Τι θα δούμε στον ουρανό της Kύπρου (σήμερα και αύριο)

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτήν την εβδομάδα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και το φαινόμενο των Περσείδων που θα κάνε την καλύτερη εμφάνισή της το βράδυ της Τρίτης.

Συγκεκριμένα:

Δευτέρα, 10 Αυγούστου
Το φωτεινότερο αστέρι ψηλά στα νοτιοανατολικά αυτά τα βράδια, ψηλά πάνω στα αριστερά του Δία και του Κρόνου, είναι ο Αλτάιρ. Ψάξτε για τον πορτοκαλί Ταραζέντ από πάνω του.

Η Σελήνη περνά 4 ° νότια του Ουρανού τα μεσάνυχτα. Όπως και η Αφροδίτη, ο παγωμένος γιγάντιος πλανήτης είναι επίσης ένα πρωινό αντικείμενο. Δύο ώρες πριν από την ανατολή, θα τον βρείτε ψηλά στα ανατολικά, λαμπερό, με μέγεθος 5,8, στον αστερισμό του Κριού.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:48 πμ.  της Δευτέρας.

Τρίτη, 11 Αυγούστου
Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 7:46 μμ. Οι πρώτες πρωινές ώρες είναι η καλύτερη στιγμή για να παρατηρήσετε τη Σελήνη, καθώς θα ανατέλλει πριν από τα μεσάνυχτα.

Η βροχή διαττόντων Περσείδες θα κάνει την καλύτερή της εμφάνιση αργά το βράδυ. Όμως, η Σελήνη θα δυσκολέψει τη θέαση της. Το ακτινοβόλο σημείο των Περσείδων ανεβαίνει αρκετά στα βορειοανατολικά μετά τις 11 μμ. Η καλύτερη κατεύθυνση για να κοιτάξετε είναι εκεί όπου ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός, συνήθως από πάνω. Το ακτινοβόλο της βροχής (το σημείο προέλευσης των μετέωρων, αν μπορούσατε να τα δείτε, έρχεται από μακριά στο διάστημα) βρίσκεται στο βόρειο Περσέα, κάτω από την Κασσιόπη. Όμως, τα μετέωρα γίνονται ορατά μόνο όταν χτυπούν την ανώτερη ατμόσφαιρα, οπουδήποτε στον ουρανό του παρατηρητή.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:39 μμ.

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
16η Πορεία Europa Donna Κύπρου

Προσεχώς

Things to Do