότ
Πασχαλινή εκδήλωση του Δήμου Λεμεσού
Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων 2026: Εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων
Η φετινή θεματική, «Ζωντανή Κληρονομιά και Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών», εστιάζει στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς
Το Circus Atmosphere συνεχίζει να κόβει την ανάσα της Λευκωσίας
Αδρεναλίνη, θέαμα και μαγεία: Το τσίρκο που έκανε την πρωτεύουσα να παραμιλά συνεχίζεται κι αυτήν την εβδομάδα