Bars & Clubs , News & Events

Αυτό είναι το πιο δημοφιλές κοκτέιλ στον κόσμο

Αυτό το κοκτέιλ είναι ηκορυφαία κλασική επιλογή στις προτιμήσεις των πελατών.

Δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου 2020

Οι λίστες με τα best-selling κοκτέιλ είναι πολλές και οι κορυφαίες δεκάδες μπορεί να διαφέρουν από χρονιά σε χρονιά και από λίστα σε λίστα. Αυτό, όμως, που αποτελεί σταθερά είναι η πρώτη θέση.

Κορυφαίο κοκτέιλ στον κόσμο και βασιλιάς όλων σύμφωνα με τις περισσότερες λίστες με τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ είναι το Old Fashioned, με περίπου το 35% των μπαρ σε διάφορα μέρη του πλανήτη να επιβεβαιώνουν ότι είναι η κορυφαία κλασική επιλογή στις προτιμήσεις των πελατών.

Φτιάχνεται χτυπώντας ζάχαρη με bitters και νερό, προσθέτοντας ουίσκι –ή και μπράντι λιγότερο συχνά- και γαρνίροντας με μια φέτα ή ξύσμα πορτοκαλιού κι ένα κοκτέιλ κερασάκι. Παραδοσιακά σερβίρεται σε old-fashioned ποτήρι, δηλαδή χαμηλό, και κυκλοφόρησε τον 19ο αιώνα, παίρνοντας την ονομασία του τη δεκαετία του… 1880. Βρίσκεται στη λίστα με τα επίσημα κοκτέιλ της IBA (International Bartenders Association) και είναι ένα από τα έξι βασικά ποτά που θα βρει κανείς στο The Fine Art of Mixing Drinks του David A. Embury.

Είναι μια από τις πιο απλές και πρώιμες εκδοχές κοκτέιλ, πολύ πριν αναπτυχθούν bartending τεχνικές και συνταγές στα τέλη του 19ου αιώνα. Κατά τη δεκαετία του 1860 συχνά πρόσθεταν πορτοκαλί curaçao, absinthe και άλλα λικέρ κι όσο σταδιακά τα κοκτέιλ γίνονταν πιο πολύπλοκα, όσοι είχαν συνηθίσει τις απλές βερσιόν ζητούσαν στους bartender κάτι που να θυμίζει τα κοκτέιλ του 1850.

Σύμφωνα με την Chicago Daily Tribune το 1882 και με έναν μπάρμαν του Σικάγο, η πιο δημοφιλής βερσιόν του Old Fashioned ήταν με ουίσκι, ενώ όσον αφορά την δημιουργία του, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Το Pendennis Club, μια λέσχη που ιδρύθηκε το 1881 στο Louisville στο Κεντάκι αναφέρει ότι το Old Fashioned πρωτοδημιουργήθηκε εκεί από έναν bartender του club προς τιμήν του James E. Pepper, ποτοποιού. Ο κριτικός κοκτέιλ, όμως, David Wonderich θεωρεί ότι αυτή η ιστορία δεν στέκει, αφού υπάρχει αναφορά για τα old-fashioned κοκτέιλ στην Chicago Daily Tribune από τον Φεβρουάριο του 1880, πριν ανοίξει το Pendennis Club. To 2015, πάντως, το Louisville έκανε το εν λόγω κοκτέιλ, επίσημο κοκτέιλ της πόλης και κάθε χρόνο το γιορτάζει τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, μέχρι τις 14 που είναι η Εθνική Ημέρα Bourbon.

Αν θέλετε να το φτιάξετε κι εσείς στο σπίτι θα χρειαστείτε 1 κύβο ζάχαρης, 3-4 σταγόνες Angostura bitters, 60ml ουίσκι ή bourbon, 4-5 παγάκια και πορτοκάλι. Ρίξτε την ζάχαρη σε old-fashioned ποτήρι, προσθέστε Angostura Bitters και πιέστε τη να λιώσει. Προσθέστε τα παγάκια και το ουίσκι ή bourbon. Τέλος, κόψτε δυο λωρίδες από τη φλούδα πορτοκαλιού και γαρνίρετε. Ανακατέψτε με αναδευτήρα και έτοιμο!

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close