11 February 2020
Μουσική , Συναυλίες & Events

Ο Δημήτρης Μπάσης σε δύο συναυλίες στην Κύπρο

Μετίτλο «Θα σε θυμάμαι», και τις μεγάλες επιτυχίες του συνθέτη.

Δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2020

*Η τελευταία ενημέρωση μας ενημερώνει ότι το αφιερώμα με τις δύο προγραμματισμένες συναυλίες στον σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Σπανό ακυρώνεται.
Η οικογένεια του Γιάννη Σπανού θεωρεί ότι είναι πολύ κοντινό το διάστημα από τον θάνατό του συνθέτη για εκδηλώσεις μουσικής και παρακαλεί να τις προγραμματίσουμε για μεταγενέστερο στάδιο.

Ωστόσο θα πραγματοποιηθούν συναυλίες με τον Δημήτρη Μπάση στις 10 και 11 Μαρτίου στο Ριάλτο και το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου αντίστοιχα.

 

Ο κορυφαίος συνθέτης Γιάννης Σπανός ανήκει στους καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν την ελληνική μουσική των τελευταίων δεκαετιών. Η μεγάλη του διαδρομή από τη Γαλλία όπου ξεκίνησε, η σφραγίδα του στο Νέο Κύμα του οποίου θεωρείται «ο πατέρας», η μελοποίηση ποίησης με τις Ανθολογίες του, οι μουσικές του για τον κινηματογράφο και το θέατρο είναι ανεκτίμητης αξίας για τον σύγχρονο πολιτισμό. Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιούνται στη Λευκωσία και τη Λεμεσό δύο συναυλίες αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη  -οι πρώτες μετά τον θάνατο του.

Το αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. Τα καθαρά έσοδα θα δοθούν στο Σύνδεσμο για Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ).  

Ο σπουδαίος Γιάννης Σπανός, ένας βαθιά ευγενής και καλλιεργημένος άνθρωπος τίμησε με την Τέχνη και την παρουσία του τον πολιτισμό, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το κάλλος της γυναικείας παρουσίας διαγράφοντας μια φωτεινή ιστορία για 65 σχεδόν χρόνια, μέχρι που έφυγε από τη ζωή στις 31 Οκτωβρίου 2019. 

image.jpeg

Οι δύο συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στις 10 και 11 Μαρτίου στο Θέατρο Ριάλτο και στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου αντίστοιχα, υπό τον τίτλο «Θα σε θυμάμαι», διατρέχουν τις μεγάλες επιτυχίες του συνθέτη. Μια ανθολογία με τραγούδια που αγαπήσαμε και σιγοτραγουδάμε για δεκαετίες όπως είναι τα, «Οδός Αριστοτέλους», «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Ιδανικός και ανάξιος εραστής», «Άσπρα καράβια τα όνειρα μας» «Σπασμένο καράβι», «Κίτρινη πόλη», «Αλάνα», «Άνθρωποι μονάχοι» και τόσα άλλα… Τραγούδια μεγάλα που δεν έχουν ηλικία και που θα τα ερμηνεύσουν, ο συνεργάτης του συνθέτη και κορυφαίος ερμηνευτής Δημήτρης Μπάσης μαζί με τρεις ταλαντούχοι καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς που έχουν ήδη διαγράψει τα πρώτα βήματα μιας πολλά υποσχόμενης πορείας, η Κατερίνα Παράσχου, η Αργυρώ Χριστοδούλου και ο Πάρης Παράσχος.

Τους ερμηνευτές συνοδεύουν πέντε εξαίρετοι μουσικοί υπό τον επί χρόνια συνεργάτη του Δημήτρη Μπάση, τον συμπατριώτη μας μαέστρο Βασίλη Χατζηλούκα. Παίζουν οι μουσικοί Μάριος Τούμπας (πιάνο), Γιώργος Σπύρου (μπουζούκι), Ξένιος Ευαγγέλου (ντραμς – κρουστά), Αντρέας Παράσχος Blynd (μπάσο) και ο Βασίλης Χατζηλούκας (κιθάρα).

Την επιμέλεια του προγράμματος και την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Γεωργία Μεσιήτη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ
Γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας το 1934 σε εύπορη οικογένεια. Ο πατέρας του, οδοντίατρος στο επάγγελμα ήθελε κάποτε να τον καμαρώσει ως δικηγόρο. Τον κέρδισε, όμως η μουσική. «Κόλλησε» το μικρόβιο της μουσικής σε μικρή ηλικία. Στο σπίτι του είχαν πιάνο όπου έπαιζε αυτός και η αδερφή του. Ό,τι άκουγε, το αφομοίωνε και έπαιζε με το αυτί, χάρισμα που δεν είχε συνειδητοποιήσει ο ίδιος -οι άλλοι κατάλαβαν την μεγάλη κλίση του προς τη μουσική.  
Ένα ταξίδι–δώρο του πατέρα του στην Ευρώπη όταν ήταν 20 χρονών στάθηκε η αφορμή για να ζήσει 15 χρόνια στο Παρίσι, να γίνει ακομπανιατέρ σε πολλούς τροβαδούρους της αριστερής όχθης του Σηκουάνα, όπως ο Σερζ Γκενσμπούργκ και να ακούσει, βέβαια, τραγούδια του από τη σπουδαία Ζιλιέτ Γκρεκό και την Πία Κολόμπο αλλά και την Μπριζίτ Μπαρντό, η οποία τραγούδησε το «Sidonie» στην ταινία του Λουϊ Μαλ «Η ιδιωτική μου ζωή» (1962).
Στην Ελλάδα «συστήθηκε» στον καλλιτεχνικό κόσμο και την ελληνική δισκογραφία με το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι» σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έγραψε πολλά τραγούδια για το Νέο Κύμα του οποίου θεωρείται ο «πατέρας». Στο Γιάννη Σπανό, τον Αλέκο Πατσιφά της δισκογραφικής εταιρίας Lyra και το Νότη Μαυρουδή, οφείλεται το μουσικό ρεύμα του «Νέου Κύματος», με χαρακτηριστικότερους εκφραστές του την Καίτη Χωματά, την Πόπη Αστεριάδη, την Αρλέττα, το Μιχάλη Βιολάρη κ.ά.

Το 1966 έκανε τα πρώτα του λαϊκά τραγούδια και ξεκίνησε τη συνεργασία του με  την Βίκυ Μοσχολιού, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Σταμάτη Κόκοτα, τον Γιάννη Πουλόπουλο, κ.α. συνθέτωντας τραγούδια χωρίς ημερομηνία λήξης που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, και που έμμελε να τραγουδιούνται για δεκαετίες.  

Μερικοί από τους σημαντικότερους δίσκους του είναι: 
Αποδημίες - Καίτη Χωματά (1965),  Α' Ανθολογία (1967), Β' Ανθολογία (1968), Σκιές στην άμμο -Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης (1969), Μια Κυριακή -Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας, Βίκυ Μοσχολιού (1969), Εκείνο το καλοκαίρι- Αφροδίτη Μάνου (Α' Βραβείο Μουσικής Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 1971), Η γλυκειά Ίρμα -Έλλη Λαμπέτη (1972), Οδός Αριστοτέλους -Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Γιάννης Καλατζής (1974), Γ' Ανθολογία -Αρλέτα, Κώστας Καράλης (1975), Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδάει Γιάννη Σπανό (1977), Μ'αγαπούσες θυμάμαι -Δήμητρα Γαλάνη (1978), Στου καιρού τα ρέματα -Μανώλης Μητσιάς (1981), Φίλε -Τάνια Τσανακλίδου (1982), Έξοδος Κινδύνου -Άλκηστις Πρωτοψάλτη  (1984), Χάρτινες Καρδιές - Γιάννης Πουλόπουλος (1985), Να'χα δυο καρδιές να σ'αγαπώ -Κατερίνα Κούκα (1992), Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδάει Γιάννη Σπανό (1993), κ.α..

Info:
Θέατρο Ριάλτο

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 στις 20:30
 
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου 
Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 στις 20:30 

Τιμές εισιτηρίων: 
17 ευρώ (προπώληση)
20 ευρώ (από το ταμείο την ημέρα της συναυλίας)

Προπώληση: 
ΛΕΜΕΣΟΣ: Θέατρο Ριάλτο. Τηλ.: 77 77 77 45 και rialto.com.cy 
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Ticket Hour

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close