Δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2024
Θα μπορούσα να πω ότι από περιέργεια υπάρχω.
Μια περιπλανητική ζωή, γεμάτη εμπόδια, πειρασμούς και εκπλήξεις θα ζωντανέψει από τον Οκτώβριο στη Σκηνή 018 του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Ο Παναγιώτης Λάρκου σκηνοθετεί και διασκευάζει την Ομήρου Οδύσσεια του Μιχάλη Γκανά, ενός από τους σημαντικότερους σήμερα έλληνες ποιητές, προσεγγίζοντας με ζωντάνια και χιούμορ τη νεανική και σύγχρονη επαναφήγηση του συγγραφέα της κλασικής ομηρικής ιστορίας του γυρισμού του Οδυσσέα, στην πατρίδα του.

Φέρνει τον γνωστό μύθο κοντά στους μικρούς θεατές, διατηρώντας παράλληλα την αίσθηση της επικής αφήγησης και της ανθρώπινης διάστασης των ηρώων του. Κάθε ραψωδία και μια ιστορία, κάθε γράμμα της αλφαβήτας και μια περιπέτεια. Ο γενναίος Οδυσσέας και το μακρύ ταξίδι του για επιστροφή στην Ιθάκη μετά τον Τρωικό πόλεμο, η σύζυγος του Πηνελόπη που όλο ράβει και ξηλώνει του Λαέρτη το σάβανο, οι δοκιμασίες του στη χώρα των Λωτοφάγων, η συνάντηση με τον Κύκλωπα Πολύφημο, τη μάγισσα Κίρκη, οι Σειρήνες και πολλά ακόμα μυθικά πλάσματα που βρίσκονται στο θαλάσσιο διάβα του.
Η Ομήρου Οδύσσεια δεν είναι μόνο μια ιστορία για τη μεγάλη περιπέτεια και την αγωνία της επιστροφής, αλλά η ιστορία ενός ανθρώπου που κανένα τέρας δεν μπόρεσε να τον καταβροχθίσει γιατί φρόντισε από μικρός να τον έχει φάει η περιέργεια.
Μέσα από μια φρέσκια και ευαίσθητη ματιά, ο σκηνοθέτης, οι πολύτιμοι συνεργάτες του και ένας υπέροχος εννιαμελής θίασος που αλλάζει ρόλους από τη μια στιγμή στην άλλη σε ένα πολύχρωμο και πολύβουο σύμπαν, αναλαμβάνουν να διηγηθούν στους μικρούς και μεγάλους θεατές το γνωστό παραμύθι του νόστου, μια βαθιά αναζήτηση για την ταυτότητα και την ανεκτίμητη πάλη με το άγνωστο και το χρόνο.

Ταυτότητα παράστασης
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Λάρκου
Σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Μουσική: Δημήτρης Σπύρου
Χορογραφία-Κίνηση: Παναγιώτης Τοφή
Μουσική διδασκαλία: Άλεξ Παναγή
Σχειδιασμός φωτισμού: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μόνικα Χατζηβασιλείου
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Μιχάλης Καζάκας, Hλιάνα Κάκκουρα, Ελένη Καλαφάτη, Μαρία Μασώνου, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Ονησίφορος Ονησιφόρου,
Αντρέας Πατσιάς, Ανατολή Τσακαλίδου, Άγγελος Χατζημιχαήλ
Παραστάσεις
Λευκωσία
Θέατρο ΘΟΚ, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης
Από 20 Οκτωβρίου 2024
και κάθε Κυριακή στις 10:30
Πληροφορίες
Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy
Ταμείο του Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717
(Τρίτη-Σάββατο 10:00-13:30 & 16:00-18:00 και από 15 Οκτωβρίου 2024 Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)
Τιμή Εισιτηρίου
€6 (παιδιά και γονείς)
Φωτογραφίες: Δημήτρης Λούτσιος
-
Θέατρο ΘΟΚ
20 Οκτωβρίου 2024
27 Οκτωβρίου 2024
03 Νοεμβρίου 2024
10 Νοεμβρίου 2024
17 Νοεμβρίου 2024
24 Νοεμβρίου 2024
Σχετικά
«Φροστ/Νίξον»: Μια συνέντευξη που έγραψε ιστορία γίνεται θεατρική μονομαχία στον ΘΟΚ
Ο Βαρνάβας Κυριαζής και ο Γιώργος Αναγιωτός αναμετρώνται στο πολιτικό δράμα του Πήτερ Μόργκαν, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, από τις 7 Νοεμβρίου
Η «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν έρχεται στο Θέατρο Ένα
Το ψυχολογικό δράμα για την ελευθερία, την επιθυμία και τις κοινωνικές προσδοκίες κάνει πρεμιέρα στις 28 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη.
Τέσσερις ηθοποιοί, πάνω από 100 ρόλοι και ένα μυστήριο: Έρχονται τα «39 Steps»
Το Θέατρο Λέξη παρουσιάζει την κωμωδία μυστηρίου του Patrick Barlow, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη, από τις 6 Νοεμβρίου στο Θέατρο Δέντρο.
Το «ALL OF IT» συνεχίζεται με 7 επιπλέον παραστάσεις μετά τα sold out στο Κτήριον 53
Ο μονόλογος που ακολουθεί τη ζωή μιας γυναίκας από τη γέννηση έως τον οριστικό αποχωρισμό επιστρέφει στο Κτήριον 53, με νέες ημερομηνίες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Πέθανε η ηθοποιός Μπέτυ Βαλάση - η θρυλική "Λωξάντρα" σε ηλικία 89 ετών
Τα τελευταία χρόνια έπασχε από άνοια
The One MOM Show: Η μοναδική Κρίσταλ, ανεβαίνει στη σκηνή για ένα stand up comedy show αφερωμένο στις μαμάδες
Μια βραδιά γεμάτη γέλιο, αυτοσαρκασμό και αλήθειες που πονάνε — αλλά όταν τις ακούς από μικρόφωνο, γελάς!
Amalia melancholia: Μια γυναίκα στη γυάλινη προθήκη της Ιστορίας
Η Ζωή Χατζηαντωνίου μετατρέπει την ιστορία της βασίλισσας Αμαλίας σε μια συγκλονιστική σκηνική μελέτη για το γυναικείο σώμα, την επιβεβλημένη μητρότητα και την ανάγκη να ανήκεις κάπου. Με εξαιρετικές ερμηνείες από την Έμιλυ Κολιανδρή και τη Ρίτα Λυτού.
Το «Έλα στη θέση μου» επιστρέφει στο Artos House
Η ομάδα Teatro Angelico – Αόρατη Σκηνή παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά μια παράσταση για τις σχέσεις, τις επιλογές και τη δύναμη της ενσυναίσθησης
«Μια Κύπρος Παραμύθκια»: Τρία κυπριακά παραμύθια ζωντανεύουν στη νέα παράσταση του Piccolo
Πρεμιέρα στις 15 Νοεμβρίου στο Θέατρο Πάνθεον για μια οικογενειακή παράσταση με χιούμορ, μουσική και ιστορίες από την κυπριακή παράδοση.
Η ποίηση της Κατερίνας Γώγου ζωντανεύει στη Μικρή Άρκτο
Η Αντωνία Χαραλάμπους και ο Γιώργος Καλογήρου παρουσιάζουν το μουσικοποιητικό δρώμενο «Κατερίνα Γώγου – Με λένε Οδύσσεια»
Η παράσταση «Ανακουτρεύκω» της Άντρεας Μαύρου, επιστρέφει
Νέος κύκλος παραστάσεων για τον θεατρικό μονόλογο 'Ανακουτρεύκω' σε σκηνοθεσία Άννας Γιαγκιώζη.
Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης έρχεται στην Κύπρο με το «Εκτός Ύλης Reloaded»
Το έργο του Κώστα Λεϊμονή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, παρουσιάζεται σε Λεμεσό και Λευκωσία