Δημοσιεύτηκε στις 14 Μαρτίου 2022
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος «επιστρέφει» για άλλη μια φορά στο θεατρικό σανίδι του θεάτρου ΑντίΛογος με το επίκαιρο έργο του «Τα κορίτσια της λίμνης» σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους.
Με αφορμή τις γυναικοκτονίες που γίνονται πρωτοσέλιδο τόσο συχνά τον τελευταίο καιρό, ο Μ. Παπαδόπουλος σκιαγραφεί, βασισμένος σε συνεντεύξεις με ψυχολόγους, ψυχίατρους αλλά και σε μαρτυρίες αστυνομικών, χωρίς περιστροφές, ένα θέμα βαρύ, δύσκολο και κρυμμένο στις σιωπές όλων όσων βιώνουν τη βία με όποιο τρόπο και όποιο τίμημα. Επιχειρεί να καυτηριάσει τη σημερινή πραγματικότητα, «δίνει φωνή» στην ανάγκη για συμμετοχή και αντίδραση στην έμφυλη βία, μέσα από έντονα συναισθήματα που κορυφώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου. Στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα πάρει ο θεατής μαζί του, χωρίς πλέον να μπορεί να το αγνοήσει.
Σταματήστε τη βία, τις γυναικοκτονίες…
Το θεατρικό αυτό μονόπρακτο, διαδραματίζεται σ’ ένα ανακριτικό δωμάτιο, με κεντρικούς άξονες τον δολοφόνο Ά, τη γυναίκα ανακρίτρια και τα φαντάσματα δύο θυμάτων. Το έργο φέρνει τους θεατές αντιμέτωπους, μέσω της ανακριτικής διαδικασίας (δολοφόνου-ανακρίτριας- παρεμβάσεις θυμάτων) με σκοτεινά στερεότυπα που συγκρούονται με την έννοια της ελευθερίας, που αντιπαραβάλλουν τον έρωτα με την απαξίωση, τον ρατσισμό με την ανθρωπιά και την αλήθεια με τον σκοταδισμό. Το έργο «μιλά» για τη γυναίκα και τη θέση της στην κοινωνία, για τα φαινόμενα ρατσισμού και κακοποίησης των γυναικών (ειδικά των «ΞΕΝΩΝ»), με αποκορύφωμα τις δολοφονίες γυναικών.
Επί σκηνής: Παναγιώτης Κυριάκου, Χριστίνα Χριστόφια, Χριστιάνα Λάρκου, Βαλάντω Χαραλάμπους
Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους
Σχεδιασμός Φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης
Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη
Μουσική επιμέλεια: Τάσος Ζαχαρίου
Κατάλληλη για άτομα 16+ Ι Διάρκεια: 75'
Θέατρο Ριάλτο, Σάββατο 19 Μαρτίου στις 20:00
Εισιτήρια: €13 / 10, E-ticket: www.rialto.com.cy, Rialto App
Tαμείο: 77777745 (Δευ - Παρ 10:00-15:00 και 2 ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων)

Σχετικά
«Η Δημοπρασία» του Σταύρου Τσιώλη ανεβαίνει στην Αξιοθέα
Ο Αργύρης Μπακιρτζής πρωταγωνιστεί στο συγκινητικό μονόπρακτο, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη και στην πολύχρονη φιλία τους
«Το Χρονικό της Κύπρου» επιστρέφει σε μία παράσταση αφιερωμένη στον Μιχάλη Πιερή
Η ιστορική και πολυβραβευμένη παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζεται ξανά, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή και σκηνοθέτη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η ζωή του γίνεται παράσταση στην Αθήνα
Ποιοι γνωστοί τραγουδιστές και ηθοποιοί θα συμμετάσχουν
Η «Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα» επιστρέφει στην Κύπρο για δέκα παραστάσεις
Ο Χάρης Ρώμας φέρνει ξανά στο νησί την ξεκαρδιστική και συγκινητική κωμωδία του, με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών και παραστάσεις σε πέντε πόλεις.
8 ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν το φθινόπωρο στην Κύπρο
Αγαπημένοι πρωταγωνιστές, μεγάλες επιτυχίες, κωμωδίες και έργα που συγκινούν έρχονται σε θέατρα σε όλο το νησί.
Οι «Επτά επί Θήβας» ανεβαίνουν στο Αρχοντικό Αξιοθέας
Η πολυγλωσσική σκηνική πρόταση της Λέας Μαλένη φέρνει την τραγωδία του Αισχύλου στο σήμερα, μιλώντας για τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και τον φαύλο κύκλο της βίας.
Φαίδων ή ο ίλιγγος: Η ποίηση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ σε τρεις ξεχωριστούς χώρους στην Κύπρο
Η σύνθεση της νομπελίστριας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ παρουσιάζεται ως θεατρικό ντουέτο σε «ποιητικούς» χώρους της Κύπρου
Το ΚΤΗΡΙΟΝ 53 παρουσιάζει σε Παγκύπρια πρώτη το έργο του Βρετανού συγγραφέα Άλιστερ ΜακΝτάουαλ «All of It».
Πρόκειται για έναν μονόλογο τύπου stream of consciousness – έναν κατακλυσμό σκέψεων και εικόνων που αναδύονται από το μυαλό της αφηγήτριας σε μια αδιάκοπη ροή
«Το Μεγάλο Βιβλίο Των Μικρών Πλασμάτων», ένα μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους εξερευνητές
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» και η Urban Productions παρουσιάζουν τη νέα παιδική παράσταση
18 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο
Από αρχαίο δράμα και βραβευμένες διεθνείς παραγωγές μέχρι σύγχρονα κυπριακά έργα, δυνατούς μονολόγους και απολαυστικές κωμωδίες
Πάφος: Προετοιμασίες για «Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Μεσαιωνικό Κάστρο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη φετινή διοργάνωση του Pafos Aphrodite Festival
Οι «Υπεργαλαξιακά Αποτυχημένοι» επιστρέφουν στη Λευκωσία με νέες παραστάσεις
Η κωμικοτραγική ιστορία του Κωνσταντίνου Τσίτσιου για τη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα και την αληθινή αντρική φιλία ανεβαίνει στο Flea Theatre