Δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2021
Το 78ο Φεστιβάλ Βενετίας έριξε αυλαία το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, με την απονομή των βραβείων στους μεγάλους νικητές -και για ακόμα μια φορά οι επί χρόνια παραγνωρισμένες γυναίκες δημιουργοί, έκαναν την έκπληξη, αποδεικνύοντας ότι το Girl Power έχει αποκτήσει δυναμική.
Πρόεδρος της Επιτροπής φέτος ήταν ο Νοτιοκορεάτης Μπονγκ Τζουν-χο («Παράσιτα») με μέλη τις ηθοποιούς Βιρζινί Εφιρά, Σίνθια Ερίβο και Σάρα Γκάντον, όπως επίσης τους σκηνοθέτες Σαβέριο Κονστάντζο και Αλεξάντερ Νάναου.
Ο Χρυσός Λέοντας απονεμήθηκε στη γαλλική ταινία «L’evenement» (Το συμβάν) της Οντρέ Ντιγουάν, που πραγματεύεται μια παράνομη άμβλωση τη δεκαετία του 1960. Η ταινία βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ανί Ερνό και εκτυλίσσεται στη Γαλλία πριν από τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Κεντρική ηρωίδα είναι μία φοιτήτρια (που την ερμηνεύει η Γαλλορουμάνα ηθοποιός Αναμαρία Βαρτολομέι), η οποία μένει έγκυος και θα πρέπει να αποφασίσει αν θα τερματίσει με παράνομο τρόπο την εγκυμοσύνη της. «Έκανα αυτή την ταινία με θυμό. Την έκανα με επιθυμία, τόσο στο μυαλό όσο και στην καρδιά μου. Ήθελα το "Συμβάν" να είναι μια εμπειρία, ένα ταξίδι μέσω της πρωταγωνίστριας» δήλωσε η σκηνοθέτις στην απονομή.
Η Ντιγουάν είναι η έκτη γυναίκα δημιουργός που κερδίζει το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, η δεύτερη στη σειρά γυναίκα σκηνοθέτις που αποσπάει τον Χρυσό Λέοντα, μετά από την περσινή νίκη της Κλόι Ζάο για το «Nomadland», και η δεύτερη σερί Γαλλίδα που κατακτά την ύψιστη διάκριση ενός μεγάλου διεθνούς φεστιβάλ, μετά από τον Χρυσό Φοίνικα της Ζουλιά Ντικουρνό για το «Titane».
Οι προηγούμενες πέντε γυναίκες που έχουν καταφέρει να κερδίσουν τον Χρυσό Λέοντα είναι η Μαργκαρέτ Φον Τρότα με το «Marianne and Juliane» το 1981, η Ανιές Βαρντά με το «Vagabond» το 1985, η Μίρα Ναίρ με το «Monsoon Wedding» το 2001, η Σοφία Κόπολα με το «Somewhere» το 2010 και η Κλόι Ζάο με το «Nomadland» το 2020.
Το βραβείο Grand Jury Prize και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού για τον νεαρό πρωταγωνιστή Φιλίπο Σκότι, απέσπασε η αυτοβιογραφική ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη Πάολο Σορεντίνο «The Hand of God» (Το χέρι του Θεού), στην οποία αφηγείται πώς έχασε τους γονείς του, όταν ήταν έφηβος.

Ο Ασημένιος Λέοντας για την καλύτερη σκηνοθεσία πήγε στη Νεοζηλανδή Τζέιν Κάμπιον για την ταινία «Τhe Power of the Dog», που διαδραματίζεται τη δεκαετία του ’20, ενώ το βραβείο καλύτερου σεναρίου απονεμήθηκε στη Μάγκι Τζίλενχαλ για την ταινία «The lost daughter» (Η χαμένη κόρη), η οποία βασίζεται στο βιβλίο της Έλενα Φεράντε -αποτελεί την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της ηθοποιού και γυρίστηκε στις Σπέτσες.

Το Volpi Cup, το βραβείο για τις καλύτερη γυναικεία ερμηνεία, απέσπασε η Πενέλοπε Κρουζ, για την ερμηνεία της στη νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, «Madres Paralelas» (Παράλληλες Μητέρες). «Σ' ευχαριστώ Πέδρο, δημιούργησες μαγεία, σε λατρεύω» δήλωσε η Ισπανίδα ηθοποιός και μούσα του σκηνοθέτη παραλαμβάνοντας το βραβείο της, που το αφιέρωσε στον σύζυγό της και ηθοποιό Χαβιέρ Μπαρδέμ, στα παιδιά τους όσο και στην πρόσφατα χαμένη μητέρα του συζύγου της.
Το αντίστοιχο βραβείο για ανδρική ερμηνεία απονεμήθηκε στον Φιλιππινέζο Τζον Αρσίλα, ο οποίος υποδύεται έναν δημοσιογράφο που έρχεται αντιμέτωπος με ψευδείς ειδήσεις και διαφθορά στην ταινία «On the Job: The Missing 8» του Ερίκ Μάτι. «Χίλια ευχαριστώ», είπε στα ιταλικά ο 55χρονος ηθοποιός. «Είμαι ο πιο ευτυχισμένος ηθοποιός του κόσμου απόψε, επειδή ξέρω ότι προερχόμαστε από διαφορετικές χώρες, από διαφορετικές κουλτούρες, όμως απόψε καταλαβαινόμαστε όλοι, χάρη στον κινηματογράφο», πρόσθεσε.
Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε το φιλμ του Μικελάντζελο Φραμαρτίνο, «Il Buco», ενώ η ταινία του Πάμπλο Λαραΐν «Spencer» για την Πριγκίπισσα Νταϊάνα, αν και θεωρούταν μεγαλο φαβορί, απουσίαζε εντελώς από τις βραβεύσεις.
Αναλυτικά οι νικητές
ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
- Χρυσός Λέοντας: «L' Evénement» της Οντρεΐ Ντιγουάν
- Αργυρός Λέοντας - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: Το Χέρι Του Θεού του Πάολο Σορεντίνο
- Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Τζέιν Κάμπιον για το «The Power of the Dog»
- Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Coppa Volpi: Πενέλοπε Κρουζ για τις «Παράλληλες Μητέρες» του Πέδρο Αλμοδόβαρ
- Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας Coppa Volpi: Τζον Αρτσίλα για το «On the Job: The Missing 8»
- Βραβείο Σεναρίου: Μάγκι Τζίλενχαλ για το «The Lost Daughter»
- Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: Il Buco του Μικελάντζελο Φραμαρτίνο
- Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νέο ταλέντο: Φιλίπο Σκότι στο «Hand of God» του Πάολο Σορεντίνο
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
- Καλύτερη Ταινία: Pilgrims του Λαουρίνας Μπαρέισα
- Βραβείο Σκηνοθεσίας: Ερίκ Γραβέλ για το «A Plein Temps»
- Ειδικό Bραβείο της Επιτροπής: El Gran Movimiento του Κίρο Ρούσο
- Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Λορ Καλαμί από το «A Plein Temps»
- Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Πίσεθ Τσαν από το «White Building»
- Καλύτερο Σενάριο: 107 Mothers των Πέτερ Κερέκες και Ιβάν Οστροτσόβσκι
- Καλύτερη ταινία Mικρού Mήκους: Los Huesos των Κριστομπάλ Λεόν, Χοακίν Κόσίνα
ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ VIRTUAL REALITY
- Grand Jury Prize for Best VR Immersive Work: Goliath: Playing with Reality των Μπάρι Τζιν Μέρφι και Μέι Αμπντάλα
- Best VR Experience for Interactive Content: Le Bal de Paris της Μπλάνκα Λι
- Best VR Story: End of Night του Ντείβιντ Αντλερ
Σχετικά
Τρέιλερ «Leviticus»: Η queer horror ταινία της χρονιάς έρχεται το καλοκαίρι
Η ταινία τρόμου του Έιντριαν Τσιαρέλα ενθουσίασε το Φεστιβάλ του Σάντανς και κυκλοφορεί στις αίθουσες το καλοκαίρι από τη ΝΕΟΝ
Οι κριτικοί κατακεραυνώνουν την ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον, ανάμεσα στα βιογραφικά φιλμ με τη χειρότερη βαθμολογία
Απλοϊκή, άτολμη και γεμάτη κραυγαλέες παραλείψεις, γράφουν για το Michael
Το «Miami Vice» επιστρέφει στη δεκαετία του ’80 με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ
Η Universal επιβεβαίωσε επίσημα το «Miami Vice ’85», με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ στους ρόλους του Ρίκο Ταμπς και του Σόνι Κρόκετ
3ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Ταινίας Μικρού Μήκους για Παιδιά και Νεαρά Άτομα: Οι νικητές
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2026
Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου
Η ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στο «Margot & Rudi», το νέο ρομαντικό δράμα του Άντονι Φάμπιαν, που αφηγείται τη θυελλώδη καλλιτεχνική και προσωπική σχέση της Μαργκότ Φοντέιν με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ
Σοφοκλής: Κυπριακή ταινία που αναφέρεται στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων κάνει πρεμιέρα στο διαδίκτυο
Η ταινία κάνει πρεμιέρα στο YouTube ανήμερα της επετείου του ανοίγματος των οδοφραγμάτων του νησιού το 2003
Τέσσερις μεγάλες πρεμιέρες στις αίθουσες – Ξεχωρίζει το "Michael" για τον Βασιλιά της ποπ
Από τη συγκλονιστική βιογραφία του Michael Jackson μέχρι δράση, animation και ευρωπαϊκό σινεμά, οι νέες ταινίες καλύπτουν κάθε γούστο
Με αρκετή μαγεία με δόσεις νοσταλγίας έρχεται το πρώτο τρέιλερ του «Practical Magic 2»
Περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά την πρώτη ταινία, οι αδελφές Οουενς επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη, φέρνοντας μαζί τους μια νέα ιστορία γεμάτη μυστήριο, συναίσθημα και ακαταμάχητη κινηματογραφική μαγεία.
Η ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε για τον πάπα Φραγκίσκο κάνει πρεμιέρα στο Βατικανό
Η ταινία θα προβληθεί για τον ένα χρόνο από τον θάνατο του ποντίφικα
Το θρυλικό «Scary Movie» επιστρέφει με μία έκτη ταινία
Οι αδελφοί Γουέιανς και η Άννα Φάρις παρουσίασαν στο CinemaCon νέο υλικό από την έκτη ταινία της σειράς, γεμάτο αιχμηρή σάτιρα για τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα.
Τρέιλερ: Η επιστροφή του «Street Fighter»
Το ομότιτλο βιντεοπαιχνίδι μεταφέρεται ξανά στον κινηματογράφο, πάνω από τριάντα χρόνια ύστερα από την αποτυχημένη μεταφορά της δεκαετίας του ’90.
Ο Τομ Κρουζ επιστρέφει ως Maverick στη συνέχεια του "Top Gun"
Η συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας βρίσκεται επίσημα σε στάδιο παραγωγής