Wine Guide , Εστιατόρια

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 10 οινοποιεία για αποδράσεις και wine tastings στην Κύπρο

Με χαρακτήρα, μοναδικότητα και απόλαυση σε κάθε ποτήρι.

Δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023

Φτάσαμε και φέτος ίσως στην πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Την εορταστική εποχή των Χριστουγέννων, που όλοι ετοιμαζόμαστε να αγοράσουμε τα γιορτινά μας δώρα, να περάσουμε όμορφες στιγμές με τις οικογένειές μας αλλά σίγουρα να φάμε και να πιούμε αυτό το κάτι διαφορετικό ή και το λίγο παραπάνω, αφού αυτές οι μέρες το απαιτούν.

Τα τελευταία χρόνια μια ακόμη δραστηριότητα που χρόνο με τον χρόνο γίνεται πλέον συνήθεια για τον ντόπιο και όχι μόνο, είναι οι οργανωμένες επισκέψεις στα τοπικά οινοποιεία μας.

Προς το τέλος του χρόνου λοιπόν και μετά τη σκληρή δουλειά του τρύγου αρκετά οινοποιεία με διάφορες εκδηλώσεις αλλά και μη, ανοίγουν τις πόρτες τους και μας περιμένουν!

Πλέον έχουμεόλοι καταλάβει ότι το κυπριάκο κρασί έχει φτάσει αρκετά ψηλά, τόσο που κάθε χρόνο μας εντυπωσιάζει ακόμη παραπάνω και ποιοτικά αλλά και με διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνουν αρκετοί οινοπαραγωγοί με τις ομάδες τους για να φέρουν τον κόσμο ακόμη πιο κοντά στο κυπριακό κρασί.

Τι πιο ωραίο, λοιπόν, με σύμμαχο τις χαμηλές θερκοκρασίες και το εορταστικό κλίμα, να ταξιδέψεις με το αυτοκίνητό σου στα βουνά και να επισκεφτείς τα οινοποιεία του νησιού μας. Να δοκιμάσεις σου, να φας κάπου παραδοσιακά αλλά και να προμηθευτείς τα κρασιά σου για τις γιορτές. Γι' αυτό κι εμείς επιμένουμε κάθε χρόνο με την παρουσιάση του Wine Guide, για να πείσουμε ακόμη και αυτούς που δεν το έχουν τομλμήσει και να τους δείξουμε ότι αξίζει και είμαστε σίγουροι ότι θα τους κερδίσει, αφού αυτό καταλάβαμε και εμείς οτί γίνεται πλέον.

Γράφει ο Νεόφυτος Αριστείδου

VASILIKO replace.jpg

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΝ
Το οινοποιείο Βασιλικόν βρίσκεται βορειοδυτικά της Κύπρου στην περιοχή Λαόνα-Ακάμας και στο χωριό Κάθηκας της Πάφου από το 1993. Μπορεί το οινοποιείο να βρίσκεται στα 650 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ωστόσο διαθέτει ένα μεγάλο πλεονέκτημα κι αυτό είναι η μεγάλη διακύμανση της θερμοκρασίας τη νύχτα και την ημέρα, με τον δροσερό αέρα της θάλασσας του Ακάμα που δροσίζει τους αμπελώνες του οινοποιείου να δημιουργεί στο σταφύλι τις καλύτερες συνθήκες για πιο ποιοτικό αποτέλεσμα. Η διαφορά αυτή μπορεί να είναι 5 με 10 βαθμοί Κελσιού ενώ οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να ξεκινούν από -5 και να φτάσουν μέχρι και +30 βαθμούς Κελσίου. Το οινοποιείο σήμερα παράγει κρασιά από διεθνείς αλλά και γηγενείς ποικιλίες, επιτυγχάνοντας ουσιαστικά τον στόχο του, που είναι η ανάδειξη δηλαδή του κυπριακού αμπελώνα. Αμπελώνες του οινοποιείου μπορούμε να βρούμε από 600 μέχρι 700 μέτρα υψόμετρο, αποτελούμενους κυρίως από τις ποικιλίες Ξυνιστέρι, Βασίλισσα, Μαραθεύτικο, Γιαννούδι, Λευκάδα, Cab. Sauvignon.

vasiliko krasia.jpg

Οι ετικέτες που παράγει το οινοποιείο:

ΛΕΥΚΑ

  • Βασιλικόν Ξυνιστέρι (ΠΟΠ Λαόνα-Ακάμας)
  • Βασιλικόν Ξυνιστέρι Sinlge Vineyard
  • Βασίλισσα
  • Όμμα Sauvignon Blanc

ΡΟΖΕ

  • Ειναλία (Syrah, Maratheftiko)

ΕΡΥΘΡΑ

  • Άγιος Ονούφριος
  • Λευκάδα
  • Μέθυ (Cabernet Sauvignon)
  • Αιών (Μαραθεύτικο)

Μάθε ακόμα ότι...

- Σε εξειδικευμένο χώρο γευσιγνωσίας μπορείς να απολαύσεις τα κρασιά του οινοποιείου και να μάθεις αρκετά χαζεύοντας την απέραντη θέα με το γαλάζιο της θάλασσας του Ακάμα.

- Στους χώρους του οινοποιείου θα βρεις και εστιατόριο το οποίο προσφέρει σπιτικές παραδοσιακές και μεσογειακές γεύσεις.

- Το Vasilkon προσφέρει τη δυνατότητα ιδιωτικής ξενάγησης στους χώρους του οινοποιείου, στο πανέμορφο κελάρι όπου φυλάσσονται τα κρασιά, καθώς και τα δρύινα βαρέλια στα οποία γίνεται η παλαίωση.

- Επίσης θα στο οινοποιείο θα βρεις και μουσείο με εκθέματα παλιών αντικειμένων που χρησιμοποιούνταν για τη διαδικασία παραγωγής κρασιού καθώς και πίνακες γνωστών ζωγράφων.

- Μάθε επίσης για τις γευσιγνωσίες που προσφέρει το οινοποιείο με τιμές από 5 και 10 ευρώ ανά άτομο. Προσφέρει επίσης και μια πιο ολοκληρωμένη ξενάγηση, η οποία συνδυάζεται με γευσιγνωσία κρασιών και πλάτερ τυριού, η οποία στοιχίζει 12 ευρώ το άτομο. Στο οινοποιείο μπορείς να βρεις και διάφορα κρασιά από παλαιότερες χρονιές.

- Η εμπειρία της επίσκεψής σου στο οινοποιείο θα ολοκληρωθεί με δοκιμή σπάνιων ετικέτων οι οποίες παράγονται σε πολύ μικρές ποσότητες και δύσκολα μπορεί κάποιος να τις εντοπίσει στην αγορά.

- Ο χώρος του οινοποιέιου προσφέρεται για τις προσωπικές σου εκδηλώσεις (π.χ. βαφτίσεις, γάμους κ.τ.λ) αφού μπορείς να τον νοικιάσεις.

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, https://vasilikon.com/  ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@vasilikon.com ή τηλεφωνικώς στο 26 633999.

Διεύθυνση: Kάθηκας, 8573 Πάφος. 
Facebook: Vasilikon Winery
Instagram: vasilikon_winery

vlassides.jpg

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΛΑΣΙΔΗ
Στο χωριό Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού συναντάμε το Οινοποιείο Βλασίδη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων και διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες που είναι εγκατεστημένοι στα 700 με 1100 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Το Κοιλάνι, στο οποίο βρίσκεται, θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά οινοπαραγωγικά χωριά της Κύπρου. Το οινοποιείο είναι κτισμένο μέσα σε ένα αμπελοτόπι 90 στρεμμάτων και παράγει περίπου 200.000 φιάλες τον χρόνο. Στις εγκαταστάσεις του υπάρχουν 250 βαρέλια των 300 λίτρων, γαλλικής δρυός, τα οποία βρίσκονται σε ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας μιας και ολόκληρο το κτήριο είναι κτισμένο κυριολεκτικά μέσα στο βουνό. Στους αμπελώνες του οινοποιείου υπάρχουν αμπέλια ηλικίας μέχρι και 100 χρόνων. Γενικότερα συναντάμε αμπελώνες από γηγενείς αλλά και διεθνείς ποικιλίες όπως τις ερυθρές Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Γιαννούδι, Αγιωργίτικο και Μαραθεύτικο και τις λευκές Ξυνιστέρι, Sauvignon blanc, Chardonnay, Ασύρτικο και Πρωμάρα.

vlasides.jpg

Οι ετικέτες κρασιών που παράγει το οινοποιείο:

ΛΕΥΚΑ

  • Γρίφος 2 (85% Ξυνιστέρι, 15% Sauvignon blanc)
  • Sauvignon blanc
  • Alάtes (Ξυνιστέρι old vines)
  • Eddial – αφρώδης οίνος παραδοσιακής μεθόδου (60% Chardonnay, 40% Sauvignon blanc)

ΡΟΖΕ

  • Γρίφος 3 (55% Shiraz, 45% Grenache)

ΕΡΥΘΡΑ

  • Γρίφος 1 (50% Αγιωργίτικο, 50% Ματάρο)
  • Shiraz
  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Όroman (90% Γιαννούδι, 10% Shiraz)
  • Αrtion (Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon)

Μάθε ακόμα ότι...
Στο Οινοποιείο Βλασίδη μπορείς να δοκιμάσεις σε κάθετη γευσιγνωσία σπάνιες παλιές χρονιές ερυθρών κρασιών από την προσωπική συλλογή του οινοποιού, με 25 ευρώ το άτομο, πάντα με προκράτηση. Μπορείς να βρεις επίσης ετικέτες κρασιών, οι οποίες δεν κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά και βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στο οινοποιείο. Τα πειραματικά αυτά κρασιά, το οινοποιείο, τα ονομάζει ‘Δοκιμές’. Μερικές, λοιπόν, από τις ‘Δοκιμές’ είναι το ερυθρό Αγιωργίτικο και το λευκό Ασύρτικο, και τα δύο με καταγωγή από την Ελλάδα, το Ξυνιστέρι από συγκεκριμένο αμπελώνα και παλαίωση, ο φυσικός γλυκύς οίνος Sauvignon blanc Late Harvest και ο ροζέ αφρώδης οίνος. Τέσσερα από αυτά τα κρασιά μπορείς να τα δοκιμάσεις σε γευσιγνωσία με 10 ευρώ το άτομο. Επιπρόσθετα, το οινοποιείο διαθέτει μία μεγάλη εξωτερική βεράντα, όπου μπορείς να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τα κρασιά με συνοδευτικά εδέσματα και με θέα τους καλοφροντισμένους γραμμικούς αμπελώνες. Όσο για τις ξεναγήσεις, η ολοκληρωμένη ξενάγηση στους χώρους του και στα αμπέλια έχει διάρκεια περίπου 30-40 λεπτών και συνδυάζεται με μια γευστική δοκιμή τεσσάρων κρασιών της τρέχουσας χρονιάς. Η συγκεκριμένη ξενάγηση πραγματοποιείται μόνο με προκράτηση, τις καθημερινές, και μόνο στις 11:00 το πρωί. Τέλος, να αναφέρουμε ότι το οινοποιείο προσφέρει και τρία άλλα πακέτα γευσιγνωσίας, το απλό στα 4 ευρώ ανά άτομο, το οποίο περιλαμβάνει τα τρία κρασιά της σειράς ‘Γρίφος’, το δεύτερο στα 8 ευρώ ανά άτομο, το οποίο περιλαμβάνει 4 οποιαδήποτε ποικιλιακά κρασιά της τρέχουσας εσοδείας και το πακέτο των 10 ευρώ ανά άτομο, το οποίο περιλαμβάνει τη δοκιμή 2 λευκών και 2 ερυθρών κρασιών με τη συνοδεία τυριών.

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου Βλασίδη, στο vlassideswinery.com, επικοινωνήστε μέσω email στο marketing@vlassideswinery.com ή τηλεφωνικώς στο 97789560.

Διεύθυνση: Οινοποιείο Βλασίδη, Κοιλάνι, 4776 Λεμεσός.
Facebook: Vlassides Winery - Οινοποιείο Βλασίδη
Instagram: vlassides.winery

ezousa kentriki.jpg

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΕΖΟΥΣΑ
Το οινοποιείο Έζουσα βρίσκεται στην καταπράσινη Κανναβιού, στην καρδιά της Παφιακής υπαίθρου. Τα ψηλά βουνά που περιτριγυρίζουν την κοιλάδα, το πευκόφυτο δάσος Πάφου που συνορεύει με την κοινότητα, ο ποταμός Έζουσα, που την διασχίζει καθώς επίσης τα ηφαιστιογενή εδάφη της, καθιστούν την Κανναβιού ως ένα ιδιαίτερα μοναδικό μικρόκλιμα για την αμπελοκαλλιέργεια.

Η μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ μέρας και νύκτας έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή σταφυλιών με ψηλή οξύτητα και σάκχαρα. Με την έκθεση των σταφυλιών στην ηλιακή ακτινοβολία, υποβοηθείται η ποιοτική ωρίμανση τους, ενώ η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας την νύκτα διατηρεί την ισορροπία των οξέων μέσα στο σταφύλι και προστατεύει τα αρώματα. Με σεβασμό στην παράδοση και δέσμευση στην προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής, παράγονται οίνοι που αποτυπώνουν με καθαρότητα αυτό το terroir.

Η συνολική παραγωγή, είναι γύρω στις 100,000 φιάλες ετησίως και δίνεται έμφαση στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας από γηγενείς ποικιλίες, πλην της διεθνούς ποικιλίας Viognier που ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης πρωτοέφερε στην Κύπρο από την Γαλλία το 2008, φτιάχνοντας σήμερα το ομώνυμο κρασί. Το οινοποιείο για την ζύμωση και ωρίμανση των κρασιών χρησιμοποιεί Γαλλικά δρύινα βαρέλια των 225, 300 και 500 λίτρων.

ezousa krasi.jpg

Οι διαθέσιμες ετικέτες που παράγει το οινοποιείο:

ΛΕΥΚΑ

  • Ξυνιστέρι
  • Viognier
  • Skin (Ξυνιστέρι τύπου orange)
  • Ξυνιστέρι Single Vineyard Pallooures

ΡΟΖΕ

  • Έρως (Μαραθεύτικο)
  • Gris (Μαραθεύτικο)

ΕΡΥΘΡΑ

  • Red (Μαραθεύτικο, Mourvedre, Λευκάδα)
  • Μαραθεύτικο

Μάθε ακόμα ότι...
- Εδώ φτιάχτηκε το πρώτο ροζέ από Μαραθεύτικο (Έρως).

- Η πλειοψηφία των 20 εκταρίων αμπελώνων του οινοποιείου είναι υπό το καθεστώς βιολογικής καλλιέργειας , ενώ όλα τα κρασιά είναι Vegan.

- Τα τελευταία χρόνια γίνονται δοκιμές και με άλλες σπάνιες Κυπριακές ποικιλίες (Γιαννούδι και Πρωμάρα)

- Ο χώρος του οινοποιείου είναι επισκέψιμος καθημερινά με προκράτηση (www.ezousa.com/booking) και περιλαμβάνει ξενάγηση και γευσιγνωσία των κρασιών Έζουσα.

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, https://www.ezousa.com/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@ezousa.com ή τηλεφωνικώς στο 70008844.

Διεύθυνση: Κανναβιού, 8746 Πάφος.
Facebook: Ezousa Winery
Instagram: ezousawine

kyprounda.jpg

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑΣ
Το οινοποιείο Κυπερούντας βρίσκεται σχεδόν στο μέσο της απόστασης μεταξύ ορεινής Λεμεσού και ορεινής Λευκωσίας, αλλά επίσημα υπάγεται στην επαρχία Λεμεσού, στην περιοχή της Πιτσιλιάς. Το οινοποιείο βρίσκεται στα 1200 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και θεωρείται ένα από τα υψηλότερα οινοποιεία της Ευρώπης. Τα εδάφη που συναντάμε στην περιοχή της Κυπερούντας και της Μαδαρής είναι απότομα, φτωχά και κυρίως αμμοαργιλώδη. Η παραγωγή του σήμερα ξεπερνά τις 300.000 φιάλες ετησίως. Στις υπόγειες κάβες του οινοποιείου βρίσκονται 300 δρύινα βαρέλια των 225 και 300 λίτρων για τη ζύμωση ή παλαίωση των κρασιών. Oι αμπελώνες του οινοποιείου ξεχωρίζουν γιατί θεωρούνται από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

kyperounda.png

Οι διαθέσιμες ετικέτες που παράγει το οινοποιείο:

ΛΕΥΚΑ

  • Πετρίτης (Ξυνιστέρι)
  • Άλιμος (Chardonnay)
  • ΕΠΟΣ Λευκό (Chardonnay)
  • Ανατολή (Ξυνιστέρι)
  • Δύση (Ξυνιστέρι)

ΡΟΖΕ

  • Κυπερούντα Ροζέ (Shiraz, Grenache)
  • Ακτή (80% Λευκάδα, 20% Ντόπιο Μαύρο)

ΕΡΥΘΡΑ

  • Ανδεσίτης (Shiraz, Grenache, Cab.Sauvignon, Λευκάδα)
  • Σκοπός (Shiraz)
  • Ψηλά Κλήματα (Cabernet Sauvignon)
  • ΕΠΟΣ Ερυθρό (50% Syrah & 50% Cab.Sauv)
  • Άλμα (Μαραθεύτικο) – Να αναφέρουμε ότι είναι και το τελευταίο απόκτημα του οινοποείου

ΕΠΙΔΟΡΠΟΙΟΙ ΟΙΝΟΙ

  • Κουμανταρία (100% Ξυνιστέρι)

Μάθε ακόμα ότι...
Στο οινοποιείο Κυπερούντας διοργανώνονται ξεναγήσεις στους χώρους του οινοποιείου αλλά και στους αμπελώνες αυστηρά μετά από προκράτηση και συνεννόηση με την ομάδα του. Στην ξενάγηση συμπεριλαμβάνονται και 3 είδη γευσιγνωσίας των €5, €10 και €15 ανά άτομο που προφανώς στην κάθε τιμή συμπεριλαμβάνονται διαφορετικά είδη κρασιών μαζί με πλούσιο πλάτερ αλλαντικών και τυριών.

INFO:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, http://photiadesgroup.com/kyperounda/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο minas.mina@photiadesgroup.com ή τηλεφωνικώς στο 25 532043.

Διεύθυνση: Οινοποιείο Κυπερούντας, Γρίβα Διγενή 102, 4876 Κυπερούντα, Λεμεσός.
Facebook: Kyperounda Winery
Instagram: Kyperounda Winery

con1.jpg

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Η δραστηριοποίηση στον τομέα των ποτών άρχισε το 1992 με την παραγωγή δύο ειδών λικέρ ενώ η εταιρεία C.G. Constantinou Distillery Ltd και το Οινοποιείο Κωνσταντίνου άρχισαν την παραγωγή κρασιών το 2000. Ο ιδιοκτήτης Κώστας Κωνσταντίνου αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στο χωριό Πέρα Πεδί της επαρχίας Λεμεσού που είναι και ο τόπος καταγωγής του. Το «Αγιόκλημα» και «Το Βελούδον» είναι από τα πρώτα κρασιά που εμφιαλώθηκαν και από τότε ακολούθησαν άλλες 8 ετικέτες. Το 2020 ο νεαρός Παναγιώτης Κωνσταντίνου, Οινολόγος, έγινε μέλος της ομάδας και αναμένεται να δώσει το δικό του στίγμα στην όλη προσπάθεια. Οι ιδιοκτήτες έχουν επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στη δημιουργία των δικών τους αμπελώνων που σήμερα είναι περίπου 100 δεκάρια. Οι περισσότεροι αμπελώνες του οινοποιείου βρίσκονται στην περιοχή «Αφάμης» σε υψόμετρο 950-1000 μέτρα ενώ παράλληλα διατηρούν πολύχρονη συνεργασία με γειτονικούς αμπελώνες της περιοχής. Η ετήσια συνολική παραγωγή είναι περίπου 150,000 φιάλες.

con2.jpg

Οι διαθέσιμες ετικέτες που παράγει το οινοποιείο:

ΛΕΥΚΑ

  • Αγιόκλημα Ξηρό (100% Ξυνιστέρι)-75cl/18,7cl
  • Αγιόκλημα Ημίξηρο (100% Ξυνιστέρι)
  • Sparkling White – Ποικιλιακός Αφρώδης Οίνος Ποιότητας/Traditional Method Εxtra Brut (100% Ξυνιστέρι)

ΡΟΖΕ

  • Λεβάντα Ξηρό (Shiraz / Grenache)-75cl/18,7cl
  • Λεβάντα Ημίξηρο (Shiraz / Grenache)
  • Sparkling Rose – Ποικιλιακός Αφρώδης Οίνος Ποιότητας/Traditional Method Brut (Ξυνιστέρι / Shiraz)

ΕΡΥΘΡΑ

  • Το Βελούδο Ξηρό (Shiraz/Grenache/Cabernet Sauvignon/Mataro)-75cl/18,7cl
  • Κωνσταντίνου Ημίξηρο (Shiraz/Grenache/Cabernet Sauvignon/Mataro)
  • Shiraz (παλαιώνει σε δρύινο βαρέλι για 12 μήνες)
  • Cabernet Sauvignon (παλαιώνει σε δρύινο βαρέλι για 12 μήνες)

Μάθε ακόμα ότι...
- Από το 2022 έχουν προστεθεί στην γκάμα των κρασιών του Οινοποιείου δύο ιδιαίτερες ετικέτες, δύο αφρώδη κρασιά (λευκό και ροζέ) από την κυπριακή ποικιλία Ξυνιστέρι από σταφύλια single-vineyard ηλικίας πάνω από 60 χρόνων.

- Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο για το κοινό και προσφέρει ξενάγηση στους χώρους του και γευσιγνωσία κρασιών.

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, https://constantinouwinery.com/home/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο constantinouwinery@gmail.com ή τηλεφωνικώς στο 25 470370.

Διεύθυνση: Πέρα Πεδί, επ. Λεμεσού.
Facebook: ConstantinouWinery
Instagram: Constantinou Winery

ktima keo.jpg

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΛΛΙΑ
Ένα από τα πρώτα και ιστορικότερα οινοποιεία του νησιού βρίσκεται στο χωριό Μαλλιά της επαρχίας Λεμεσού. Το οινοποιείο Μαλλιά της ΚΕΟ, του 1927, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στην Κύπρο αφού είναι από τα πρώτα οινοποιεία που εμφιάλωναν κυπριακό κρασί και το προωθούσαν στην κυπριακή αγορά αλλά και στην αγορά του εξωτερικού. Σήμερα το Οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές εγκαταστάσεις οινοποίησης, χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνικές και μαζί με τη σωστή τεχνογνωσία από επαγγελματίες οινολόγου, στοχεύει στο καλύτερο αποτέλεσμα των κρασιών του.

Το έργο που επιτελείται στο Οινοποιείο αντιπροσωπεύει τόσο τη μακρόχρονη κυπριακή παράδοση στο καλό κρασί όσο και την εφαρμογή των πιο σύγχρονων μεθόδων στην καλλιέργεια, στην έρευνα και την παραγωγή.

Το Οινοποιείο βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων και η ετήσια παραγωγή σε φιάλες είναι στις 1,500,000. Στο κτήμα του Οινοποιείου καλλιεργούνται γηγενείς κυπριακές ποικιλίες σταφυλιών όπως Μαραθεύτικο, Σπούρτικο, Μωροκανέλλα, Γιαννούδι, Ξυνιστέρι, Όφθαλμο, Altesse, Λευκάδα καθώς και επιλεγμένες διεθνείς ποικιλίες όπως Cabernet Sauvignon, Shiraz, Chardonnay, Sauvignon Blanc και Merlot. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες κατέχουν έκταση περίπου 50 εκτάρια.

keo-2 copy.jpg

Οι ετικέτες του οινοποιείου:
Το οινοποιείο διαθέτει 20 διαφορετικές ετικέτες κρασιών. Θα αναφέρουμε 8 από αυτές που αξίζει να δοκιμάσεις:

ΛΕΥΚΑ

  • ΚΕΟ – Ξυνιστέρι
  • Altesse
  • ΚΤΗΜΑ ΚΕΟ Λευκό (Ξυνιστέρι & Chardonnay

ΡΟΖΕ

  • ΚΤΗΜΑ ΚΕΟ Ροζέ (Cabernet Sauvignon & Sauvignon Blanc)

ΕΡΥΘΡΑ

  • ΚΤΗΜΑ ΚΕΟ Shiraz – Merlot
  • Heritage (Μαραθεύτικο)
  • Γιαννούδι
  • ΚΤΗΜΑ ΚΕΟ Ερυθρό (Cabernet Sauvignon & Λευκάδα)

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΙ ΟΙΝΟΙ

  • Κουμανδαρία St. John

Μάθε ακόμα ότι...
- Το Οινοποιείο είναι ανοικτό στο κοινό για επισκέψεις, ξεναγήσεις και γευσιγνωσία χωρίς καμία χρέωση, μέσω κρατήσεων.

- Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σου στο Οινοποιείο μάθε περισσότερα για την ξεχωριστή λέυκη ποικιλία Altesse. Πρόκειται για μια αρχαία κυπριακή ποικιλία που σήμερα καλλιεργείται στο οινοποιείο Μαλλιά από την οποία παράγεται το κρασί Altesse του Οινοποιείου.

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.keogroup.com ή επικοινωνήστε μέσω email στο keo@keogroup.com ή τηλεφωνικώς στο 25942131.
Διεύθυνση: Μαλλιά, επ. Λεμεσού. 
Instagram: mallia_winery

IMG-988e377305a427fdd86b30504ef00ad7-V.jpg

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗΣ
Το οινοποιείο Τσαγγαρίδη λειτούργησε επίσημα το 2005 στο όμορφο χωριό Λεμόνα της επαρχίας Πάφου. Θεωρείται οικογενειακή υπόθεση αφού ξεκίνησε από τους προπαππούδες οι οποίοι με αγάπη περιποιούνταν τους αμπελώνες και παρήγαγαν το δικό τους κρασί για φίλους και για την οικογένεια. Το 2005 ο Άγγελος και η Λουκία Τσαγγαρίδη άρχισαν να παράγουν κρασί με περισσότερο πάθος και πλουσιότερη τεχνογνωσία για την εγχώρια και διεθνή αγορά. Το οινοποιείο βρίσκεται 450 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας με ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες περίπου 210 εκτάριων. Το κλίμα στην περιοχή θεωρείται ιδανικό για τη σωστή ωρίμανση των σταφυλιών. Η παραγωγή του οινοποιείου Τσαγγαρίδης φτάνει στα 300.000 λίτρα ετησίως.

IMG-305c43dadc908edb6b40191ef3e1afc4-V.jpg

Οι διαθέσιμες ετικέτες που παράγει το οινοποιείο:

ΛΕΥΚΑ

  • Ξυνιστέρι
  • Βασίλισσα (BIO)
  • Ξυνιστέρι Single Vineyard (BIO)
  • Chardonnay (BIO)
  • Sauvignon Blanc (BIO)

ΡΟΖΕ

  • Shiraz
  • Ξυνιστέρι / Μαραθεύτικο (BIO)

ΕΡΥΘΡΑ

  • Άγιος Εφραίμ
  • Cabernet Sauvignon (BIO)
  • Mataro (BIO)
  • Μαραθεύτικο (BIO)

Μάθε ακόμα ότι...
- Το οινοποείο είναι ανοικτό καθημερινά εκτός Κυριακή από τις 08:00-17:00 για ξεναγήσεις στους χώρους, στους πανέμορφους αμπελώνες αλλά και για γευσιγνωσία των κρασιών του. Όλα αυτά μπορείς να τα συνδυάσεις με πλούσια platters τυριών και φρούτων.

- Τα κρασιά Τσαγγαρίδη διατίθενται σε υπεραγορές, κάβες, ξενοδοχεία και σε επιλεγμένα εστιατόρια.

- Είναι καλό να αναφέρουμε ότι το οινοποιείο Τσαγγαρίδη θεωρείται το πρώτο πιστοποιημένο οινοποιείο στην Κύπρο που πάραξε βιολογικό κρασί και αυτή την στιγμή διαθέτει σε έκταση τους μεγαλύτερους βιολογικούς αμπελώνες στο νησί.

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, https://www.tsangarideswinery.com ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@tsangarideswinery.com ή τηλεφωνικώς στο 26722777.

Διεύθυνση: Λεμώνα, 8545 Πάφος.
Facebook: Tsangarides Winery 
Instagram: Tsangarides Winery

tsikkas.jpg

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΣΙΑΚΚΑΣ
Το οικογενειακό οινοποιείο Τσιάκκας βρίσκεται κτισμένο σε ένα ψηλό βουνό κόντα στο χωριό Πελένδρι της ορεινής Λεμεσού, στην περιοχή της Πιτσιλιάς. Περιτρυγυρισμένο από πανύψηλα, καταπράσινα πεύκα και σε υψόμετρο 1000 μέτρων το οινοποιείο απολαμβάνει πανοραμική θέα προς τους ιδιόκτητους αμπελώνες του. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του ξεκινούν από υψόμετρο 800 μέτρων, με το πιο ψηλό αμπέλι να βρίσκεται στα 1460 μέτρα, με κάποια από τα αμπέλια του να είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η έκταση των ιδιόκτητων και συνεργαζόμενων αμπελώνων του οινοποιείου φθάνουν στα 15 εκτάρια. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πλέον η καλλιέργεια σε όλα τα αμπέλια του οινοποιείου γίνεται με βιολογικό τρόπο από το 1995. To ροζέ κρασί Ρόδινος είναι και πιστοποιημένο από τον διεθνή οργανισμό Lacon ως οργανικό/βιολογικό, στοιχείο που αναγράφεται και στην ετικέτα του, ενώ όλα τα κρασιά του οινοποιείου είναι πιστοποιημένα vegan. Τέλος, το οινοποιείο Τσιάκκας παράγει 200.000 φιάλες ετησίως.

tsiakkas.jpg

Οι διαθέσιμες ετικέτες που παράγει το οινοποιείο:

ΛΕΥΚΑ

  • Ξυνιστέρι
  • Sauvignon Blanc
  • Πρωμάρα
  • Πιτσιλιά (Ξυνιστέρι)
  • Παράδοσις (Ξυνιστέρι orange)
  • Εξέλιξις (Πρωμάρα, Ξυνιστέρι, Sauv.Blanc, Chardonnay)

ΡΟΖΕ

  • Ρόδινος

ΕΡΥΘΡΑ

  • Πορφυρός
  • Merlot
  • Cabernet Sauvignon
  • Βαμβακάδα
  • Γιαννούδι
  • Merlot Κεράμης
  • Μουκλός (Ντόπιο Μαύρο)
  • The Vagabond, Pet – Nat (Ντόπιο Μαύρο)

ΕΠΙΔΟΡΠΟΙΟΙ ΟΙΝΟΙ

  • Κουμανταρία (100% Ξυνιστέρι)

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ

  • Ζιβανία (παλαιωμένη 13 χρόνια σε βαρέλι κουμανταρίας)

Μάθε ακόμα ότι...
- Με 12 ευρώ το άτομο μπορείς να λάβεις μέρος σε οργανωμένες ξεναγήσεις στο οινοποιείο και στα αμπέλια και να απολαύσεις μια επαγγελματική κάθετη γευσιγνωσία 5 διαφορετικών κρασιών του οινοποίειου.

- Με την επίσκεψή σου στο οινοποιείο θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις κρασιά τα οποία δύσκολα τα βρίσκεις στην κυπριακή αγορά, όπως: το λευκό κρασί Εξέλιξις το οποίο οινοποιείται με όλες τις λευκές ποικιλίες του οινοποιείου (Ξυνιστέρι, Πρωμάρα, Chardonnay, Sauvignon Blanc) που ωριμάζουν σε βαρέλι για 6 μήνες και τελευταίο το ‘πορτοκαλί’ κρασί Παράδοσις το οποίο παράγεται από 100% Ξυνιστέρι.

- Επίσης στο οινοποιείο μπορείς να βρεις διάφορες ετικέτες παλαιότερων κρασιών του οινοποιείου αλλά και το κρασί Αναγένησσις το οποίο είναι ερυθρό κρασί από τις γηγενείς ποικιλίες Γιαννούδι, Βαμβακάδα και Μαύρο και ζυμώνει σε δρύινο, αυγοειδές, κλειστό βαρέλι για 3 βδομάδες και ακολούθως ωριμάζει σε βαρέλι για 16 μήνες. Τα συγκεκριμένα κρασιά είναι διαθέσιμα μόνο για πώληση και όχι για δοκιμή.

- Μάθε για το Pet Nat. Το funky αυτό κρασί που για δεύτερη χρονιά είναι διαθέσιμο στην πλούσια γκάμα των κρασιών Τσιάκκας. Η μέθοδος Pet Nat, είναι βασισμένη στην αρχαιότερη μέθοδο παραγωγής αφρώδους κρασιού, που έγινε και η βάση της παραγωγής της μεθόδου της καμπανίας με την οποία παράγεται η σαμπάνια (Champagne). Μπορεί να αναφερθεί και ως ancestral method (ancient method). Το συγκεκριμένο αφρώδες κρασί είναι ελαφρύ κόκκινο από την κυπριακή ποικιλία Μαύρο και με αρωματικό χαρακτήρα κόκκινων φρούτων όπως φράουλα, τριαντάφυλλο και γλυκά μπαχαρικά όπως κανέλα.

- Στο οινοποιείο Τσιάκκας μπορείς να ενοικιάσεις τον χώρο για οποιαδήποτε εκδήλωση όπως βάφτιση, γάμο, σεμινάρια κ.λπ., σε περιορισμένες ημερομηνίες και αριθμό ατόμων.

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, στο www.tsiakkaswinery.com/  ή επικοινωνήστε μέσω email στο contact@tsiakkaswinery.com ή τηλεφωνικώς στο 99 244795.

Διεύθυνση: Οινοποιείο Tσιάκκα, Αμπελώνων 88, Πελέντρι, 4878 Λεμεσός. 
Facebook: Tsiakkas Winery
Instagram: Tsiakkas Winery

fikardos2.jpg

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΦΙΚΑΡΔΟΣ
Το οικογενειακό οινοποιείο Φικάρδος άνοιξε τις πόρτες του επίσημα το 1990 στην περιοχή της Μεσόγης της επαρχίας Πάφου. Με τη δεύτερη γενιά στο τιμόνι, τον νεαρό οινοποιό και οινολόγο Φικάρδο αλλά και με καινούργιο facing στις ετικέτες, το οινοποιείο συνεχίζει την καλή πορεία την οποία διανύει, με περισσότερο όραμα αλλά και πάθος. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του οινοποιείου βρίσκονται σε δυο χωριά της ορεινής Πάφου. Το χωριό Χούλου που βρίσκεται στα 250 μέτρα και το χωριό Πάνω Αρόδες στα 700 μέτρα υψόμετρο. Τα υπόλοιπα σταφύλια προέχονται από αμπελουργούς συνεργάτες από τα γύρω χωριά όπως Κοίλη, Λετύμπου, Καλλέπεια. Το σύνολο της παραγωγής των κρασιών του οινοποίειου φτάνει στις 90.000 φιάλες ετησιώς.

fikardos3.jpg

Οι διαθέσιμες ετικέτες που παράγει το οινοποιείο:

ΛΕΥΚΑ

  • Fikardos Xynisteri
  • Katerina – Ημίγλυκο

ΡΟΖΕ

  • Fikardos Rose
  • Valentina – Ημίγλυκο

ΕΡΥΘΡΑ

  • Fikardos Cab. Mataro Shiraz
  • Fikardos Shiraz
  • Fikardos Cabernet Sauvignon
  • Fikardos Maratheftiko
  • Leonardo (Single vineyard Cabernet Sauvignon)
  • Yiannoudi (Single vineyard)
  • Iasonas – Ημίγλυκο

Μάθε ακόμα ότι...
- Τo οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός Κυριακής για ξενάγηση στους χώρους του, με χρέωση 5 ευρώ το άτομο. Επίσης, μπορείς να συμμετάσχεις σε κάθετη γευσιγνωσία τεσσάρων κρασιών, με ακόμα έξτρα 5 ευρώ το άτομο, ενώ με επιπλέον 10 ευρώ το άτομο μπορείς να δοκιμάσεις 8 διαφορετικά κρασιά.

- Με την επίσκεψή σου στο οινοποιείο μπορείς να δοκιμάσεις και πειραματικά κρασιά, τα οποία προς το παρόν δεν διατίθενται στην αγορά, και τα οποία μπορεί στο μέλλον κάποια από αυτά να τα συναντήσεις.

- Πολύ σύντομα το οινοποιείο πρόκειται να λανσάρει μία καινούργια premium ετικέτα, ένα Ξυνιστέρι single Vineyard το οποίο θα έχει ωριμάσει για 4 μήνες σε βαρέλι ακακίας και με αρκέτα μπατονάζ.

- Σημείωσε επιπλέον ότι η ναυαρχίδα του οινοποιείου, το κρασί Leonardo, θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα (το κρασί της χρονιάς 2017), και θα διατίθεται μόνο από το οινοποιείο σε πολύ περιορισμένη διάθεση, λόγω μικρής παραγωγής.

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου, https://www.fikardoswines.com.cy/ ή επικοινωνήστε μέσω email στο info@fikardoswines.com.cy ή τηλεφωνικώς στο 26949814.

Διεύθυνση: Μιχαλάκη Σαββίδη 22, Μεσόγη, Πάφος.
Facebook: Fikardos Winery
Instagram: Fikardos Winery

xrysorogia.jpg

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΡΥΣΟΡΡΟΓΙΑ
Το οινοποιείο Χρυσορρογιά ανήκει στην Ιερά Μονή Χρυσορρογιάτισσας και βρίσκεται κοντά στο χωριό Παναγιά της επαρχίας Πάφου σε υψόμετρο 750 μέτρων.

Μέσα σε ένα μαγευτικό καταπράσινο δάσος περιφραγμένο από πεύκα, κυπαρίσσια και, φυσικά, τους ιδιόκτητους αμπελώνες του βρίσκεται εκεί από το 1984.

Το οινοποιείο σήμερα καλλιεργεί 200 δεκάρια ιδιόκτητων αμπελώνων και όλοι είναι ενταγμένοι στη βιολογική καλλιέργεια και πιστοποιημένοι από την εταιρεία LACON. Η συνολική παραγωγή ανέρχεται στα 120.000 λίτρα. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο, Shiraz, Λευκάδα, ντόπιο μαύρο, Cabernet Sauvignon, Όφθαλμο και Riesling.

xrysorogia foto.jpg

Οι διαθέσιμες ετικέτες που παράγει το οινοποιείο :

ΛΕΥΚΑ

  • Μόντε Ρογιά (Ξυνιστέρι, ντόπιο μαύρο)
  • Άγιος Ανδρόνικος ( Ξυνιστέρι )

ΕΡΥΘΡΑ

  • Άγιος Ηλίας ( Μαραθεύτικο, Shiraz )
  • Μαραθεύτικο
  • Μοναστήρι ( Cabernet Sauvignon )

ΕΡΥΘΡΩΠΑ

  • Μαράνα ( Μαραθεύτικο Shiraz
  • Ρογιάτικο ( Μαραθεύτικο , Shiraz )

Μάθε ακόμα ότι…
- Αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης σε όλο το κτιριακό συγκρότημα του οινοποιείο, ώστε να δεχτεί κόσμο στους πλέον καινούργιους χώρους του στο πολύ κοντινό μέλλον. Βέβαια τα κρασιά του οινοποιείου μπορεί να τα βρει κάποιος, σε λιανική πώληση, στο περίπτερο της Μονής, το οποίο βρίσκεται εντός του Μοναστηριού. Μπορεί επίσης να επισκεφτεί το παλιό οινοποιείο της Μονής, το οποίο βρίσκεται εντός του μοναστηριού και λειτουργεί σαν μουσείο.

-Επίσης από τον Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο λειτουργεί το καφεστιατόριο που βρίσκεται έξω και δίπλα στην είσοδο της Μονής στο οποίο σερβίρονται τα κρασιά του οινοποιείου μαζί με συνοδευτικά εδέσματα.

INFO:
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μέσω email, στο chrysorroyiatissa17winery@gmail.com ή στην ιστοσελίδα στο www.chrysorroyiawinery.com

Διεύθυνση: Ιερά Μονή Χρυσορροιάτισσας, Πάνω Παναγιά, επ. Πάφου.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close