Shopping , News

Jumbo: Πότε θα ξεκινήσει το e-shop του στην Κύπρο;

Τι λέει επικεφαλής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης για την μετά Πανδημία εποχή

Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαΐου 2020

 Ως την τέλεια καταιγίδα περιέγραψε την παρούσα κατάσταση που βιώνει η οικονομία λόγω της πανδημίας, ο επικεφαλής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, κατά τη διάρκεια του conference call ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα της παρελθούσας χρήσης αλλά και τις εξελίξεις τη φετινή. "Eίμαστε στην αρχή του προβλήματος, όχι στο τέλος", είπε και σημείωσε πως η φετινή χρονιά πρέπει να θεωρείται χαμένη αν και όπως ανέφερε "καλύτερα ένας χαμένος χρόνος, παρά μια χαμένη εταιρεία".
 
Ο κ. Βακάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Jumbo θα επιβιώσει, "αυτό είναι σίγουρο" είπε και συμπλήρωσε πως "πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα". "Είμαι πολύ ανήσυχος", είπε ο επικεφαλής της Jumbo, σημειώνοντας πως κανένα κατάστημα του δικτύου δεν πρόκειται να κλείσει, υπογραμμίζοντας "πως όταν είσαι σε πόλεμο, πρέπει να έχεις παρατεταγμένες όλες τις δυνάμεις σου". Πρόσθεσε πως ο αγώνας επιβίωσης το 2020, θα δώσει τη δυνατότητα στον όμιλο να βρίσκεται σε καλύτερη θέση το 2021.
 
Το πιο σημαντικό, κατά τον κ. Βακάκη, είναι η Jumbo να βγει με τα λιγότερα αποθέματα αυτή τη χρονιά, όπου η ύφεση, σύμφωνα με το σημερινό σενάριο όπως είπε, θα είναι στο 10% και συμπλήρωσε ότι "δεν μπορεί να διαβάσει αν η καταιγίδα θα ξεσπάσει ξανά".

Για τον ανταγωνισμό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή, είπε: "ότι τα κάνει όλα λάθος αλλά κάνει και ένα σωστό. Παραμένει ζωντανός", ενώ εκτίμησε ότι ο ανταγωνισμός (ο ευθύς ανταγωνισμός της Jumbo) που είναι μικρότερος από τον όμιλο του, όπως είπε, θα επιβιώσει, εν αντιθέσει με κάποιους μικρούς προμηθευτές.
 
 Ο κ. Βακάκης δεν έκανε καμία πρόβλεψη για τη χρονιά και το μέλλον, σημειώνοντας "δεν είμαι σε θέση να δώσω κάποια πρόβλεψη, μπορεί να είναι λανθασμένη εκ μέρους μου", σημείωσε πάντως πως ο στόχος είναι η επιβίωση της Jumbo και η διατήρησή της χωρίς να περάσει σε ζημιογόνο έδαφος.
 
Για τα ενοίκια και τους μισθούς είπε ότι είναι ελεγχόμενο το κόστος. Όπως ανέφερε, τα μισθώματα για τα 35 περίπου ακίνητα (από τα συνολικού 80 του δικτύου) που είναι ενοικιαζόμενα, οι εμπορικές ρήτρες που είχε συνάψει η Jumbo επέφεραν αυτόματη προσαρμογή ενοικίου, καθώς σχετίζονται με τον τζίρο που πραγματοποιεί κάθε κατάστημα. "Είχαμε αυτή την πρόνοια, προ κρίσης και πανδημίας, γεγονός που απομακρύνει σ’ αυτή τη φάση έναν ακόμη παράγοντα δυσκολίας".
 
Το θέμα είναι με τα αποθέματα, σημείωσε. Όπως είπε ήδη το 25% των αποθεμάτων της αλυσίδας αντιμετωπίζεται ως "πλεονάζον" και άρα θα επηρεάσει τη ροή αγορών και ανεφοδιασμού της τους επόμενους μήνες. Πέρα από τα εποχιακά είδη (πασχαλινά), εκτίμησε ότι και από τα καλοκαιρινά είδη αναμένεται να διατεθούν μόνο το 50% και το 60% των σχολικών ειδών.
 
Αναφορικά με το επενδυτικό πλάνο του ομίλου και αν αυτό θα αλλάξει λόγω των γεγονότων, ο επικεφαλής της Jumbo, σημείωσε πως "οι επενδύσεις θα καθυστερήσουν γιατί τίποτε δεν λειτουργεί".
 
Αναφορικά με το e-commerce ανέφερε πως πριν από την κρίση το μερίδιο στο σύνολο του τζίρου του ομίλου ήταν στο 2,5% και πλέον έχει ξεπεράσει το 5%. "Πρακτικά έχουμε διπλασιάσει την έκθεσή μας στο e-shop. Στόχος μας είναι η κατανάλωση σε αυτό το κανάλι να παραμείνει ισχυρή και μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων”. Στη Ρουμανία το e-shop της αλυσίδας θα λειτουργήσει στις αρχές του 2021 και ο στόχος είναι το μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις να αγγίξει το 10%, ενώ στην Κύπρο το e-shop στόχος είναι να ξεκινήσει εντός του 2020. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Βακάκης έσπευσε να συμπληρώσει πως η στρατηγική της Jumbo είναι να στέλνει τους καταναλωτές στα φυσικά καταστήματα, "δεν θέλουμε να πουσάρουμε το e-commerce” είπε.

Σχετικά

Ατζέντα
August 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close