Shopping , News

Ανακοίνωση από τα mall της Κύπρου

Επανεκκίνηση αγοράς χωρίς άνοιγμα των mall

Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2021

Δεδομένης της απόφασης που αναμένεται να ληφθεί εντός της εβδομάδας από το Υπουργικό Συμβούλιο, για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας θα θέλαμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα, τόσο από υγειονομικής όσο και από οικονομικής σκοπιάς, όπως όλα τα εμπορικά καταστήματα, είτε αυτά βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους είτε σε Εμπορικά Κέντρα, επαναλειτουργήσουν ταυτόχρονα.

Η απόφαση που λήφθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 για την αναστολή λειτουργίας μόνο των Εμπορικών Κέντρων, αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος λανθασμένη, αφού εξανάγκασε τους καταναλωτές να επισκεφθούν περιορισμένο αριθμό καταστημάτων, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν τεράστιες ουρές και να δημιουργηθεί απίστευτος συνωστισμός, τόσο στους εμπορικούς δρόμους όσο και στα καταστήματα που παρέμειναν ανοικτά.

Το πιο πάνω, θεωρούμε ότι ήταν ένας από τους κύριους λόγους της ραγδαίας επιδείνωσης της υγειονομικής εικόνας της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, όταν στις 11 Δεκέμβριου 2020 ανέστειλαν την λειτουργία τους τα εμπορικά κέντρα, τα ημερήσια κρούσματα ανέρχονταν περίπου στα 300-400 και το ποσοστό θετικότητας ήταν γύρω στο 3%. Εντός 2-3 εβδομάδων, όπου και διαφάνηκαν τα αποτελέσματα την εν λόγω απόφασης, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε  δραματικά στα 600 -700 ημερησίως, με το ποσοστό θετικότητας να εκτοξεύεται πάνω από 5%.

Πέραν της επιδείνωσης της υγειονομικής εικόνας της χώρας μας, η εν λόγω απόφαση, στοχοποιούσε, χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση, τα εμπορικά κέντρα και τις επιχειρήσεις που στεγάζουν. Συνεπακόλουθα δημιουργηθήκαν τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, αφού αναπόφευκτα αυτό οδηγεί στην πτώχευση σημαντικό αριθμό μικρομεσαίων κυπριακών επιχειρήσεων και στην ανεργία και εξαθλίωση 12,000 περίπου εργαζόμενους. 

Την ίδια στιγμή, η πρωτόγνωρη αυτή απόφαση, δημιούργησε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς όλα τα υπόλοιπα καταστήματα, ανεξαρτήτως εμβαδού, συνέχισαν σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο από απόψεως πωλήσεων, να λειτουργούν κανονικά.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμιά μελέτη και κανένα δεδομένο που να δεικνύει ότι τα Εμπορικά Κέντρα υπήρξαν εστίες μετάδοσης της ασθένειας. Αντίθετα, είναι πάρα πολλές  οι δηλώσεις και οι αναφορές όλων των μελών της επιδημιολογικής ομάδας ότι οι κύριες εστίες εξάπλωσης ήταν  οι συναθροίσεις σε οικίες, οι χώροι εστίασης, οι εργασιακοί χώροι, τα σχολεία  κλπ.

Θα θέλαμε επίσης να σημειωθεί, ότι καμία άλλη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει λάβει παρόμοια μέτρα που να περιλαμβάνουν την αναστολή της λειτουργίας των Εμπορικών κέντρων ενώ την ίδια στιγμή όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα ανεξάρτητα εμβαδού να μπορούν να λειτουργούν κανονικά.

Οι δε Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν ξεκινήσει και πάλι την άρση των περιοριστικών μέτρων στηρίζουν την απόφαση τους για άνοιγμα επιχειρήσεων στον είδος κάθε επιχείρισης και στην κατά περίπτωση χρήση (δηλαδή χώροι εστίασής, εμπορικά καταστήματα, ινστιτούτα αισθητικής κτλ)  και όχι στο που βρίσκεται η επιχείρηση (δηλαδή εμπορικούς δρόμους, Εμπορικά Κέντρα κτλ). Πρόσφατα παραδείγματα η Ελλάδα και η Ρουμανία ενώ είμαστε βέβαιοι ότι το ίδιο θα συμβεί και σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς μέχρι σήμερα αυτή είναι η πρακτική και η πολιτική που ακολουθείτε τους τελευταίους 6 μήνες.

Είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι αποφάσεις σας, ληφθείσες και μελλοντικές, λαμβάνονται με αποκλειστικό γνώμονα το καλό ολόκληρης της κοινωνίας και της πολιτείας. Για αυτό και σας παρακαλούμε θερμά όπως λάβετε υπόψιν όλα τα πιο πάνω πριν την λήψη της όποιας απόφασης για το άνοιγμα ή μη των εμπορικών καταστημάτων.

Δραττόμαστε της ευκαιρίας να σας καταθέσουμε μια σειρά μέτρων τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν από τα εμπορικά Κέντρα, πέραν των καθορισμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων, για περαιτέρω διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

  • Πριν την επαναλειτουργία, όλοι οι εργαζόμενοι στα Εμπορικά κέντρα να υποβληθούν σε rapid test. Ο έλεγχος των εργαζόμενων να συνεχίσει και μετά την επαναλειτουργία με επανάληψη ελέγχου, μέσω rapid tests, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Περιορισμός στον συνολικό αριθμό επισκεπτών των Εμπορικών Κέντρων, με αύξηση της αναλογίας σε, 1 άτομο ανά 15τμ. Για τα καταστήματα εντός των εμπορικών κέντρων να ισχύει ότι και για το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων Παγκύπρια.
  • Καταμέτρηση των επισκεπτών στα εμπορικά κέντρα με τη χρήση συστήματος καταμέτρησης σε πραγματικό χρόνο.
  • Ενίσχυση του προσωπικού ασφάλειας και επιβεβαίωση της  τήρησης των υγειονομικών μέτρων (χρήση μάσκας, αντισηπτικών και τήρηση αποστάσεων). Όπως και στην επιστολή μας ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2020, εάν κρίνεται απαραίτητο, είμαστε διατεθειμένοι να πληρώνουμε υπερωριακά την Αστυνομία Κύπρου, σε μία προσπάθεια επιπρόσθετης επιβεβαίωση ότι όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλά ακολουθούνται.

 
Επίσης, θα μπορούσαμε προς διευκόλυνση της πολιτείας και της κοινωνίας να παραχωρήσουμε χώρο, μέσα στα εμπορικά κέντρα, για σκοπούς εμβολιασμού.

Ευελπιστούμε ότι η πολιτική απόφαση που θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες θα λαμβάνει υπόψιν όλα τα πιο πάνω δεδομένα βοηθώντας μας να αποφύγουμε πιθανόν πισωγύρισμα ενώ την ίδια στιγμή αποφεύγουμε την δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close