Δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2021
Η Δορά, κρασοχώρι της επαρχίας Λεμεσού, είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Κύπρου. Βρίσκεται 40 περίπου χιλιόμετρα από τη Λεμεσό, στις πλαγιές του βουνού Κορδυλάς. Είναι κτισμένη με φρουριακό χαρακτήρα, διατηρώντας την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική. Η πέτρα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Στην συντριπτική πλειονότητα τους τα σπίτια είναι πετρόκτιστα, πάρα πολλά από αυτά έχουν αναπαλαιωθεί και συντηρηθεί από τους ιδιοκτήτες τους.
Κάνοντας μια βόλτα στα στενά δρομάκια του χωριού εντυπωσιάζεσαι και ξαφνιάζεσαι ευχάριστα με την όλη αρχιτεκτονική, με τα πετρόκτιστα σπίτια, τα γραφικά ανώγια και τα μακρινάρια, τις πλακόστρωτες λουλουδιασμένες αυλές με τα πιθάρια, τις ξύλινες πόρτες και τα ξωπόρτια που προσδίδουν στο χωριό μια ιδιαίτερη ομορφιά και γοητεία.
Ανηφορίζοντας από την πλατεία βρίσκεσαι στην κεντρική εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα. Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται το πάρκο Αγνοουμένων, που είναι αφιερωμένο στον αγνοούμενο της Δοράς Ανδρέα Σάββα.
Προχωρώντας την ανηφόρα αντικρίζεις από χαμηλά, να ορθώνεται στο μέσο του βουνού Κορδυλάς 500 περίπου μέτρα πιο πάνω από το χωριό, την εκκλησία της Παναγίας Φωτολάμπουσας της Δοράς. Φωτολάμπουσα ονομάστηκε γιατί η Παναγία αυτή έχει τη δυνατότητα να θεραπεύει τις οποιεσδήποτε παθήσεις στα μάτια, αλλά και να αποκαθιστά το φως σ’ αυτόν που το έχασε. Το θέαμα από την αυλή της εκκλησίας είναι μαγευτικό και πανοραμικό.
Όπως αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, είναι πολλά αυτά που έχεις να δεις και να κάνεις στη Δορά Λεμεσού! Ωστόσο το Παιδικό Φεστιβάλ που προγραμματίζεται στο χωριό στις 24 Οκτωβρίου σού δίνει επιπλέον λόγους για να την επισκεφθείς!
Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου η Δορά ετοιμάζει ένα υπέροχο Φεστιβάλ αφιερωμένο στους μικρούς μας φίλους, όπου θα λάβει χώρα από τις 10:30 π.μ. στην πλατεία του χωριού και θα περιλαμβάνει: Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραστάσεις από ταχυδακτυλουργό και μάγο καθώς και διάφορα παιχνίδια και φουσκωτά για τα παιδιά. Στον χώρο θα υπάρχουν περίπτερα με γλυκά - λουκουμάδες. Επίσης οι ταβέρνες του χωριού θα προσφέρουν εδέσματα για όσους επιθυμούν.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα τηρούνται όλα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Τι άλλο μπορώ να κάνω στη Δορά:
1. Να επισκεφτώ το Μουσείο «Το Σπίτι του Βοσκού» και θα θαυμάσω αυθεντικά εκθέματα, εργαλεία και χρειώδη του βοσκού του περασμένου αιώνα.
2. Να επισκεφτώ την έκθεση φωτογραφίας που δημιούργησε το Κοινοτικό Συμβούλιο στο Πολιτιστικό Κέντρο Δοράς.
3. Να περπατήσω στο Μονοπάτι Μελέτης της Φύσης «Κορδυλάς» με τα υπέροχα σημεία θέας και την όμορφη διαδρομή στο βουνό Κορδυλάς.
4. Να επισκεφτώ την εκκλησία Παναγίας Φωτολάμπουσας με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να θαυμάσω την πανοραμική θέα.
5. Να περιδιαβώ στα στενά λιθόστρωτα του χωριού με τις χρωματιστές εξώπορτες και τις λουλουδιασμένες αυλές.
6. Να δοκιμάσω και να αγοράσω τα τοπικά προϊόντα του χωριού.
Σχετικά

Ο Μάρκος Ζαμπάρτας έρχεται Λευκωσία για να δοκιμάσουμε κρασιά
Οι Οινικές Τετάρτες στην παλιά πόλη, συνεχίζονται

Καλοκαίρι στην ύπαιθρο με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων
Ένα ποιοτικό και πολυεπίπεδο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και φέτος οι κάτοικοι της υπαίθρου.

Όλα όσα (σπουδαία) θα συμβούν αυτό το καλοκαίρι στην υπέροχη Σαλαμιού
... και δεν είναι και λίγα

27 υπέροχα πράγματα για να κάνεις το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιούλη στην Κύπρο
Όλα όσα θα μας δροσίσουν το weekend που έρχεται

Εκδρομή και βαρκάδα σε 3 καταγάλανα σημεία της Κύπρου
Δες τις οργανωμένες διαδρομές που θα σε κάνουν τουρίστα στο νησί σου για μία ημέρα

Πλατφόρμα Χορογραφίας: Ανακοινώθηκαν οι 13 προτάσεις που θα παρουσιαστούν το 2025
Η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου 2025 θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 14ης και 16ης Νοεμβρίου, στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό.

Το φετινό καλοκαίρι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον υπέροχο Μουτουλά
Ο Μουτουλλάς έφτιαξε πρόγραμμα με εκδηλώσεις για το φετινό καλοκαίρι

Ένα συλλογικό τραπέζωμα στις Καμάρες στην Λάρνακα
Η Λάρνακα 2030, σε συνεργασία με τους Urban Gorillas, σας προσκαλεί σε ένα εορταστικό συλλογικό τραπέζωμα

Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τη Γιορτή του Κρασιού 2025
Ο Δήμος Λεμεσού ζητά προτάσεις για μουσικές, θεατρικές και λαογραφικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της Γιορτής του Κρασιού

Ο γύρος της Ξυλοτύμβου επιστρέφει τον Οκτώβρη
Κάνε την εγγραφή σου για να ζήσεις από κοντά μία μοναδική εμπειρία

Το καλοκαίρι είναι εδώ — και το Cyberness επιστρέφει με ένα νέο κύμα ενέργειας!
Έλα μαζί μας για ένα απόγευμα γεμάτο έμπνευση, δροσερά κοκτέιλ, δημιουργικά εργαστήρια, καλή μουσική και καλοκαιρινή μαγεία

Κεντούμε και ζυμώνουμε στην Αθηένου
Βιωματικά εργαστήρια με θέμα τον παραδοσιακό πολιτισμό και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά