Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαΐου 2023
Συνεργασία σαν τις Μέλισσες για τις Μέλισσες, είναι το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας, που θα γιορταστεί για ακόμη μια φορά στο Μελισσοχώρι Ορά στις 21 Μαΐου 2023 από τις 11:00 – 19:00. Πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, μελισσοκόμοι και αγρότες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανισμοί και εθελοντές ενώνουν τα χέρια, και τις προσπάθειες τους με στόχο την προστασία των μελισσών και των άλλων επικονιαστών, την γεωργική παραγωγή που είναι φιλική προς τους επικονιαστές, και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των μελισσών για την επιβίωσή μας.
Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στον ρόλο των μελισσών ως των σημαντικότερων επικονιαστών της φύσης, που συμβάλλουν άμεσα και ευεργετικά στη διατήρηση των ευαίσθητων οικοσυστημάτων του πλανήτη μας, καθώς και στην υγεία και ευημερία των ανθρώπων.
«Η κλιματική και περιβαλλοντική κρίση απειλεί την ανθρώπινη δραστηριότητα, την υγεία μας και τα οικοσυστήματα παγκοσμίως, από τα δάση της Σιβηρίας και την Αρκτική μέχρι τα δάση της Αυστραλίας, τη Μεσόγειο και την Κύπρο. Προστατεύοντας τις μέλισσες, διατηρούμε τις ευαίσθητες ισορροπίες του οικοσυστήματος ζωής του πλανήτη μας, διατηρούμε την ανθρώπινη ζωή», σημείωσε η κ. Δημητρίου.
Το Φεστιβάλ Μέλισσας έχει καθιερωθεί σαν μια πολυδιάστατη πλατφόρμα ευαισθητοποίησης και δράσης, σχετικά με τη σημασία των μελισσών στη ζωή μας, με εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων, πλούσιο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα, θα περιέχει παρουσιάσεις από ειδικούς, δια δραστικά εργαστήρια για τη δημιουργία φυσικών καλλυντικών με κερί, κοσμημάτων με μέλισσες, ξενοδοχείων και οάσεων μελισσών και τέχνες και χειροτεχνίες που σχετίζονται με τις μέλισσες, και με μελισσοκομικά φυτά.
Η βελτίωση των συνθηκών ζωής για τις μέλισσες, σημαίνει βελτίωση των συνθηκών επιβίωσης των ανθρώπων!
Ας συνεργαστούμε για να
- Ευαισθητοποιήσουμε το κοινό, για τη σημασία της επιβίωσης των επικονιαστών μας
- Φυτεύσουμε μελισσοκομικά φυτά που έχουν νέκταρ στα μπαλκόνια, βεράντες και τους κήπους μας δημιουργώντας έτσι μια όαση για μας και τους επικονιαστές μας
- Διατηρήσουμε τα άγρια βλάστηση, η οποία διαθέτει την πιο ποικιλόμορφη σειρά λουλουδιών
- Χρησιμοποιούμε μόνο φυσικά φυτοφάρμακα που δεν βλάπτουν τις μέλισσες και ψεκάζουμε σε καιρό χωρίς αέρα, είτε πολύ νωρίς το πρωί είτε αργά τη νύχτα, όταν οι μέλισσες αποσύρονται από τα άνθη
- Γίνουμε μέρος της παγκόσμιας προσπάθειας για τη στήριξη της φιλικής προς τους επικονιαστές γεωργικής παραγωγής , μέσω τεκμηριωμένων πρακτικών·
Ας φυτέψουμε, λοιπόν, όλοι από ένα μελισσοκομικό φυτό για να σώσουμε τις μέλισσες μας και κατ’ επέκταση το ανθρώπινο είδος!
Κάθε φορά που φυτεύουμε ένα φυτό φιλικό προς τις μέλισσες παρέχουμε τροφή για τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές και αυξάνουμε την ποικιλία φρούτων και λαχανικών στα τραπέζια μας!! Συμβάλουμε επίσης στη διατήρηση της φύσης για τις μελλοντικές γενιές!
Το Φεστιβάλ Μέλισσας 2023 , έχει τεθεί κάτω από την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Μαρίας Παναγιώτου.
Στη διάρκεια του φεστιβάλ και κατά μήκος της κοινότητας θα λειτουργεί μεγάλη αγορά με μέλι και προϊόντων κυψέλης, παραδοσιακά εδέσματα με μέλι, χειροτεχνίες κ.α. Θα υπάρχει επίσης πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα με τραγούδια και χορούς.
Σχετικά

Το καλοκαίρι είναι εδώ — και το Cyberness επιστρέφει με ένα νέο κύμα ενέργειας!
Έλα μαζί μας για ένα απόγευμα γεμάτο έμπνευση, δροσερά κοκτέιλ, δημιουργικά εργαστήρια, καλή μουσική και καλοκαιρινή μαγεία

Κεντούμε και ζυμώνουμε στην Αθηένου
Βιωματικά εργαστήρια με θέμα τον παραδοσιακό πολιτισμό και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

17 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο
Καθημερινές γεμάτες με θερινό κινηματογράφο, φεστιβάλ και αγαπημένους τραγουδιστές

REWIND 2: Ο Λούης Πατσαλίδης και η παρεά του επιστρέφουν για ένα νοσταλγικό party του καλοκαιριού
Με τραγούδια που μας μεγάλωσαν, ήχους που μας ταξιδεύουν, και ρυθμούς που θα μας ξεσηκώσουν

Φέτος γιορτάζουμε το Γλυτζιστό αλλιώς... με έναν αγαπημένο καλλιτέχνη
Έρχεται για πρώτη φορά μία μουσική βραδιά γλυτζιστού με κρασί και χορό

38 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Μουσική, χορός, φαγητό, δραστηριότητες και φεστιβάλ

Καλοκαίρι στη Λεμεσό: Ένας ολόκληρος μήνας με 15 δωρεάν εκδηλώσεις «Δίπλα στο κύμα»
Η Λεμεσός θα φιλοξενήσει κι αυτό το καλοκαίρι μια σειρά θερινών εκδηλώσεων με επίκεντρο το θεατράκι του Μόλου

Πολιτισμός σε κάθε Γειτονιά του Στροβόλου
Έναρξη του νέου θεσμού με τη συναυλία «Έρωτας Ταξιδευτής» την Τετάρτη 2 Ιουλίου στο Πάρκο Τάκη Ζεμπύλα

Summer on Ice: Το event που θα σε πάει για διασκέδαση στο χωριό!
Street food, live μουσική, παγωμένες μπίρες και.... άκρως καλοκαιρινή διάθεση!

Παίζει πάρτι στο Βουνί (όλο το καλοκαίρι)
Το χωριό ανακοίνωσε το πρόγραμμά του με τις καλοκαιρινές του εκδηλώσεις

Dancing Roots στην πλατεία Τρόοδους
Mια βιωματική και διαπολιτισμική εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των παιδιών, στο πλαίσιο του Διεθνούς Παιδικού Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών
Glowmorous και με το παραπάνω: Μια βραδιά λάμψης και συγκίνησης στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Για ένα κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα!