Θέατρο , Μη χάσετε

5 νέες θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα τον Νοέμβριο

Τι νέο θα δούμε στα κυπριακά θέατρα

Δημοσιεύτηκε στις 03 Νοεμβρίου 2023

Ο θεατρικός χειμώνας προβλέπεται ενδιαφέρων με παραστάσεις για όλα τα γούστα: κλασικά έργα, μαύρες κωμωδίες, αστυνομικά και κωμικά.

b_40482_or_to_teras_erxetai_(3)_(medium).jpg

Το τέρας έρχεται
H παραγωγή Το τέρας έρχεται, είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πάτρικ Νες, εμπνευσμένο από μια πρωτότυπη ιδέα της Σοβόν Ντάουντ, σε διασκευή των Σάλι Κούκσον και Άνταμ Πεκ, στηριγμένο στους αυτοσχεδιασμούς της “Original Company”. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2018 από το θέατρο The Old Vic στο Λονδίνο, σε συνεργασία με το Bristol Old Vic. Από τότε που η μητέρα του ξεκίνησε τη θεραπεία, ο δεκατριάχρονος Κόνορ Ο’ Μάλλεϋ φοβάται τη νύχτα και τους εφιάλτες της. Σχεδόν κάθε βράδυ, επτά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, τον επισκέπτεται ένα τέρας με τη μορφή ενός ίταμου, ενός αρχαίου δέντρου, για να του διηγηθεί τρεις ιστορίες. Για τον Κόνορ, όμως, ο πραγματικός εφιάλτης εκτυλίσσεται καθημερινά: η μητέρα του δίνει μάχη με τον καρκίνο, η γιαγιά του είναι αρκετά παρεμβατική, ο πατέρας του έχει γίνει ένας ξένος, ενώ ο ίδιος εκφοβίζεται από τους συμμαθητές του. Καθώς χάνεται μέσα στις διηγήσεις του τέρατος, ο Κόνορ συνειδητοποιεί ότι ο πραγματικός του δαίμονας είναι η δική του αλήθεια, μια αλήθεια που βρίσκεται βαθιά μέσα του. Το τέρας έρχεται είναι μια δυνατή ιστορία που συνδυάζει την απλότητα με το βάθος, την οδύνη με την αισιοδοξία. Μια ιστορία που θέτει καίρια, επιτακτικά ερωτήματα, τόσο από την οπτική του εφήβου όσο και απ' αυτήν του ενήλικα, τα οποία συνδέονται με σημαντικά στάδια της ζωής ενός ανθρώπου. Πρωτίστως καταδεικνύει ότι η εφηβεία είναι από μόνη της μια δύσκολη περίοδος και η απώλεια συνιστά συχνά ένα οριακό βίωμα για να μπορέσει ένας έφηβος να το διαχειριστεί. Χρειάζεται, όμως, κάποιος να τον ακούσει, προκειμένου να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει αυτό το συναίσθημα.
>> Η πρώτη παράσταση θα δοθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ και οι τακτικές παραστάσεις θα δίνονται κάθε Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00. Πληροφορίες / Κρατήσεις: τηλ. 22864330.

φεγγιτης.jpg

Φεγγίτης
Κατερίνα Λούρα και Ανδρέας Αραούζος συνεργάζονται για πρώτη φορά, σε ένα σύγχρονο love story, μια δραματική ακτινογραφία τού τί αποτελεί μια ισχυρή σχέση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, από τον σπουδαίο και πολυβραβευμένο Ντέιβιντ Χέαρ. Ο συγγραφέας δήλωσε ότι θεωρεί το έργο του «Φεγγίτης» ρομαντικό, αλλά με την «ορθή έννοια του ρομαντισμού: ένα έργο για την απεριόριστη δυνητικότητα των ανθρώπων.» Εστιάζει στις διαφορές του ζευγαριού, αλλά ταυτόχρονα – και με ένα υπόγειο τρόπο – μας φανερώνει το πόσο και γιατί μαγνητίζονται ο ένας στον άλλο. Ο Τομ, επιτυχημένος επιχειρηματίας. Η Κάιρα, δασκάλα μαθηματικών σε ένα φτωχό σχολείο του υπανάπτυκτου ανατολικού Λονδίνου. Υπήρξαν εραστές. Τρία χρόνια μετά το θάνατο της γυναίκας του, έρχονται κοντά – αλλά και αντιμέτωποι – μέσα σε ένα φλεγόμενο συναπάντημα στο παγερό της διαμέρισμα. Σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, το ντουέτο αυτό – ριζοσπαστικά – είναι για τρεις ηθοποιούς, αφού θα δούμε και το γιο του Τομ να παίζει το δικό του ρόλο. Σε κάθε ζευγάρι κάπου υπάρχει ένα καταλύτης. Την Λούρα και τον Αραούζο συνοδεύει ο Σταύρος Χατζαντριάν, στο σκηνικό του Γιώργου Γιάννου, με φωτισμούς του Χρίστου Γωγάκη και μουσική της Κυριακής Ιακωβίδου. Βοηθός σκηνοθέτη η Ναυσικά Απόστρατου.
>> Παγκύπρια Πρώτη: 18 Νοεμβρίου 2023, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία. Παραστάσεις: 18,19,25,26 Νοεμβρίου, 3,10,13,16,17 Δεκεμβρίου.
Λεμεσός: Θέατρο Ένα Λεμεσού, Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023.
Έναρξη παραστάσεων στις 8.30 μμ – Κυριακές στις 7.00 μμ. Εισιτήρια: € 15 κανονικό / € 12 μειωμένο*. Προπώληση εισιτηρίων: www.soldouttickets.com.cy και στα καταστήματα STEPHANIS και στο τηλ. 99520835.

thumbnail_TC_09149_.jpg

Αχτίδα Φωτός
Το Σατιρικό θέατρο συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια δημιουργικής πορείας και καλλιτεχνικής προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου και ανεβάζει στην Κεντρική Σκηνή το συγκινητικό έργο «Αχτίδα Φωτός» («Silver Lining»), της Σάντι Τόκσβικ. Την σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Νεοκλής Νεοκλέους και πρωταγωνιστούν οι κυρίες Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Λένια Σορόκου, Πόπη Αβραάμ, Έρικα Μπεγέτη και Ιωάννα Σιαφκάλη. Ένας Οίκος Ευγηρίας της πόλης Gravesend. Και ενώ η χώρα τελεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω έντονων καιρικών συνθηκών, πέντε ηλικιωμένες γυναίκες και ένα νεαρό κορίτσι που τις φροντίζει, παραμένουν αβοήθητες, ξεχασμένες και εγκλωβισμένες. Σε μια σκοτεινή και θυελλώδη νύχτα σαν αυτή, μοιράζονται αναμνήσεις, μυστικά, αγωνίες, τα λάθη αλλά και σωστά της ζωής τους. Και όταν συνειδητοποιούν ότι κανένας άλλος δεν πρόκειται να νοιαστεί, αναλαμβάνουν για ακόμα μια φορά την ευθύνη της μοίρας τους και σχεδιάζουν τη δική τους «έξοδο». Το έργο «Αχτίδα Φωτός» δίνει μια γροθιά στο στομάχι για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας, προβάλλοντας μέσα από τη σάτιρα τα κενά του συστήματος μας και την απαξίωση ομάδας ανθρώπων, που για κάποιους ίσως να αποτελούν μονάχα βάρος, παρά πυλώνα της ύπαρξης μας και της κληρονομιάς μας, με αποτέλεσμα να παραγκωνίζονται μέρα με τη μέρα. Έξι υπέροχες γυναίκες που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοναξιά και τη θλίψη, αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Μέσα από αναταραχές, εντάσεις, συγκινήσεις, ανατροπές αλλά και αστείρευτο χιούμορ, χτίζουν μια ουσιαστική σχέση. Μια σχέση που μεγαλώνει λόγω του αδιέξοδου που δημιουργεί η πλημμύρα, και που αντλεί δύναμη από την γνώση του παρελθόντος. Γεμάτες εμπειρίες, δίνουν μαθήματα ζωής καθώς εξακολουθούν να αγωνίζονται για το αύριο και προσπαθούν, με σοφία πλέον, να διαλέξουν τον καλύτερο δρόμο. Γι' αυτές η ζωή δεν δύναται να τελειώσει μέσα σε ένα πλαίσιο εγκλωβισμού και απαξίωσης. Γιατί το να ανήκεις στην τρίτη ηλικία δεν σημαίνει ότι είσαι ανιαρός, περιττός ή «τελειωμένος».
>> ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023, Κεντρική Σκηνή Σατιρικού Θεάτρου.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Κάθε Σάββατο στις 8.30μ.μ. και Κυριακή στις 6.30μ.μ. (Μέχρι 17 Δεκεμβρίου).
ΛΕΜΕΣΟΣ: ΘΕΑΤΡΟ ΡΙΑΛΤΟ – Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 8.30μ.μ.
Διάρκεια Παράστασης: 110 λεπτά (Και διάλειμμα 15 λεπτών)
ΕΙΣΟΔΟΣ: €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com. Πληροφορίες/Εισιτήρια: 22312940 – 22421609.

solo2.width-800.jpg

Η Αφροδίτη με Γούνα
Η θεατρική ομάδα «Σόλο για Τρεις» οδεύει σταθερά προς την πρεμιέρα του έργου του αμερικανού συγγραφέα David Ives «Η Αφροδίτη με Γούνα», η οποία προγραμματίζεται για την 1η Νοεμβρίου στο Θέατρο Χώρα στις 20.30.
«Η Αφροδίτη με Γούνα» διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη του σήμερα. Ο Τόμας Νόβατσεκ, συγγραφέας και σκηνοθέτης, έχει κάνει τη διασκευή του κλασικού σαδομαζοχιστικού / ερωτικού μυθιστορήματος του Leopold Sacher – Masoch, «Η Αφροδίτη με τη Γούνα» (1870), που είναι η ιστορία μιας εμμονικής εξωσυζυγικής σχέσης μεταξύ ενός άντρα - του Severin von Kushemski - και της ερωμένης του - Vanda Dunayef - στην οποία ορκίζεται αιώνια υποταγή. Ο Τόμας βρίσκεται σε απόγνωση προσπαθώντας να βρει την ηθοποιό που θα παίξει το ρόλο της Βάντα, της πρωταγωνίστριας του έργου που έχει διασκευάσει. Απροσδόκητα, την τελευταία στιγμή, φτάνει αργοπορημένη για ακρόαση μια εξίσου απελπισμένη ηθοποιός, όλως περιέργως, ονόματι Βάντα!
Παρόλο που είναι εντελώς ακατάλληλη για το ρόλο, η Βάντα, δείχνει ότι γνωρίζει πολύ καλά το κείμενο, δημιουργώντας έτσι, το ενδιαφέρον του Τόμας, που εντυπωσιάζεται από το σαγηνευτικό ταλέντο της και το μυστηριώδες πέπλο που καλύπτει το χαρακτήρα της. Καθώς οι δυο αρχίζουν να μελετούν το κείμενο - ο Τόμας στην πορεία υποδύεται τον Severin von Kushemski τον ήρωα του μυθιστορήματος του Masoch και η Βάντα την Vanda Dunayef - και να ερμηνεύουν σκηνές από το έργο του Τόμας - η Βάντα ως ηθοποιός και η Βάντα ως η ηρωίδα - οι γραμμές ανάμεσα στο συγγραφέα, τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και τον ήρωα αρχίζουν να θολώνουν. Η γραμμή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας σιγά – σιγά εξαφανίζεται, αρχίζοντας ένα παιχνίδι υποταγής και κυριαρχίας που, όλο και γίνεται πιο σοβαρό, καθώς μονάχα ένας μπορεί να είναι ο νικητής. Οι κριτικοί χαρακτηρίζουν την «Αφροδίτη με Γούνα» ως μια σκοτεινή σέξυ κωμωδία (a «dark» / «sex» comedy), παρόλα αυτά όμως, δεν παύει από το να είναι ένα μυστηριώδες, αστείο, ερωτικό δράμα, που φέρνει στην επιφάνεια ερωτήματα σχετικά με τη δύναμη των ρόλων μεταξύ των δυο φύλων, τη φύση της ερωτικής επιθυμίας, ενώ ταυτόχρονα μέσα στο κείμενο γίνονται αναφορές στη μυθολογία, τις τέχνες και την Ιστορία.
>> Πρεμιέρα 1η Νοεμβρίου, 8.30, Θέατρο Χώρα Κοραή 1 Πλατεία Αρχιεπισκοπής Λευκωσία
Κρατήσεις: 96147809.
Τακτικές παραστάσεις: Σάββατο, Δευτέρα, Τρίτη: 20.30 & Κυριακή: 19.00, μέχρι 5 Δεκεμβρίου 2023.
Είσοδος: €15 κανονικό / €12 μειωμένο.

398289038_814655233995641_7961738415370879056_n.jpg

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία
Χιούμορ, ψυχαγωγία, μυστήριο και το πνεύμα των Χριστουγέννων. Τι πιο κατάλληλο μπορεί να ανεβεί σε θεατρική σκηνή λίγο πριν τη μεγάλη γιορτή; Η μαγεία των Χριστουγέννων αρχίζει στο θέατρο ένα, με το έργο του Καρόλου Ντίκενς σε σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη.
O Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι ένας σπαγκοραμμένος, φιλάργυρος και γκρινιάρης ηλικιωμένος που δεν αισθάνεται συμπόνια για κανέναν. Δεν τον νοιάζει τίποτε άλλο, παρά πως θα εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα. Κυρίως όμως απεχθάνεται τα Χριστούγεννα και όλους όσοι χαίρονται και γιορτάζουν την όμορφη και ζεστή αυτή γιορτή. Γεμάτος αδιαφορία για κάθε λογής χριστουγεννιάτικη μαγεία, συναισθήματα ή τρυφερότητα, ο Σκρουτζ, ο γεροτοκογλύφος, μετράει τα λεφτά του. Δεν συγκινείται από τα παιδιά που τραγουδούν τα κάλαντα, αδιαφορεί μπροστά στα στολισμένα δέντρα, το γιορτινό πνεύμα δεν τον αγγίζει καθόλου. Μια παραμονή Χριστουγέννων όμως στοιχειώνεται από τις επισκέψεις του νεκρού, παλιού του συνεταίρου Τζέικοπ Μάρλεϊ και των τριών πνευμάτων των Χριστουγέννων, του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος, που αναλαμβάνουν, με τον δικό τους τρόπο, να τον κάνουν να συνειδητοποιήσει ότι τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι τα πλούτη, αλλά η αγάπη, η συμπόνια και η ανθρώπινη παρουσία… Θα καταφέρουν τα πνεύματα άραγε να τον κάνουν να μετανοήσει για τα λάθη του;
​*Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 6 ετών.
>> Πρεμιέρα: Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023
Τακτικές παραστάσεις: κάθε Παρασκευή 20:30 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 19:00
Προπώληση εισιτηρίων:
https://www.ticketmaster.cy/showEventInformation.html...

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close