Δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου 2021
Ένα μουσικοποιητικό performance εμπνευσμένo και βασισμένo σε επιλογές ποιημάτων του τολμηρού, καυστικού και απόλυτα ερωτικού ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου. Με επιλογές από τις ποιητικές συλλογές «Ποιήματα», «Μικρά ποιήματα» και «Πεζά ποιήματα». Ποιήματα εντελώς ερωτικά, με κυρίαρχο θέμα τον ανεκπλήρωτο ερωτικό πόθο. Τολμώντας να απενοχοποιήσει λέξεις, που έγινε και λόγος για τον οποίο σχολιάστηκε έντονα. Άλλωστε ο έρωτας είναι έκθεση, υπέρβαση όσων γνωρίζουμε, μας καθιστά ευάλωτους, αλλά και μας απελευθερώνει.
Οι επιρροές μας για την παράσταση, προέρχονται από το απωθημένο, το αλγεινό υπέδαφος της μνήμης, το οποίο αποτελεί το βασικό υλικό πολλών ποιημάτων. Η αίσθηση της μοναξιάς του υποκειμένου, η σύλληψη της αδυναμίας του να επικοινωνήσει και να κοινωνήσει στον άλλο πόθους, πάθη κι επιθυμίες, γίνεται για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, ο οποίος έγινε για εμάς πηγή έμπνευσης και δημιουργίας του συγκεκριμένου δρώμενου. Μας συνεπήρε η αλήθεια του λόγου του και η τολμηρή και υπερευαίσθητη γραφή του. Η ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου, μεστή εικόνων και συναισθημάτων αποτελεί το μέσον για την δημιουργική ομάδα μας να καταθέσει την έννοια του έρωτα και της αγάπης όπως ο ίδιος αντιλαμβάνεται και εκφράζει μέσα από τα έργα του. Μετακινούμαστε από το ένα ποίημα στο επόμενο, δραματοποιώντας και ισορροπώντας ανάμεσα σε αυτόν το χρόνο, δημιουργώντας μια ροή διαμέσου του λόγου, του ήχου, της μουσικής του πιάνου και της φαντασίας. Δίνοντας έτσι στα ποιήματα τη μορφή παράστασης.

«..Ακόμα μια φωτιά
αντί να με κάψει, με ζέστανε..»
Ντίνος Χριστιανόπουλος: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 1931 ήταν σύγχρονος Έλληνας ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, εκδότης και βιβλιοκριτικός. Τοποθετείται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της ομάδας που είναι γνωστή ως "Κύκλος της Διαγωνίου " και κινήθηκε στο πλαίσιο του ομώνυμου περιοδικού που ο ίδιος ίδρυσε. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Κυρίαρχο θέμα της ποίησής του, η εφήμερη ομοφυλοφιλική σχέση και το ερωτικό πάθος που οδηγεί στην ταπείνωση και στη μοναξιά.Κατά καιρούς κυνηγήθηκε πολύ από το κοινωνικό κατεστημένο της εποχής. Η τολμηρότητα της πρώτης του ποιητική συλλογή με τίτλο «Εποχή των ισχνών αγελάδων »,σόκαρε ιδιαίτερα, καθώς τη χαρακτήριζε μια εξομολογητική διάθεση ερωτικού χαρακτήρα. Η επόμενη συλλογή του «Ξένα γόνατα» ενόχλησε ακόμα και τους υποστηρικτές του. Το 2011 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του. Αρνήθηκε όμως να το παραλάβει παραπέμποντας στο κείμενό του "Εναντίον". Απεβίωσε στις 11 Αυγούστου του 2020, σε ηλικία 89 ετών.
«..και τι δεν κάνατε για να με θάψετε
όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος..»
Tα βιβλία του ΝΤ.ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ μπορείτε να τα βρείτε από τις εκδόσεις IANOS στο Ιανός.gr
Ποίηση Ντίνου Χριστιανόπουλου
Επί σκηνής/ Κείμενα: Σαλώμη Ιεροπούλου
Σύνθεση/Επι σκηνής: Σάββας Σάββα
Μακιγιάζ: Ραφαέλα Ιεροπούλου
Αφίσα: Πόλυς Κυριάκου
Για 2 μόνο παραστάσεις: Κυριακή 13 & Τετάρτη 16/6/2021 στις 20:30 στο Θέατρο Αιγαία.
Χώρος: “Θέατρο Αιγαία” Αγίων Ομολογητών 81,1080, Λευκωσία.
Πληροφορίες/Κρατήσεις : 99149081
Γενική είσοδος €10
«Κάθε που πέφτει επικίνδυνα το βράδυ,
ξυπνάει η φωνή σου μέσα μου και με ρημάζει.»

-
Αιγαία Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
13 Ιουνίου 2021
16 Ιουνίου 2021
Σχετικά
«Το Όνειρο ενός Γελοίου» του Ντοστογιέφσκι στη Λευκωσία για δύο παραστάσεις
Ο Βασίλης Λάβρικωφ ερμηνεύει τον μονόλογο σε σκηνοθεσία Τάκη Χριστοφάκη, στις 30 και 31 Οκτωβρίου στο Θεατράκι ΡΙΚ — μια διαδρομή από την απόγνωση στην ελπίδα και τη δύναμη της αγάπης.
«Για πάντα δικός μου», μια διασκευή του έργου «Μητέρα» του Φλοριάν Ζελέρ.
Στο Flea Theatre τον Νοέμβριο
Μαραθώνιος Θεατρικών Αναγνώσεων…της Αλεξίας
12 νέα θεατρικά έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό
«Το Παπούτσι το Μονό» για τη στήριξη του TELETHON Κύπρου
Μια τρυφερή και διαδραστική παιδική θεατρική παράσταση, γεμάτη φαντασία, μουσική και χιούμορ, παρουσιάζεται στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών εκδηλώσεων του TELETHON 2026.
«Με Δύναμη από την Κηφισιά»: Δύο βραδιές θεάτρου με ελεύθερη είσοδο στη Λεμεσό
Το Θέατρο Versus παρουσιάζει το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά σε μορφή θεατρικού αναλογίου, σε σκηνοθεσία Λουκά Ζήκου.
«Οι Τρίπλαροι τζαι ο Δράκος της Μηλιάς» επιστρέφουν για τα 10χρονα του Θεάτρου ΑντίΛογος
Το κυπριακό λαϊκό παραμύθι ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, δέκα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, για έξι κυριακάτικα ραντεβού με μικρούς και μεγάλους.
«Το Εσωτερικό»: Μια ανείπωτη αλήθεια στη σκηνή του Σατιρικού
Η ομάδα Teatro Angelico παρουσιάζει το έργο του Maurice Maeterlinck σε σκηνοθεσία Άντζελας Ριζάκη, καλώντας το κοινό να πάρει θέση απέναντι στη σιωπή και την ευθύνη.
«Πλούτωνος 71»: Δύο υπερπλήρεις παραστάσεις, μια γειτονιά γεμάτη μνήμες και συγκίνηση!
Φεστιβάλ Μαχαλάρτ, Λάρνακα 2030 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
«Οι Τρίπλαροι τζαι ο Δράκος της Μηλιάς»: H πρώτη παραγωγή της παιδικής σκηνής του Θεάτρου ΑντίΛογος
Ένα παραδοσιακό παραμύθι σε διασκευή Άνδρης Θεοδότου
«Το Ψέμα»: Ένα δείπνο, δύο ζευγάρια και ένα μυστικό στο Σατιρικό Θέατρο
Η κωμωδία του Φλοριάν Ζελέρ κάνει πρεμιέρα στις 7 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου, με τους Μάρα Κωνσταντίνου, Ανδρέα Τσέλεπο, Σίμο Τσιάκκα και Ιωάννα Λαμπροπούλου.
Φαίδων ή ο ίλιγγος: Η σύνθεση της νομπελίστριας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ παρουσιάζεται ως θεατρικό ντουέτο στο Παττίχειο Λεμεσού
«Ξέρω για τον έρωτα τα λίγα που με έμαθαν τα μάτια που με αγάπησαν.»
Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας ανακοινώνει το Third Space Project
Μια σύμπραξη για εφήβους και νέους που φέρνει το θέατρο, τις τέχνες και την πόλη σε δημιουργικό διάλογο