Δημοσιεύτηκε στις 06 Οκτωβρίου 2022
Έτσι με έμαθε εκείνο το αγόρι, να πετώ μαζί του φανταστικούς χαρταετούς. Πολύχρωμους χαρταετούς. Ελεύθερους.
Το θέατρο Αντίλογος κάνει πρεμιέρα στη φθινοπωρινή θεατρική σεζόν με την παραγωγή «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» βασισμένη στο πολυβραβευμένο βιβλίο της Φεριντέ Τσιτσέκογλου σε θεατρική διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη. Το «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» αποτελεί συνέχεια της ενασχόλησής του Αντίλογου με ιστορικές στιγμές της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, εγχείρημα που το κοινό αγκάλιασε με θέρμη στις παραστάσεις «Μακρόνησος», «Επάγγελμα Πόρνη», «1958», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «1964», αλλά και σε παράλληλες δράσεις που οργάνωσε το θέατρο Αντίλογος: συζητήσεις με ακαδημαϊκούς και ιστορικούς σε πανεπιστήμια, επιστημονικές ημερίδες και παραστάσεις στην κατεχόμενη Κύπρο.
Η επιλογή του συγκεκριμένου βιβλίου δεν είναι καθόλου τυχαία, μιας και η γραφή της Φεριντέ Τσιτσέκογλου αποτελεί εξαίρετο δείγμα της Τουρκικής λογοτεχνίας. Αποτελεί εξαιρετική τιμή το γεγονός ότι η κ. Τσιτσέκογλου, εμπιστεύτηκε το θέατρο Αντίλογος και συναίνεσέ για πρώτη φορά στη μεταφορά του έργου της «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» στο θέατρο. Σκοπός και στόχος της δημιουργικής αυτής σύμπραξης, για ακόμη μια φορά, η τέχνη του θεάτρου να αποτελέσει γέφυρα συμφιλίωσης και κατανόησης. Δεν είναι τυχαίο που σε αυτή την παραγωγή συνυπάρχουν, συν δημιουργούν και συνεργάζονται καλλιτέχνες από την Κύπρο – Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Το έργο
Με την επικράτηση της δικτατορίας του Εβρέν στην Τουρκία, στις 12 Σεπτεμβρίου 1980, η Φεριντέ Τσιτσέκογλου συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για τέσσερα χρόνια. Στο βιβλίο της «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» παρουσιάζει εικόνες από τη ζωή των φυλακισμένων γυναικών μέσα από τα μάτια του Μπαρής, του μικρού αγοριού κάποιας κρατουμένης. Μια διεισδυτική εικονογράφηση της ζωής, όχι μόνο μέσα στη φυλακή αλλά κι έξω απ' αυτήν, με την πολυτάραχη περίοδο της χούντας στην Τουρκία να περνά μέσα από τη ζωή αυτών των γυναικών.
Το έργο αφορά στην ιστορία του μικρού Μπαρής , που κλείστηκε (γιατί δεν υπήρχε άλλη λύση) στη φυλακή με την μητέρα του. Εκεί ζει και αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με μια πολιτική κρατούμενη, την Ίντζη. Όταν αποφυλακίζεται η κοπέλα, ο μικρός , αρχίζει να της γράφει φανταστικά γράμματα. Ανεξάντλητα ελεύθερος στην ψυχή. Αυτό χαρακτηρίζει τον Μπαρής που το όνομα του έχει μέσα ....Ειρήνη. Και είναι σαν να έχει κλέψει αυτό το παιδί, το φως που περιβάλει τον κόσμο ολόκληρο, φυλακίζοντας το, στην κυριολεξία μέσα σε τέσσερα ντουβάρια.

Σκηνοθεσία • Δημήτρης Δεγαΐτης
Διασκευή / θεατρικό κείμενο • Άνδρη Θεοδότου
Επί σκηνής • Πηνελόπη Βασιλείου Σαββίνα Γεωργίου , Κλείτος Κωμοδίκης ,Γιάννα Λευκάτη, Χριστίνα Χριστόφια, και ο Αντρέας Τσακκιστός
Σχεδιασμός Φωτισμού • Βασίλης Πετεινάρης
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία • Μαρίζα Παρτζίλη
Μουσική επιμέλεια και διδασκαλία • Izel Seylani
Video Art • Γιώργος Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη • Έλυα Παλάτου
Χειρισμός φωτισμού • Κ.Σ. Ηχοτεχνική Εκδηλώσεις Λτδ
Φωτογράφιση • Χρίστος Αβρααμίδης
Οπτικογράφηση – editing • Γιώργος Αλεξάνδρου
Σχεδιασμός Προωθητικού Υλικού & Προγράμματος • Νεόφυτος Αβραάμ

Πρεμιέρα Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 στις 8 το βράδυ
Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 20:00 και Κυριακές στις 19:00 το βράδυ μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, Θέατρο ΜΑΣΚΑΡΙΝΙ - Αθαλάσσης 4, Λατσιά.
Προπώληση εισιτηρίων: SoldOut Tickets και καταστήματα Stephanis - Electronics
Πληροφορίες και κρατήσεις : 99 25 1331
Σχετικά
«Το Όνειρο ενός Γελοίου» του Ντοστογιέφσκι στη Λευκωσία για δύο παραστάσεις
Ο Βασίλης Λάβρικωφ ερμηνεύει τον μονόλογο σε σκηνοθεσία Τάκη Χριστοφάκη, στις 30 και 31 Οκτωβρίου στο Θεατράκι ΡΙΚ — μια διαδρομή από την απόγνωση στην ελπίδα και τη δύναμη της αγάπης.
«Για πάντα δικός μου», μια διασκευή του έργου «Μητέρα» του Φλοριάν Ζελέρ.
Στο Flea Theatre τον Νοέμβριο
Μαραθώνιος Θεατρικών Αναγνώσεων…της Αλεξίας
12 νέα θεατρικά έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό
«Το Παπούτσι το Μονό» για τη στήριξη του TELETHON Κύπρου
Μια τρυφερή και διαδραστική παιδική θεατρική παράσταση, γεμάτη φαντασία, μουσική και χιούμορ, παρουσιάζεται στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών εκδηλώσεων του TELETHON 2026.
«Με Δύναμη από την Κηφισιά»: Δύο βραδιές θεάτρου με ελεύθερη είσοδο στη Λεμεσό
Το Θέατρο Versus παρουσιάζει το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά σε μορφή θεατρικού αναλογίου, σε σκηνοθεσία Λουκά Ζήκου.
«Οι Τρίπλαροι τζαι ο Δράκος της Μηλιάς» επιστρέφουν για τα 10χρονα του Θεάτρου ΑντίΛογος
Το κυπριακό λαϊκό παραμύθι ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, δέκα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, για έξι κυριακάτικα ραντεβού με μικρούς και μεγάλους.
«Το Εσωτερικό»: Μια ανείπωτη αλήθεια στη σκηνή του Σατιρικού
Η ομάδα Teatro Angelico παρουσιάζει το έργο του Maurice Maeterlinck σε σκηνοθεσία Άντζελας Ριζάκη, καλώντας το κοινό να πάρει θέση απέναντι στη σιωπή και την ευθύνη.
«Πλούτωνος 71»: Δύο υπερπλήρεις παραστάσεις, μια γειτονιά γεμάτη μνήμες και συγκίνηση!
Φεστιβάλ Μαχαλάρτ, Λάρνακα 2030 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
«Οι Τρίπλαροι τζαι ο Δράκος της Μηλιάς»: H πρώτη παραγωγή της παιδικής σκηνής του Θεάτρου ΑντίΛογος
Ένα παραδοσιακό παραμύθι σε διασκευή Άνδρης Θεοδότου
«Το Ψέμα»: Ένα δείπνο, δύο ζευγάρια και ένα μυστικό στο Σατιρικό Θέατρο
Η κωμωδία του Φλοριάν Ζελέρ κάνει πρεμιέρα στις 7 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου, με τους Μάρα Κωνσταντίνου, Ανδρέα Τσέλεπο, Σίμο Τσιάκκα και Ιωάννα Λαμπροπούλου.
Φαίδων ή ο ίλιγγος: Η σύνθεση της νομπελίστριας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ παρουσιάζεται ως θεατρικό ντουέτο στο Παττίχειο Λεμεσού
«Ξέρω για τον έρωτα τα λίγα που με έμαθαν τα μάτια που με αγάπησαν.»
Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας ανακοινώνει το Third Space Project
Μια σύμπραξη για εφήβους και νέους που φέρνει το θέατρο, τις τέχνες και την πόλη σε δημιουργικό διάλογο