Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Οι 10+1 ταβέρνες με τον πιο ποιοτικό μεζέ στο νησί

Αν ψάχνεις για καλό μεζέ και καλό κρασί, υπάρχουν οι προορισμοί αυστηρά για καλοφαγάδες

Δημοσιεύτηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2024

«Η επιμονή σε βαθμό εμμονής φέρνει την τελειότητα», λένε όσοι πιστεύουν στη σκληρή δουλειά που οδηγεί σε καλά αποτελέσματα.

Σε πείσμα των σύγχρονων τάσεων στα εστιατόρια που ζητούν ποικιλία ανεξαρτήτως ποιότητας, "πειραγμένες" γεύσεις και αλοιφές εμπορίου, κάποιες ταβέρνες και κουτούκια -εκ των οποίων μερικές μάλιστα μετράνε δεκαετίες- επιμένουν στη λογική του "αυθεντικές πρώτες ύλες", "σπιτικές συνταγές" "φαγητά της ώρας", "εποχικότητα".

Και η εξέλιξή τους, η αντοχή τους στο πέρασμα των χρόνων αλλά και η κοσμοσυρροή που παρατηρείται στον χώρο τους, επιβεβαιώνει την ορθότητα της συνταγής.

7 linoi xoros.jpg

7 Λινοί
Πρόκειται για ένα ταβερνάκι που φημίζεται τόσο για τον χώρο του -ειδικά την πανέμορφη, πλακόστρωτη αυλή του, όσο και για το φαγητό του αλλά και τη διασκέδασή του! Το ταβερνάκι 7 Λινοί, το βρίσκεις εδώ κι έναν περίπου χρόνο στο χωριό Καπηλειό της Λεμεσού, ένα μικρό χωριό στον δρόμο Απεσιάς προς Τριμίκλινη, να σου προσφέρει μεζέ, κρασί, ζωντανή μουσική, αλλά και τη δυνατότητα για δείπνο πλάι στην ξυλόσομπα τον χειμώνα. Το όνομά της, «7 Λινοί», προέρχεται σύμφωνα με τις παραδόσεις από την ύπαρξη στο χωριό 7 λινών (οινοποιείων), τα οποία παρήγαγαν κουμανδαρία, ζιβανία και σταφιδάκια. Εκτός από οινοποιεία, οι 7 λινοί ήταν επίσης και ταβέρνες-καπηλειά.

7 linoi avli.jpg

Το μενού: Το εν λόγω ταβερνάκι λοιπόν, έφτιαξε ένα πολύ περιποιημένο χώρο, όπου κυριαρχεί το ξύλο, και εκεί υποδέχεται τους επισκέπτες της, οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν νόστιμα μεζεδάκια και προσεγμένα πιάτα της Κύπρου, πραδοσιακά αλλά και πιο πειραγμένα, όλα φτιαγμένα με κυπριακές πρώτες ύλες. Πέραν από το καλό φαγητό, ποτό και περιβάλλον η ταβέρνα θα σε διασκεδάσει και με τη ζωντανή της μουσική κάθε Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι.

7 LINOI (1).jpg

Ο μεζές: Ένα ταβερνάκι που σερβίρει παραδοσιακά κυπριακά πιάτα αλλά και πιο πειραγμένα, με το κυπριακό στοιχείο να επικρατεί πάντα. Ο μεζές είναι στα €22 το άτομο, και περιλαμβάνει σαλάτα, τζατζίκι, ταχίνι, ψωμί, πίτα με λάδι και ρίγανη, χαλούμι με μαρμελάδια κρεμμυδιού αλλά και μοσχομυριστό λουκάνικο. Στη συνέχεια στο τραπέζι σου θα φτάσουν αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες, ένα υπέροχο κριθαράκι με αρνί, που θα σε ενθουσιάσει με τη γεύση του, ντομάτες με τα αβγά, μανιτάρια με κουμανταρία, πατάτες τηγανητές, ολόφρεσκες και ζεστές με ρίγανη, κοτόπουλο μπούτι και κρασάτη χοιρινή πανσέτα! Άφησε όμως χώρο γιατί το φαγοπότι θα συνεχιστεί με υπέροχες, τραγανές ραβιόλες με μέλι, χοιρινό σουβλάκι και σεφταλιές. Στο τέλος θα σε κεράσουν πορτοκαλόπιτα συνοδευμένη με το απόλυτο κυπριακό ποτό, την κουμανδαρία!
(99 039004) Καπηλειό, επ. Λεμεσού.
Facebook: 7 ΛΙΝΟΙ
Instagram: 7.linoi

agios epiktitos.jpg

Άγιος Επίκτητος
Η ταβέρνα Άγιος Επίκτητος είναι μία από τις καλύτερες ταβέρνες σε όλη το νησί -εξάλλου, αναδείχθηκε ως τo Αγαπημένο Εστιατόριο των Αναγνωστών στα Cyprus Eating Awards 2022. Φροντισμένη και καθαρή, θα την βρεις στην άκρη-άκρη ενός υψώματος στο χωριό Αρμενοχώρι, λίγα μόλις λεπτά έξω από τη Λεμεσό, να απολαμβάνει μία μαγευτική θέα από ψηλά! Mια ταβέρνα που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κυπριακή φιλοξενία και στο καλό κυπριακό φαγητό, φτιαγμένο με παραδοσιακές συνταγές και άριστες πρώτες ύλες. Τον χειμώνα ο Άγιος Επίκτητος σε υποδέχεται στο ζεστό και φιλόξενο εσωτερικό του, με τη δροσερή βεράντα που απολαμβάνει τη Λεμεσό από ψηλά. Μία βεράντα που είναι ο ιδανικός χώρος για instagrammable φωτογραφίες, μιας και η διάσημη πλέον που φιλοξενεί, έχει συγκεντρώσει όλο σχεδόν το νησί εκεί για φωτογραφίες με φόντο τη Λεμεσό, ενώ πολλοί είναι και οι διαθέσιμοι και κοσμικοί που πόζαραν εκεί. Τα δε καλοκαίρια ο Άγιος Επίκτητος στρώνει τραπέζια και στην όμορφή του αυλή, που φωτίζεται με ατμοσφαιρικά λαμπάκια! Το όνομά της δε η ταβέρνα το πήρε από την αγάπη του πατέρα της οικογένειας για το κατεχόμενο χωριό του, που άφησε πίσω του. Σημείωσε ακόμα ότι ο χώρος προσφέρεται επίσης και για άκρως εντυπωσιακά events.

epiktitoss.jpg

Το μενού: Το φαγητό είναι καθαρά παραδοσιακό, αποτελούμενο από νόστιμα κυπριακά πιάτα τα οποία φτιάχνει στην κουζίνα του μαγαζιού ο σεφ Χαράλαμπος Κωνσταντίνου και η ιδιοκτήτρια Κωνσταντίνα Χατζηστυλλή με άριστες πρώτες ύλες που προμηθεύονται καθημερινά από την τοπική αγορά.

agios epiktitos2.jpg

Ο μεζές: Εδώ θα σου ετοιμάσουν παραδοσιακό μεζέ, ο οποίος περιλαμβάνει μοναδικά κι αγαπημένα πιάτα, μερικά από τα οποία δύσκολα βρίσκεις σήμερα: παστίτσιο, ρέσι, κρασάτο λουκάνικο και κρασάτη πανσέτα, παραδοσιακό πουργούρι με ντομάτα (όπως το έφτιαχνε η γιαγιά), κεφτέδες, κουπέπια, μανιτάρι της κατσαρόλας, βοδινό συκώτι στη σχάρα, παραδοσιακό ποιοτικό χαλλούμι και κλέφτικο για τους μερακλήδες. Όπως επίσης και φρεσκοψημένο μυρωδάτο ζεστό ψωμί. Τα φαγητά συνοδεύονται με φρεσκοκομμένη σαλάτα και ορεκτικά, όπως ταχίνι, τζατζίκι και πράσινες ελιές. Στα κάρβουνα θα σου ψήσουν της ώρας σουβλάκια (χοιρινά και κοτόπουλου) και σεφταλιά που θα σε ενθουσιάσουν! Μην παραλείψεις, ακόμα, να ρωτήσεις για επιπλέον λιχουδιές, αναλόγως της εποχής (π.χ. σαλιγκάρια, στη σχάρα ή μαγειρεμένα με σος ντομάτας, άγρια κόκκινα βουνίσια μανιτάρια και χόρτα εποχής με αβγά). Στο τέλος θα σου φέρουν και μπουρέκια αναρής!

Στα συν βάλε και τα βράδια με ζωντανή μουσική (τα βράδια της Πέμπτης, της Παρασκευής και του Σαββάτου αλλά και τα μεσημέρια Κυριακής), που θα σου φτιάξει ακόμα περισσότερο τη διάθεση αλλά και τη λίστα με τα ποτά του, η οποία περιλαμβάνει ό,τι λαχταρά η ψυχή σου: από ζιβανία και κρασί, μέχρι ουίσκι, παγωμένη μπίρα και άλλα οινοπνευματώδη και αλκοολούχα ποτά.

(25360026) Αμμοχώστου 18, Αρμενοχώρι, 4523 επ. Λεμεσού.
Facebook: Agios Epiktitos Taverna Limassol
Instagram: Agios Epiktitos Taverna

folia4.jpg

Η Φωλιά του Δράκου
Η Φωλιά του Δράκου αποτελεί ένα όμορφο μεζεδοπωλείο, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Πεντάκωμο της επαρχίας Λεμεσού. Πρόκειται για έναν χώρο με ένα καλαίσθητο, ρετρό και φιλόξενο εσωτερικό, που έχει μία σπουδαία ιστορία να σου διηγηθεί από τότε που στέγαζε το καφενείο του παππού Δράκου και της γιαγιάς, οι οποίοι εκτοπισμένοι από τον Άγιο Αμβρόσιο δημιούργησαν ένα καφενείο, το οποίο έγινε σημείο αναφοράς για παιδιά και εγγόνια τους. Πέρα λοιπόν από το φιλόξενο εσωτερικό, με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό και την εντυπωσιακή κάβα, με τα επιλεγμένα κρασιά από κυπριακούς και μη αμπελώνες, στην οποία μάλιστα φιλοξενούν meetings μέχρι 35 ατόμων, το ταβερνάκι διαθέτει και μία πανέμορφη αυλή για τα δροσερά βράδια του καλοκαιριού.

folia new 1.jpg

Το μενού: Η διάσημη πλέον Φωλιά του Δράκου παρέχει ένα μενού το οποίο παντρεύει τους γευστικούς μεζέδες με τα εποχιακά πιάτα και το εύγευστο κλέφτικο, το οποίο εδώ σερβίρεται ολόχρονα.

folia2.jpg

Ο μεζές: Το μαγαζί δημίζεται για τους κυπριακούς μεζέδες του, όπως η παραδοσιακή λούντζα κρασάτη και καπνιστή, το κρασάτο μπέικον, οι καλοκυθοκεφτέδες, το αιγοπρόβειο ΠΟΠ χαλλούμι, το ζεστό ψωμί της ώρας, τα οποία αποτελούν προϊόντα δικής τους παραγωγής. Το μενού του μεζέ συμπληρώνουν τα εποχιακά πιάτα, όπως τα αγρέλια, τα μανιτάρια, οι καραόλοι. Πρωταγωνιστής ωστόσο του μενού είναι το παραδοσιακό κλέφτικο στον ξυλόφουρνο που σερβίρεται ολόχρονα κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Το μυστικό της νοστιμιάς τους, βρίσκεται στην αγάπη για την κυπριακή κουζίνα και κυρίως στον σεβασμό και στη σημασία που δίνουν στις αγνές και ποιοτικές πρώτες ύλες, μερικές από τις οποίες τον τελευταίο χρόνο καλλιεργούν οι ίδιοι στο μποστάνι τους (ζαρζαβατικά, όπως χόρτα, ντομάτες, αγγουράκια κ.λπ.). Αξίζει να πούμε πως, αν είσαι χορτοφάγος, εδώ θα βρεις και εσύ τους μεζέδες σου όπως και άλλα πιάτα, όπως σπιτικούς κολοκυθοκεφτέδες.
(25632535 & 99820641) Πεντάκωμο, επ. Λεμεσού
Facebook: Η Φωλιά Του Δράκου
Instagram: Η ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ

kamasias.jpg

Καμασιάς
Ο Καμασιάς αποτελεί μία από τις πιο γνωστές ταβέρνες στην ελ. επ. Αμμοχώστου, για γευστική έξοδο τόσο τις καθημερινές όσο και τα σαββατοκύριακα. Εξάλλου, πρόκειται για μία ταβέρνα-σταθερή αξία στις επιλογές των καλοφαγάδων, η οποία εξελίσσεται κι αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου, διατηρώντας συνάμα σταθερή τόσο την ποιότητά της όσο και τον παραδοσιακό της χαρακτήρα! Η ταβέρνα λοιπόν στεγάζεται σε ένα φιλόξενο κτίριο, εδώ και 50 περίπου χρόνια, με μία δροσερή πίσω αυλή που απολαμβάνει τη θέα της γύρω περιοχής. Διαθέτει όμως και ένα εντυπωσιακό εσωτερικό, ζεστό και καλαίσθητο, ιδανικό για τον χειμώνα, με πρωταγωνιστές την πέτρα και το ξύλο. Εδώ θα σε υποδεχθούν εγκάρδια οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι μαζί με τα τρία παιδιά τους θα φροντίσουν να σε σερβίρουν καλό κρασί και τα μαγειρεμένα με αγάπη και μακρόχρονη εμπειρία πιάτα που θα επιλέξεις από τον μακρύ κατάλογο του εστιατορίου. Στην δε κουζίνα βρίσκονται ο πατέρας της οικογένειας, ο Ανδρέας Νικολάου, ο οποίος με τη σύζυγό του Ντανιέλα γνωρίζουν πολύ καλά τα μυστικά της κυπριακής κουζίνας, την οποία υπηρετούν αδιαλείπτως εδώ και αρκετά χρόνια, φροντίζοντας να διατηρούν ψηλά την ποιότητα και την εξέλιξη της παραδασιακής κυπριακής ταβέρνας.

ΚΑΜΑΣΙΑΣ.jpg

To μενού: Τα μεζεδάκια που θα βρεις στην κλασική κι αγαπημένη ταβέρνα του Παραλιμνίου, είναι ένα κι ένα και δύσκολα τα συναντάς συχνά. Αν επιλέξεις λοιπόν να φτιάξεις το δικό σου μεζέ, φρόντισε να συμπεριλάβεις οπωσδήποτε το διάσημο λεμονάτο κουνέλι, το εντυπωσιακό σε παρουσίαση κοντοσούβλι κοτόπουλο, το οφτό κλέφτικο που λιώνει στο στόμα, τα σαλιγκάρια σε διάφορες εκδοχές, το κουπέπι που ενθουσιάζει με την εμφάνισή του, τις μυρωδάτες σεφταλιές, τα εποχικά αγρέλια που μπαίνουν στο τηγάνι με τα αβγάμ τα κοκκινομανίταρα, αλλά και τις άγριες αγκινάρες (τζιλίντρικα). Πρόσθεσε ακόμα, ότι ενίοτε, τις ημέρες δηλαδή που οι ψαράδες θα βρουν ψάρι, η ταβέρνα προσφέρει και φρέσκο ψάρι της περιοχής καθώς επίσης και θαλασσινά!

kouneli kamasias.jpg

Ο μεζές: Σε ό,τι αφορά στον κλασικό μεζέ, περιλαμβάνει πιάτα όπως το φημισμένο λεμονάτο κουνέλι, το εντυπωσιακό σε παρουσίαση κοντοσούβλι κοτόπουλο, μοναδικό οφτόν κλέφτικο αλλά και καραολιά! Στο τραπέζι έρχονται επίσης πανσέτα, σουβλάκι, τσιπς κολοκασιού, λουκάνικο, χαλούμι σε φύλλο κρούστας, με σουσάμι και μέλι ή χαλούμι στη σχάρα, πουργούρι, κριθαρώτο μανιταριών, φρέσκες τηγανητές πατάτες από τα Κοκκινοχώρια, ένα κολοκυθάκι με σος γιαουρτιού, ελιές πράσινες δικής τους παραγωγής, σπιτικό της ημέρας ταχίνι και τζατζίκι, κάππαρη, επίσης δική τους, φρεσκοφουρνισμένο προζυμένιο ψωμί και, για το τέλος, σάμαλι μαζί με φρούτα εποχής. Για να συνοδεύσεις το φαγητό σου, μπορείς να επιλέξεις μια από τις 70 ετικέτες της κάβας που αποτελείται από κυπριακά και ελληνικά κρασιά, από τα καλύτερα οινοποιεία σε Κύπρο και Ελλάδα.

(23825144) Δαιδάλου 23, Παραλίμνι, ελ. επ. Αμμοχώστου.
Ώρες λειτουργίας: Ανοικτοί καθημερινά από τις 18:00 & Κυριακή ανοικτοί μεσημέρι - βράδυ.
Facebook: Taverna kamasias

mavres xines.jpg

Μαύρες Χήνες
Υπάρχουν ταβέρνες που γνωρίζεις ότι δεν θα σε απογοητεύσουν ποτέ με το φαγητό, τις τιμές, την εξυπηρέτηση αλλά και τη διασκέδαση. Και οι Μαύρες Χήνες, στο Όμοδος, είναι μία από αυτές! Μία ταβέρνα που σε υποδέχεται σε ένα ζεστό εσωτερικό χώρο, διακοσμημένο με πινελιές παράδοσης και ρετρό αντικείμενα, με καρό τραπεζομάντιλα, χαρακτηριστικά έπιπλα και αντικείμενα του κυπριακού σπιτιού και δίσκους βινυλίου να στολίζουν τους τοίχους. Πέρα όμως από το χώρο αυτό, αν θελήσεις να κατέβεις στο υπόγειο, τότε εκεί θα αντικρίσεις ένα παλιό κελάρι κρασιού, που φιλοξενεί τοπικά κρασιά ιδανικά για να απολαύσεις με το μεζέ σου. Εκεί πέραν των κρασιών υπάρχει και μεγάλη γκάμα από single malt και blended whiskey, ενώ ακριβώς δίπλα, ο Κωνσταντίνος, ο ευγενικός ιδιοκτήτης και ψυχή του μαγαζιού, δημιούργησε ένα κομψό cigar lounge με κουβανέζικα πούρα ειδικά για τους λάτρεις των πούρων. Όσο για τη βεράντα του με τα λιγοστά τραπέζια και τα λογής-λογής χρωματιστά λουλούδια, που απολαμβάνει την κίνηση του χωριού, αυτή θα σου χαρίσει μια διαφορετική εμπειρία.

mavres xines2--.jpg

Το μενού: Mα τι άλλο από παραδοσιακούς κυπριακούς μεζέδες, οι οποίοι θα σε ταξιδέψουν πραγματικά στην κουζίνα της γιαγιάς. Άλλωστε φτιάχνονται με την ίδια ζεστασιά και φροντίδα.

mavres xines.jpg

Ο μεζές: Φρεσκοκομμένη σαλάτα, σπιτικές αλοιφές (τζατζίκι, ταχίνι), παντζάρι και μαύρες ελιές, θα καταφθάσουν αρχικά, συνοδευμένα με ζεστή καπήρα (φρυγανισμένο ψωμί). Κάνε χώρο στο τραπέζι γιατί θα ακολουθήσουν σπιτικό λουκάνικο κρασάτο, καλοψημένο χαλλούμι, κολοκυθάκια με αβγά, φρεσκοτηγανισμές κυπριακές πατάτες, πεντανόστιμοι κεφτέδες και σπιτικές ραβιόλες μούρλια. Στη σχάρα -από μάστορα στο ψήσιμο- θα ψηθούν το μαλακό σουβλάκι και οι μυρωδάτες σεφταλιές, παϊδάκια, τα οποία θα σε ενθουσιάσουν! Ειδική ωστόσο αναφορά αξίζει στον γευστικό μουσακά, ο οποίος καταφθάνει ζεστός-ζεστός σε πήλινο δοχείο! Το φαγητό μετά μουσικής μάλιστα εδώ αποκτά πραγματική αξία, μιας και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στα δύο!

(70005459) Όμοδος, επ. Λεμεσού.
Facebook: Μαύρες Χήνες-The Black Geese
Instagram: Μαύρες Χήνες-The Black Geese

tatsia1.jpg

Μεζεδοτεχνείο Τατσιά
Το μεζεδοτεχνείο Τατσιά θα το βρεις στην καρδιά της Λάρνακας, και θα ενθουσιάσει από την πρώτη στιγμή με τον πολύ προσεγμένο και συνάμα χαλαρό χώρο του, τα πιάτα του που ανάγουν τον μεζέ σε τέχνη, με τα live events του, αλλά και τις άκρως δελεαστικές τιμές του! Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω μεζεδοπωλείο άνοιξε πριν από μερικούς μήνες στην καρδιά της πόλης του Ζήνωνα, σε ένα χώρο cozy και όμορφα διακοσμημένο, με παραδοσιακές πινελιές γύρω-γύρω που δίνουν μία χαλαρή και ανεπιτήδευτη αίσθηση, προτείνοντας κέφι και γεύσεις διαφορετικές.

tatsia2.jpg

Το μενού: Η Τατσιά διαθέτει ένα μενού αυθεντικό με γεύσεις κλασικές μεν υπέροχα μαγειρεμένες δε, το οποίο θα απολαύσεις παρέα με καλή μουσική μιας και διοργανώνει και μουσικά events, κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ αλλά και Κυριακή μεσημέρι, που δύσκολα θα σε κρατήσουν στην καρέκλα σου!

tatsia3---d.jpg

Ο μεζές: Πρωταγωνιστής του μενού λοιπόν είναι ο πλούσιος κυπριακός μεζές, ο οποίος εδώ τιμά τα κυπριακά προϊόντα και φτιάχνεται με μαεστρία και τέχνη! Κάθισε λοιπόν αναπαυτικά και απόλαυσε όλα όσα θα φτάσουν ζεστά ζεστά στο τραπέζι σου. Η αρχή θα γίνει με ψωμί ζυμωτό από τα χεράκια τους, φρεσκοκομμένη σαλάτα, ορεκτικά όπως ξιδάτα, πατζάρι, τζατζίκι που μοσχομυρίζει δυόσμο, σπιτικό ταχίνι και τσακιστές ελιές. Το τηγανητό χαλλούμι με μαρμελάδα εποχής, τα υπέροχα τηγανητά κολοκυθάκια σερβιρισμένα με ντιπ γιαουρτιού με άνηθο και η τηγανητή ρόκα με αβγό, φτιαγμένα όλα τη στιγμή της παραγγελίας, θα φτάσουν στη συνέχεια στο τραπέζι σου για να απογειώσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους! Ακολούθως, θα υποδεχθείς πουργούρι με κεφτέδες, φρέσκες τραγανές πατάτες τηγανητές, περιλουσμένες με διάφορα μπαχαρικά και ρίγανη, χωριάτικα μακαρονάκια, αλλά και πούλλες με λαδί μαϊντανού και κόλιαντρο που δεν συναντάς συχνά. Εδώ λοιπόν έχουν μεράκι και θα σου το αποδείξουν με το συκωτάκι κοτόπουλου με μέλι και κουμανταρία, το λουκάνικο και τον παστουρμά που θα ψηθούν μαστορικά στη σχάρα, αλλά και με το χοιρινό και από κοτόπουλο σουβλάκι που θα φτάσουν στο τραπέζι σου όπως ακριβώς πρέπει! Μυρωδάτη σεφταλιά, παϊδάκι χοιρινό πανσετάκι και παϊδάκι αρνίσιο θα ολοκληρώσουν το βαρύ πυροβολικό των κρεατικών... Το φαγοπότι θα ολοκληρωθεί με τον πιο γλυκό τρόπο: με τηγανητό μήλο με κανέλα, παγωτό μαστίχα και μέλι αλλά και με φρούτα εποχής! Και το καλύτερο είναι ότι μεζές εδώ τιμάται μόλις στα €23. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τον σταθερό μεζέ, μπορείς να φτιάξεις και τον δικό σου μεζέ, επιλέγοντας τα πιατάκια που επιθυμείς.

(97800007) Χριστόδουλου Ιακωβίδη 33, Λάρνακα.
Ωράριο λειτουργίας: Τετ-Πεμ 19.00-22.30, Παρ-Σ 19:00-23:00 & K 13.00-16.30.
Facebook: Τατσιά Μεζεδοτεχνείο
Instagram: Τατσιά

G28A1814--D.jpg

Ταβέρνα Ερυθροδόντας
Στον Λυθροδόντα, ένα χωριό χτισμένο στους πρόποδες της ορεινής περιοχής του Μαχαιρά, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς την «Ταβέρνα Ερυθρόδοντας» για το εξαιρετικής ποιότητας, απλό ​​και νόστιμο φαγητό, που σερβίρει, που θυμίζει κυριακάτικα τραπέζια στο σπίτι της γιαγιάς. Πρόκειται, άλλωστε, για μία παραδοσιακή ταβέρνα, που κουβαλά μία εμπειρία 30 ετών, με ένα χώρο πολύ καλά φροντισμένο και διασκοσμημένο με πολλά παραδοσιακά στοιχεία. Πέρα από τα θυμητάρια του παρελθόντος, στο εσωτερικό της ξεχωρίζει το τουβλάκι στους τοίχους, αλλά και οι δύο ξυλόσομπες που ζεσταίνουν την ατμόσφαιρα τις κρύες μέρες του χειμώνα. Στην αυλή πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο παιδότοπος, ο οποίος κρατά απασχολημένα και ασφαλή τα παιδιά, ενόσω οι γονείς τους απολαμβάνουν το φαγητό τους.

G28A2097--d.jpg

Το μενού: Στον Ερυθροδόντα μαγειρεύουν όσο πιο απλά και παραδοσιακά γίνεται, αναδεικνύοντας την ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών τους. Τις καθημερινές σου σερβίρουν μεζεδάκια, είδη σχάρας και νόστιμους μεζέδες, ενώ τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου από την κουζίνα της βγαίνουν είδη σχάρας και μαγειρευτά φαγητά. Τα μεσημέρια της Κυριακής στο μενού προστίθενται οι σούβλες (χοιρινή, κοτόπουλο και αρνί) και το οφτό κλέφτικο. Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των νηστειών ετοιμάζει μεγάλες νοστιμιές, όπως μακαρονάδες θαλασσιών, καλαμάρι, ποικιλία ψαρικών κ.ά. που μπορούν να ικανοποιήσουν τον καθένα.

G28A2029--d.jpg

Ο μεζές: Τις καθημερινές και τα Σάββατα ο πολύ πλούσιος μεζές του Ερυθροδότνα περιλαμβάνει πιάτα όπως χωριάτικη σαλάτα, ορεκτικά όπως ταχίνι, τζάτζικι, γιαούρτι, παντζάρι, σπιτική τυροκαυτερή (που αποτελεί must), λουκάνικο, παστουρμά, χαλούμι, μανιτάρια, φέτα με λαδορίγανη, κολοκυθοκεφτέδες, καραόλους, μακαρόνια του φούρνου, συκώτι, σουβλάκια (χοιρινό και κοτόπουλο), σεφταλιές και παϊδάκια και τιμάται μόλις στα €22 το άτομο. Τις δε Κυριακές ο μεζές διαφοροποιείται -εξ ου και κράτηση θεωρείται απαραίτητη- καθώς πρωταγωνιστές είναι οι σούβλες και τα οφτά, ενώ περιλαμβάνει και πιάτα όπως κουπέπια, αφέλια, πουργούρι, κεφτέδες κ.ά., όλα φτιαγμένα με άριστες πρώτες ύλες και ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές! Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και ξεχωριστό μενού με είδη σχάρας, τα οποία μπορείς να παραγγείλεις για το σπίτι.
(22542942, 99438982) Παναγίας 4, Λυθροδόντας, επ. Λευκωσίας.
Online παραγγελίες: www.erythrodontas.com
Ωράριο λειτουργίας: Τρ-Κ (Κ μόνο μεσημέρι)
Facebook: Erythrodontas taverna

skourouvinnos.jpg

Ταβέρνα Σκουρουβίννος
Στον Άγιο Αθανάσιο, πίσω από τη μικρή εκκλησία του χωριού, σε ένα ζεστό και φιλόξενο παραδοσιακό σπιτάκι βρίσκεται η ταβέρνα Σκουρουβίννος. Στον όμορφο και εντυπωσιακά διακοσμημένο χώρο του, που πραγματικά σου θυμίζει ταβερνείο μερακλίδικο και φιλόξενο, θα απολαύσεις ένα μοναδικό φαγοπότι. Πέρα από το γραφικό εσωτερικό του, ο Σκουρουβίννος διαθέτει και μια πανέμορφη αυλή, με ζωγραφιστούς τοίχους, όπου μάλιστα τα τραπεζάκια είναι μονίμως κατειλημμένα. Εδώ λοιπόν, θα σε υποδεχθεί θερμά ο Γιάννης, ο ιδιοκτήτης μα και ψυχή του μαγαζιού, ο οποίος θα φροντίσει να φέρει πρώτης ποιότητας κρέατα και φθαρτά για να μπουν στο τηγάνι και στο κάρβουνο και να έρθουν στο πιάτο σου καλοψημένα και νοστιμότατα! Από τα πρώτα κρύα του πιάτα και ορεκτικά, μέχρι την ποικιλία κρεατικών και τα χόρτα -δικής του παραγωγής-, όλα είναι φτιαγμένα αριστοτεχνικά, σεβόμενα τις πατροπαράδοτες μας γεύσεις. Συντροφιά με ωραία μουσική, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαμβάνεις τον ένα μεζέ μετά τον άλλο!

skourouvinnos2.jpg


To μενού: Αγαπημένη και φημισμένη ως μια παραδοσιακή, κυπριακή ταβέρνα, που προσφέρει καλό, ποιοτικό φαγητό, ο Σκουρουβίννος επιμένει να σερβίρει μεζεδάκια φτιαγμένα από πατροπαράδοτες συνταγές με άριστης ποιότητας υλικά και διοργανώνει όμορφες μουσικές βραδιές που απογειώνουν την παρέα. Στον Σκουρουβίννο, εγγυημένα θα φας καλά.

skourouvinnos (1).jpg


Ο μεζές: Αν δεν επιλέξεις να πας πας με πιατάκια, φτιάχνοντας τον δικό σου μεζέ, τότε μπορείς να επιλέξεις τον πλούσιο (σταθερό) μεζέ του Σκουρουβίννου, που περιλαμβάνει 25 περίπου πιάτα! Από ορεκτικά όπως σαλάτα, ταχίνι, τζατζίκι, παντζάρι, ελιές πράσινες, κάππαρη, ψωμί, πουργούρι και κριθαράκι, μέχρι λούντζα, χαλούμι, τυροκεφτέδες, μακαρόνια χωριάτικα με κεφαλάκι αρνίσιο του Σκουρουβίννου, τα οποία είναι από τα hits του μαγαζιού, όπως και το φλαμαντζέρι (μπέικον στη σχάρα). Επιπλέον, στο τραπέζι σου θα φτάσουν φρέσκα χόρτα από το περιβόλι του ιδιοκτήτη μαζί με αβγά, πατάτες, κοτόπουλο σουβλάκι, φτερούγες κοτόπουλου, χοιρινά παϊδάκια, χοιρινό σουβλάκι, πουργούρι με μανιτάρια, κριθαράκι με μοσχαρίσιο κιμά και μανιτάρια.

(25720692) Φειδία και Πολυξένης Διαμαντή 2, Αγ. Αθανάσιος, Λεμεσός.
Facebook: Taverna Skourouvinnos

filippos mesa.jpg

Ταβερνάκι Φίλιππος
Το μικρό, γραφικό ταβερνάκι του Φίλιππου θα το βρεις «κρυμμένο» σε μια παλιά γειτονιά, στα γραφικά στενά του παλιού Στροβόλου στη Λευκωσία και θα σε εκπλήξει αρχικά με τη θερμή υποδοχή, τόσο από τον ίδιο τον κ. Φίλιππο, τον ιδιοκτήτη και ψυχή του μαγαζιού όσο και από τα φιλικά και άκρως εξυπηρετικά μέλη της ομάδας του, που θα βρίσκονται συνεχώς στο πλάι σου ώστε να μη σου λείψει τίποτα! Η δε ποιότητα του φαγητού του αλλά και η σταθερότητα του, είναι στοιχεία αδιαπραγμάτευτα χρόνια τώρα. Ο χώρος του είναι απλός, παραδοσιακός και φιλόξενος και σε προσκαλεί καθημερινά να απολαύσεις ζεστή φιλοξενία, παρεΐστικη ατμόσφαιρα και γεύσεις καθαρές και οικείες.

1000025352.jpg

Το μενού: Εδώ θα απολαύσεις είδη σχάρας, με πρωταγωνιστή το μυρωδάτο σουβλάκι, τη ζουμερή μπριζόλα, τα αρνίσια παϊδάκια, το χωριάτικο λουκάνικο, αλλά και πλούσιους μεζέδες σχάρας για τους οποίους θα μιλάς για καιρό.

1000025360.jpg

Ο μεζές: Κάθισε αναπαυτικά και ετοιμάσου να απολαύσεις φρεσκοκομμένη σαλάτα, συνοδευμένη με ζεστή πιτούλα και ορεκτικά όπως ταχίνι, τζατζίκι, ελιές πράσινες και παντζάρι, ενώ το έναυσμα για να ξεκινήσει το φαγοπότι θα δώσουν το χαλλούμι στα κάρβουνα, τα μανιτάρια, αλλά και τα υπέροχα στικ κολοκυθιού. Οι τηγανητές πούλλες με κόλιανδρο, τα αγρέλια με τα αβγά, τα σαλιγκάρια γιαχνί, το χωριάτικο κοφτό μακαρονάκι και οι τραγανές και απολαυστικές τηγανητές πατάτες σερβιρισμένες στη σέσουλα θα σε ενθουσιάσουν... Ωστόσο, μην παρασυρθείς, άφησε χώρο γιατί στη συνέχεια θα "προσγειωθούν" στο τραπέζι σου μία μεγάλη ποικιλία κρεατικών σχάρας, όπως βοδινό συκώτι και και ζουμερή σούβλα αρνί, χοιρινινά σουβλάκια, σεφταλιές καθώς επίσης αρνίσια σουβλάκια μαριναρισμένα σε σουμάκι, που τα σερβίρει με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, ντομάτα και μαϊντανό, όλα σε γενναιότατες μερίδες. Επιπλέον βγάζει και ψαρονέφρι σχάρας με ρίγανη το οποίο επίσης συγκαταλέγεται στα hit του καταλόγου. Για το τέλος, θα σου φέρει μπαμπά ή φρούτα εποχής!Σημείωσε ότι εκτός από dine in, διαθέτει υπηρεσίες delivery και take away.
(22316307) Δήμητρας 2ΑΒ, Στρόβολος, Λευκωσία.
Facebook: Ταβερνάκι Φίλιππος
Instagram: Ταβερνάκι Φίλιππος

istorikon kentriki.jpg

Ταβερνείο το Ιστορικόν
Αν δεν έχεις επισκεφθεί μέχρι σήμερα το Ταβερνείο το Ιστορικόν, που βρίσκεται στον ιστορικό πυρήνα του Αγίου Δομετίου, πρέπει να το πράξεις οπωσδήποτε. Άλλωστε, αποτελεί ένα αγαπημένο στέκι για τους Λευκωσιάτες και όχι μόνο, οι οποίοι το τιμούν τόσο για τον ωραίο και ατμοσφαιρικό χώρο του όσο και για την ποιότητά του, την τιμολογιακή του προσέγγιση, τη φιλοξενία, κυρίως όμως για το φαγητό του! Το ταβερνείο αυτό στεγάζεται σε ένα υπέροχο μαγαζί, με έναν όμορφο εσωτερικό χώρο, στρωμένο με καρό τραπεζομάντηλα και κάδρα στους τοίχους, αλλά και με μία δροσερή αυλή, όπου πρωταγωνιστούν τα ατμοσφαιρικά λαμπάκια –την οποία απολαμβάνεις όσο ο καιρός το επιτρέπει.

istoriko2.jpg


Το μενού: Η ταβέρνα σερβίρει μερακλίδικα πιάτα, που δύσκολα συναντάς συχνά, φτιαγμένα με νέα υλικά και πολλή μαεστρία. Εξάλλου, στην κουζίνα από την έναρξη της λειτουργίας της βρίσκεται ο Λούκας ο οποίος φτιάχνει μεζέδες, και μαγειρευτά με αυθεντικές συνταγές και δημιουργικότητα. Όσο για το μενού, αυτό είναι ευέλικτο και αλλάζει τακτικά ανάλογα με την εποχικότητα. Αυτήν την περίοδο μάλιστα, δημιούργησε ένα ακόμα μενού, αποτελούμενο από 5 νέα πιάτα κρεατικών, ανάμεσά τους σπαλομπριζόλα από κυπριακό βοδινό με κόκαλο, picanha Ιρλανδίας, κυπριακό T-bone κ.ά.

istorikon soublakia.jpg

Ο μεζές: O μεζές στο Ιστορικόν αποτελείται από 19 πιάτα και τιμάται μόλις στα €21 -εξ ου και το Ταβερνείο Το Ιστορικόν κέρδισε επάξια τον τίτλο του καλύτερου Nice Price στα Cyprus Eating Awards 2023. Με διαλεχτά -όπως πάντα- υλικά, φιάχνει και σου σερβίρει έναν μεζέ αποτελούμενο από πιάτα όπως, σαλάτα και ορεκτικά (ταχίνι, τζατζίκι, χούμους από παντζάρι), χαλούμι, λουκάνικο, μανιτάρι, μελιτζάνες με φέτα, φλογέρες με σπανάκι και φέτα, ρόκα με αβγά, ένα θεϊκό κεμπάπ γιαουρτλού, έναν ωραίο τραχανοκεφτέ με φρικασέ –τέλειος κρασομεζές-, αλλά και μία μοναδική κυπριακή καρμπονάρα με λουκάνικο και αθηαινίτικη αναρή. Επίσης, στον μεζέ θα δοκιμάσεις ακόμα καλοψημένο σουβλάκι, μυρωδάτη σεφταλιά, ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες, χοιρινή πανσέτα και μπούτι κοτόπουλο. Ο μεζές κλείνει φυσικά με γλυκό!

(22780555) Μάρκου Δράκου 5, Άγιος Δομέτιος, 2369 Λευκωσία.
Κάνε κράτηση τηλεφωνικώς ή διαδικτυακά, μέσω της ιστοσελίδας (κλικ εδώ).
Facebook: Ταβερνείο Το Ιστορικόν
Instagram: To Istorikon

steki.jpg

Το Στέκι της Σχάρας
Όποιον κι αν ρωτήσεις πού να πας για καλή σχάρα και σπιτικό φαγητό στι κέντρο της πρωτεύουσας, θα σου πει στο «Στέκι της Σχάρας» στη Στασικράτους. Μια από τις ιστορικές, οικογενειακές ταβέρνες της πόλης -μετρά πάνω από 40 χρόνια λειτουργίας- που ξεχωρίζει για τη φιλική της ατμόσφαιρα, τη γρήγορη εξυήρέτηση, τις καλές τιμές και τις νόστιμες γεύσεις κυπριακής κουζίνας. Αν σε όλα αυτά μάλιστα προσθέσεις τον χαλαρό (πρόσφτα ανακαινισμένο) χώρο της, την ήσυχη -παρόλο που βρίσκεται στο πολύβουο κέντρο- βεράντα της, αλλά και τις βραδιές με ζωντανή μουσική, τότε μάλλον βρήκες το στέκι σου. 

sxara.jpg


Το μενού:
Εδώ και χρόνια το Στέκι της Σχάρας διατηρεί εξαιρετική ποιότητα στην ποικιλία των μεζέδων και των καλομαγειρεμένων πιάτων ημέρας που σερβίρει, προσφέροντας φαγητό απλό, νόστιμο, τίμιο και σε καλές τιμές. Εξ ου και επιβάλλεται να δοκιμάσεις τα πιάτα σχάρας που ετοιμάζει με περίσσια μαστοριά, ανάμεσά τους την υπέροχη χοιρινή μπριζόλα του και το κρασάτο χοιρινό, τις μυρωδάτες σεφταλιές αλλά και το μαλακό σουβλάκι του. Το μεσημέρι εδώ θα πας για να απολαύσεις σπιτικό φαγητό, όπως όσπρια, ολόφρεσκες σαλάτες, είδη σχάρας ή ψαρικά, που είναι όλα καλομαγειρεμένα της ημέρας. Το δε βράδυ το τραπέζι σου θα γεμίσει με παραδοσιακά μεζεδάκια, ψημένα στη σχάρα, καλοφτιαγμένα ορεκτικά, κρεατικά, ακόμα και  T-Bone Steak, burger, καλαμάρι αλλά και ψάρι. Το γεύμα σου θα συνοδευτεί ιδανικά με ένα ποτήρι κρασάκι.

sxara2.jpg

O μεζές: Στο μενού λοιπόν φιγουράρει ο χορταστικός, γνήσιος μεζές, ο οποίος περιλαμβάνει εξαιρετικά κρεατικά στα κάρβουνα, που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Αρχή θα κάνεις με φρεσκοκομμένη σαλάτα και ορεκτικά όπως ταχίνι και τζατζίκι, ενώ στη συνέχει στο τραπέζι σου θα υποδεχθείς σπιτικά κεφτεδάκια, σπανάχι με αβγά, συκώτι, χαλούμι, λουκάνικο, κοτόπουλο κομμάτι, σουβλάκια χοιρινά, μυρωδάτες σεφταλιές, χοιρινό κρασάτο, και φυσικά γλυκά του κουταλιού για το τέλος! Όλα καλοψημένα και φτιαγμένα με τις καλύτερες πρώτες ύλες. Ο μεζές τιμάται στα €20 το άτομο.

(22671787) Στασικράτους 8Α, Λευκωσία.
FacebookΤο Στέκι της σχάρας
Instagramto_steki_tis_sxaras

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close