Θέατρο , Μη χάσετε

4 εξαιρετικές αθηναϊκές παραστάσεις έρχονται στην Κύπρο

Ελληνικό θέατρο στην Κύπρο μέσα από 4 απολαυστικές θεατρικές παραστάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023

Η νέα θεατρική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει δειλά-δειλά με τα κυπριακά θέατρα να ανακοινώνουν τις παραγωγές τους.

Ωστόσο, πέρα από αυτά, στην Κύπρο το φετινό φθινόπωρο θα δούμε και 4 ενδιαφέρουσες καιεπιτυχημένες θεατρικές παραγωγές από την Ελλάδα, οι οποίες έρχονται στην Κύπρο και φέρνουν τον αέρα των αθηναϊκών σκηνών στο νησί.

mideia-2023-skinothesia-lea-maleni.jpg

Μήδεια
Η Μήδεια του Ευριπίδη παρουσιάζεται σε μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, με την Μαρία Κίτσου στο ρόλο της Μήδειας και τον Φάνη Μουρατίδη στο ρόλο του Ιάσονα, σε σκηνοθεσία της Λέας Μαλένη. Η ΜΗΔΕΙΑ αναδείχτηκε από τον Ευριπίδη σε διαχρονικό σύμβολο της αιώνιας μάχης ανάμεσα στα δύο φύλα. Μια τραγωδία πάθους, ένα εναλλασσόμενο παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ ζωής και θανάτου, με άξονα και επίκεντρο τον έρωτα. Μια τραγική ιστορία που έμεινε διαχρονική στους αιώνες. Ο Ευριπίδης, μάρτυρας της προσφυγιάς, της απώλειας και του πολέμου και διαχρονικός προφήτης της αλήθειας, γράφει για τις καταστρεπτικές συνέπειες του ανεξέλεγκτου πάθους στον άνθρωπο, της περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού. Η αρχετυπική πάλη μεταξύ αρσενικού και θηλυκού και η σύγκρουση ανάμεσα στην αρχέγονη πίστη των όρκων και τον στείρο ορθολογισμό, αναδεικνύει την εικόνα μιας κοινωνίας με συγκεκριμένο υλιστικό προσανατολισμό. Μια αναγωγή στην Αθήνα της εποχής και στην επεκτατική πολιτική παντός καιρού, που σκοτώνει τα παιδιά της στο βωμό της δύναμης, της εξουσίας και του κέρδους.
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη
Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Διανομή:
ΜΗΔΕΙΑ: Μαρία Κίτσου
ΙΑΣΟΝΑΣ: Φάνης Μουρατίδης
ΤΡΟΦΟΣ: Ελένη Καστάνη
ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: Θοδωρής Κατσαφάδος
ΑΙΓΕΑΣ: Βαγγέλης Αλεξανδρής
ΚΡΕΟΝΤΑΣ: Λαέρτης Μαλκότσης
ΑΓΓΕΛΟΣ: Αλμπέρτο Φάις

ΧΟΡΟΣ: ΑΛΙΚΗ ΑΒ∆ΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΥΡΤΩ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ -ΜΕΪΤΑΝΗ, ΜΥΡΤΩ ΠΑΠΑ - ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΩΓΩ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΣΤΕΛΛΑ ΡΑΠΤΗ, ΕΛΕΝΑ ΧΑΤΖΗΑΥΞΕΝΤΗ
>> Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών, Λευκωσία.
>> Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού - Μάριος Τόκας.

ΑΝΤΡΕΣ-ΓΥΝΑΙΚΕΣ-ΧΩΡΙΣ-ΛΟΓΟΤΥΠΟ.jpg

Άντρες με τα Όλα τους
Έξι άντρες! Τέσσερις γυναίκες! Ένα παιδί... Οι άντρες φοβούνται να πουν την αλήθεια... Οι γυναίκες θέλουν να πιστεύουν τα ψέμματα... Το παιδί ξέρει πότε δεν πρέπει να μιλάει! Όταν οι άντρες αποφασίζουν να τολμήσουν, αρχίζουν τα μυστικά... Τα μυστικά φέρνουν ανατροπές και οι ανατροπές...μπερδέματα και πολύ γέλιο! Στο τέλος όμως, θα κερδίσει μόνο η «γυμνή» αλήθεια! Σε μια Αθήνα του σήμερα, μετά την πανδημία και μέσα στην ενεργειακή κρίση, έξι άντρες εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, με μόνο κοινό το ότι μένουν στην ίδια γειτονιά, έχουν μείνει άνεργοι... Στην απελπισία τους και μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις, αποφασίζουν να κάνουν όλοι μαζί ένα σόου με στριπτήζ, για να μπορέσουν να βγάλουν χρήματα και να σώσουν ό, τι προλαβαίνουν από τις ζωές τις δικές τους και των οικογενειών τους... Μόνο που κανείς απ' αυτούς δεν ξέρει να χορεύει και κυρίως να γδύνεται!! Άντρες με τα...όλα τους...Μια παράσταση γεμάτη γέλιο, ανατροπές, ανθρώπινες ιστορίες, αγάπη, χορό, μουσική και στριπτήζ!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Θέμις Μαρσέλλου : Σκηνοθεσία και απόδοση - διασκευή κειμένου
Μαίρη Τσαγκάρη : Σκηνικά
Παναγιώτα Κοκκορού : Κοστούμια
Νικόλας Γουάστωρ : Ενορχήστρωση, μουσική διδασκαλία, μουσική επιμέλεια
Άννα Αθανασιάδη : Χορογραφία
Μελίνα Μάσχα : Φωτισμοί
Σοφία Δριστέλα Συνεργάτης Ενδυματολόγου
Φωτογραφίες Νίκος Ζήκος
Τρέιλερ Στέφανος Παπαδόπουλος
Μαρία Βασιλάτου : Βοηθός σκηνοθέτη
Σχεδιασμός προγράμματος-αφίσες : Κάρολος Πορφύρης
Πρωταγωνιστούν: Οι Άντρες: Αντώνης Λουδάρος, Σωτήρης Καλυβάτσης, Γιώργος Γαλίτης, Ησαΐας Ματιάμπα, Θανάσης Πατριαρχέας, Ντάνιελ Νούρκα.
Οι Γυναίκες: Ελένη Καρακάση, Παρθένα Χοροζίδου, Ιζαμπέλλα Φούλοπ και η Κατερίνα Στικούδη.
Άννα: (Σε διπλή διανομή οι μικρές:) Ζετα Μαστροδούκα, Ζώη Πετράκη
>> Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας.
>> Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού - Μάριος Τόκας.
>> Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023, Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών Λευκωσίας.
Έναρξη παραστάσεων στις 20:30. Εισιτήρια: TicketHour.

eleni.webp

«Το πάρτυ της ζωής μου»
Η Ελένη Ράντου επιστρέφει θεατρικά στην Κύπρο μετά από είκοσι χρόνια με τη sold out στην Αθήνα, παράσταση της «Το πάρτυ της ζωής μου». Μια συναρπαστική ιστορία μνήμης και «αμνησίας» , ένα γλυκόπικρο «Πάρτυ ζωής» το οποίο τάραξε τα νερά της θεατρικής Αθήνας, την περασμένη σεζόν αφού καθημερινά το θέατρο ήταν κατάμεστο με ένα ενθουσιώδες κοινό που αποθέωνε την Ελένη Ράντου σ αυτό το ρεσιτάλ ερμηνείας. Αντλώντας έμπνευση από το «Every Brilliant Thing» των Duncan Macmillan και Jonny Donahoe - η Ελένη Ράντου ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια πενήντα χρόνια «τραυμάτων» της ηρωίδας της, με φόντο τα τραύματα της σύγχρονης Ελλάδας, αναζητώντας 5.000 λόγους που τη ζωή αξίζει να τη ζήσεις. Μια απελπισμένη κραυγή ελπίδας στη μετά-covid εποχή μας, μια τρυφερή εξομολόγηση, σε μια άκρως αληθινή ιστορία σε μια παράσταση που ενθουσίασε το κοινό και κριτικούς που την χαρακτήρισαν ως την «παράσταση της χρονιάς». Η Ελένη Ράντου στο ρόλο της ζωής της γίνεται το επίκεντρο μιας βαθιά συναισθηματικής και επιδραστικής σκηνικής εμπειρίας, που συνυπογράφεται από μια ομάδα εξαιρετικών συντελεστών. Την Ελένη Ράντου συνοδεύουν ζωντανά επί σκηνής , μελωδικά και όχι μόνο οι String Demons, Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη. Στη σκηνοθεσία ο ταλαντούχος Ανέστης Αζάς που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για την άρτια και δουλεμένη παράσταση που έστησε, γεμάτη με έξυπνα ευρήματα. Η Νο1 sold-out παράσταση της Αθήνας, έρχεται στην Κύπρο… Μην την χάσετε.
>> Τετάρτη 4, Πέμπτη 5, Παρασκευή 6, Σάββατο 7 & Κυριακή 8 Οκτωβρίου, Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας.
>> Τρίτη 10, Τετάρτη 11 & Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, Παττίχειο θέατρο Λεμεσού, 20.30.
Σε κάθε θεατή θα δίνεται στην είσοδο του θεάτρου δωρό-επιταγή αξίας 20 ευρώ για αγορές από τα καταστήματα ELECTROLINE.

marianna--d.webp

«Το μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά»
Ο εμβληματικός μονόλογος «Το μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι καλά» θα παρουσιαστεί από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Ερωφίλη (Erofili Productions) στην Κύπρο, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Το συγκλονιστικό κείμενο του Βασίλη Κατσικονούρη ζωντανεύει και πάλι στην σκηνή, με την Μαριάννα Τουμασάτου και την σκηνοθετική καθοδήγηση του Αλέξανδρου Σταύρου. «Μια γυναίκα, νύχτα, έξω από το κουβούκλιο του φρουρού στον Άγνωστο Στρατιώτη, στην Πλατεία του Συντάγματος…». Μια γνώριμη Ελληνίδα μάνα που με την αυθεντικότητα της μας χαρίζει μοναδικές στιγμές γέλιου και βαθιάς συγκίνησης… Μια μοναδική θεατρική εμπειρία που μας θυμίζει ότι κάθε εποχή έχει τις δικές της ανάγκες και οι νέοι θα χρειάζονται πάντα κάποιον να τους στηρίξει για να πετάνε ελεύθεροι προς το μέλλον τους, χωρίς να κινδυνέψουν και να χαθούν. Ένας μονόλογος – κλαυσίγελος μιας γυναίκας στο μεταίχμιο μεταξύ σκληρότητας και τρυφερότητας, σοφίας και τρέλας, κωμικότητας και τραγικότητας. Μιλάει στον εύζωνα γιό της που φυλάει σκοπιά στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη. Απέναντι της αυτός, θέλει δε θέλει θα την ακούσει, παλιά όταν του μιλούσε η μάνα του έφευγε, τώρα είναι ανυπεράσπιστος μπροστά της. Ανυπεράσπιστη κι αυτή, μόνο μία ομπρέλα έχει να κρύβεται από κάτω της σαν σε καταφύγιο από την πραγματικότητα. Κι όταν η πραγματικότητα δεν της ταιριάζει η ομπρέλα της τη σώζει πάλι όπως τον ακροβάτη που σχοινοβατεί. Για να συνεχίζει να ισορροπεί ξανά πάνω στο μεταίχμιο της. Στην οδυνηρή κόψη του «Πάλι καλά», ένα σχοινί πάνω στο οποίο μετεωριζόμαστε όλοι μας και κάθε μέρα. Σε αυτόν το ρόλο ακροβατεί ερμηνευτικά η Μαριάννα Τουμασάτου. Πηγαίνει κι έρχεται στις δύο άκρες του σχοινιού πότε σαν μητέρα, πότε σαν κορίτσι. Γιατί μόνο αν πλησιάσουμε στην απόλυτη και ανιδιοτελή αγάπη, θα μπορέσουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη ζωή και σε όσα αυτή μας επιφυλάσσει.
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Βασίλης Κατσικονούρης
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σταύρου
Μουσική: Στέφανος Αδάμης
Σκηνογραφία : Ντέιβιντ Νεγρίν
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Γραφιστική επιμέλεια: Indigo Creative
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Μακιγιάζ: Ιωάννης Μιχαλέλης
Προβολή-Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία, 6946507792
Παραγωγή: Erofili Productions
Ερμηνεύει η Μαριάννα Τουμασάτου
>> Σάββατο 25 Νοεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 21.00.
>> Κυριακή 26 Νοεμβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 20.30.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close