Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Το εντυπωσιακό Πλανητάριο ανοίγει (σήμερα) τις πόρτες του

Η Κύπρος από σήμερα περνά σε... άλλη διάσταση!

Δημοσιεύτηκε στις 04 Ιουνίου 2023

Ανοίγει σήμερα Κυριακή 4 Ιουνίου τις εντυπωσιακές οθόνες και το θόλο του προς όλο το κυπριακό κοινό το Πλανητάριο Κύπρου, στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.

Με έμφαση στους νέους και στις επιστήμες, το Πλανητάριο δίνει την ευκαιρία σε όλους να μυηθούν στα μυστήρια του σύμπαντος...

pla1.jpg

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Χρύσανθος Φάκας, στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο μιλώντας στον Ανδρέα Δημητρόπουλο "Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο επιστημονικό εργαλείο", όπου θα "βλέπεις τα διαστήμοπλοια να παιρνούν από δίπλα σου, όπως και κομίτες και αστεροειδείς".

Το Πλανητάριο διαθέτει ένα θόλο με διάμετρο 21 μέτρα, εξ ου και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου, και ένα από τα πιο υπερσύγχρονα σε όλη την Ευρώπη.

Οι επισκέπτες σ' αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πέρα από τη μαγεία του διαστήματος, ντοκιμαντέρ για τη φύση, τα ζώα και το περιβάλλον, στις κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ διαθέτει επίσης αίθουσες εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) και εκθεσιακούς χώρους.

Επιπλέον, πέρα από αυτά, το Πλανητάριο διαθέτει και αστεροσκόπιο και τηλεσκόπιο και ηλιοσκόπιο.

Ακόμα, εικόνες από τα τηλεσκόπια, αστεροσκοπεία και άλλα πλανητάρια της γης, με τα οποία το πλανητάριο Κύπρου είναι συμβεβλημένο, θα προβάλλονται «ζωντανά» στον υπερσύγχρονο θόλο του πλανηταρίου και οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν εικόνες από εκλείψεις, μετεωρίτες, τον έναστρο ουρανό όπως φαίνεται από το νότιο ημισφαίριο και άλλα φαινόμενα που είναι ορατά μόνο από συγκεκριμένα σημεία της γης.

pla5.jpg

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, σήμερα Κυριακή 4 Ιουνίου, στο πλανητάριο τα παρευρεθεί ο πυρηνικός αστροφυσικός της NASA, Θανάση Οικονόμου, ο οποίος στις 18:30 θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Επιστροφή στη Σελήνη». Θα ακολουθήσει στις 20.00 συναυλία Μουσικής Δωματίου Κύπριων Μουσικοσυνθετών.

pla4.jpg

Mιλώντας στην τελετή εγκαινίων που πραγματοποίηθηκε το Σάββατο 3 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι"Το Πλανητάριο- Αστεροσκοπείο, το οποίο στελεχώνεται από μια έμπειρη και πλήρως επιστημονικά καταρτισμένη ομάδα, ως ένα από τα μεγαλύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο, και το πιο σύγχρονο μέχρι στιγμής, διαθέτει υπερσύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις, ως επίσης καινοτόμες κτηριακές υποδομές, που αξιοποιούν προηγμένες τεχνολογίες από το εξωτερικό.

Το σύμπλεγμα των πολυλειτουργικών χώρων και υπηρεσιών του Πλανηταρίου, ως ένα ακόμη ισχυρό εργαλείο που τίθεται πλέον στη διάθεση της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, και όχι μόνο, θα αποτελέσει κέντρο εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριοποίησης και κατάρτισης. Η παρουσία της Υπουργού Παιδείας εδώ είναι και η καλύτερη ένδειξη για το πώς θα αξιοποιηθεί και από το Υπουργείο Παιδείας.

pla6.jpg

Ήδη, το Πλανητάριο, που λειτουργεί κάτω από την επιστημονική υποστήριξη του Οργανισμού «Interstellar Institute», είναι συμβεβλημένο με παρόμοια ιδρύματα του εξωτερικού. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στη διεθνή προβολή του, αυξάνοντας τη δυναμική του, φέρνει την Κύπρο σε επαφή με δυναμικά οικοσυστήματα του εξωτερικού, επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, την ποιότητα των εκπαιδευτικών, επιστημονικών και πολιτισμικών του δράσεων.

Πέραν της επιστημονικής του σπουδαιότητας, το Πλανητάριο, ως επισκέψιμος χώρος για το ευρύ κοινό, επιτρέποντας τη βιωματική επαφή, θα αποτελέσει ιδανικό προορισμό για κάθε ηλικιακή ομάδα, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες παρατήρησης φαινομένων, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας".

pla2.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close