Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2014
Ο Νίκος περνάει τις μέρες του στην επαρχία χωρίς παρόν και χωρίς μέλλον και χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο θείος του τον παροτρύνει να εγκαταλείψει την Πτολεμαΐδα και να ζήσει μαζί του στην Αθήνα. Του προσφέρει στέγη, τροφή και μια εύκολη δουλειά. Ο Νίκος δέχεται, για να βρεθεί ξαφνικά μπλεγμένος σε μια παράξενη κατ’ οίκον εργασία, απομονωμένος σ’ ένα "γκρίζο" προάστιο της πόλης με μόνη παρέα τον θείο και τη θεία του. Παράλληλα, οι ισορροπίες ανάμεσα στους τρεις αρχίζουν να κλονίζονται... Φιλμ νουάρ του διακεκριμένου Ελληνοκύπριου σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη ("Σπιρτόκουτο"), ο οποίος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις φέτος στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου με "Το Μικρό Ψάρι". Στον "Μαχαιροβγάλτη" ενσωματώνεται οργανικά μια θεατρική εκδοχή της "Γκόλφω" του Σπύρου Περεσιάδη, η μοναδική έγχρωμη σκηνή στο σύνολο της ασπρόμαυρης ταινίας, καταλήγοντας σε ένα πλάνο που κλείνει με την αιματοβαμμένη ελληνική σημαία. Η αλλοτρίωση και τα ένστικτα δεσπόζουν στο σύνολο της ταινίας, η οποία μεταξύ άλλων συνομιλεί με ταινίες του παγκόσμιου κινηματογραφικού αλλά και λογοτεχνικού στερεώματος. Ο "Μαχαιροβγάλτης" (2010) κέρδισε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σκηνογραφίας και Ήχου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2011.
-
Cine Studio
28 Μαρτίου 2014
Σχετικά

«Κωνστάντια»: Οι προβολές ταινιών στην πρωτεύουσα αυτή τη βδομάδα
Δες το αναλυτικό πρόγραμμα του Μαραθώνιου Θερινών Προβολών

H «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν ολοκλήρωσε τα γυρίσματα: «Δεν θα ξαναγίνει ταινία σαν αυτή»
Τα γυρίσματα διήρκεσαν έξι μήνες σε διάφορες περιοχές του κόσμου

Πάμε για θερινό σινεμά σε ένα ειδυλλιακό χωριό της Μαραθάσας
Μία μοναδική βραδιά για μικρούς και μεγάλους για ταινίες κάτω από τ' αστέρια

Ο Μπίλι Ζέιν ενσαρκώνει τον Μάρλον Μπράντο στη νέα ταινία «Waltzing with Brando»
Ο Μάρλον Μπράντο (Marlon Brando) «ζει ξανά» στη μεγάλη οθόνη, αυτήν τη φορά μέσα από την ερμηνεία του Μπίλι Ζέιν (Billy Zane).

«Τα Πάθη του Χριστού»: Το 2027 και σε δύο μέρη το σίκουελ της ταινίας του Μελ Γκίμπσον
Η πρώτη ταινία θα κάνει πρεμιέρα Μεγάλη Παρασκευή και η δεύτερη στην εορτή της Αναλήψεως.

Στην Αγία Νάπα θα στηθεί για άλλη μία χρονιά σινεμά κάτω από τα αστέρια
Μάθε τις 5 ταινίες που θα δούμε δίπλα στη θάλασσα

Αυτές είναι οι 4 ταινίες που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Από συναρπαστικά blockbusters μέχρι ταινίες με βαθιά συναισθηματικά μηνύματα, αυτή την εβδομάδα, οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν δράση, γέλιο και συγκίνηση

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα εισήχθη σε νοσοκομείο της Ρώμης
Ο Κόπολα, 86 ετών, είχε προγραμματίσει εδώ και καιρό να πραγματοποιήσει επέμβαση στην καρδιά


Drive in Cinema: Κλασικά αυτοκίνητα, θερινό σινεμά και καλοκαιρινή διάθεση στην πρωτεύουσα
Φέρε την παγωνιέρα σου και απόλαυσε την ταινία μέσα από την άνεση του αυτοκινήτου σου

Το Jurassic World Rebirth ξεπέρασε τα 750 εκατ. δολάρια στο παγκόσμιο box office – Στα ύψη και το «F1»
Το «F1» είναι πλέον η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις στην καριέρα του Μπραντ Πιτ, αλλά και στην ιστορία της Apple.

Αύγουστος στον θερινό κινηματογράφο του «Κωνστάντια»
Οι ταινίες που θα δούμε αυτή τη βδομάδα στον Μαραθωνιο Θερινών Προβολών 2025