Εκδρομές να πας , Guide

Εκδρομή στην Ανώγυρα, ένα χωριό με κουλτούρα, ομορφιά και παράδοση

Όλα όσα μπορείς να δεις, να κάνεις και να δοκιμάσεις!

Δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2020

Η Ανώγυρα απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Λεμεσού. Ένα γραφικό χωριουδάκι με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, λιθόστρωτα δρομάκια και πετρόκτιστα σπίτια αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια εκδρομή.

Ανηφορίζοντας προς την Ανώγυρα ανάμεσα στις χαρουπιές, ξεπροβάλλει το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού που κτίστηκε επί Φραγκοκρατίας. Από το μοναστηριακό συγκρότημα σώζεται μόνο ο ναός και τμήματα των τοιχογραφιών. Ένας θρύλος μάλιστα λέει ότι κάτω από το μοναστήρι υπάρχει μια υπόγεια σήραγγα με θησαυρούς και πλούτη των τότε μοναχών. Στον πυρήνα του χωριού δεσπόζει ένα παλιό αναπαλαιωμένο κτίσμα του 18ου αιώνα, η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Το χωριό είναι φημισμένο για το χαρούπι, το χαρουπόμελο αλλά και το εξαιρετικής ποιότητας παστέλι του. Η Ανώγυρα διαθέτει Μουσείο Χαρουπιού, το Παστελοποιείο Μαύρος Χρυσός (25222225) αλλά και το Παστελοποιείο Το Παραδοσιακό της κ. Δεσπούλας Γεωργίου ( 25221500) που θα συναντήσεις στα αριστερά σου με το που μπεις στο χωριό. 

Η κοινότητα της Ανώγυρας διαθέτει δύο θεματικά πάρκα που θα κάνουν την εκδρομή σου πολύ ενδιαφέρουσα. Στο Anagyris Essential Oils Park & Restaurant (70000159/99488129) θα μάθεις τα πάντα για τις φαρμακευτικές ιδιότητες και τον τρόπο χρήσης των αρωματικών φυτών και αιθέριων ελαίων, τον τρόπο απόσταξης για την παραγωγή ποιοτικών αιθέριων ελαίων, μέσα από τα σύγχρονα μηχανήματα, και την επεξεργασία των αιθέριων ελαίων για την παραγωγή φυτικών καλλυντικών, τα οποία μπορείς να αγοράσεις κιόλας. Επίσης, στο πάρκο λειτουργεί εστιατόριο με κυπριακή παραδοσιακή κουζίνα αλλά και σνακ. 

Το δεύτερο πάρκο θα το βρεις 3 km έξω από το χωριό. Πρόκειται για το Πάρκο Ελιάς Ολέαστρο (99565758 & 99525093), ένα μοναδικό θεματικό πάρκο ελιάς στον κόσμο, όπου πραγματοποιούνται γεωργικές και μεταποιητικές εργασίες, ενώ παράγεται εξαιρετικής ποιότητας βιολογικό ελαιόλαδο. Στο πάρκο υπάρχει παιχνιδότοπος για τα παιδιά, αλλά και πόνυ για να κάνουν τις βόλτες τους, κατάστημα με προϊόντα που προέρχονται από την ελιά, καθώς επίσης και εστιατόριο με κυπριακά εδέσματα. Δοκίμασε τις γνωστές «κατσούρες» που είναι ψωμί με λαδορίγανη ή αυτές με χαλλούμι και ντομάτα (είσοδος €3 ενήλικες, €2 παιδιά και ισχύει για πολλαπλές επισκέψεις).

Μπορείς ακόμη να επισκεφθείς και το γνωστό Γαλακτοκομείο Το Ανωϋρκάτικο (99433287), μέρος του Αγροκτήματος Σταλιές του Παντελή Παντελή. Το Ανωυρκάτικο παράγει μια γκάμα ποιοτικών προϊόντων με αιγινό γάλα δικής του παραγωγής από ζώα της φάρμας του.

Εκτός από τα εστιατόρια που θα βρεις στα πάρκα της κοινότητας, παραδοσιακό φαγητό με κυπριακή κουζίνα και μεζέδες (€13/άτομο) θα απολαύσεις και στο εστιατόριο Νικόλας (25221584), το οποίο βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό. Επίσης, η ταβέρνα Η  Πλατεία της Ανώγυρας (99772513) σερβίρει είδη σχάρας, ενώ τις Κυριακές εκτός από πιάτα σχάρας διαθέτει και σπιτικά μαγειρευτά.

Το όνομα
Μια πρώτη εκδοχή λέει ότι κάποτε υπήρχε ένα χωριό νοτιότερα με την ονομασία Γύροι και η σημερινή Ανώγυρα που ήταν βορειότερα ονομαζόταν Άνω Γύροι. Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι το όνομα οφείλεται στο φυτό ανάγυρις, που βλαστούσε στην περιοχή, ενώ μια τρίτη εκδοχή αναφέρει ότι η ονομασία προέρχεται από το Άνω Ιερά, γιατί στην τοποθεσία του χωριού βρίσκονταν τα Ιερά.

Πού να μείνεις
Ιδανική επιλογή για διαμονή σε αγροτουριστικό κατάλυμα στην Ανώγυρα, είναι το Nicolas & Maria Cottage, ένα αρχοντικό με πανέμορφη εσωτερική αυλή (25331963).

Μη φύγεις... 
Αν δεν δοκιμάσεις κρασί στο μπουτίκ οινοποιείο Νικολαϊδη (97778897), από τα παλαιότερα της Κύπρου.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close