Δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020
Το Ινστιτούτο Γκαίτε τιμά τη βραβευμένη με Όσκαρ Γερμανίδα σκηνοθέτιδα Καρολίνε Λινκ με μια σειρά προβολών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 22 – 25 Σεπτεμβρίου 2020.
Για τέσσερις συνεχόμενες βραδιές, από τις 22 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2020, το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου θα προβάλλει στον κήπο του ταινίες μιας εκ των πιο διακεκριμένων και αγαπητών σκηνοθετών και σκηνοθέτιδων της Γερμανίας: της Καρολίνε Λινκ.
Η Caroline Link γνώρισε την πρώτη μεγάλη κινηματογραφική της επιτυχία το 2003 με την ταινία Nirgendwo in Afrika (Νowhere in Africa), με την οποία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Εκτός από πολλά άλλα κινηματογραφικά βραβεία και συμετοχές σε φεστιβάλ, της απονεμήθηκε το παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το έργο της.
Στις περισσότερες ταινίες της, όπως στις Jenseits der Stille, Exit Marrakesh και Nirgendwo in Afrika υπογραφεί τόσο τη σκηνοθεσία όσο και το σενάριο. Για την ταινία Im Winter ein Jahr και τη γνωστή παιδική ταινία Pünktchen und Anton έκανε προσαρμογή στα γνωστά βιβλία των Scott Campbell και Erich Kästner. Η κάθε ταινία της αγγίζει με ένα ξεχωριστό τρόπο και εντυπωσιάζει τους θεατές εδώ και χρόνια.

Πρόγραμμα προβολών:
ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ (NOWHERE IN ARFICA)
22.09.2020, 8:30μ.μ.
Βιογραφία, Κοινωνική, Ιστορική // 141 λεπτά // 2001
Το 1938 ο νεαρός εβραίος δικηγόρος Βάλτερ Ρέντλιχ καταφέρνει να το σκάσει από τη Γερμανία για την Κένυα. Μαζί με τη γυναίκα του Γιέττελ και την κορούλα τους Ρεγκίνα θέλει να χτίσει εκεί μια σεμνή ζωή ως διαχειριστής μιας φάρμας. Ενώ η Ρεγκίνα κάνει σύντομα επαφές και φίλους, η εκλεπτυσμένη μητέρα της δυσκολεύεται να ορθοποδήσει στη νέα πατρίδα, όπου ένα δοχείο νερό έχει μεγαλύτερη αξία από την πορσελάνη. Έτσι, η ήδη κλονισμένη σχέση ανάμεσα στον Βάλτερ και την Γιέττελ θα δοκιμαστεί σκληρά.
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΩΠΗ (BEYOND SILENCE)
23.09.2020, 8:30μ.μ.
Κινηματογραφική νεανική ταινία // 109 λεπτά // 1996
Οι γονείς της Λάρα είναι κωφάλαλοι. Αυτό αλλάζει σύντομα τις σχέσεις εξουσίας και υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια, αφού το κορίτσι πρέπει να αναλάβει από νωρίς τον ρόλο της μεσολαβήτριας με τον έξω κόσμο και να παρουσιάζεται ως "μεταφράστρια": στο τηλέφωνο, στις συζητήσεις των γονιών με τη δασκάλα ή στις διαπραγματεύσεις για το δάνειο στην τράπεζα. Όταν αποφοιτά από το σχολείο, η Λάρα θέλει να εγκαταλείψει τη μικρή βαυαρική πόλη για να σπουδάσει μουσική στο Βερολίνο. Αυτό όμως οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα με τον πατέρα της, τα αποία επιδεινώνονται με το θάνατο της μητέρας της.
DER JUNGE MUSS AN DIE FRISCHE LUFT (ALL ABOUT ME)
24.09.2020, 8:30μ.μ.
Δράμα // 100 λεπτά // 2018
Ο στρουμπουλός εννιάχρονος Χανς-Πέτερ έχει ένα ταλέντο, το οποίο εξασκεί καθημερινά στο μπακάλικο της γιαγιάς του: Κάνει τον κόσμο να γελά. Η χαρούμενη διάθεση όμως επισκιάζεται από την ασθένεια της μητέρας του, η οποία υποφέρει από μια ανεξήγητη μελαγχολία. Ο Χανς-Πέτερ βρίσκει κίνητρο να βελτιώσει το ταλέντο του, με την ελπίδα να δει την μητέρα του χαρούμενη. Η θλιβερή ιστορία της παιδικής ηλικίας του διάσημου Γερμανού κωμικού Χάπε Κέρκελιγκ θέτει το ερώτημα, πώς γίνεται κάποιος αυτός που είναι, πώς συνεχίζει να επιδρά η παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, πώς την διαμορφώνει και την ορίζει.
ΑΝΝΑΛΟΥΙΖΕ & ΑΝΤΟΝ (ANNALUISE & ANTON)
25.09.2020, 7:30μ.μ.
Παιδική ταινία, Κινηματογραφική μεταφορά λογοτεχνίας // 107 λεπτά // 1998
Ο δεκάχρονος Άντον μεγαλώνει χωρίς πατέρα. Όταν η μητέρα του αρρωσταίνει, αναλαμβάνει τη δουλειά της σε ένα παγωτατζίδικο για να την βοηθήσει οικονομικά. Η καλύτερη φίλη του Λουίζε Πόγκε, γνωστή ως Ανναλουίζε, είναι παιδί πλούσιας οικογένειας, αλλά ο πατέρας και η μητέρα της δεν έχουν χρόνο για αυτήν. Ο Άντον ονειρεύεται να χαρίσει στη μητέρα του αναρρωτικές διακοπές στη θάλασσα. Η Ανναλουίζε και ο Άντον προσπαθούν να πραγματοποιήσουν αυτό το όνειρο, αλλά έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα μς τα μέτρα ασφάλειας και υγείας όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τις αρμόδιες αρχές.
ΧΩΡΟΣ: Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου (στον κήπο), Λεωφ. Μάρκου Δράκου 21, 1102, Λευκωσία
ΜΕΡΕΣ&ΩΡΑ: 22-24 Σεπτεμβρίου 2020 στις 8:30μ.μ., 25 Σεπτεμβρίου 2020 στις 7:30μ.μ.
ΓΛΩΣΣΑ: Γερμανικοί διαλόγοι. Αγγλικοί υπότιτλοι. Ελληνικοί υπότιτλοι στο "Πουθενά στην Αφρική"
ΤΙΜΗ: Ελεύθερη είσοδος
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: +357 22 674606, kultur-nikosia@goethe.de, www.goethe.de/kypros
Σχετικά
Η Charli XCX στην επόμενη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο
Η ποπ σταρ εντάσσεται στο καστ του «What Happens at Night», ενός γοτθικού ψυχολογικού θρίλερ με πρωταγωνιστές τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και την Τζένιφερ Λόρενς.
Τα γυρίσματα του «Heat 2» μεταφέρονται για το 2027
Ο Μάικλ Μαν καθυστερεί την έναρξη της παραγωγής του πολυαναμενόμενου σίκουελ, το οποίο φιλοδοξεί να επιστρέψει στον κόσμο του «Heat» με ένα εντυπωσιακό καστ και προϋπολογισμό 165 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στην τελική ευθεία για τον νέο Τζέιμς Μποντ: Τέσσερις ηθοποιοί διεκδικούν τον ρόλο
Αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την οριστική απόφαση δεν έχει γίνει γνωστό, δεν αποκλείεται οι επίσημες ανακοινώσεις να γίνουν πριν από το τέλος του έτους
Γκουίνεθ Πάλτροου: Επιστρέφει στη μικρή οθόνη με μια ιστορία για την απώλεια και την εκδίκηση
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στη νέα σειρά «The Apology» του Netflix, σε σκηνοθεσία Τόμας Βίντερμπεργκ.
Οι 3 νέες ταινίες που βλέπουμε αυτή την εβδομάδα στο σινεμά
Οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας δίνουν αφορμή για μια έξοδο μπροστά στη μεγάλη οθόνη.
Οι Μπρένταν Φρέιζερ και Ρέιτσελ Βάις επιστρέφουν με το «The Mummy: The Book of the Dead»
Η τέταρτη ταινία του franchise αποκτά επίσημο τίτλο και προγραμματίζεται για τις αίθουσες τον Οκτώβριο του 2027, με το αρχικό πρωταγωνιστικό δίδυμο να επιστρέφει για πρώτη φορά μαζί μετά δεκαέξι χρόνια.
Το «Hold Onto Me» της Μυρσίνης Αριστείδου στη Shortlist των European Film Awards 2027
Μια ακόμη σημαντική διεθνής διάκριση για τον κυπριακό κινηματογράφο, με την ταινία να συνεχίζει τη δυναμική της πορεία στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη.
Ο Πολ Βερχόφεν στο πλευρό του Τζέιμς Γουάν για τη νέα σειρά «RoboCop»
O Ολλανδός δημιουργός επιστρέφει στο σύμπαν του «RoboCop» συμμετέχοντας στη νέα τηλεοπτική εκδοχή που ετοιμάζει ο Τζέιμς Γουάν για το Amazon Prime.
Ο Αλ Πατσίνο θα τιμηθεί με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών
Αποτελεί τιμή για εμένα η αναγνώριση από το SAG-AFTRA, καθώς γιορτάζει την πορεία μου, σχολίασε ο 86χρονος ηθοποιός
Beatles: Τέσσερις ταινίες σε τέσσερις εβδομάδες – Το «κινηματογραφικό γεγονός» του Σαμ Μέντες
Κάθε ταινία προορίζεται να λειτουργεί αυτόνομα, αφηγούμενη την ιστορία ενός από τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος. Ποια θα είναι η σειρά κυκλοφορίας.
Έξι νέες ταινίες μάς δίνουν ραντεβού στο σινεμά αυτή την εβδομάδα
Από τις μάχες του «Street Fighter» και την αγωνία του «Whalefall» μέχρι την ελληνική κωμωδία «Η Βαλίτσα», όσα θα δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και Οστιν Μπάτλερ επιστρέφουν στο Μαϊάμι των 80s με το νέο «Miami Vice»
Η κινηματογραφική αναβίωση της θρυλικής αστυνομικής σειράς ξεκίνησε γυρίσματα υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τζόζεφ Κοζίνσκι, με δύο από τους πιο περιζήτητους ηθοποιούς της γενιάς τους στους εμβληματικούς ρόλους των Σόνι Κρόκετ και Ρικάρντο Ταμπς.