"Πίθηκος - Άνθρωπος" από το Θέατρο Αντίλογος

Το Θέατρο ΑντίΛογος κλείνει την αυλαία στη θεατρική σεζόν 2019, με την παράσταση «Πίθηκος – Άνθρωπος», εμπνευσμένη από το εμβληματικό διήγημα του Φραντς Κάφκα, «Αναφορά σε μια Ακαδημία», σε επεξεργασία κειμένου, σκηνοθεσία και ερμηνεία Νεοκλή Νεοκλέους , για τρεις μόνο παραστάσεις στη σκηνή του Flea theater στο Καϊμακλί.

Το αριστουργηματικό έργο του Φραντς Κάφκα, «Αναφορά σε μια Ακαδημία», που γράφτηκε και δημοσιεύτηκε το 1917, βάζει αβίαστα τον άνθρωπο απέναντι στον εαυτό του και σε ολόκληρη την κοινωνία, θέτοντας απροκάλυπτα το ερώτημα: μήπως ο άνθρωπος, μέσα από την πορεία της εξέλιξης και ανάπτυξης του, πρέπει να ντρέπεται για την κοινωνική και πολιτιστική του κατάντια;

«Με τι κόστος προσαρμόζεσαι σε μία ταυτότητα;».

Η «Αναφορά σε μια Ακαδημία» είναι η ιστορία της ζωής ενός πίθηκου που μεταλλάχτηκε σε  άνθρωπο, η σταδιακή πορεία της εξέλιξης του και η απεγνωσμένη του προσπάθεια να βρει μια διέξοδο για να επιβιώσει. Πυροβολείτε, αιχμαλωτίζεται, δαμάζεται, έτσι ώστε να υπηρετεί τα ανθρώπινα πολιτισμένα μας καπρίτσια. Δεν έχει κανένα περιθώριο παρά τη συμβατική διέξοδο. Αν θέλει να επιβιώσει, πρέπει να εξανθρωπιστεί και να μοιάσει στους ανθρώπους.

Ανάμεσα λοιπόν στον πίθηκο και στον άνθρωπο ο εμβληματικός, Τσέχος συγγραφέας, ειρωνεύεται και χλευάζει την κατάντια της ανθρωπότητας, και την ανικανότητα του ανθρώπου να ζήσει ουσιαστικά , με ειλικρίνεια προς τον εαυτό του και στους συνανθρώπους του, και κυρίως την ανικανότητα του να ζήσει ελεύθερος. Ο Κάφκα δεν στοχεύει στο φανταστικό, αλλά, μέσω αυτού, στο πραγματικό. Οι γραφές του δεν είναι ρομαντικές αλληγορίες, αλλά μυθικές παραβολές. Μέσα από την καφκική αλληγορία έρχονται στο προσκήνιο έννοιες, όπως η πρόοδος, η εξέλιξη και η ελευθερία, που φαντάζουν πια με ψευδαισθήσεις.

Επεξεργασία κειμένου / Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους
Σκηνικά / κοστούμια: Σάββας Μυλωνάς
Μουσική σύνθεση - εκτέλεση: Χριστίνα Αργύρη
Σχεδιασμός φωτισμών: Καρολίνα Σπύρου
Επί σκηνής: Νεοκλής Νεοκλέους

«Η τέχνη μας συνίσταται στο θάμβος της αλήθειας:
Το φως πάνω στο κωμικοτραγικό προσωπείο που
Υποχωρεί μορφάζοντας, είναι αλήθεια και μόνον αλήθεια». Φραντς Κάφκα

Πρεμιέρα: Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, Flea Theatre, Γιάννη Κορομία 2, Καϊμακλί, Λευκωσία, 20:30.
Παραστάσεις: Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 20:30 και Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στις 19:00.
Για πληροφορίες και κρατήσεις: 99251331 

www.instagram.com/theatroantilogos

www.facebook.com/TheatroAntilogos

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31