Δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2023
Τον Χρυσό Λέοντα, το μεγάλο βραβείο του 80ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας κέρδισε ο Γιώργος Λάνθιμος για την ταινία του «Poor Things», έναν ύμνο στη γυναικεία χειραφέτηση, με πρωταγωνιστές την Έμα Στόουν, τον Γουίλεμ Νταφόε και τον Μαρκ Ράφαλο. Βασισμένος στο ομότιτλο βιβλίο του Άλισντερ Γκρέι και σε σενάριο του Τόνι ΜακΝαμάρα, ο Έλληνας σκηνοθέτης αντιστρέφει το μύθο του Φρανκενστάιν και καταθέτει ένα καυστικό δοκίμιο για την ελευθερία και τη χαρά του σεξ, τις ταξικές ανισότητες, την ατομική και κοινωνική αυτοδιάθεση, την επιθυμία και την αγάπη.
«Θέλω να ευχαριστήσω το φεστιβάλ, το συνεργείο και όλους τους συνεργάτες. Πήρε κάποια χρόνια μέχρι η κινηματογραφική βιομηχανία να είναι έτοιμη για μία τέτοια ταινία» είπε ο Γιώργος Λάνθιμος παραλαμβάνοντας το βραβείο και ευχαρίστησε το συγγραφέα του βιβλίου ‘Αλισντερ Γκρέι και τον σεναριογράφο Τόνι ΜακΝαμάρα ο οποίος απουσίαζε από την τελετή λόγω της εν εξελίξει απεργίας των Αμερικανών σεναριογράφων στους οποίους ο Έλληνας σκηνοθέτης εξέφρασε τη συμπαράσταση του.
Ο Γιώργος Λάνθιμος ευχαρίστησε τη σύντροφο του, Αριάν (Λαμπέντ) που «είναι πάντα εδώ για μένα. Και πάνω απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω αυτό το απίστευτο πλάσμα, το χαρακτήρα της ταινίας- τη Μπέλα Μπάξτερ και βέβαια την Εμα Στόουν που είναι και αυτή ένα απίστευτο πλάσμα» δήλωσε.
Το «Poor Things» είναι μια μοντέρνα διασκευή του μύθου του Φρανκενστάιν βασισμένη στο ομότιτλο βραβευμένο βιβλίο του ‘Αλισντερ Γκρέι που κυκλοφόρησε το 1992. Η ιστορία, που εκτυλίσσεται στη βικτοριανή εποχή, αντικαθιστά το τέρας με την Μπέλα, μια όμορφη νεαρή νυμφομανή, η οποία αυτοκτονεί για να ξεφύγει από τον βίαιο άντρα της. Την Μπέλα επαναφέρει στη ζωή ένας εκκεντρικός επιστήμονας, ο Γκόντγουιν Μπάξτερ, δίνοντάς της, ωστόσο, το μυαλό ενός μωρού. Διψασμένη να μάθει τι εστί ζωή, το σκάει με τον Ντάνκαν, έναν ικανό και με αμβλυμμένη ηθική δικηγόρο, σε μια περιπέτεια περιπλάνησης. Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής της, η Μπέλα επιδιώκει να δώσει τη μάχη της για την ισότητα και την ελευθερία.
«Είναι μια ταινία που δεν περιγράφεται εύκολα. Μου είναι δύσκολο να εξηγήσω τι είναι» είχε δηλώσει ο Γιώργος Λάνθιμος στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του φεστιβάλ Βενετίας, μετά τις δημοσιογραφικές προβολές. «Βασιστήκαμε στο μυθιστόρημα, αλλάξαμε λίγο τη δομή του, ωστόσο μείναμε αρκετά πιστοί. Απ’ όταν διάβασα το βιβλίο, ήξερα ότι η ταινία θα εστιάζει στον χαρακτήρα της Μπέλα, θ’ ακολουθήσει την δική της οπτική. Μιας γυναίκας με ελεύθερη σκέψη, χωρίς φόβο και προκαταλήψεις, που βιώνει τον κόσμο με τους δικούς της όρους. Αυτή την κατεύθυνση ακολουθήσαμε στην ταινία. Αλλά και το χιούμορ, οι ήρωες, το ύφος, η ουσία του μυθιστορήματος βρίσκεται μέσα στην ταινία» πρόσθεσε.
Αναλυτικά τα βραβεία του 80ου Φεστιβάλ Βενετίας:
ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Χρυσός Λέοντας: «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου
Αργυρός Λέοντας – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: «Εvil Does not Exist» του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι
Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Ματέο Γκαρόνε για το «Io Capitano»
Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Coppa Volpi: Κέλι Σπίνι για το «Priscilla» της Σοφία Κόπολα
Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας Coppa Volpi: Πίτερ Σάρσγκααρντ για το «Memory» του Μισέλ Φράνκο
Βραβείο Σεναρίου: Πάμπλο Λαραΐν & Γκιγιέρμο Καλντερόν για το «El Conde»
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Green Border» της Αγκνιέσκα Χόλαντ
Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νέο ταλέντο: στον Σεϊντού Σάρ, πρωταγωνιστή του «Io Capitano» του Ματέο Γκαρόνε
Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας LION OF THE FUTURE – LUIGI DE LAURENTIS: «Love is a Gun» του Λι Χονγκ-σι
ΤΜΗΜΑ ORIZZONTI (ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ)
Καλύτερη Ταινία: «Explanation for Everything» του Γκαμπόρ Ράις
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Μίκα Γκούσταφσον για το «Paradise is Burning»
Ειδικό Bραβείο της Επιτροπής: «Una Sterminata Domenica» του Αλέν Παρόνι
Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Μαργκαρίτα Ρόζα ντι Φρανσίσκο για το «El Paraiso»
Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Ταργκέλ Μπολντ-Ερντέν για το «City of Wind»
Καλύτερο Σενάριο: «El Paraiso» του Ενρίκο Μαρία Αρτάλε
Καλύτερη ταινία Mικρού Mήκους: «A Short Trip» του Ερενίκ Μπεκιρί
Audience Award Armani Beauty: «Felicita» της Μικαέλα Ραματσότι
ΒΡΑΒΕΙΑ IMMERSIVE
Venice Immersive Special Grand Jury Prize: «Emperor» των Μάριον Μπέργκερ και Ιλα Κοέν
Venice Immersive Special Grand Jury Prize: «Flow» του Aντριαν Λόκμαν
Venice Immersive Best Experience: «Songs For a Passerby» της Σελίν Ντεμέν\
Venice Classics Best Restored Film: «Ohhikoshi» του Σίντζι Σομάι
Venice Classics Best Documentary on Cinema: «Thank You Very Much» του Αλεξ Μπρέιβερμαν
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Σχετικά
Τρέιλερ: Η επιστροφή του «Street Fighter»
Το ομότιτλο βιντεοπαιχνίδι μεταφέρεται ξανά στον κινηματογράφο, πάνω από τριάντα χρόνια ύστερα από την αποτυχημένη μεταφορά της δεκαετίας του ’90.
Ο Τομ Κρουζ επιστρέφει ως Maverick στη συνέχεια του "Top Gun"
Η συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας βρίσκεται επίσημα σε στάδιο παραγωγής
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ γράφει «Παράλληλες Ιστορίες» στη νέα ταινία του Ασγκάρ Φαραντί
Πρώτες εικόνες από τη νέα «γαλλική» ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη.
«The Hunt for Gollum»: Ποιος είναι ο νέος Άραγκορν στο πρίκουελ του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών
Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη συζήτηση γύρω από την παραγωγή σχετικά με τις σκηνοθετικές ικανότητες του Άντι Σέρκις.
Lord of the Rings: Eπιστρέφουν και επίσημα Γκάνταλφ και Φρόντο
Η Warner Bros αποκαλύπτει τα πρώτα ονόματα του καστ της πολυαναμενόμενης ταινίας «The Lord of the Rings: The Hunt for Gollum»
Ανακοινώθηκε ο επίσημος τίτλος της κινηματογραφικής επιστροφής του «Game of Thrones»
Το πολυσυζητημένο πέρασμα του «Game of Thrones» στη μεγάλη οθόνη αρχίζει να αποκτά σχήμα, καθώς αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά ο τίτλος της ταινίας στο CinemaCon.
Κάννες 2026: Το μικρού μήκους «Free Eliza» της Κύπριας Αλεξάνδρας Ματθαίου στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών
Η νέα μικρού μήκους ταινία της Κύπριας σκηνοθέτη θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών.
Στην ισπανική ταινία «Deaf»το βραβείο LUX 2026 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο LUX στην ταινία «Deaf» (Κωφή) της Ισπανίδας σκηνοθέτιδας Eva Libertad και της ηθοποιού Miriam Garlo, οι οποίες αναπαρήγαγαν στη μεγάλη οθόνη τη βαθιά και ιδιαίτερη σχέση τους
Ο Τζέρεμι Στρονγκ γίνεται Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο πρώτο τρέιλερ του νέου φιλμ του Άαρον Σόρκιν
Ο Άαρον Σόρκιν παρουσίασε στο CinemaCon τα πρώτα πλάνα από το The Social Reckoning, τη νέα ταινία που επιστρέφει στον κόσμο του The Social Network.
Το «Hunger Games: Sunrise on the Reaping» φέρνει την ανατολή των φονικών αγώνων
Τρέιλερ για το νέο κεφάλαιο του σύμπαντος των «Αγώνων Πείνας», που λειτουργεί ταυτόχρονα ως πρίκουελ αλλά και συνέχεια του «The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes»
Πλούσιο και φέτος το πρόγραμμα του 79ου Φεστιβάλ των Καννών
Γνωστοί, καθιερωμένοι auteur δημιουργοί, αλλά και νέοι και ανεξάρτητοι σκηνοθέτες, περιλαμβάνονται στο φετινό, πλούσιο και συναρπαστικό πρόγραμμα