Θέατρο , Τα Καλύτερα του Θεάτρου

Αυτή είναι η επόμενη παράσταση που θα δεις δωρεάν από τον ΘΟΚ

«Σαμία» του Μενάνδρου, σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη, στην4η εβδομάδα δωρεάν προβολών παραστάσεων του ΘΟΚ

Δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου 2020

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συνεχίζει τις δωρεάν προβολές παραστάσεων από το αρχείο του και έχει τη χαρά να ανακοινώσει ότι θα προβάλει τη θρυλική πρώτη εκδοχή της παράστασης «Σαμία» του Μενάνδρου, σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη. 

Η παραγωγή παρουσιάζεται με αφορμή τα πέντε χρόνια από την απώλεια (15 Απριλίου 2015) του σπουδαίου αυτού θεατρανθρώπου, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του όχι μόνο στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, αλλά και στο συνολικό πολιτιστικό τοπίο της χώρας. Ο ΘΟΚ προγραμμάτιζε ημερίδα-αφιέρωμα στη μνήμη του, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μελλοντικό χρόνο.

Η «Σαμία» του Εύη Γαβριηλίδη, καλοκαιρινή παραγωγή του 1993, υπήρξε από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις στην ιστορία του ΘΟΚ και έφερε την απόλυτη καταξίωση του σκηνοθέτη στην Επίδαυρο. Με τη συνεργασία ενός ασυναγώνιστου επιτελείου ηθοποιών και συντελεστών και με οδηγό τη σπουδαία μετάφραση του Γιάννη Βαρβέρη (στην καθαρεύουσα), η «Σαμία» εγκωμιάστηκε από το κοινό της Κύπρου και της Ελλάδας και χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο ευφρόσυνες παραστάσεις στην ιστορία του Οργανισμού αλλά και της Επιδαύρου. 

Η σπαρταριστή κωμωδία του Μενάνδρου, με απρόβλεπτες διαδοχικές παρεξηγήσεις και ξεκαρδιστικές καταστάσεις, αποτέλεσε σημείο αναφοράς της σκηνοθετικής εργασίας του Εύη Γαβριηλίδη. Παρουσιάστηκε, μάλιστα, σε τρεις αναβιώσεις της –1994, 2012 και 2013–, με διαφορετικές διανομές.

Συντονιστείτε μαζί μας και απολαύστε την ιστορική παράσταση του ΘΟΚ από την Παρασκευή 17 έως την Κυριακή 19 Απριλίου. O σχετικός σύνδεσμος θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, www.thoc.org.cy.

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές και τους ηθοποιούς της παράστασης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η διαδικτυακή προβολή της.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Γιάννης Βαρβέρης
Σκηνοθεσία: Εύης Γαβριηλίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Χορογραφία: Ισίδωρος Σιδέρης
Σχεδιασμός φωτισμών: Γρηγόρης Παπαγεωργίου
Βοηθοί Σκηνοθέτες:    Βαρνάβας Κυριαζής-Τάσος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνογράφου - Εκτέλεση Ειδικών Κατασκευών: Σοσέ Εσκιτζιάν
Βοηθός Χορογράφος: Φράνσις Γουντ
Διδασκαλία Τραγουδιών: Ευαγόρας Καραγιώργης

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Μοσχίων: Αλκίνοος Ιωαννίδης
Χρυσίς: Αννίτα Σαντοριναίου
Παρμένων: Σπύρος Σταυρινίδης
Δημέας: Κώστας Δημητρίου
Νικήρατος: Ανδρέας Μούστρας
Μάγειρος: Σταύρος Λούρας
Περαστικός: Τάσος Αναστασίου
Τροφός: Δώρα Μακαρίου
Πλαγγόνα: Ερμίνα Κυριαζή
Μητέρα Πλαγγόνας: Καίτη Τσεριώτου

Χορός    
Νεόφυτος Νεοφύτου
Κώστας Βήχας
Φράνσις Γουντ
Κωστάκης Κωνσταντίνου
Άντρος Κρητικός
Παντελής Παπακωνσταντίνου
Τάκης Καϊμακλιώτης
Μανώλης Μιχαηλίδης
Χρίστος Ορφανός
Σώτος Σταυράκης
Ντάνκαν Μακκάουαν
Αγάπιος Αγαπίου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΥΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ
Ο Εύης Γαβριηλίδης γεννήθηκε στην Πάφο το 1929. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (Αθήνα, 1952). Σπούδασε σκηνοθεσία στο Λονδίνο και στο Σικάγο. Ειδικεύτηκε στην τηλεοπτική σκηνοθεσία στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι. Εργάστηκε ως ηθοποιός σε θιάσους της Αθήνας και με την επιστροφή του στην Κύπρο το 1959 πρωτοξεκίνησε τη συνεργασία του ως σκηνοθέτης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΡΙΚ. Το 1960 κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως σκηνοθέτης στην Κύπρο, σε συνεργασία με τους Ενωμένους Καλλιτέχνες. Με σκηνοθέτη τον Γαβριηλίδη, ο θίασος ανεβάζει το αντιπολεμικό δράμα του Άρθουρ Μίλλερ «Ήταν όλοι τους παιδιά μου». Η παράσταση αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις. Τον επόμενο χρόνο ο Γαβριηλίδης, στον νεοϊδρυθέντα ΟΘΑΚ, σκηνοθετεί την πρώτη παραγωγή αρχαίου δράματος από κυπριακό επαγγελματικό θίασο: τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη. Ίδρυσε και ηγήθηκε ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής το Θεατράκι του ΡΙΚ (1969-1971), που έγινε ο προάγγελος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ). Το 1975 ανέλαβε τη διοίκηση του ΘΟΚ, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 1989, έχοντας στο ενεργητικό του δεκάδες παραγωγές, ανάμεσα στις οποίες: «Οθέλλος», «Ο Βυσσινόκηπος», «Μιχάλης ο σφυρίχτρας», «Σχολείο για κλόουν», «Δύσκολος», «Φιλουμένα Μαρτουράνο», «Το Γατάνιν», «Ματωμένος Γάμος», «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», «Σφήκες», «Όρνιθες», «Σαμία», «Δωδέκατη Νύχτα», «Το Γαϊτανάκι του έρωτα», «Επιτρέποντες». Με τις δικές του ενέργειες ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου απέκτησε μία θέση στο Φεστιβάλ Επιδαύρου το 1980 με την παραγωγή «Ικέτιδες», σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους. Η θρυλική παράσταση «Σαμία», την οποία σκηνοθέτησε για πρώτη φορά το 1993, κέρδισε επάξια τον τίτλο ως μία από τις δέκα καλύτερες παραγωγές στην ιστορία του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Με την αναβίωσή της τον Οκτώβριο του 2012 εγκαινίασε το νέο Θέατρο ΘΟΚ και ταξίδεψε και πάλι στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το καλοκαίρι του 2013. Αυτή ήταν και η τελευταία του συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Μεταξύ των διαφόρων διακρίσεων που έτυχε, τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ στην πρώτη τελετή το 2001 και με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών το 2005.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close