Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου 2025
Γράφει ο Μιχάλης Χριστοδούλου
Μία κυριακάτικη βόλτα μας βρήκε στο γραφικό Παλαιχώρι της επαρχίας Λευκωσίας, στην περιοχή Πιτσιλιάς. Ο ανοιξιάτικος καιρός και οι καλές θερμοκρασίας ήταν οι καλύτεροί μας συνεπιβάτες για αυτή την κυριακάτικη εξόρμηση για καφέ στο χωριό.
Μάθαμε πως πρόσφατα στο όμορφο Παλαιχώρι λειτούργησε ένα μικρός, όμορφος χώρος που ανοίγει τα σαββατοκύριακα και φτιάχνει εξαιρετικά γλυκά αλλά και κάποιες αλμυρές επιλογές για να συνοδεύσεις τον καφέ σου.

Ο λόγος για το "Μπαλκόνι" που θα το βρεις λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία του χωριού. Δύο νέοι άνθρωποι, ο Στέφανος και η Ελίζα αποφάσισαν να ανοίξουν αυτό τον χώρο ως γλυκοπωλείο και καφέ για να προσφέρουν μία ανάσα στους επισκέπτες και όχι μόνο του χωριού. Να σημειώσουμε ότι ο Στέφανος Φαττάς, σύζυγος της Ελίζας διατηρεί και την μικρή επιχείρηση των εξαιρετικών Theopisti Nut Butters που παράγει εξαιρετικής ποιότητα δυστικοβούτυρο τόσο με φυστίκι όσο και με αμύγδαλο, χαλεπιανό κι άλλους ξηρούς καρπούς.

Μόλις μπεις στο Μπαλκόνι θα βιώσεις την ζεστή φιλοξενία, το χαμόγελο των ιδιοκτητών που θα σε υποδεχθούν σε ένα μικρό χώρο με λίγα τραπεζάκια, σαν ένα μικρό μπιστρό ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται το μπαλκόνι με θέα το χωριό που είναι ό,τι καλύτερο για να απολαύσεις το γλυκό και τον καφέ σου.

Διαβάζοντας το μικρό μενού είδαμε ότι προσφέρει επιλογές χωρίς ζάχαrη, vegan, κάποιες επιλογές για πρωινό όπως η πίτα του βοσκού και μια σειρά από μπάρες και θεικά γλυκά. Χωρίς δεύτερη σκέψη πήραμε την πίτα του βοσκού με χόρτα εποχήςμ 100% κατσικίσιο τυρί, χαλλούμι ΠΟΠ, μανιτάρια και ένα εξαιρετικό και πεντανόστιμο chatney ντομάτας που μας εντυπωσίασε. Μαζί δοκιμάσαμε και την αναρόπιττα που σερβίρεται σε μπορ φτιαγμένη από κατσικίσιο γάλα, με σπιτική γκρανόλα, μέλι, αποξηραμένες φράουλες, χαρμάνι από το Theopisti Blend και φρούτα εποχής. Ένα πιάτο δροσερό, χορταστικό, με άρωμα Κύπρου ιδιαίτερο, απλό αλλά υπέροχο. Υπέροχες είναι και οι φρεσκότατες, homemade μπάρες του μαγαζιού ενώ τις εντυπώσεις κλέβουν τα γλυκά.
Μέσα στην κουζίνα του Μπαλκονιού μάθαμε πως εργάζεται, δημιουργεί και αυτοσχεδιάζει ένα 24χρονο κορίτσι, η Ελένη Γεωργίου που κατάγεται από την περιοχή, έχει σπουδάσει ως pastry chef σε Ελβετία και έχει εργαστεί στη Γερμανία με το ταλέντο της να ξεχωρίζει.

Τα γλυκά που παραγγείλαμε και δοκιμάσαμε θα μπορούσαν άνετα να έχουν μία θέση σε μεγάλα εστιατόρια πολυτελών ξενοδοχείων ή εστιατορίων με αστέρια Michelin. Η Ελένη είναι ένα συνεσταλμένο πλάσμα με υψηλού επιπέδου γνώσεις και τεχνικές τις οποίες εφαρμόζει σε αυτό το ταπεινό γλυκοπωλείο του Παλαιχωρίου, πράγμα πολύ γλυκό έως και συγκινητικό. Η ίδια έχει την απόλυτη ευθύνη στην κουζίνα και αναλαμβάνει μάλιστα να σερβίρει και να εξηγεί τα υλικά των γλυκών της με περίσσια περηφάνια και αυτοπεποίθηση.
Η παρέας μας επέλεξε να απολαύσει το παγωτό Καραμέλα λα λα λά με γεύση αλατισμένης καραμέλας, φτιαγμένο από την Ελένη, με σπιτικά marshmallows, crumble κακάο και φυστικοβούτυρο με μαύρη σοκολάτα. Πρώτον, δεν ξαναδοκιμάσαμε τέτοια marshmallow που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με εκείνα του εμπορίου. Το παγωτό είχε εξαιρετική υψή, γεύση και αρμονία ενώ έδενα ιδανικά με τα υπόλοιπα στοιχεία του πιάτου. Ο δε φυστικοβούτυρος με την μαύρη σοκολάτα ήταν απλά αποθέωση!

Το δεύτερο γλυκό ήταν το τιραμισού που σερβίρεται σε βαζάκι. Το ωραιότερο τιραμισού το δοκίμασα πριν από μερικά χρόνια στη Βερόνα της Ιταλίας που καμία σχέση δεν είχε με αυτά που τρώμε στην Κύπρο. Το τιραμισού της Ελένης ήταν ακόμα πιο νόστιμο κι από εκείνο της Βερόνας. Ένα τιραμισού πιστάτσιο, με τυρί μασκαρπόνε, πιστάτσιο blend, εσπρέσο και κονιάκ.
Το τρίτο μας γλυκό ήταν ένα εντυπωσιακό ροζ γκρέιπφρουτ με λευκή σοκολάτα, μπισκότο βουτύρου, αφρό μάτσα και σπιτικό κυδωνόπαστο σερβιρισμένο σε φλούδα γκρέιπφρουτ. Εντυπωσιακό στο μάτι και στην γεύση. Ένα γλυκό με τεχνικές, πολλά υλικά που δένουν αρμονικά μεταξύ τους και δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Γλυκά φτιαγμένα με αγάπη, δημιουργικότητα, ισορρόπια που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις!
>> (96661020) Ελευθερίας 5Α, Παλαιχώρι, επ. Λευκωσία. Σ-Κ 09.00-17.00.
Σχετικά
Εκλεπτυσμένη (μεσογειακή) κουζίνα σε φουλ καλοκαιρινό σκηνικό
Επισκεφθήκαμε το ολοκαίνουργιο Amor Beach Restaurant και δοκιμάσαμε το μενού του σε ένα από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια σκηνικά της Λεμεσού.
Τα καλοκαιρινά βράδια αποκτούν νέα γεύση στο NEREA
Το NEREA προσφέρει μια εμπειρία γεύσης που συνδυάζει τη θάλασσα και την τέχνη της αυθεντικής φιλοξενίας
Clubhouse By Aris: Ο ιστορικός Άρης Λεμεσού επέστρεψε ανανεωμένος!
Άνοιξε και πάλι τις πόρτες του, ανακαινισμένο και άκρως ανανεωμένο, το θρυλικό σωματείο του Άρη Λεμεσού
12 παραθαλάσσια μαγαζιά της Πάφου που αξίζει να ανακαλύψεις αυτό το καλοκαίρι
Οι πιο ξεχωριστές παραθαλάσσιες στάσεις της Πάφου για φρέσκο ψάρι, δημιουργικές γεύσεις και αξέχαστα ηλιοβασιλέματα
Το εστιατόριο στην καρδιά του Πρωταρά που φέρνει την Ιταλία στο πιάτο σου
Εδώ θα απολαύσεις απλότητα, ποιότητα και γεύσεις που μαρτυρούν κάτι οικείο.
Erato Restaurant & Steakhouse: Μια γευστική στάση που αξίζει να κάνεις στον Πρωταρά
Εδώ θα απολαύσεις ένα ιδιαίτερα πλούσιο και συνδυάζει γεύσεις από διαφορετικές κουζίνες του κόσμου
25 ταβέρνες στα βουνά της Κύπρου για φαγητό με δροσιά, φύση και μαγευτική θέα
Μια επιλογή από αγαπημένες ορεινές ταβέρνες που συνδυάζουν παραδοσιακή κουζίνα, πανέμορφα τοπία και την πιο ευχάριστη καλοκαιρινή ατμόσφαιρα
Το νέο εστιατόριο της Λάρνακας που ήδη συζητιέται για τη μεσογειακή κουζίνα και τον μοναδικό του χώρο
Συνδυάζει δημιουργική κυπριακή, μεσογειακή γαστρονομία, εκλεκτά κρασιά και έναν από τους πιο εντυπωσιακούς χώρους της πόλης.
12 ξεχωριστές ταβέρνες για φαγητό κάτω από τις συκαμινιές και τις κληματαριές
Κάνουμε check-in σε όμορφες ταβέρνες της Κύπρου κάτω από τη δροσιά της κληματαριάς και συκαμινιάς
Μια γεύση θάλασσας με ιστορία σχεδόν μισού αιώνα
Ολόφρεσκα ψάρια, παραδοσιακοί ψαρομεζέδες, οικογενειακή φιλοξενία και μια βεράντα με θέα το γαλάζιο
Αυτή είναι η νέα γευστική πρόταση στις δροσερές Πλάτρες
Σε μία από τις πιο όμορφες γωνιές του Τροόδους, το LEAF Café Bistro φέρνει εκλεκτό καφέ, φρέσκες γεύσεις και μια σύγχρονη all-day εμπειρία, ιδανική για κάθε εξόρμηση στο βουνό.
14 ταβέρνες που μυρίζουν παράδοση στην ελ. επ. Αμμοχώστου
Από τα γραφικά χωριά μέχρι τα παραλιακά , ανακαλύψτε ταβέρνες που σερβίρουν την παράδοση στο πιάτο