Δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2024
Στην εκπομπή Χρυσωμαγειρέματα που μεταδίδει καθημερινά το Sigma TV, η Χρύσω Λέφου μαζί με τους καλεσμένους της μάς φτιάχνουν υπέροχα φαγητά και γλυκά και μας δίνουν τις συνταγές για να τα φιάξουμε κι εμείς στο σπίτι.
Κι όπως ήταν αναμενόμενο, η Χρύσω δεν θα μπορούσε να μην μας δώσει τη συνταγή για την βασιλόπιτα.
Ακολούθησέ την:
Βασιλόπιτα με πορτοκάλι και γάλα Αλάμπρα
ΥΛΙΚΑ
1 φλ. (170γρ.) αμύγδαλα
2 μικρά, ζουμερά πορτοκάλια (350γρ.), κατά προτίμηση μέρλιν ή βαλέντσια ακέρωτα
3 φλ. (450γρ.) αλεύρι Φαρίνα «00»
2 κουταλάκια (16γρ.) μπέικιν πάουντερ
¼ κουταλάκι αλάτι
4 αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
2/3 φλ. (170ml) ηλιέλαιο
1 1/2 φλ. (345γρ.) ζάχαρη
2/3 φλ. (170ml) πλήρες φρέσκο κυπριακό γάλα με 3% λιπαρά Αλάμπρα
Για την επικάλυψη
5 κουταλιές (100γρ.) ζάχαρη άχνη
Μέθοδος
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βάζουμε αντικολλητική λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και σκορπάμε επάνω το ½ φλιτζάνι αμύγδαλα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 12 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και χοντροκόβουμε με ένα μαχαίρι.
Κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση, βγάζουμε τα κουκούτσια και τα αλέθουμε.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάμε σε σφικτή μαρέγκα. Αδειάζουμε σε ένα μπολ τη μαρέγκα.
Βάζουμε σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 5-6 λεπτά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους. Βάζουμε κουταλιά - κουταλιά το 1/3 από το μίγμα του αλευριού και προσθέτουμε το πλήρες φρέσκο κυπριακό γάλα με 3% λιπαρά Αλάμπρα, τα πορτοκάλια, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και το τέλος το υπόλοιπο αλεύρι. Με μία σπάτουλα (μαρίζ) ενσωματώνουμε μέσα στο μίγμα τη μαρέγκα με κυκλικές κινήσεις για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
Βάζουμε αντικολλητική λαδόκολλα στη βάση ενός στρογγυλού ταψιού 25-26 εκ. και λαδώνουμε και αλευρώνουμε τα πλαϊνά. Ρίχνουμε μέσα το κέικ. Ντύνουμε ένα κέρμα με αντικολλητική λαδόκολλα και βάζουμε το φλουρί στο κέικ. Χοντροκόβουμε τα ωμά αμύγδαλα και τα πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια της βασιλόπιτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια τη ζάχαρη άχνη. Και ανάβουμε τα κεριά που σχηματίζουμε 2025! Καλή μας χρονιά!!!
TIP: Η βασιλόπιτα, έχει τις ρίζες της στην παράδοση του Μέγα Βασιλείου. Όταν ο Έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε στην Καισαρεία για να την λεηλατήσει, ο επίσκοπος Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν όσα χρυσαφικά μπορούσαν, προκειμένου να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον επερχόμενο κατακτητή. Ως εκ θαύματος όμως, ο Έπαρχος έφυγε και ο Μέγας Βασίλειος για να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους έδωσε εντολή να παρασκευαστούν πλακούντια (μικρές πίτες) και μέσα να τοποθετηθεί ένα πολύτιμο αντικείμενο. Έγινε η διανομή και από θαύμα, έτυχε στον καθένα ό,τι είχε δώσει. Από τότε, η βασιλόπιτα συμβολίζει την καλή τύχη και την ευλογία του νέου έτους.
Σχετικά

Η Κύπρος στο ποτήρι: Εργαστήρι γευσιγνωσίας κυπριακού κρασιού στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Mε οδηγό τη συγγραφέα και εκπαιδεύτρια Φλωρεντία Κυθραιώτου

Πατέρας και γιος έκαναν ένα χωριό της Λεμεσού προορισμό για πίτσα
Ένα μοναδικό στο είδος του food truck, που λέγεται ab ovo, φέρνει στον χώρο σου την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα

Το πιο χαλαρό και ανεπιτήδευτο μπαράκι του νησιού, επιστρέφει!
Μοναδικό νησιώτικο σκηνικό, με δροσερά κοκτέιλ, ωραία μουσική και ατμόσφαιρα καλοκαιριού

Δημοφιλές ταβερνάκι της Λευκωσίας "πύρωσε" ξανά τους φούρνους του για το πρώτο οφτό της σεζόν
Ετοιμάσου να απολαύσεις ξανά το αγαπημένο κυπριακό πιάτο του καλοκαιριού

Ταβερνείο Το Ιστορικόν: To success story ενός δημοφιλούς μαγαζιού της πρωτεύουσας (Podcast)
O Κύπρος Πολυκάρπου μοιράζεται στο 6ο επεισόδιο των "The Tasty Stories" όλα εκείνα τα μυστικά της δικής του επιτυχημένης πορείας μέσα από το δημοφιλές ταβερνείο του Αγίου Δομετίου

Η παγωταρία Pahit Ice στην Αγία Νάπα μετακομίζει σε νέα, ανανεωμένη τοποθεσία
Ο χώρος εκείνος άλλαξε μορφή και έχει ανοίξει ήδη τις πόρτες του αλλιώς

Πρωινός καφές πλάι στο κύμα σε αγαπημένα στέκια της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά
20 επιλογές που είναι must αυτό το καλοκαίρι

Η φρενίτιδα με τη σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί παγκόσμια έλλειψη φυστικιών
Οι παγκόσμιες τιμές των πυρήνων εκτοξεύονται κατά ένα τρίτο

20 νόστιμα εστιατόρια για μεσημέρι Κυριακής στο βουνό
Εξόρμηση και καλό φαγητό την Κυριακή

Ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη τούρτα Φρεζιέ στο Παρίσι
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Maison Heloise, διάσημο ζαχαροπλαστείο στην Αρζεντέιγ, βόρειο προάστιο του Παρισιού

Το La Petite Maison υποδέχεται το καλοκαίρι με ένα μοναδικό πάρτι
Το πολυβραβευμένο LPM γιορτάζει την άφιξη της νέας σεζόν με το επίσημο opening του μαγευτικού εξωτερικού χώρου του και με ένα εντυπωσιακό πάρτι στις 26 Απριλίου!

Επιστροφή στις πιο όμορφες αυλές της πόλης
Βγαίνουμε στις δροσερές αυλές για καλό φαγητό με την παρέα