Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Μία ταβέρνα στην επαρχία που ξέρει από καλό μεζέ

Μια οικογενειακή ταβέρνα για καλοφτιαγμένα μεζεδάκια και κλέφτικο ολόχρονα

Δημοσιεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου 2023

Η Φωλιά του Δράκου αποτελεί ένα όμορφο μεζεδοπωλείο, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Πεντάκωμο της επαρχίας Λεμεσού. Πρόκειται για έναν χώρο με ένα εσωτερικό καλαίσθητο, ρετρό, ζεστό και φιλόξενο, καθώς και μία αυλή για τα δροσερά βράδια του καλοκαιριού, που παρέχει ένα μενού το οποίο παντρεύει τους γευστικούς μεζέδες με τα εποχιακά πιάτα και το εύγευστο κλέφτικο, το οποίο εδώ σερβίρεται ολόχρονα. Πέρα από τις νοστιμιές που προσφέρει όμως, έχει να πει και μια πραγματική ιστορία που κρύβεται στο κτίριο του και το όνομά του.

thumbnail_ΦΩΛΙΑ 1.jpg

Το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το ταβερνείο, στέγαζε κάποτε το καφενείο του παππού Δράκου και της γιαγιάς. Εκτοπισμένοι από τον Άγιο Αμβρόσιο, ο πόλεμος τους στέρησε το σπίτι, μία ζωή, ένα παιδί. Αναζητώντας η ψυχή τους λύτρωση και μία καινούρια πατρίδα για την οικογένεια, δημιούργησαν ένα καφενείο, το οποίο έγινε σημείο αναφοράς για παιδιά και εγγόνια, ένα μέρος όπου θυμίζει στους παλιούς και μαθαίνει στους νέους. "Εδώ μαζευόμασταν όλα αυτά τα χρόνια για να κρατάμε γερά τον θεσμό της οικογένειας και ζωντανή τη μνήμη αυτών που χάθηκαν. Εδώ μετατρέψαμε το καφενείο της καρδιάς μας σε ένα φιλόξενο μεζεδοπωλείο με σκοπό να αντικαταστήσουμε όλες τις όμορφες αναμνήσεις του παρελθόντος σε λαχταριστές και πλούσιες μυρωδιές από διαλεκτά υλικά για εσάς", αναφέρoυν οι δύο νεαροί ιδιοκτήτες.

Εμπνευσμένοι λοιπόν από το όνομα του παππού, και έχοντας ως παρακαταθήκη την πλούσια ιστορία του παππού Δράκου, οι δύο γιοι της οικόγενειας, o Γιώργος και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το 2017 το ταβερνάκι με το όνομα "Η Φωλιά του Δράκου", ένα μέρος στο οποίο η αγάπη για τα υλικά και η νοστιμιά της απλότητας κυριαρχούν.

Άλλωστε, "Η Φωλιά του Δράκου", έχει αποκτήσει τη φήμη της από στόμα με στόμα. Ναι, είναι από αυτά τα μαγαζιά που θα ακούσεις σίγουρα κάποιον να λέει «με έχει στείλει ο τάδε, είναι φίλος, μου είπε ότι είναι πολύ καλό το φαγητό και να έρθω», την ώρα που απλώνεται το χάρτινο τραπεζομάντιλο στο τραπέζι -κι εμείς κάπως έτσι το ανακαλύψαμε και θελήσαμε να το μοιραστούμε με εσένα. Όπως θα δεις όμως είναι και εκείνοι που θα χαιρετήσουν τους ιδιοκτήτες του πριν σηκωθούν να φύγουν, χτίζονται σχέσεις και φιλίες με επίκεντρο το φαγητό! Ένα φαγητό που όταν το γευτείς, δύσκολα το ξεχνάς.

kleftiko.jpg

Φημίζεται εξάλλου το μαγαζί για τους κυπριακούς μεζέδες του, όπως η παραδοσιακή λούντζα κρασάτη και καπνιστή, το κρασάτο μπέικον, οι καλοκυθοκεφτέδες, το αιγοπρόβειο ΠΟΠ χαλλούμι, το ζεστό ψωμί της ώρας, τα οποία αποτελούν προϊόντα δικής τους παραγωγής. Το μενού του μεζέ συμπληρώνουν τα εποχιακά πιάτα, όπως τα αγρέλια, τα μανιτάρια, οι καραόλοι.

Πρωταγωνιστής ωστόσο του μενού είναι το παραδοσιακό κλέφτικο στον ξυλόφουρνο που σερβίρεται ολόχρονα κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Το μυστικό της νοστιμιάς τους, βρίσκεται στην αγάπη για την κυπριακή κουζίνα και κυρίως στον σεβασμό και στη σημασία που δίνουν στις αγνές και ποιοτικές πρώτες ύλες, μερικές από τις οποίες τον τελευταίο χρόνο καλλιεργούν οι ίδιοι στο μποστάνι τους (ζαρζαβατικά, όπως χόρτα, ντομάτες, αγγουράκια κ.λπ.).

Αξίζει να πούμε πως, αν είσαι χορτοφάγος, εδώ θα βρεις και εσύ τους μεζέδες σου όπως και άλλα πιάτα, όπως σπιτικούς κολοκυθοκεφτέδες.

folia new 2.jpg

Ατού της ταβέρνας, επίσης, είναι ο νέος της χώρος, μία καλαίσθητη κάβα που φιλοξενεί εκλεκτά κρασιά, από κυπριακούς και μη αμπελώνες, στην οποία μάλιστα φιλοξενούν meetings μέχρι 35 ατόμων.

*Τα Cyprus Eating Awards, ο θεσμός που αναδεικνύει τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού, συμπεριέλαβε ανάμεσα στα 89 υποψήφια εστιατόρια για το 2023 και τη Φωλιά του Δράκου στο Πεντάκωμο στην κατηγορία Ταβέρνα. Ψήφισε εδώ.

(25632535 & 99820641) Πεντάκωμο, επ. Λεμεσού
Facebook: Η Φωλιά Του Δράκου
Instagram: Η ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close